Skocz do zawartości
IGNORED

Kable ,Analiza , Ranking

margaryna85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcę założyć temat na wzór tematu (wzmacniacz do 500 zł) itp.

Nie chcę wywoływać sporu słyszących kable a nie słyszących a nawet myślę że te osoby co nie słyszą różnicy na pewno

nie używają byle jakich drutów za 2 zł więc mogą dużo wnieść do rozmowy.

Było by miło jak by ludzie opisywali tutaj różne kable które się sprawdziły lub nie przypadły do gustu a grały w takim systemie a taką muzykę słucham itp.A kupili je bo była dobra reklama , niska cena , lub inny powód.Jak ktoś nie słyszy różnicy miło będzie jak skrobnie czemu wybrał akurat te a nie inne

czy powodem była budowa , solidne wykonanie kabla ,wtyki , cena , zaufanie do firmy z tradycjami itp.

Na wzór prasy branżowej chciałbym zrobić mały ranking polecanych kabli głośnikowych

do 50 zł za metr

od 50 do 100 zł za metr.

od 100 zł do 500 zł

od 500 wzwyż.

podobnie interkonekty

do 200 zł

od 200 - 500 zł

od 500-1000

od 1000 - wzwyż

przyjmijmy że chodzi o ceny nowych i nie ma większych kwot bo to nie zakładka hi-end :)

Oczywiście jak ktoś chcę podzielić się wrażeniami obcowania z innymi kablami jak najbardziej zapraszam o wyskrobanie opinii w tym wątku.Jak temat nie przypadnie do gusty to odejdzie w zapomnienie ale liczę że będzie tutaj można poczytać dużo ciekawych rzeczy a i każdy szukający czegoś dla siebie znajdzie tutaj sporo ciekawych informacji.

No to cóż zacznę od siebie

Generalnie nie jestem osłuchany w kabelkach mam budżetowe hifi a więc na druty nie miałem zamiaru przeznaczać więcej grosza choć by z powodu że lepiej wymienić inną część toru niż mieć druty w cenie któregoś klocka.

Na początku miałem zwykłe kable głośnikowe miedziaki za grosze i zwykłe interkonekty do podłączenia cd ze wzmacniaczem celem słuchania muzyki.Postanowiłem spróbować kierując się nie którymi opiniami i przede wszystkim ceną

postanowiłem spróbować tej zabawy i kupiłem interkonekty klotz ac 110 i kable głośnikowe klotz LY240T.Interkonekt był u mnie pierwszy po podłączeniu do zestawu (nie pamiętam jakie klocki wtedy u mnie grały) zauważyłem już różnice na plus jak by przełączyć utwór mp3 128 kbps na flac.Słucham muzyki elektronicznej więc to nie jest nic trudnego.(jak ktoś kojarzy choć by jarre , vangelis będzie wiedział o czym mówię). Przy były kable głośnikowe jeszcze lepiej.Można stwierdzić kablarz.

Rozochocony jak dziecko przed gwiazdką i po przeczytaniu paru wątków negatywnych o klotz-u zagościł u mnie interkonekt

oehlbach nf2 tutaj muszę przyznać że budowa kabla w porównaniu do wcześniejszego imponująca niestety nie usłyszałem żadnych różnic.Następnie przyszedł czas na obecny wireworld luna 7 ale to tylko dlatego że kupiłem nowy stolik rtv zmieniło się położenie klocków i wcześniejszy 0,5 metra musiałem wymienić na 1,5 i kierując się opiniami prasy branżowej i ceną wybór padł na lunę.klotza do tej pory używam do dekodera do filmów bo podobają mi się wokale ale niestety muzyka elektroniczna to 95 % słuchanej przeze mnie .Z kablami głośnikowymi sprawa się miała na początku podobnie nie wątpliwie wykonanie kabla jak na swoją cenę imponujące szybko jednak zaczął męczyć produkował olbrzymią ilość basu a cierpiała reszta pasma , momentami myślałem o zwykłym plumkaniu ze zwykłym kablem.Po wertowaniu różnych wątków , opinii , ale chcąc się zmieścić w założonym budżecie zakupiłem qed ruby.Kabel dla mnie wybity w swojej cenie góra i średnica powróciła na swoje miejsce basu jest trochę miej niż w klotzu ale nie wątpliwie jest lepszej jakości i jak na dzień dzisiejszy kabel dalej gra w moim obecnym systemie. Całe te roszady odbywały się na różnych klockach bo cały czas coś wymieniałem szukałem kombinowałem.U mnie to wyglądało miej więcej tak ale jestem ciekaw przygód i opinii innych forumowiczów zwłaszcza tych bardziej obeznanych we wszelkiej maści drutach i nie tylko tych słyszących.

https://www.audiostereo.pl/topic/126726-kable-analiza-ranking/

Może nie mam za dużego doświadczenia, ale muszę (po raz kolejny z resztą) pochwalić Melodika Purple Rain. Jeśli pierwszy raz kupujesz jakieś sensowne kable głośnikowe to będziesz bardzo zadowolony. Nie psują wyraźnie dźwięku, wszystko klarowne, bas sprężysty. Do 20zł za metr rewelacja. Wykonanie dobre, można chować pod tynkiem, wygląd tylko mało wyrafinowany (chociaż mi kolor podchodzi). W podobnej cenie niezłe też będą różne profigoldy i oehlbachy ale melodiki wyraźnie wygrywają. Co do interkonektów mam jakiegoś bandridge za 4 dyszki i poprostu jest. Na bank lepsze to niż jakaś hama ;)

Do 50zł za metr mogę z czystym sumieniem polecić kabelek Ultralink Matrix 2. Był ostatnio do kupienia w cenie 36zł/mb. Bardzo neutralny kabelek z dobrze kontrolowanym basem oraz przede wszystkim ze świetną przestrzenią. Kolejny duży plus to wygląd - dwie skręcone żyły ładnie prezentują się wewnątrz przezroczystej izolacji. Kabelek jest stosunkowo miękki, co również uważam za kolejny plus. W tej cenie jest to naprawdę solidny przewód - polecam.

Troszkę tego było po drodze, ale zatrzymałem sie na Albedo Monolith IC plus SP i dalej nie szukam.

Jedynie co mogę powiedzieć to wszelkie kabelki Albedo w swojej cenie nie mają przeciwnika, a biorąc ich cenę na rynku wtórnym to już rewelacja.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Qed ruby jest dobrym kablem i na pewno wart zainteresowania w swojej cenie ale ma bardzo dużą wadę techniczną mianowicie jest strasznie sztywny , nie lada problemem jest schowanie go w listwach przypodłogowych a już np w tynku pod system kina domowego umiejscowienie jest wręcz nie możliwe.

Piszę to bo choć sam nie potrzebowałem tego robić to wiem że jak by ktoś potrzebował , miał by z tym nie lada problem.

rydz, Ty to wiesz... Ale to jest watek stereo start, wiec jak dla mnie zmienia to postac rzeczy i ja wlacze sie do tematu pomijajac cale inne zaplecze ect.

"zapomnial wol jak cieleciem byl"

Mysle, ze Melodika pomimo 4n, co nie pasuje wielu spekulantom przez to, ze 4 a nie 6n (i nic poza tym.. w odniesieniu do spekulantow)przez pryzmat soniczny pieknie wypada. Uwazam go za wart uwagi przewod glosnikowy w cenie 20zl za metr, kolejny jaki jest lepszy w odniesieniu do przewodu z miedzi beztlenowej to procab ls25.

Procab jest swietny i tani, wole go od kimber 4PR duzo drozszego, jest tez jentzen solid i jest tez DNM Reson LSC-ale ten ma swoja specyfike.

Po chlopsku powiem tak, ze jak nie masz 20 zl za metr to wez procaba, a jesli masz to melodika w przedziale do 50zl za metr.

Znam przypadek, gdzie melodika sprawdzila sie lepiej w konfiguracji powyzej 200 za metr.- i tutaj rydz zaczyna miec racje IMHO.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Qed Ruby którego "wypromowałem " na tym forum to rewelacyjny kabelek ale z odpowiednimi końcówkami o czym jest w klubie Qed .

Z interkonektami nie jest już tak łatwo i tanio . Miałem tylko jeden przypadek kiedy łączyłem DAC Wadia X32 z Denonem PMA2020AE przez wejście CD ( jest inaczej zrobione niż reszta ) i tani Qed Performance Graphite był lepszy niż 25x droższy Cardas Neutral Reference .

Kable które wysoko cenię i do których czasem wracam to:

VDH - The Orchid - rozdzielczy , ciepły kabelek z fajną dynamika i podbitym wyższym basem

VDH - First Ultimate MK II za potężny bas , rozdzielczość i ciepłą barwę

VDH - The Second - kabel który w jednych systemach się sprawdzi a w innych ma doły tak jak Chord Chameleon Silver Plus . Jest też węglowa barwa ale brak rozdzielczości z Orchida i First UL MKII od którego ma bardziej zwarty bas

VDH - Integration Hybrid - podobny do The Second ale równiejszy z wyraźnie podbita górą pasma

Chord Chameleon Silver Plus - dynamika , dynamika i dynamika a także dziury o których wspomniałem ( niższa i wyższa średnica )

Nordost Red Dawn - równy i rozdzielczy kabelek ale często z nim jest za mało basu

Qed Silver Spiral - podobny do Red Dawn ale o klasę niżej

Albedo Monolith wersja druga - męczyłem ostatnio . Bardzo dobry , równy kabelek . Można napisać że we wszystkich aspektach na 5

Stereovox Vespa - mega rozdzielczy i precyzyjny kabel ale z fenomenalnym basem który jest pół kroku do przodu . Bas , rozdzielczość , precyzja na 6 . Barwy na 4 .

Puszcza najwięcej detali z kabli jakie miałem pomijając nową Tarę 0,8 ale to nie ten zakres cenowy

Cardas Neutral Reference - kabel podobny do First UL MKII i we wszystkim minimalnie lepszy . Minimalnie ustępuje Monolithowi ale od niego ma więcej basu .

Equilibrium Turbine - dynamika , bas i równe pasmo na 5 . Rozdzielczość na 4 .

Qed Performance Graphite - dobry rozdzielczy kabelek na start

VDH The Name - kabel mocno wygładzający do przejaskrawionych systemów . Fenomenalne wykonanie i opakowanie jak za tą cenę . Może służyć jako kabel coaxialny.

Kimber PBJ z wtykami WBT - mój pierwszy dobry interkonekt kupiony w 1996r . Dzisiaj jego cena jest za wysoka

To tyle jeżeli chodzi o kable wyróżniające się z tłumu

Niestety nie ma tak że dany kabel sprawdzi się w danym systemie dlatego też często do pewnych kabli wracałem nawet wielokrotnie .

muda wiele slyszal i widzial to fakt

Z wymienionych do ktorych ja wracam to:

Qed Silver Spiral - (bo tez je wymienil w opisie wypowiedzi)wracam mam i nie sprzedam bo to swietnej jakosci przewod ic ktory na wstepie jest glosniekszy i dodeaje masy ronoleglej... Krutko mowiac dociaza w bardzo spektakularny sposob calosc systemu- jest kropeczka nad i w momencie kiedy ma sie wrazenie ze system potrzebuje czegos...

Ja to okreslbym wlasnie w ten sposob-tak to czuje..

Dobrze jest poczytać opinię bardziej doświadczonych kolegów z forum żeby w miarę możliwości uniknąć błędów przy zakupie choć wiadomo że dla jednych lepsze to dla innych tamto.Zadam wam pytanie kable wiadomo jak wszystko starzeje się co ile wymieniacie w swoich systemach ? Oczywiście nie chodzi mi o szukanie czegoś w brzmieniu tylko kiedy stwierdzacie że kabel jest już stary i trzeba wymienić na nowy.Chyba że nie wymieniacie.

Dobrze jest poczytać opinię bardziej doświadczonych kolegów z forum żeby w miarę możliwości uniknąć błędów przy zakupie choć wiadomo że dla jednych lepsze to dla innych tamto.Zadam wam pytanie kable wiadomo jak wszystko starzeje się co ile wymieniacie w swoich systemach ? Oczywiście nie chodzi mi o szukanie czegoś w brzmieniu tylko kiedy stwierdzacie że kabel jest już stary i trzeba wymienić na nowy.Chyba że nie wymieniacie.

Z tymi opisami kabli jeszcze jest tak, że dużo zależy od reszty systemu, tak jak muda napisał, tam gdzie jeden kabelek będzie miał w paśmie dziurę w innym systemie audio może tej dziury nie być, bo nadrobi to elektronika lub kolumny.

Więc owszem można czytać porady, ale zawsze wrócić z tym do swojego systemu i w nim sprawdzić kabelek nie ma innej drogi.

Poza tym nie można zapominać o akustyce pomieszczenia, to ona jest najważniejsza żaden kabelek nie naprawi złej akustyki, a i dzieki dobrej akustyce łatwiej wychwycić zmiany jakie wnosi do brzmienia kabelek.

Z tą wymianą kabla ze "starości" to trochę przesada, jak jest dobry to i po latach używania nic mu nie będzie.

Wole uzywac slowa przewody niz kable osobiscie.. Idac dalej i wracjajacc do pytania ostatniego autorze. powiem ze nie trzeba wymieniac. Konfekcja to jest to co powinno Cie interesowac po zakupie przewodow na metry. Miedz beztlenowa ma piekne wlasciwosci pod wzgledem lat co odzwierciedla sie tez w jej kolorze.

Po cklopsku zmowu powiem tak:

wiek wiekiem , ale jesli nie dotykasz konfekcji, tzn nie zmieniasz wtykow i nie bedziesz katowal ich zmianami to polaczenie stykow pomiedzy, bedzie zawsze odpowiednie pomimo lat.

Tam gdzie kable, alebo przewody :) są konfekcjonowane przez producenta tym bardziej nie ma się czym przejmować.

Z czasów gdy miałem DNM Reson tylko co jakiś czas czyściłem lub nawet skracałem o ok 1-1,5 cm końcówki dlatego, że wolałem jego brzmienie bez żadnych bananów na jego końcach.

Kable starzeją się. Jedne szybciej a inne wolniej.

Na jedne czas bardziej wpływa - miedź

Na inne mniej - srebro.

Wyjątkiem są kable węglowe.

Nie bez znaczenia jest też to ile taki kabel był razy wyginany przez co przewodnik ulega uszkodzeniu.

Pod tym względem bardzo delikatne są wspomniane wcześniej Stereovoxy w których przewodnikiem jest rurka.

Już dawno nie widziałem wątku w którym na jednej stronie można znaleźć tyle ciekawych informacji, bardzo fajny temat.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Ludzie sa wazni i najwazniejsi-nie kazdy czlowiek ma latwosc bycia czlowiekiem...

Mam wiedze spora na temat VDH-mam ja poprostu.. Mam ja rowniez w szufladach az sie wylewa..

Ja sie nie dam zaprzegnac do zadnego tematu-ale dam z siebie to co otrzymlem przez lata i dodam wszystko co wiem bezzajakniecia.. (polszcyzna wazna ale wartos slowa waznieksza...

muda ma zawsze racje to fakt

Ale z jego ostatniej wypowiedzi wyplywa sedno takie:

"jak mowie prawe to nie klamie"...

Fakt ma racje ale taka zapetlona i w oczywistej oczywistosci... Czepilem sie bo sam czekam na "cholernie stare glosniki SF..

Z tymi opisami kabli jeszcze jest tak, że dużo zależy od reszty systemu, tak jak muda napisał, tam gdzie jeden kabelek będzie miał w paśmie dziurę w innym systemie audio może tej dziury nie być, bo nadrobi to elektronika lub kolumny.

Więc owszem można czytać porady, ale zawsze wrócić z tym do swojego systemu

Właśnie, trzeba to zaznaczyć, że w różnych systemach dany kabel, "zrobi" swoją robotę, dobrze, źle, lub wcale .

Jednak uważam, że są kabelki które w swojej kategorii cenowej stawiają poprzeczkę wysoko i wprowadzają słyszalne zmiany: W okolicach 50zł

- QED Silver Anniversary XT - typowa dobra srebrzanka, utwardzająca bas i dodająca nieco blasku w górze pasma, dobra dynamika i głębia.

- Van den Hul Clearwater- jw. tyle, że nieco cieplej i gładziej zwłaszcza w dole.

- Co do wymienianej wcześniej głośnikowej Melodiki purple rain to jest konkurencją, dobrą, ale dla wyrobów typu Klotz, Cordial itp. a więc dla kabli do 20zł i raczej dla jasno, czy zbyt jaskrawo grających systemów. Choć tu można pobawić się tańszym Alphardem da Vinci, czy ciut droższą Suprą classic .

Witam,piszecie o różnych kablach w zależności od sprzętu. Jaki kabel do 30-40 zł polecili byście do onkyo tx 8150+ magnat shadow 207 ? Chciałem podłączyć to w bi-wiring ale dwoma osobnymi kablami np.dół 2x4mm2 i góra 2x1,5mm2. Za szydercze odpowiedzi z góry dziękuję.

Witam, poszukuję muzykalnego kabla podobnego w brzmieniu do Cable talk 3.1 Bi-Wire ale bardziej rozdzielczego i z lepszą górą oraz basem /konturowość , spręzystość/, jednak muzykalność musi być na pierwszym miejscu. Może ktoś z audiofilskiej braci coś doradzi. Pozdrawiam MS.

Witam, poszukuję muzykalnego kabla podobnego w brzmieniu do Cable talk 3.1 Bi-Wire ale bardziej rozdzielczego i z lepszą górą oraz basem /konturowość , spręzystość/, jednak muzykalność musi być na pierwszym miejscu.

Ja pier.., gdyby kablem można było tak modulować dźwięk, to producenci kolumn by zbankrutowali. Jednak nie załamuj się, jakiś złotouchy kablarz coś Ci dobierze.

muda44 tak obstawiałem,że od ciebie otrzymam beznadziejną odpowiedź. Pewnie jak bym ci zapłacił to byś pomógł.

Może lepiej samemu się trochę wysilić, poszukać recenzji poczytać, zobacz np. recenzję twojego Onkyo pewno opisali w niej jak w większości jakimi kablami i z czym było spięte, zobaczyć kilka kabli w interesującej Ciebie cenie poszukać recenzji na ich temat, zawęzić do kilku modeli wypożyczyć i finalnie zobaczyć jak to zagra u Ciebie.

Co z tego, że tutaj ktoś Ci napisze, że kabelek A będzie lepszy od kabelka B skoro ten ktoś niekoniecznie może mieć takie samo zestawienie jak Ty, a nawet jak już by miał to na pewno akustykę pokoju ma inną, bo tej nie da się powtórzyć i tyle z takich porad.

To co sprawdzi się u kogoś nawet na takim samym sprzęcie nie koniecznie musi u Ciebie (akustyka), warto więc troszkę samemu się wysilić.

Chciałem podłączyć to w bi-wiring ale dwoma osobnymi kablami np.dół 2x4mm2 i góra 2x1,5mm2.

Bi-wiring to w niskich przedziałach cenowych strata kasy .

Kup sobie Qeda Ruby z banankami Eagle i zapomnij o kablu głośnikowym - poczytaj w klubie Qed .

Ewentualne korekty interkonektem .

Witam,piszecie o różnych kablach w zależności od sprzętu. Jaki kabel do 30-40 zł polecili byście do onkyo tx 8150+ magnat shadow 207 ? Chciałem podłączyć to w bi-wiring ale dwoma osobnymi kablami np.dół 2x4mm2 i góra 2x1,5mm2.

Weź jakikolwiek z żyłą OFC. Kolumny i jak mawiają akustyka w największym stopniu nadaje Ci charakter dźwięku. OFC, jak wiadomo to miedź beztlenowa, czyli dobry przewodnik prądu elektrycznego a o ile mi wiadomo, w przewodniku elektrycznym właśnie płynie prąd a nie dźwięk.

muda44 dziękuję za odpowiedź. Co do kolegi wyżej to szukam po tematach kabli na różnych forach. Opinie są różne bo każdy ma inny słuch. Mam jeden sklep audiofilski w mieście i tam zapytam. Chwalicie się kto jakiego kabla nie słuchał i jakie są wrażenia,a jak ktoś chcę znać waszą opinię na dany temat to odpowiadacie "idź se posłuchaj,wypożycz,kup"To od czego jest forum i ludzie którzy powinni pomoc,doradzić. Zadając to pytanie w tym temacie liczyłem się że zostanę potraktowany "weź idź stąd". Gdyby wszyscy wszystko wiedzieli i na wszystkim się znali to nie istniały by fora. Pozdrawiam forumowiczów.

To nie jest takie łatwe co zaznaczyłem wyżej .

Przykładowo kilka razy miałem kabel VDH Orchid który jest bdb kablem ale jak zmieniałem klamoty do nie do wszystkiego pasował .

Znowu trzymać ileś tam tysięcy zamrożone w kablach to też bez sensu jak dla mnie .

Ruby tez nie jest wszędzie najlepszy bo czasem ktoś szuka kabla który powiedzmy mocno stłumi górę a on gra równo .

@Arekk071

Kolego, czy Ty zaczynasz dopiero przygodę z audio?

Bo tak wnioskuję po twoim ostatnim wpisie.

To właśnie z naszego doświadczenia chcemy Tobie skrócić poszukiwania i pomóc, chcesz gotowej recepty to idź do lekarza.

Musisz zrozumieć jedną rzecz, nikt Ci palcem nie wskaże że kabelek A będzie lepszy od kabelka B w twoim systemie i w twoich warunkach akustycznych, a do tego dochodzi kilka zmiennych jak ustawienie kolumn, jakie masz interkonekty, jak z akustyką etc.

Co z tego, że ci powiem idź po Real Cable TDC 300 fajny kabelek w swojej cenie fajnie mi zagrał ach i och, tylko że to u mnie tak zagrał na moich klockach w moim pokoju i ustawieniu kolumn nie wspomnę o adaptacji akustycznej.

Może kiedyś zrozumiesz jak kupisz coś w ciemno, bo "forumowicz" Ci polecił wydasz pieniądze , a Tobie sie nie spodoba a przecie miało być tak fajnie.

Jeszcze raz powiem nie ma innej drogi jak wypożyczyć i przynieść do domu posłuchać i zdecydować.

Wystarczy zawęzić poszukiwania w oparciu o kilka rad, recenzji tak jak pisałem wyżej, ale zrobisz jak chcesz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.