Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka jest różnica jakości pomiędzy czarną płytą a jej kopią w formacie 192 kHz i 24 bity?

mw_1975

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A lepsze jak grają? Jak płyty CD?

Setnie się ubawiłem. ;-)

Bardzo przestrzennie - to moim zdaniem najfajniejsza cecha winyla. Z bardzo sugestywną średnicą i dobrą szczegółowością. Do tego dobry jakościowo ale nie napastliwy jak w tanim Shure bas. I właśnie tani Shure gra tak jak określił zico. Z wycofanym środkiem pasma, ciemno jak w d...

Bardzo przestrzennie - to moim zdaniem najfajniejsza cecha winyla. Z bardzo sugestywną średnicą i dobrą szczegółowością. Do tego dobry jakościowo ale nie napastliwy

No i jak ma się to Twojego opisu brzmienia płyty winylowej brzmienie z CD?

Pewnie tak samo, tylko lepiej? ;-)

Gość

(Konto usunięte)

Bardzo przestrzennie - to moim zdaniem najfajniejsza cecha winyla. Z bardzo sugestywną średnicą i dobrą szczegółowością. Do tego dobry jakościowo ale nie napastliwy jak w tanim Shure bas. I właśnie tani Shure gra tak jak określił zico. Z wycofanym środkiem pasma, ciemno jak w d...

Napisałem, że ciemnej...nie ciemno...i kto powiedział, że z wycofanym środkiem...? Przepraszam...zapomniałem o głębi i przestrzeni...

Teraz dobrze?...zupełnie inaczej niż cd...nawet mocno analogowe bardzo dobre realizacyjnie cd brzmi inaczej...

Tu disco ma sporo racji. Jest dużo mitów odnosnie winylu. Samo posiadanie płyty i gramofornu nie gwaranruje dobrego dźwięku. Opócz samej wkładki ogromne znaczenie ma też pre.

Gość

(Konto usunięte)

Tu disco ma sporo racji. Jest dużo mitów odnosnie winylu. Samo posiadanie płyty i gramofornu nie gwaranruje dobrego dźwięku. Opócz samej wkładki ogromne znaczenie ma też pre.

Jarku...ale my zdajemy sobie z tego sprawę...

Nikt tego nie kwestionuje, że aby brzmienie z płyty winylowej było takie jak trzeba, to należy mieć odpowiednio dobrany sprzęt...jak zresztą również

w cyfrze.

W czym disco ma rację zatem? Bo napisał, że ciemniejsze brzmienie to kiepska wkładka? ;-)

Tudzież znośna baba.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No i jak ma się to Twojego opisu brzmienia płyty winylowej brzmienie z CD?

Pewnie tak samo, tylko lepiej? ;-)

To są dwa zupełnie różne, nieporównywalne ze sobą światy.

1. wybór odpowiedniego napędu

2. wybór ramienia

3. wybór wkładki pasującej pod konkretne ramię

4. wybór pre

Gość rydz

(Konto usunięte)

2. wybór ramienia

4. wybór pre

Zgubiłeś wzmacniacz i kolumny . :)

Gość

(Konto usunięte)

To są dwa zupełnie różne, nieporównywalne ze sobą światy.

2. wybór ramienia

4. wybór pre

Pany...rozmawiamy o kopii vinyla a nie jak uzyskać dobry dźwięk z niego...

Zakładamy, że mamy dobry system z vinylem w roli głównej...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To są dwa zupełnie różne, nieporównywalne ze sobą światy

Jak nieporównywalne...różnica jest wcale nie taka wielka jak tu sugerujesz.

Preferencje "odsłuchowe" są większe i dlatego tyle polemik w tym temacie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Brałem pod uwagę tylko sam winyl ;-)

Ja tylko tak dla humoru , a na poważnie , wszystko co wymieniłeś to podstawa , już słaby napęd dyskwalifikuje gramofon by słuchać winyla , albo muzyka / albo pędzący Pendolino . :)

Różnica jest ogromna i to niemal w każdym aspekcie.

To postaraj się może jutro, jak się wyśpisz, te ogromne różnice nam przedstawić.

A ja też sobie pozwolę na skomentowanie.

Dobranoc. :)

A nie kura?

Gdy czasem czytam wierutne bzdety, to aż sama ręka idzie...

Tak, to jest kura, Panie Generale!-;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

soundchaser, niczego nie muszę punktować. Coś ci się chyba pomyliło. Albo w ogóle nie rozumiesz o czym piszę.

soundchaser, niczego nie muszę punktować. Coś ci się chyba pomyliło. Albo w ogóle nie rozumiesz o czym piszę.

Pewnie. Lepiej bić pianę, mądrować się i udawać fachowca od wszystkiego, a innych, którzy mają inne zdanie

wyzywać od lamerów...i nie tylko.

Twoje kretyńskie komentarze rzeczywiście trudno zrozumieć.

A to piszesz ty, jako ty, czy twe alter ego?

Bo się gubię...

Gość A&T

(Konto usunięte)

Dokładnie to samo możemy powiedzieć o każdym rodzaju systemu grającego opartym czy to na winylu, CD czy plikach.

I ciężkie, jak cholera.

To nie ma znaczenia

Śmierdzą...

Moje jeszcze pachną <zachodem> bo szczelnie zapakowane.

Kolega z podobnej planety, jak Arton?:)

Pewnie tak. Winyl to dla mnie porażka. Jak to dobrze, że nie muszę już tego kupować i słuchać.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Dokładnie to samo możemy powiedzieć o każdym rodzaju systemu grającego opartym czy to na winylu, CD czy plikach.

Oczywiście. Chciałem jedynie zaznaczyć, ze nie ma "genialnych" rozwiązań. Pliki ani zgrywanie winyli do plików dużej rozdzielczości też nie. Może grać ale wcale nie musi.

Gość

(Konto usunięte)

Oczywiście. Chciałem jedynie zaznaczyć, ze nie ma "genialnych" rozwiązań. Pliki ani zgrywanie winyli do plików dużej rozdzielczości też nie. Może grać ale wcale nie musi.

Dokładnie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.