Skocz do zawartości
IGNORED

Kable ,Analiza , Ranking

margaryna85

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy salon audio raczej nie ma z tym problemu, zwłaszcza kiedy wpłacasz kaucję za produkt który chcesz wypożyczyć w sumie łaski nie robią, bo zawsze możesz iść gdzie indziej.

Poza tym pomijając wpływ kabli wiele można osiągnąć poprawnym ustawieniem kolumn, czasem trzeba je skręcić do środka osi, czasem w przeciwną stronę, czasem wystarczy odsunąć od tylnej ściany od bocznych etc.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

To nie jest takie łatwe co zaznaczyłem wyżej .

Przykładowo kilka razy miałem kabel VDH Orchid który jest bdb kablem ale jak zmieniałem klamoty do nie do wszystkiego pasował .

Znowu trzymać ileś tam tysięcy zamrożone w kablach to też bez sensu jak dla mnie .

Ruby tez nie jest wszędzie najlepszy bo czasem ktoś szuka kabla który powiedzmy mocno stłumi górę a on gra równo .

Tak to wyglada i taka jest prawda, stad tez biora sie rozne opinie o tych samych przewodach.

Ogolny zarys mozna nakreslic i pomoc nakierowac na pewne cechy przewodow-ale to co najwazniejsze, to to jak sie sprawdzi w danym systemie a z tym wlasnie bywa roznie.

Dlatego jest to trudny temat i dlatego trzymam w szufladzie spora ilosc IC na wszelki wypadek, ale mam tez 3 pary glosnikowcow i czasem zagluje nimi.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Zu Audio Libtec - kabel elegancko konfekcjonowany, relatywnie elastyczny i łatwy w ułożeniu. Przekrój przewodu 2 x 4,1 mm2.

Ma ciekawą budowę - jeden przewód z czystej miedzi oraz dwa cieńsze z miedzi powlekanej srebrem / na każdy biegun /.

Kabel o bardzo dobrej dynamice, raczej neutralny i przejrzysty, z bardzo dobrym oddaniem przestrzeni. Wokale bardzo naturalne, basu nie brakuje, wysokie tony także rozdzielcze, ale nie są ostre. Kabel w USA był sprzedawany w przedziale ponad 1 tys USD, teraz można czasami trafić na rynku wtórnym za nieduże pieniądze. U mnie dobrze wpasował się do napędzenia AP Tempo 3, gdzie jego walor znakomitej przestrzenności i tzw. czarnego tła pozwala wykorzystać charakter kolumn AP.

Zastosowałem go po kablach Kimber Kable 4 VS , różnica była wyraźna i od razu dało się zauważyć, że zabawa kablami ma sens.

Czekam teraz na wyższy model Zu Audio - Event. Podobno jest jeszcze lepszy. Tak przynajmniej piszą użytkownicy.

Witam ponownie,odwiedziłem sklep hifi i dowiedziałem się różnych ciekawych rzeczy na temat audio. Trafiłem na kupującego chyba audiofila który dość dużo powiedział na temat mojego audio. Zaśmiał się jak usłyszał,że chce dobre kable do kolumn Magnat shadow bo to tanie kolumny ze sklejki. Chcę zmieniać kable od ampli.do kolumn aby uzyskać klarowny kryształowy dźwięk blebleble ,a w kolumnach mam kable z instalacji samochodowej. Podobno kable idące w kolumnie od zacisków do zwrotnicy i dalej do głośników są tak kiepskiej jakości ,że nie ma prawa to lepiej zagrać. Kazał w akcie desperacji wymienić kable w kolumnach na takie same jak kupuję lub max ofc do zwrotnic min.4mm2 i dalej 2,5mm2. Dodatkowo mam wymontować zwrotnice i wymienić kondensatory?(bebechy oprócz cewek)na lepszej jakości i wtedy to może coś lepiej zagra (z lekkim uśmiechem obrócił się i odszedł)wygłuszenia mam nie ruszać. Wybrałem kable chord carnival silverscreen bo miałem trzy rodzaje i te hehe wydaje mi się najlepiej grały. Co myślicie o tym co mówił o wnętrzu kolumn?Jest to w pewnym sensie logiczne. Mogę się tego podjąć mimo tego ,że stracę gwarancję.

Jesli cos robic to robic dobrze, a jesli dobrze to bez kompromisow. Koszt wymiany zaproponowanych przez "kupujacego audiofila" czesci kolumn bez dobrej jakosci gniazd glosnikowych to min 800zl.

Myslisz ze warto?

Co myślicie o tym co mówił o wnętrzu kolumn?

Mówił dobrze, między innymi dlatego kiedyś moim targetem był kabel DNM Reson, bo taki sam Eposy M15.2 miały w bebechach, po drugie po latach w końcu wymieniłem w nich kondy Bennica na Mundorf Supreme ważam, że to był strzał w 10kę i najlepiej wydane dwieście parę złotych w całym moim systemie.

Gniazd nie ruszałem i było warto.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Za kolumny dałem 2700zł jak bym kupił te za 40tyś. pewnie tez by można w nich coś poprawiać wiec musiał bym kupić te za 100tyś i tak w koło. Zorientuję się co mam w tych kolumnach i jaki koszt ulepszenia będzie. Możliwe,że zrobię jak kolega sir.jax bo nie kupię kolumn za 5 czy 40 tyś.

Arek sedno sprawy, ktore napisales jest tutaj cyt: "Zorientuję się co mam w tych kolumnach" -to priorytet bez dwoch zdan.

A co tak nagle zacichli a... Myślałem, że dowiem się jeszcze więcej dobrego o kablach niż tylko to, że np. Qed Ruby ma bardzo wyrównane brzmienie, lekko ocieplony dobry bas i jest szybki a np. Hotline Blue Spiral jest jasny, szczegółowy i dynamiczny. Koledzy, trochę powagi. Bajki są dla dzieci a to zdaje się forum dla dorosłych miłośników audio. Czekam na lincz :-)

Gość numik

(Konto usunięte)

Qed Reference na IC, Chord Odyssey 2 lub Furutech u2t na kolumny, Vincent High-End Power Cable i podstawowy Furutech na zasilanie wzmaka oraz Shunyata Diamondback lub najprostsze Artechy (SE, Pro, Wind) na zasilanie źródła

Najlepszy jest kabel od żelazka. Bierzesz go w łapę i lejesz troli po plerach by nie zaśmiecali wątku.
Zaoszczędzę Ci tej przyjemności, ponieważ wchodzę na ten wątek po raz ostatni. To z pewnością nie miało być trolowanie tylko prowokacja. Chciałbym przestrzec potencjalnych nabywców kabli przed wyrzucanie kasy w błoto. Wypisywanie takich herezji o kablach głośnikowych i to jeszcze w dziale start, z którego najczęściej korzystają początkujący miłośnicy audio jest co najmniej nie fair. Każdy, kto choć trochę liznął teorii na temat dźwięku wie czym jest wzmacniacz a czym kolumna głośnikowa, jak działa i na jakiej zasadzie. Nie bez powodu producenci kolumn stosują różne rodzaje membran, projektują różnego rodzaju skrzynie i stroją je tak, żeby grały w charakterystyczny, zaplanowany przez nich sposób. Wzmacniacz jak sama nazwa wskazuje, ma za zadanie wzmocnić sygnał doprowadzwony z jakiegoś źródła np. odwarzacza CD. Głośnik to przetwornik elektroakustyczny przekształcający prąd elektryczny w falę akustyczną i zadaniem kabla głośnikowego jest doprowadzenie tego prądu do głośnika za pomocą przewodnika elektrycznego, króry znajdujduje się w tym kablu. Naprawdę, nie twierdzę, że każdy kabel głośnikowy można wrzucić do jednego worka ale proszę was nie piszcie jakoby kable aż tak bardzo mogły zarządzać barwą dźwięku, wpływać na stereofoniczne czy inne cuda.Do kolegi, który chciał mnie wybatożyć. Czy z czystym sumieniem polecił byś dla przyjaciela kabel głośnikowy za 1000zł i IC za 600zł, bo chce poprawić bas? Taka sytuacja miała miejsce na tym forum, dla tego tak mnie to smuci.

Kolega czytał pierwszy post, gdzie margaryna84 prosił o nie rozpieprzanie wątku? Nie? Szkoda wiele by uprościło. "Każdy, kto choć trochę liznął teorii" niech liźnie trochę praktyki i sam sobie odpowie czy mu zmiana kabli potrzebna. Kolega jak nie może spokojnie usiedzieć to niech założy wątek - Ranking kabli które nie mają wpływu na brzmienie i tam niech zgłasza propozycję

Do 50zł za metr który nic nie wnosi

Do 100zł za metr który nic nie wnosi

Itd

Co do pytania do mnie - cena nie jest wyznacznikiem, dla jednego z mych kolegów kwoty, które kolega podał nie będą w kręgu zainteresowania, dla drugiego będzie przerost formy.

Miłego weekendu życzę.

Czy wy sie zastanowiliscie choć trochę nad sensem tego wątku? Zakładka start i często zupełnie zieloni użytkownicy. O tym pisał już jak widzę sylwon38.

Naczytają się opowieści o kablach, jak to nimi można modelować dźwięk i efekt będzie taki że kupując klocki po 2 tysie bedą przekonani że warto wydać po 400-1000zl na kable. Niech to będzie IC i głośnikowy. Razem powiedzmy za 1200zl. Naprawdę według was lepiej będzie wydać na kabelki niż na lepszy wzmacniacz lub kolumny????

Jeżeli już musicie zapuszczać sie w bajdurzenie o kablach, to przynajmniej na początku takiego bajkowego wątku dajcie wpis dla "nowych w audio" że podstawą jest akustyka i sprzęt a kabelki na samym końcu.

I nie piszcie że takie przypadki nie maja miejsca. Wystarczy poczytać forum :)

Tylko rzecz w tym że żaden młody użytkownik nie wyda 1200 zł na kable po tym jak szuka sprzętu do 1500 k zł .Oczywistą sprawą jest że powinno się zainwestować w lepsze druty proporcjonalnie do sprzętu.Moim celem było bardziej nakierowanie co jest lepsze a co gorsze bo produktów jest od groma.Osoby które nie słyszą żadnych różnic zamiast atakować słyszących mogli by napisać np jakie druty mają sami i to nie z barwnym opisem że grają tak bo tak tylko np wybrałem je ponieważ była dobra cena lub kolor koszulki pasuje mi do szafki rtv albo solidne kable w dobrej cenie.Moim zamiarem nie było wywoływać konfliktu ani napędzać jakiejś koniunktury kosztem młodych użytkowników.

Moim celem było bardziej nakierowanie co jest lepsze a co gorsze bo produktów jest od groma.

Uhm.. A potem czyta się że kabel A robi to, śmo i owo... Po czym przychodzi kolejny człowiek i odpisuje... nie... U mnie jest odwrotnie.... I tak wkoło Macieju... Analiza? Koń by sie uśmiał :)

Używam supra 3.4ply S - jedyna zmiana to wrażenie lepszej kontroli nad basem.

Solidny ekranowany kabel , słabo sie układa i ma ochydny "majtkowy" niebieski kolorek.

To moja analiza bez bajkopisarstwa

A w temacie : CHORD CARNIVAL SILVERSCREEN rozjaśnił górę i utemperował bas. Jest elastyczny i dobrze się układa. Potrzebowałem kabla do CA X10 gdzie są zaciski na kabel głośnikowy i jego mały przekrój [2x1,65] wpasował się idealnie. Warto sprawdzić w zbyt ciemnych systemach. Cena nie zrujnuje portfela.

Bardzo proszę, o to jeden z przykładów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.