Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

neomammut - Pioneery CT-A7 widywałem na Allegro w bdb. stanie wizualnym za 150zł. Tak więc lepiej poczekać i kupić coś, co po konserwacji i regulacji będzie wyglądało jak zdjęte z półki sklepowej.

Bardzo trudno jest zdobyć brakującą gałkę potencjometra lub zlikwidować rysy na panelu przednim.

A ten czarny Pionek nie wyglądał najlepiej.

No może i racja...., dzięki Kasjel za poprawę humoru!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 9 Lip 2010, 19:10

Kasjel dobrze radzi. Nie raz podpalimy się na gruchota, a jak Kasjel zauważył szczególnie gdy ma braki w osprzęcie, lub jest bardzo sterany. Łudzimy się, że kupiony taniej przy wkładzie naszej pracy i uzupełnieniu braków będzie super cacuszkiem. Zwykle jednak zostaje on jako złom użytkowy. Jeśli nawet cudem uzupełnimy jego braki, to wyglądu nowego mu nie przywrócimy, a miejsca na regałach nam nie przybywa. Dużo lepiej wylicytować droższy, ale w stanie z jakiego jesteśmy zadowoleni już przy licytacji.

Warto też zadawać pytania lub dzwonić do allegrowiczów, którzy sprzedają interesujące na modele.

Nie wszyscy oni zdają sobie sprawę z wartości oferowanego sprzętu. Ja w taki właśnie sposób zdobyłem Optonicę RT 9100. Licytacja była od złotówki. Ale sprzedający podawał na aukcji nr. telefonu, więc zadzwoniłem do niego. Powiedział że jak dam 200zł to może zakończyć dla mnie aukcję.

No i dałem....i mam :-)) A jak wiecie, ciężko jest zdobyć ten model. A za taką kasę, to już w ogóle ! Sony TC 765 kosztował mnie tylko 150zł, a Akai GX 95 równe 100zł. Wszystkie wymienione modele wymagały naprawy. Ale ich stan wizualny był na tyle dobry, że ewentualne uszkodzenia były możliwe do usunięcia. I każdy z Was też by sobie poradził.

PS,- Tak sobie przypomniałem, że kiedyś mogłem mieć szpulowego Revoxa A77 za 220zł albo Nakamichi CR 3 za 150zł. Nie kupiłem bo byłem świeżo po innych zakupach. Ale fakt faktem, że okazje zdarzały się!

Macie rację Panowie, dziękuję!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam, jedzie do mnie zakupiony niedawno na a... Pioneer CT-757. Wiem, że już było o nim, ale na naszym długachnym wątku coś znaleźć... Napiszcie coś o nim, na co uważać a z czego się cieszyć.

Może ktoś ma serwisówkę albo podręcznik obsługi ? Będę wdzięczny.

Wojtek

Wojtek

dzieki wszystkim za opinie i rady. tak wyglada tor w moim tc-k790. czy waszym zdaniem kolka sa do wymiany? guma na nich jest troche sparciala, szczegolnie na prawym. na powazniejsze regulacje chyba sie nie odwaze bo boje sie ze jeszcze pogorsze. teraz jak nie gniecie tasm to gra calkiem fajnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i jeszcze zdjecie wnetrza mojego tc-k790es. jestem prawie pewien ze "rozbierana" fotka tego modelu juz byla w tym watku ale ktos sie pytal kilkanascie wpisow temu jak wygladaja w srodku decki tej serii wiec prosze bardzo. duuuuzo tu miejsca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy ja dobrze widzę, ale płytka PCB jest chyba identyczna jak w K890ES.

Chaos, 9 Lip 2010, 23:36

>dzieki wszystkim za opinie i rady. tak wyglada tor w moim tc-k790. czy waszym zdaniem kolka sa do

>wymiany? guma na nich jest troche sparciala, szczegolnie na prawym. na powazniejsze regulacje chyba

>sie nie odwaze bo boje sie ze jeszcze pogorsze. teraz jak nie gniecie tasm to gra calkiem fajnie.

Z regulacjami toru przesuwu uważaj! Sony w instrukcjach serwisowych do magnetofonów dwuwałkowych ostrzega, że prowadnica taśmy przy lewej rolce, głowica kasująca, oraz głowica zapisująca i odczytująca z prowadnicą taśmy są wzajemnie dla siebie punktami odniesienia przy wymianie i regulacjach. Wyraźnie zakazują kręcenia dwoma elementami jednocześnie - bo dwa z tych elementów są punktem odniesienia do regulacji trzeciego. Jak się reguluje prowadnicę taśmy z rolką, nie wolno jednocześnie ruszać głowic, bo to właśnie względem nich ustawia się rolkę. Jeśli chce się natomiast regulować położenie jednej z głowic, to druga głowica i rolka z prowadnicą muszą być prawidłowo ustawione. Jeśli ruszy się dwa elementy jednocześnie, już nie dojdzie się z tym do ładu - przypuszczam, że wtedy trzeba użyć specjalnego fabrycznego szablonu.

Kasjel, 9 Lip 2010, 22:12

>Pioneer CT 757 miał dobrą opinię, tylko nie wiem....ale chyba chodziło o wersję mk II.

Z tego co wiem, to CT 757 nie miał wersji mkII. Miał ją za to 737. Firma Pioneer miała wersję mark II wzmacniacza A 757. ;)

Z tego zdjęcia wynika, że niby jest Pioneer CT 757 mkII. Ale to chyba pomyłka, bo na panelu przednim nie ma tego oznaczenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam prośbę do kolegów. Posiadam kilka modeli decków DUAL i bardzo mi zależy na opinii posiadaczy modeli z serii audiofil concept. Szczególnie na opisie brzmienia i poziomu zniekształceń. Swoimi ocenami pdzielę się jako ostatni, aby nie czynić sugestii.

Vlado.

Filwoj, 11 Lip 2010, 21:33

>Witam i ponownie pytam czy ktoś posiada może manual do Pioneera 757 ?

>Wojtek

Witam

instrukcja obsługi poszła na mail podany na PW!

Kupiłem w końcu generator :) Siemens Level Oscillator W2040 10Hz - 66,9kHz, -80dBm - +26dBm. Teraz w końcu wyreguluję jak należy :)

yogi1, 10 Lip 2010, 09:29

gdzie mozna dostac nowe rolki do tc-k790? na aledrogo nie znalazlem.

tor czyszcze zawsze spirytusem z monopolowego ale rolki dosyc oszczednie bo ktos mi kiedys powiedzial ze guma od tego parcieje. czy to prawda?

widzialem tez w "o mnie" ze masz pokazna kolekcje deckow. zazdroszcze... jak sie spisuje u ciebie nakamichi cr-4e? ja kiedys marzylem o cr-7e ale ich ceny sa dla mnie zabojcze.

Dla ścisłości, był też 656 mkII, choć to już inna bajka, bo on ma prostszy - i podobno mniej zawodny - mechanizm Alpsa. O 757 mkII nigdy nie słyszałem.

rolki kupisz w sklepach internetowych , lub w jakimś sklepie z częściami rtv

rolki można czyścić tym NOVOGUM EXTRA specjalny płyn do czyśzczenia rolek w drukarkach

NAKAMICHI CR-4 to bardzo dobry deck typowy analog ,ciepły dzwięk, przeciwieństeo BX-300 który jest bardziej techniczny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi