Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Następny grat do kolekcji :-)

Ale już od dawna miałem ten model na oku. No i cena w miarę normalna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ładne cacko, ja tez lubię stare decki z reversem, ale decka z auto focusem to jeszcze nie widziałem ;-).

Mój ostatni nabytek to Onkyo 2550, stan jak to mówią gabinetowy :-), ale dźwiękowo mnie nie powalił a nawet rozczarował. Przynajmniej na półce ładnie się prezentuje.

Gratulacje i pozdrawiam.

Ładne cacko, ja tez lubię stare decki z reversem, ale decka z auto focusem to jeszcze nie widziałem ;-).

Mój ostatni nabytek to Onkyo 2550, stan jak to mówią gabinetowy :-), ale dźwiękowo mnie nie powalił a nawet rozczarował. Przynajmniej na półce ładnie się prezentuje.

Gratulacje i pozdrawiam.

Mam ten model, mam również dwa egz. 2570 i uważam, że 2550 odtwarza nie gorzej od nich, a jeżeli to bardzo niewiele. Może twojemu potrzebna jest regulacja ?

W.

Wojtek

To Onkyo 2550 wygląda na nieużywany praktycznie. Mechanika pracuje jak burza. On nie gra źle, po prostu bardziej pasuje mi dźwięk generowany przez Nakamichi RX-505, a nawet Technicsa M85 - to zreszta mój ulubiony deck ten Technics aktualnie, zreanimowany przez nieocenionego kolegę z forum, przy okazji pozdrawiam serdecznie :-).

Dzisiaj mam szczęśliwy dzień, odpaliłem właśnie otrzymaną Optonice 3838, zupełnie nową (mimo wieku jestem drugim właścicielem, sądząc po stanie pierwszym użytkownikiem) i działa jak nowa :-). Stanem pobiła nawet to Onkyo, to najbardziej "nowy" magnetofon w moim stadku :-). Nie mogę się nacieszyć nią. Nigdy na zdjęciach mi się specjalnie nie podobała, ale w normalnej rzeczywistości (realu) wygląda superancko i nawet mojej żonie sie podoba co jest wyrazem jako takiej aprobaty ;-).

Acha i ta Optonica jest pierwszym deckiem w mojej kolekcji z elektronicznym licznikiem i analogowymi wskaźnikami wychyłowymi, więc cel został osiągnięty aby taki model posiadać :-)

Pozdrowki

Edytowane przez Robinson

To Onkyo 2550 wygląda na nieużywany praktycznie. Mechanika pracuje jak burza. On nie gra źle, po prostu bardziej pasuje mi dźwięk generowany przez Nakamichi RX-505, a nawet Technicsa M85 - to zreszta mój ulubiony deck ten Technics aktualnie, zreanimowany przez nieocenionego kolegę z forum, przy okazji pozdrawiam serdecznie :-).

Dzisiaj mam szczęśliwy dzień, odpaliłem właśnie otrzymaną Optonice 3838, zupełnie nową (mimo wieku jestem drugim właścicielem, sądząc po stanie pierwszym użytkownikiem) i działa jak nowa :-). Stanem pobiła nawet to Onkyo, to najbardziej "nowy" magnetofon w moim stadku :-). Nie mogę się nacieszyć nią. Nigdy na zdjęciach mi się specjalnie nie podobała, ale w normalnej rzeczywistości (realu) wygląda superancko i nawet mojej żonie sie podoba co jest wyrazem jako takiej aprobaty ;-).

Acha i ta Optonica jest pierwszym deckiem w mojej kolekcji z elektronicznym licznikiem i analogowymi wskaźnikami wychyłowymi, więc cel został osiągnięty aby taki model posiadać :-)

Pozdrowki

Tylko nie mów, że jest w dodatku jeszcze srebrna ! Bo umrę z zazdrości ! :-)

Kasjelu, jeżeli miałeś na myśli Optonicę , to jest srebrna :-). Sory :-).

Ale z tego co kojarzę to też masz taki magnetofon, tak?

Pozdro

Brawo brawo Robinson!!!!!gratuluje moja Otonica na razie czeka na pomalowanie obudowy,znajomy lakiernik samochodowy miał ją pomalować ale zachorował i trochę muszę poczekać.Pozdrawiam

Pozdro

No mam, ale czarną. Może chciał byś się zamienić ? :-))

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czy regulował ktoś według instrukcji serwisowej prąd podkładu w GX-65MkII?

Mam na biurku takiego pacjenta i za chińskiego boga nie mogę, albo nie potrafię zrozumieć zapisu w instrukcji i ustawić prądu podkładu dla taśmy CrO2.

Obrazek poniżej.

"Różnica w poziomie odtwarzania pomiędzy 1kHz, a 10kHz jest jednakowa". Rozumiem, że chodzi o różnicę pomiędzy napięciem na wyjściu liniowym w trybie "Source", a napięciem na wyjściu liniowym w trybie "Tape".

Nie da się jednak ustawić jednakowej różnicy pomiędzy poziomami odtwarzania tych dwóch sygnałów, bo jeśli na wyjściu liniowym w pozycji "Tape" i "Source" jest ok. 28mV (-29dB) dla częstotliwości 1kHz, to dla częstotliwości 10kHz w pozycji "Tape", sygnał na wyjściu liniowym jest prawie dwukrotnie większy. Dla 10kHz nie da się sprowadzić, za pomocą wskazanego PR'a sygnału na wyjściu liniowym w trybie "Tape", nawet w pobliże wartości odtwarzanego sygnału 1kHz.

GM

post-3254-0-39656300-1328214205_thumb.jpg

A może chodzi o to, że różnica w poziomie wyjściowym pomiędzy sygnałem 1 kHz i 10 kHz ma być taka sama dla taśmy wzorcowej i dla taśmy dla której ustawiamy prąd podkładu? Tzn. tak należy regulować prąd podkładu dla aktualnej taśmy, by różnica poziomów między tymi sygnałami była taka sama dla taśmy "regulowanej" jak dla taśmy wzorcowej (z fabrycznie nagranymi sygnałami 1 i 10 kHz)?

PS. Instrukcje serwisowe często są pisane zbyt skrótowo. Do tego jeszcze weźmy pod uwagę, że były zapewne pisane przez Japończyka po angielsku.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A może chodzi o to, że różnica w poziomie wyjściowym pomiędzy sygnałem 1 kHz i 10 kHz ma być taka sama dla taśmy wzorcowej i dla taśmy dla której ustawiamy prąd podkładu? Tzn. tak należy regulować prąd podkładu dla aktualnej taśmy, by różnica poziomów między tymi sygnałami była taka sama dla taśmy "regulowanej" jak dla taśmy wzorcowej (z fabrycznie nagranymi sygnałami 1 i 10 kHz)?

PS. Instrukcje serwisowe często są pisane zbyt skrótowo. Do tego jeszcze weźmy pod uwagę, że były zapewne pisane przez Japończyka po angielsku.

Pięknie dziękuję za wskazówki. Coś może być na rzeczy, bo poziom wyjściowy przy 10kHz jest zbliżony do -21dB, a ta wartość jest podana jako poziom przy odtwarzaniu tonu 10kHz z taśmy testowej.

Zrobię dalsze próby i dam znać co z tego wyszło.

GM

Jeśli dobrze pamiętam (nie mogę teraz tego sprawdzić), to zalecaną przez IEC metodą ustawienia optymalnego prądu podkładu jest ustawienie go tak, by różnica między MOL @315 i SOL@10k wynosiła 12 dB dla taśm I, II i III oraz 6 dB dla taśm IV. Może więc właśnie w instrukcji AKAI o to chodzi, by ustawić prąd podkładu tak, by osiągnąć określoną RÓŻNICĘ poziomów dla 1k i 10k?

apisano wczoraj, 19:55

Użytkownik Robinson dnia 02.02.2012 - 19:06 napisał

Pozdro

No mam, ale czarną. Może chciał byś się zamienić ? :-))

Kasjelu , masz kilka decków na które może i bym sie zamienił ale na czarną pozwolisz , że póki co nie :-). Przynajmniej na razie :-).

Przyszedł mi do głowy pomysł, o czasowej wymianie na decki, można by było posłuchać i nacieszyć oko czymś czego w kolekcji sie nie ma , ale co by było jakby sie coś zepsuło ???? Przyjaźnie byłyby wystawione na gruntowne sprawdzenie ;-)

Pozdro

Coś nic się tu nie dzieje od kilku dni, czyżby koledzy poprzymarzali?

Kasjelu: znalazłem w sieci fotkę ładnego Sony z drewnianymi boczkami, chyba ci przypadnie do gustu ;)

verkaufsbildersabasonyd.jpg

Coś nic się tu nie dzieje od kilku dni, czyżby koledzy poprzymarzali?

Kasjelu: znalazłem w sieci fotkę ładnego Sony z drewnianymi boczkami, chyba ci przypadnie do gustu ;)

verkaufsbildersabasonyd.jpg

Posiadam wyższe modele z tej serii. Chociażby Sony TC 209SD. Może nawet jutro dostanę przesyłkę z Akai GXC 730D.Tak więc nudzić się nie będę.

A co do małej aktywności kolegów forumowiczów, to nie ma się co dziwić. Ja sam walczę o przetrwanie, więc pisać mi się za bardzo nie chce.

Ale będzie lepiej Panowie ! Byle do wiosny :-)

Ja wnet dostane 229SD , także Kasjelu zaraziłeś mnie tymi Soniaczkami z lat 70-tych :-), choć mój 186SD dalej czeka na naprawę. Próbowałem juz raz się do niego dobrać, ale nie dałem rady, a usterka polega na na odwrót +/- działający mechanizmie, gdzieś jakaś dźwignie się zblokowała i kaput. Dam mu radę tylko czasu troche więcej będzie :-).

Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych w szpulki :-)

Ja wnet dostane 229SD , także Kasjelu zaraziłeś mnie tymi Soniaczkami z lat 70-tych :-), choć mój 186SD dalej czeka na naprawę. Próbowałem juz raz się do niego dobrać, ale nie dałem rady, a usterka polega na na odwrót +/- działający mechanizmie, gdzieś jakaś dźwignie się zblokowała i kaput. Dam mu radę tylko czasu troche więcej będzie :-).

Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych w szpulki :-)

Jak już będziesz miał Sony TC 229SD, to podejrzewam że wszystkie Twoje Technics,y pójdą w odstawkę.

Ten magnetofon jest absolutnie znakomity !

Uwaga ! Możesz mieć uszkodzone potencjometry montażowe. Ale polskie zamienniki idealnie pasujące są wciąż do kupienia w cenie 1zł/szt.

Tak więc jeśli magnetofon nie będzie nagrywał bądź odtwarzał na któryś kanał, to nie przejmuj się tym za bardzo.

Moje Technicsy..... NIE!!!!!! Ja je uwielbiam :-), ale Soniaczka też chętnie posłucham i pomęczę :-). Tak na serio to trochę mi sie Technicsy znudziły i opatrzyły, z wyjątkiem chyba M85 którego uwielbiam i często używam, ale tak zachęcony nie mogę się Soniaczka doczekać.

Dzieki i pozdro

Ciekawy artykuł + filmik z fajną "kolekcją" :

Ukryta Zawartość

I jeszcze ciekawsze jego aukcje na ebayu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kraszan

Też zacząłem się już martwić, bo zaglądam tu codziennie. Mam za to pytanie i przynajmniej nie wtrącę się nie w porę. Jaki jest dopuszczalny czas pracy fabrycznego demagnetyzera? Zrobiłem sobie ostatnio drugi prototyp- większy i z zasilaczem 9V 2A, i cewka po 1,5 minucie wyraźnie się nagrzewa.

Myślę, że 1 minuta całkowicie wystarczy do rozmagnetyzowania toru przesuwu w magnetofonie.

Mam duży stacjonarny demagnetyzer do taśm i zamontowałem mu wiatrak chłodzący, mimo to po 2, 3 minutach jest gorący i wyłączam go kilka minut przed dalszą pracą.

Wojtek

Wojtek

Czesc!

Dotarł sony TC-229SD, niestety nie pozbawiony dwóch problemów. Pierwszy to hałasująca kieszeń kasety, podczas otwierania i zamykania słychać tak jakby rozklekotane koło zamachowe, które ma spowalniać ruch kieszeni, druga sprawa to za wolne obroty. Ta druga wada troche mnie martwi, pierwszy raz mam do czynienia w decku z zbyt wolnym obrotami i nawet nie wiem ja sie za to zabrać.

Wszystko przedemna :-), stan zewnętrzny za to jak sie go umyje jest jak nowy, głowice, rolka i tor nówka :-)

Pozdrówki

Czesc!

Dotarł sony TC-229SD, niestety nie pozbawiony dwóch problemów. Pierwszy to hałasująca kieszeń kasety, podczas otwierania i zamykania słychać tak jakby rozklekotane koło zamachowe, które ma spowalniać ruch kieszeni, druga sprawa to za wolne obroty. Ta druga wada troche mnie martwi, pierwszy raz mam do czynienia w decku z zbyt wolnym obrotami i nawet nie wiem ja sie za to zabrać.

Wszystko przedemna :-), stan zewnętrzny za to jak sie go umyje jest jak nowy, głowice, rolka i tor nówka :-)

Pozdrówki

Czesc!

Pozdrówki

Tam jest standardowy silnik główny z stabilizatorem obrotów. Tak więc wystarczy tylko malutki śrubokręcik płaski i zaizolowany. Namierzasz nim pr-kę w otworze z tyłu silnika i regulujesz. Co innego w Sony TC 209SD który ma olbrzymi silnik prądu zmiennego i brak regulacji obrotów.

A jak jest ustawiony na 220V zamiast na 240V to ma jakiś wpływ, narzei nic nie kręcę tylko pytam :-)

POzdro

Przełącz na 240V. Dłużej żarówki poświecą i układ zasilania będzie miał lżej.

Następny TC 229SD do wzięcia za 150zł, w bdb. stanie wizualnym. Kto jeszcze ma parę groszy niech bierze !

A jak jest ustawiony na 220V zamiast na 240V to ma jakiś wpływ, narzei nic nie kręcę tylko pytam :-)

POzdro

Oprócz tego co napisał Kasjel,przede wszystkim transformator będzie się mniej nagrzewał.Mam pytanie do znawców Sony, o opinie o decku TC-K81.

.....

Oprócz tego co napisał Kasjel,przede wszystkim transformator będzie się mniej nagrzewał.Mam pytanie do znawców Sony, o opinie o decku TC-K81.

Miałem ten model. To bardzo dobry i nie kapryśny deck. Świetnie nagrywa i odtwarza taśmy. Zero problemów z kalibracją. Ale to pewnie dlatego, że drugi ton kalibracyjny ma tylko 8kHz. Silnik indukcyjny sterowany halotronem. Głowice Sendust (Rec) Ferrite (Play).

Swojego kiedyś sprzedałem, bo za cholerę mi się nie podobał. Chociaż to całkiem solidny i ciężki magnetofon (7,5kg).

Potrzebuję gniazdo słuchawkowe na duży "Jack" do magnetofonu Akai GXC 730D. Jest to gniazdo montowane od czoła, nie do płytki drukowanej. Ma ktoś z Was coś w tym stylu ???

Potrzebuję gniazdo słuchawkowe na duży "Jack" do magnetofonu Akai GXC 730D. Jest to gniazdo montowane od czoła, nie do płytki drukowanej. Ma ktoś z Was coś w tym stylu ???

Mam gniazda duży Jack słuchawkowe ale nie wiem czy przykrecane od czoła.Jutro sprawdze.

.....

• Pokaż nowe odpowiedzi