Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

wojteks, 22 Cze 2010, 07:14

>Ciekawa "kopiarka" Sony, ma chyba wszystko co czlowiek moze wymyslic, wyszukiwanie/programowanie

>nagran, bias, dolby B/C, poziom nagrywania przy kopiowaniu, itd, itp.

>TC-WR11ES = gra/nagrywa zupelnie niezle

Fajny ten Sony - to przedstawiciel bardzo nielicznej klasy podwójnych magnetofonów z niezależną elektroniką dla obu mechanizmów, a więc z oddzielnymi układami Dolby, możliwością regulacji poziomu kopiowania, itd. Były jeszcze ze dwa takie Sony (np. TC-WR890) i Yamaha KX-W952, i może jeszcze jakiś, ale to rzadkość. Szkoda tylko, że ten Sony nie ma żadnej kalibracji taśmy (nie widzę żadnego regulatora).

Pytanie - czy podłącza się go jako jeden magnetofon, czy jako dwa? Bo ta Yamaha ma z tyłu dwa komplety wejść i wyjść, i podłącza się ją do wzmacniacza jako dwa magnetofony.

>Fajny ten Sony - to przedstawiciel bardzo nielicznej klasy podwójnych magnetofonów z niezależną

>elektroniką dla obu mechanizmów, a więc z oddzielnymi układami Dolby, możliwością regulacji poziomu

>kopiowania, itd. Były jeszcze ze dwa takie Sony (np. TC-WR890) i Yamaha KX-W952, i może jeszcze

>jakiś, ale to rzadkość. Szkoda tylko, że ten Sony nie ma żadnej kalibracji taśmy (nie widzę żadnego

>regulatora).

>Pytanie - czy podłącza się go jako jeden magnetofon, czy jako dwa? Bo ta Yamaha ma z tyłu dwa

>komplety wejść i wyjść, i podłącza się ją do wzmacniacza jako dwa magnetofony.

=== Niestety nie, jedno wejscie/wyjscie i "super BIAS" sugeruje automatyczne ustawianie podkladu, testowalem na kilku tasmach i narazie niezle, ( nie jest super - super ) ale niezle.

Ten model ma jeszcze blizniaka: TC-WR950

Jeszcze raz Aurex

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No, trudno powiedzieć czy "niestety" ma tylko jeden zestaw gniazd, bo ta Yamaha zajmuje w ten sposób dwa komplety gniazd we wzmacniaczu i nie można podłączyć trzeciego magnetofonu. Zresztą nie znam jej z własnego doświadczenia tylko z opisów; być może można tam coś przełączyć tak by korzystała tylko z jednego kompletu gniazd.

Natomiast muszę Cię zmartwić, magnetofon nie ma żadnej regulacji prądu podkładu - w terminologii Sony "Super Bias" oznacza jedynie zwiększoną częstotliwość prądu podkładu. Zwykle częstotliwość ta to ok. 80 kHz, niektóre magnetofony mają ją zwiększoną do 105, natomiast Sony w lepszych modelach stosowało 160 kHz a w najlepszych - nawet 210 kHz, i to właśnie nazywali "Super Bias".

Witam wsztstkich. W temacie głośności magnetofonów to porównałem napięcia na wyjściach magnetofonów które posiadam i tak Technics RS-B 505 i 605 to 400mV, Akai GX65 388mV/0VU, Akai GX-F80 410mV/0VU dla szpólowców Akai GX 625 755mV/0VU, Philips N4420 1V wyjście DIN. Jak widac różnice są spore i słychac to w czasie korzystania z kilku źródeł jednocześnie. Niektóre z nich maja korekcję sygnału na wyjściu w postaci potencjometra OUTPUT co pozwala na zmniejszenie lub zwiększenie sygnału.

POzdrawiam. Józek K.

Witam.

Kupiłem taką kasetę demagnetyzującą i zastanawiam się czy będę mógł jej używać w decku 3 głowicowym.

Mam Yamachę KX-800 i nie wiem czy można tej kasety bezpiecznie użyć, jak wyczytałem między innymi na tym forum były problemy przy deckach 3 głowicowych.

Może ma ktoś jakieś doświadczenia z tym rodzajem kaset demagnetyzujących i coś poradzi.

Z góry dziękuję i pozdrawiam Jacek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powodowany brakiem demagnetyzatora (przed zakupem kasety demagnetyzującej.) pod wpływem wpisów i opisu z tego forum ,popełniłem takie cudo.

Cewka z przekaźnika 24V, gwóźdź stalowy, obudowa i transformator z zasilacza do anteny-daje 13,5.V

Wydaje mi się, że pole magnetyczne jest za słabe ale po użyciu różnica była w odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A zgodnie z zasadami?

Tzn. po sesji, powolny zanik pola magnetycznego (powolne oddalanie).

Mnie bardziej interesuje, czy ktoś z Kolegów ma doświadczenia z magnetyzowaniem się głowic. Czy ktoś namacalnie stwierdzał przyrost namagnesowania w czasie (w funkcji odczytanych nośników, czasu,. . .), ktoś był w stanie to zmierzyć. Czy tylko polegaliście na odsłuchach?

Sam sporadycznie rozmagnesowuję głowice „ręcznie” (zwojnica i zanikające od dużego pole magnatyczne).

Grzegorz7, 22 Cze 2010, 22:51

>A zgodnie z zasadami?

>Tzn. po sesji, powolny zanik pola magnetycznego (powolne oddalanie).

Oczywiście oddalenie na 1m i dopiero wyłączenie.

>> SirJack7, 22 Cze 2010, 22:18

>Witam.

>Kupiłem taką kasetę demagnetyzującą i zastanawiam się czy będę mógł jej używać w decku 3 głowicowym.

Myślę, że krążące opowieści o tym, że nie należy używać kaset demagnetyzujących w deckach trzygłowicowych mają tyle samo uzasadnienia co przekonanie, że nie należy demagnetyzować głowic amorficznych.

To drugie pewnie wzięło się stąd, że Technics AZ6 i 7 miały łączone głowice - zapisującą amorficzną i odczytującą - magnetorezystywną, i to głowic magnetorezystywnych nie wolno demagnetyzować bo ulegną przy tym uszkodzeniu. Ale ktoś to rozszerzył i poszła w świat legenda, że nie wolno demagnetyzować głowic amorficznych.

I podobnie jest z magnetofonami trzygłowicowymi. W normalnym magnetofonie trzygłowicowym, wyposażonym w głowicę łączoną typu "kombi" (zapisująca i odczytująca w jednej obudowie) nic złego nie powinno się stać. Ostrożność należy natomiast zachować w przypadku magnetofonów o nietypowej budowie, np. wyposażonych w fizycznie oddzielne głowice, a szczególnie w przypadku magnetofonów Nakamichi, które mają specjalne prowadnice odsuwające od taśmy filc dociskowy na resorze. Jeśli korzystamy z kasety demagnetuzującej o budowie mechanicznej, gdzie ruchoma cewka w prowadnicy jest cyklicznie dosuwana i odsuwana od głowicy, napędzana jakimiś kołami zębatymi od szpulek, wtedy rzeczywiście jest możliwość, że cewka ta uderzy w głowicę, która wchodzi w głąb kasety głębiej niż zwykłe głowice. Jednak w przypadku kasety całkowicie elektronicznej, takiej jak np. TDK HD-30, ryzyka takiego chyba nie ma - w każdym razie używałem jej w Nakamichi CR-4, który ma takie prowadnice na głowicy, i nic złego się nie stało.

Natomiast w przypadku tej Twojej kasety, która ma właśnie taką budowę elektro-mechaniczną i cewka jest mechanicznie dosuwana i odsuwana od głowicy, faktycznie może być problem i przed jej użyciem dobrze byłoby jakoś sprawdzić, czy cewka nie wejdzie w fizyczny kontakt z głowicą.

irJack7, 22 Cze 2010, 22:53

>Grzegorz7, 22 Cze 2010, 22:51

>

>>A zgodnie z zasadami?

>>Tzn. po sesji, powolny zanik pola magnetycznego (powolne oddalanie).

>

>Oczywiście oddalenie na 1m i dopiero wyłączenie..

A dlaczego 1 m oddalenia ,skoro pole elektromagnetyczne działa tylko z bliska?

dulon184, 23 Cze 2010, 23:48

>irJack7, 22 Cze 2010, 22:53

>

>>Grzegorz7, 22 Cze 2010, 22:51

>>

>>>A zgodnie z zasadami?

>>>Tzn. po sesji, powolny zanik pola magnetycznego (powolne oddalanie).

>>

>>Oczywiście oddalenie na 1m i dopiero wyłączenie..

>

>A dlaczego 1 m oddalenia ,skoro pole elektromagnetyczne działa tylko z bliska?

Nie chodzi o powolne oddalanie ale o wyłączenie urządzenia w bezpiecznej odległości.

Cewka odłączana z napięcia daje impuls elektromagnetyczny o dość sporej mocy co może zniweczyć cel działania.

Co do kaset demagnetyzujących jeszcze - ja w swojej tdk wykonałem w pewnym miejscu usunięcie kawałka plastiku - głowica kasująca była w moim Pioneerze ct-a7 na tyle szeroka, że ryzykowałem uderzenie jej w obudowę kasety - więc wyciąłem zbędne pola (nie kosztem miejsc ważnych dla automatyki niektórych magnetofonów i osadzenia kasety).Demagnetyzacja przebiegła pomyślnie (deck 3 - głowicowy).

„A dlaczego 1 m oddalenia ,skoro pole elektromagnetyczne działa tylko z bliska?”

Z bliska działają jedynie siły jądrowe. Silne w wiązaniach atomowych, a po rozerwaniu nagle „ginące”.

Pola elektryczne, magnetyczne, grawitacyjne, biologiczne działają w nieskończoność oczywiście najczęściej malejąc z kwadratem odległości.

Jak słyszy się jitter`y na poziomie 10ps to i z metra da się usłyszeć zakłócenia pola ;)

Na szczęście w tym wątku mam nadzieję nie ma upośledzonych na punkcie jittera? ;D

Odległość, w jakiej należy wyłączyć cewkę demagnetyzującą, można określić doświadczalnie. Po prostu włączamy odtwarzanie, zwiększamy głośność i w dużej odległości (np. 3 metry) włączamy cewkę i zbliżamy ją do głowic. W momencie, gdy zacznie być słyszalny cichy brum od cewki, będzie to minimalna odległość, w której będziemy wyłączali prąd (dla pewności lepiej ją jeszcze nieco zwiększyć). Też mam samozdzjełanyj demagnetyzer (cewka na rdzeniu ferrytowym + zasilacz AC) i brum słychać jeszcze w odległości ok. pół metra.

Aha, musi to być zasilacz prądu zmiennego lub w ostateczności stałego pulsującego.

W takim cudzie techniki, jak krajowy MDS-442 i pochodne, brum od silnika, eletromagnesów, itp. występuje cały czas - więc można sobie porównać ryzyko demagnetyzowania ręczną cewką z tym, na co cały czas jest narażona głowica w magnetofonach krajowych :-)

Witam po małej nieobecności w temacie, ale nie na forum!

Gratuluję wszystkim rozwiązanych problemów i nowych nabytków! Kasjel on jest piękny!!!

Kończę wymianę kondensatorów w przedwzmacniaczu TA-E1000ESD. Kondy w końcówkach mocy N55ES już się rozgrzewają. Jest spora zmiana już teraz, więcej basu, cieplutka góra (nawet z CD!), jest dynamiczniej i jest więcej powietrza, troszeczkę wycofana góra, ale po wygrzaniu powinno się unormować :)

Niżej zdjęcia decka Kenwood KX-4520. Na jednym ze zdjęć pokazana jest kieszeń, jest dokumentnie cała z plastiku jak i cały przedni szkielet i nie wygląda ten plastik okazale. Przedni aluminiowy front ma 1,5mm - ale dobrze, że to aluminium :) Szkielet podtrzymania mechanizmu także jest z plastiku i ów plastik jest także pod całym mechanizmem. W zasilaczy jest jedna ELNA`a reszta to Nippon`y z serii AVF. Elektronika i elementy sterujące są na jednej sporej płytce, układ sterujący jest produkcji Kenwooda, układ Dolby jest Sonego (są dwie sztuki). Reszta obudowy to blacha stalowa, dość cienka, ale nawet się nieźle trzyma :)

PS: Pasek nadal jak nowy :)

Ukryta Zawartość

post-15740-100000002 1277661643_thumb.jpg

post-15740-100000003 1277661643_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

.

Ukryta Zawartość

post-15740-100000099 1277661674_thumb.jpg

post-15740-100000100 1277661674_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

.

Ukryta Zawartość

post-15740-100000097 1277661705_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam - Panowie , czy może ktoś wie jak wygląda cały zestaw do mojego maluszka prezentowanego na zdjęciu . Chciałbym złożyć całość ale nie barzdo wiem gdzie szukać - może jakieś podpowiedzi . Zgóry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

neomammut, 27 Cze 2010, 20:00

>Kończę wymianę kondensatorów w przedwzmacniaczu TA-E1000ESD. Kondy w końcówkach mocy N55ES już się >rozgrzewają. Jest spora zmiana już teraz, więcej basu, cieplutka góra (nawet z CD!), jest >dynamiczniej i jest więcej powietrza, troszeczkę wycofana góra, ale po wygrzaniu powinno się >unormować :)

Witam

Nie chcę być niemiły, ale takie (i podobne) opisy raczej nie powinny trafiać do tego wątku. Tutaj zajmujemy się poważnymi sprawami, a nie subiektywnymi odczuciami, na które nie ma żadnych dowodów. Być może jestem w tym momencie nieco niegrzeczny, proszę Szanownych Kolegów o wyrażenie swojego zdania, to ja się dostosuję do większości

Pozdrawiam

Paweł

Witam po przerwie

Hmm do tego zestawu powyżej pasował by chyba pw 8010 z naszej unitry.

Piszę ponieważ zauważyłem dość dziwną przypadłość w AKAI GX75. Wziąłem się dziś za smarowanie swojego egzemplarza i przy zamykaniu kieszeni kasety zaniepokoił mnie dziwny stuk. Po zdjęciu osłony okazuje się że mechanizm podnosi głowicę zbyt szybko w stosunku do zamykania kieszeni co powoduje uderzanie głowic w obudowę kasety, Zdziwiło mnie to bo zaobserwowałem toto po raz pierwszy, ciekawe jak to zjawisko przekłada się na trwałość głowic…?

Zastanawiam się czy jest to wada fabryczna czy poprosu efekt degeneracji sterowania lub mechanizmu?

Pozdrawiam

Szerszy

szerszy- to nie jest wada fabryczna. I z tego co wiem, wystarczy tylko coś tam dobrze wyczyścić.

Niestety już nie pamiętam szczegułów. Zapytaj JaroMi,ego albo V Savage. Oni ci pomogą.

fotek - neomammut, 27 Cze 2010, 20:00

>Kończę wymianę kondensatorów w przedwzmacniaczu TA-E1000ESD. Kondy w końcówkach mocy N55ES już się >rozgrzewają. Jest spora zmiana już teraz, więcej basu, cieplutka góra (nawet z CD!), jest >dynamiczniej i jest więcej powietrza, troszeczkę wycofana góra, ale po wygrzaniu powinno się >unormować :)

Witam

Nie chcę być niemiły, ale takie (i podobne) opisy raczej nie powinny trafiać do tego wątku. Tutaj zajmujemy się poważnymi sprawami, a nie subiektywnymi odczuciami, na które nie ma żadnych dowodów. Być może jestem w tym momencie nieco niegrzeczny, proszę Szanownych Kolegów o wyrażenie swojego zdania, to ja się dostosuję do większości

Pozdrawiam

Paweł

Myślę, że to cenne informacje, bo każdy może sobie pokombinować jak mu nie odpowiada brzmienie,

a i zastosowane elementy może brać pod uwagę,w końcu i o brzmieniu tez rozprawiamy :-)

>>fotek

Nic się nie stało. Temat jest tak rozległy, że wszyscy po jakimś czasie zaczęli dyskutować o wszystkim. To bardzo dobrze, oznacza to, że się rozumiemy, szanujemy się nawzajem i wiemy, że zawsze uzyskamy pomoc i odpowiedź na zadane pytanie. Nikt nikogo pewnie na oczy nie widziała mimo to ja często czuje jakbyśmy się wszyscy znali ładnych parę lat. Nikt się tutaj nie kłóci, w tym i temacie Magnetofony Szpulowe wolę zadać pytanie, czy się czymś pochwalić, ponieważ w innych tematach do głosu dochodzą ludzie, którzy się mądrzą, mówią nie na temat i nie potrafią przyznać, że się mylą. Tutaj nie dość, że każdy każdemu pomaga, to każdy wie, że to właśnie te małe i duże szpulki przypominają nam, że jesteśmy tylko ludźmi...

Dobranoc!

Kondy są w stałej sprzedaży:

Nichicon Fine Gold i Muse

Panasonic FC

Jamicon

Takich użyłem z przewagą na Nichicony (80%).... Kolejnym pacjentem będzie K555ES :)

• Pokaż nowe odpowiedzi