Skocz do zawartości
IGNORED

Granity pod sub. velodyne jest sens ?

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Skalibrowałem ponownie ale już z dwoma sub. na jednym wyjściu, potestowałem na demach Dolby Atmos gdzie bas bardzo nisko schodzi i powiem tak lekka poprawa jest ale to jeszcze nie to, przy momentach gdzie bas naprawdę nisko schodzi i przysłowiowo wszystko naprawdę drży słychać furczenie sub. Audassey przy kalibracji ustawił mi sub. na minus 9 DB, obydwa sub. mam na programie jazz/classical, volume na nich 26, crossover direct, phase zero. Nie wiem co tu jeszcze wykombinować, zatykałem terminale na tylnym panelu sub. też nic nie daje, jednie co pozostaje lekko przemeblować salon i wcisnąć sub. po bokach przednich przy bocznych ścianach lub w amplitunerze w zakładce podbicie lub tłumienie zjechać tyle na minus w db aż może te furczenie ustanie, wyłączenie tej opcji też nic nie dało

Kurcze.... naprawdę masz problemy z tymi subami...ja osobiście nie mam pojęcia co Ci doradzić...u mnie jak Velo b.nisko schodzi to basu już nie słychać ale jeszcze czuć, wszystko drży, ale jakiegokolwiek furczenia brak , a głośność suba mam ustawioną na 30 (tryb Movies)... może u Ciebie ta kalibracja Audyssey wprowadza problem...

A może zrób taką próbę...ustaw wszystko na "ucho i miarkę" tzn. ręcznie czyli zapomnij o automatycznej kalibracji i zobacz czy dalej furczy...

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Ja bym zjechał z poziomem na 20, suby w narożnik gdzie będzie działało dodatkowe podbicie z racji narożnika czyli +9db. Co do furczenia to za bardzo chcesz nimi przypierdol.. I powstałe turbulencje w bass reflexie powodują to ze jest zbyt mała średnica otworu i dlatego słychać owe furkotanie:( ja tez już wiem ze z moimi jest wszystko Oki mam dwa R-112SW z przodu i dwa R-12Sw z tylu i z tych tylnich tez słyszałem furczenia z bass reflexu gdzie przy tych z przodu cisza bo duża szczelina a tych r12 bass reflex jest długi 30 cm z tąd te furczenia ale ustawiłem sobie tak ze te z przodu na godz 10:00 a te z tylu 8:30 i jest miód malina aha faza 0 i odcięcie 40hz żadne LFE bo dla mnie to gowno lepiej jest w ten sposób jak mam

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Ustawiłeś na 8:30 i 10 ? Czyli masz pokrętło to głośności w subie ? Ja mam ustawienie głośności na pilocie i na tylnym panelu

Pokrętła z tylu to są budżetowe suby klipscha wolałem taniej i mieć cztery o średnicy 30 cm głośnik niż dwa velodyne Eq Max 12 za swoje dałem 1280€ a dwa velo to 1150€.

Aha dlaczego te z tylu na 8:30 ?? Bo mam je 1,4m od ucha i jak grały na tym samym poziomie co przednie 4,6m to wogóle ich nie słyszałem a teraz jest miód

Wczoraj zakupilem dwa sub pionka w250s i jbl 300. Powiem tak moj sony2×25cm furczy jbl 30cm furczy. Pionek 2x30cm nie furczy. 25Cm nigdy nie dawalo rady ale nie wszystko widzialem. Mowisz ze wczesniej nie furczalo zobacz czy przy podlaczeniu drugiego sub nie ustawia ci sie w opcjach jakies podbicie lub wzmocnienie basu. U mnie gdy podpinam dwa sub wlacza się cos tam z thx czy dsp albo jakies inne ...

Dziwna dziwnosc... zakladajac, ze suby sa sprawne i poprawnie skalibrowane nie ma mowy o jakims wielkim furkotaniu. Taki lekki efekt furkotania z dolnego br mozna zniwelowac poprzez ustawienie suba na szpilkach no i obowiazkowo na granit.

Kazdy sub ma swoj "limit" i mozna latwo go przekroczyc, teoretycznie tez nie powinno sie krecic volume w subie wiecej jak na polowe.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Gość

(Konto usunięte)
pstryk, klik i wszystkie mody wylaczone po szerokosci... skoro suby odciete na 80hz, to 2 i 3 mode tylko dla szerokosci jest powyzej.

Nawet jeżeli, w tym konkretnym przypadku 2 mod (pomieszczenie ma chyba ze 3m więc 113Hz) jest powyżej 80Hz, to i tak suby oddziałują tam z jakimś ciśnieniem. Filtr LPF ma 24dB/okt, to przy 113Hz spadek będzie z -15dB. Pytanie teoretyczne, czy będzie to wpływało na zniesienie modu ? IMO w jakimś stopniu na pewno, szczególnie, gdy dołożymy do tego Audyssey. Dodatkowo, poziom LFE jest +10dB, więc w rezultacie możemy mieć tylko -5dB, a to już w zasadzie wartość pomijalna. Oczywiście na 3-ci nie wpływu, ale największy benefit dotyczy głównego plus wyrównanie charakterystyki dla wszystkich widzów w szerokości pomieszczenia. Co do samego pomieszczenia, jak pamiętam z innego tematu, jest prostokątne i symetryczne. ma tylko "nietypowe" wymiary, bodajże S3m D9m. Pozdrawiam.

Przez te porty uciekało pompowane przez głośnik powietrze powodując dźwięki przypominające furkotanie, syczenie lub jakby jakiś przewód w środku dotykał głośnika i wibrował powodując niepotrzebne dźwięki..

Szkoda e ten wątek nie powstał wcześniej, zanim sprzedałem swojego velo którego z racji swoich warunków lokalowych praktycznie nie mogłem używać i musiałem wrócić do starego mniejszego suba który i tak jest aż nad to podczas nocnych seansów w okolicy godziny 23 :). W swoim co prawda dużo mniejszym modelu bo Eq-max8 miałem identyczne objawy! Co prawda w normalnym użytkowaniu tego nie było słychać w ogóle ale przy testach jak grał tylko sub - wyraźnie. Co ja się naszukałem i nakombinowałem żeby jakąś nieszczelność znaleźć bo od razu mi się te dźwięki z tym skojarzyły. W tym celu wyjmowałem i rozbierałem kiedyś wszystko po kolei czyli przetwornik, tylny panel, sprawdzałem mocowanie elementów, prowadzenie i klejenie kabli ale wszystko wyglądało idealnie a ten dźwięk słyszałem nadal. W końcu dałem sobie siana a teraz jestem niemal pewny że to musiało być jak u Yodasa ale wtedy na to nie wpadłem :).

Testy testami (wg.mnie zawsze podszyte marketingiem mniejszym lub większym) a opinie użytkowników to zupełnie inna sprawa i chyba bardziej wiarygodna... ja pisze swoje spostrzeżenia...

Swięte słowa :)

jak daję kilka setet zł za coś to oczekuje na dobry produkt nie martwiąc się o dopieszczanie że coś nie gra nie dziwił bym się jak był by to budżetowy za 1000zł wtedy ma prawo być coś nie dopracowane

Czasami jest tak że przepłaca się i to sporo za markę czyli znaczek a cena koncowa nie jest adekwatna do tego ile dany produkt powinien kosztować i moim zdaniem z tymi subami tak jest. Co nie zmienia faktu że Velodyne robi na pewno jedne z lepszych subów.

15 lat temu tworząc własne wynalazki DIY potrafiłem zadbać o przegrodę oddzielającą przetwornik od końca mocy, a tu takie cyrki...

Wspomnianą przypadłość konsultowałem kiedyś telefonicznie z dość uznanym w tej dziedzinie (DIY subów) userem z innego, zapewne niektórym znanym im forum z tego tematu i na moją sugestie - Za co oni biorą tyle kasy powiedział że dla znających te sprawy ludzi to co wyprawiają niektóre renomowane firmy tnąc koszty i minimalizując je, jest czystą kpiną. To jest m. innymi przykładem tego co napisałem powyżej na temat przepłacania za znaczek. Wiem że zaraz ruszą fan boje ale zanim ruszą niech może wezmą śrubokręt rozkręcą to velo i zobaczą jak to wygląda od środka - ja to widziałem :):):) No i radze prze robotą zaopatrzyć się w np. Hydroksyzyne.

Ja kiedyś krytykowałem Velodyne za wykonie, to co tutaj piszecie to wstyd dla takiej marki i urządzeń za takie pieniądze. Ja można nie przewidzieć, że powietrze przy takich ciśnieniach jakie wytwarza sub może uciekać przez gniazda i odpowiednio tego nie zabezpieczyć.

Ja miałem Velo z serii SPL, nie powiem to dobry sub, ale na urządzeniu za 8 tyś była sztuczna, plastikowa okleina. Tylny panel i terminale wyglądały na bardzo tanie. Rel wykonany kilka razy lepiej, choć nie twierdzę, że sonicznie jest lepszy.

Velodyne z serii DD to dla mnie jakaś abstrakcja cenowa. Nie mówię, że to są złe suby, ale żeby to dość proste urządzenie kosztowało tyle co mały samochód to coś nie gra.

Jeśli chodzi o wykonanie to też żadne cudo.

Dla mnie się liczy co mój eq-max12 wnosi do kina i muzyki a wnosi bardzo wiele...oczywiście wykonanie i dopracowanie szczegółów wykonania mogłoby być lepsze ale w końcu we wszystkich firmach rządzą księgowi...zdaję sobie z tego sprawę ....kwestia podejścia... dla mnie najważniejsza jest bezawaryjność i to co słyszę - czuję, reszta to tylko opakowanie... ;)

Dla mnie się liczy co mój eq-max12 wnosi do kina i muzyki a wnosi bardzo wiele...oczywiście wykonanie i dopracowanie szczegółów wykonania mogłoby być lepsze ale w końcu we wszystkich firmach rządzą księgowi...zdaję sobie z tego sprawę ....kwestia podejścia... dla mnie najważniejsza jest bezawaryjność i to co słyszę - czuję, reszta to tylko opakowanie... ;)

Yodas a Ty jak zwykle - my piszemy że producenci i handlowcy strzygą nas na maksa a Ty że masz super hiper ...i cieszysz się z tego jakby ci w ogóle nie zależało że cię rąbią na kasie. No ale to w końcu Twoja sprawa :)

Ja kiedyś krytykowałem Velodyne za wykonie, to co tutaj piszecie to wstyd dla takiej marki i urządzeń za takie pieniądze. Ja można nie przewidzieć, że powietrze przy takich ciśnieniach jakie wytwarza sub może uciekać przez gniazda i odpowiednio tego nie zabezpieczyć.

Odpowiednio zabezpieczyć??? Velodyne nie bawi się w jakieś pierdoły - idą po całości - tam w środku nie ma nic poza troszkę tandetnej "waty" to pusta skrzynka sklejona z płyty :)

Jgx ja po prostu się pogodziłem z tym że nas strzygą...jaki mamy na to wpływ skoro wszystkie firmy nas dymają bez wyjątku? mam ważniejsze sprawy w życiu niż przejmowanie się kawałkiem sklejki czy blaszki... :)

...i nie pisze że mam super hiper tylko że mi odpowiada .... przecież jest wiele lepszych i droższych maszynek na rynku...

Pozwole sie nie zgodzic, bo nie wszyskie firmy nas strzyga....Nie trzeba wcale sie cis w Velo lub rela zeby cieszyc sie super subem.

BK marka malo znana w pl.Kupujac BK nie placi sie za reklame dystrybucje itp. a sub skladany jest w uk a nie w chinach. Co wiecej servis nawet pogwarancyjny jest bardzo dobry. Cena jest atrakcyjna sam mialem jednoczesznie xxls400 i rel r528se to wiem jak to sie do siebie ma. Teraz jeszcze biore centralke, ale potem juz dwa bk monolith+ ten sub wymiata suby kilka razy drozsze;) Zainteresowanym proponuje poczytac zachodnie testy lub avforums.

Pozwole sie nie zgodzic, bo nie wszyskie firmy nas strzyga....Nie trzeba wcale sie cis w Velo lub rela zeby cieszyc sie super subem.

BK marka malo znana w pl.Kupujac BK nie placi sie za reklame dystrybucje itp. a sub skladany jest w uk a nie w chinach. Co wiecej servis nawet pogwarancyjny jest bardzo dobry. Cena jest atrakcyjna sam mialem jednoczesznie xxls400 i rel r528se to wiem jak to sie do siebie ma. Teraz jeszcze biore centralke, ale potem juz dwa bk monolith+ ten sub wymiata suby kilka razy drozsze;) Zainteresowanym proponuje poczytac zachodnie testy lub avforums.

Ja kilka miesięcy temu, trochę zaglebilem temat subwooferow i bk cena - wydajność, według opini wypada naprawdę dobrze.. Wtedy odstąpilem suba, bo kasa poszła na tv ale teraz temat powraca i chyba skuszę się na bk właśnie.Myślałem nad monitor audio i w pewnej chwili nie omal kupiłem rela s3, już miałem uzgodniona kwotę że sklepem ... lecz czytając ten wątek uświadamiam sobie ze chyba nie warto i wezmę coś pokroju bk, svs chodź ten drugi lekki jakiś

pozdr

Ja kilka miesięcy temu, trochę zaglebilem temat subwooferow i bk cena - wydajność, według opini wypada naprawdę dobrze.. Wtedy odstąpilem suba, bo kasa poszła na tv ale teraz temat powraca i chyba skuszę się na bk właśnie.Myślałem nad monitor audio i w pewnej chwili nie omal kupiłem rela s3, już miałem uzgodniona kwotę że sklepem ... lecz czytając ten wątek uświadamiam sobie ze chyba nie warto i wezmę coś pokroju bk, svs chodź ten drugi lekki jakiś

pozdr

xxls400 ten ma obudowe full zamknieta 400W RMS i uwierz mi duzo mojemu relowi nie ustepowal, wiec zapomnij o s3 a tym bardziej o MA. Fornir gloss tez mozna miec, tylko extra kosztuje. Monolith to juz jest bestia jak pol lodowki ;) Obudowa otwarta sub typwo do kina. Wszystkie tez maja wejscia wysokopoziomowe.

Cieszę się że są firmy wyjątki... ale to pewnie zasługa manufaktury bo korporacje tylko Nas doją...

Hifibloke co sądzisz właśnie BK vs SVS ? Brałeś w ogóle pod uwagę tą drugą firmę ?

Svs tez bardzo dobra marka.Ten model z br 2000 mozna powiedziec to taki odpowiednik monolith. Bralem pod uwage jeden pb13 ultra to jest naprawde mega wypas 70kg ;) przychodzi na palecie, ale u mnie w pokoju musze isc w dual sub zeby dobrze wypelnic basem pokoj poza tym chce miec driver df od dolu.

Sprawdziłem ceny,w przeliczeniu na Polskie, nie licząc kosztów dostawy to ten Monolith Plus kosztuje 3000zł. Czyli w Twoim przepadku jak chcesz wziąć dwie sztuki - 6 tyś. Myślę, że to nie jest wielka kwota za efekt jaki prawdopodobnie uzyskasz. Jak wziąć to co można za 6 tyś kupić w Polsce to raczej więcej się nie zdziała.

Tak jak pisalem wczesniej wiem co moze taki xxls400 i byc moze takie dwa tez by mi starczyly no i sa szybsze, bo to obudowa zamknieta. Monolith ma lepszy driver no i ma br. Wysylka faktycznie jest droga jakies 75 funta za monolitha, ale mozna zadzwonic do Toma i zapytac czy nie zrobi promocji;)

No właśnie ff vs df o co chodzi??? tzn wiem że df głośnik do dołu ale jak to się ma muzycznie że np df jest bardziej ustawny?? Lub podłoga się bardziej trzęsie,czy inny bas??? Czym się kierować przy wyborze ff vs df??? Oczywiście to tylko do kina..

Zarowno ff jak i df maja jednakowa wydajnosc/osiagi. Jednak ff lepiej jest wybrac w przypadku kiedy np. podloga czy caly strop jest drewniany tak jak to w uk maja :) lub jezeli ktos ma pod soba sasiada z wrazliwym uchem ha ha Glowna zaleta df chyba jest to, ze glosnik mamy umieszczony od spodu i jest to dodatkowa ochrona przed przypadkowym uszkodzeniem np. male dzieci w domu. Dodatkowo jak popatrzec na monolith to caly panel kontrolny na df jest na szerokim boku a w ff mamy go na waskim boku.

Tak o to dzięki jednemu tematowi Rel i Velodyne zostali zniżeni do poziomu dna totalnego:)Piękne jest to forum:)

Darek2 jak dla mnie to masz tam coś totalnie źle skonfigurowane, poustawiane, albo walisz takim poziomem głośności że głośniki z koszy mało nie wyskoczą. Tak się zastanawiam czy z fazą u Ciebie wszystko w porządku, może być tak że suby znoszą się z kolumnami, bądź sub z subem, w efekcie pozostaje mała ilość/brak basu, jedyne co dosciera w takim momencie do Twoich uszu to ruch głośnika/powietrza, bądź siedzisz w takim miejscu, że masz tam totalną dziurę na basie. Coś masz tam definitywnie nie tak.

Odpal sobie to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ustaw coś około 30Hz i pochodź po pomieszczeniu przód tył, zobacz czy nie siedzisz w dziurze basowej, sprawdź czy jak wyłączysz jednego suba to nie ma więcej basu niż na dwóch, zrób próbę z kolumnami i bez. I rób to najlepiej w trybie DIRECT a nie na tych dziwnych sztucznych AudiEsejach ;) Poza tym Twoje pomieszczenie to 38 m2, tam jest juz co nagłaśniać, więc jeśli siedzisz w " dziurze", masz włączone audyssey które zajebiście mocno podbija bas, kecisz głośność wysoko żeby "zagrało" w tych 38 metrach to efekt może być właśnie taki o jakim piszesz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak o to dzięki jednemu tematowi Rel i Velodyne zostali zniżeni do poziomu dna totalnego:)

hihihi hihihi hahaha a jakiś czas temu błotem obrzucano mojego, Definitive Technology ProSub 1000 w konfrontacji z właśnie tymi subami hihihi hahaha hihihi

Piękne jest to forum:)

zgadzam się

walisz takim poziomem głośności że głośniki z koszy mało nie wyskoczą

ja raczej brałbym to pod uwagę, też to miałem w swoim (sub z membraną bierną ,co niektórzy pisali, że w zamkniętej tego nie mieli, myślę, że mieli odpowiednio nastawioną głośność czyli nie za wysoką) na samym początku gdy głośność nastawiłem w połowie a w amplitunerze w menu w ustawieniach kolumn skalę głośności w granicach 8 (skala do 10) i gdy dowaliłem potencjometrem amplitunera w niektórych momentach furczało a gdy jebnęło i wyłączył mi się sub to zjechałem z głośnością w subie na około godziny 10.00 i ni pół centymetra więcej. Czasami mniej. Moim zdaniem głośność jest tu winna, zbyt duża głośność do tego dochodzi niska częstotliwość tak na granicy możliwości suba co w połączeniu z za wysoką głośnością doprowadzało do "wariowania" membrany i "machanie" nią "po granicach możliwości zawieszenia" co właśnie powoduje takie furczenie. Nie myślę, żeby to było powietrze w tunelu bass-reflex.

więc jeśli siedzisz w " dziurze", masz włączone audyssey które zajebiście mocno podbija bas, kecisz głośność wysoko żeby "zagrało" w tych 38 metrach to efekt może być właśnie taki o jakim piszesz

dokładnie tak moze być, dlatego membrany wariują i furczy

No popatrz, a jak kiedyś użyłem słowa furczy to ktoś "powiedział" , że pierwszy raz słyszy takie określenie

Podbijanie basu przez np ustawienie suba w rogu raczej nie ma wpływu na to gdyż jest to "bas już poza subem", w pomieszceniu nie w subie, nie " w głośniku" , "na głośniku" (membrana) , to już jest ruch powietrza w pomieszczeniu.

Tak dokładnie o to. Ja np Audyssey mam totalnie wyłączone. Oczywiście robię kalibrację, czyli odległości, poziom głośności dla poszczególnych kanałów i z tego korzystam, ale Audyssey mam wyłączone, dynaminczy EQ także, totalnie nieodpowiada mi taka prezentacja dzwieku przy filmach, gdzie scea jest zaburzona, słychać o wiele mniej szczegółów, bas jest sztucznie pompowany, a tyły grają głośniej od przodów. Gra to trochę jak tryb Loudnes w starych wzmacniaczach tyle że o wiele bardziej podbija pasma.

Nie moge się doczytać w którym dokładnie miejscu siedziesz w pomieszczeniu bo podajesz jakieś wymary od szafek, subów itp, ale na oko mi wygląda że mniejwięcej w połowie długości pomieszczenia, czyli w totalnej dziurze jęśli chodzi o dół. Czyli dołu mało, kręcisz głośno i suby niewyrabiają. U mnie jakbym siadł w połowie długości pomieszczenia to nawet sub na 60 cm głosniku ustawiony totalnie w rogu niedałby rady a pamieszczenie mam dwa razy mniejsze.

Tak siedzę w połowie pomieszczenie, muszę siedzieć w tym miejscu ze względu na boczne kolumny, u mnie direct odpada ponieważ używam przednich górnych, więc muszę włączyć A-DSX a tryb Direct to wyklucza, masz jeszcze jakąś funkcję włączoną ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.