Skocz do zawartości
IGNORED

DAC WM8804/PCM5102

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

posłuchałem ak i raczej on nie jest dla mnie - nawet zastosowanie musesa na wyjściu go nie ożywiło , owszem gra gładko i przestrzennie , ale dla mnie zbyt zachowawczo , to może być szlachetność tyle, że mi taki dźwięk nie podchodzi, potwierdziło się moje wcześniejsze odczucie, to pewne że możnaby go słuchać godzinami bez zmęczenia , ale też bez emocji, ale muszę go jeszcze posłuchać dłużej w samotności , bo znów mam na głowie rodzinkę

Gość

(Konto usunięte)

Mógłbyś rozwinąć?? :)

Kopczas przez ponad 3 lata dopieszczałem salasa pod kątem elementów, specjalnie do swojego systemu. Elementy w salasie mają bardzo duży wpływ na dźwięk. Zmiana jednego konda i masz kaszanę lub nirwanę ;)

posłuchałem ak i raczej on nie jest dla mnie - nawet zastosowanie musesa na wyjściu go nie ożywiło , owszem gra gładko i przestrzennie , ale dla mnie zbyt zachowawczo , to może być szlachetność tyle, że mi taki dźwięk nie podchodzi, potwierdziło się moje wcześniejsze odczucie, to pewne że możnaby go słuchać godzinami bez zmęczenia , ale też bez emocji, ale muszę go jeszcze posłuchać dłużej w samotności , bo znów mam na głowie rodzinkę

Bogdan nie wiem jakiego masz ak, może to podróbka? ;)

Bo co jak co, ale mówić, że ak gra bez życia i bez emocji to herezje jakieś...

A na poważnie. Miałem 3 dace na AK, dwa na opach z tym, że jeden zasilany na Lmach drugi salasem i tu już była różnica powiedzmy klasy.

Teraz gra u mnie AK z analogówką na jfetach pomysłu bodajże DoubleG. Płytka analogówki była wykonana przez Pkrecza. Oczywiście wszystko zasilane oddzielnymi salasami.

Ten dac grał wg mnie i kilku osób lepiej niż dac AD1865 z analogówką discreeta też zasilanych salasem. Różnica polegała właśnie na tym że AD grał ciepło i muzykalnie ale brakowało mu dynamiki a zwłaszcza mikrodynamiki w stosunku do AK. O basie nie wspomnę bo tu różnica już była zauważalna nawet dla osób nieosłuchanych. Bas na AD był zaokrąglony z rozmytym konturem. Na AK impakt i faktura basu jest imponująca.

Być może do AD nie wystarczająco dopieściłem salasy ;) Może nie bardzo się zgrywał w moim systemie... AD gra teraz u kolegi i tam robi wrażenie... Nawet bas zyskał choć jeszcze mu brakuje impaktu w stosunku do AK.

Przyznaję że ciekaw jestem tego Twojego PCMa. Na tapecie mam też już daca Waldiego na ak4490. Niestety musi zaczekać, notoryczny bark czasu na zabawy z lutownicą.

już odszczekuję, muses był świeżutki , a i akm jeszcze nie pogral, rodzinka pojechała do kościoła , a ja znów przelączyłem a akm i włączyłem z odpowiednią głośnością i teraz jest bardzo ciekawie , pojawiły smaczki i szczwegóły, no i ta przestrzeń .....

qurcze muszę nim jeszcze pograć..... zbyt szybko go skreśliłem, pcm gra z blaskiem od razu , a akm jednak potrzebuje czasu

jeszcze muszę go pomęczyć....... znów jest ten dreszczyk....

uuuuu, Aga Zaryan na tapecie , przestrzeń ......... głębia ........ i dźwięk niemęczący.......

Andreas Vollenweider Cosmopoly - tak szerokiej przestrzeni i glębii u mnie jeszcze nie było, bas było więcej niż z pcm , ale odsunąłem odrobilę grandy od ściany i go skompensowałem , cholera a tyle czasu dac leżał w szufladzie....

czy do akm da się podłączyć trafka monacora ltr-110 omijając analogowkę ? pociągnie ?

The Wall - odlot !!!! wreszcie dźwięk ma wypełnienie i znów przestrzeń !!!!! cholera a ja tak szybko go skreśliłem, barwa instrumentów jest też bardzo naturalna

Dead can Dance - bassssss, wypełnienie, kontrola i przestrzeń , soczyste wokale

Clannad - Claislean Oir - odlot , szczęka mi opadła do ziemi, znów niesamowita przestrzeń i przecudowne wolake....

trochę mi głupio, bo podszedłem do niego jak totalny laik

czy do akm da się podłączyć trafka monacora ltr-110 omijając analogowkę ? pociągnie ?

Podłącz sobie trafka za muses nie pomijając ich ;)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Chciałm ominąć analogówkę

Spróbuj. Też mi się to wydawało dziwne ale w takim układzie opamp działa jak bufor dla traf, które mają mniejsze zniekształcenia kiedy w konkretny sposób obciąży się ich wejście. To rozwiązanie nie jest idealnie, należałoby policzyć dokładnie, ale i tak jest lepiej niż trafo bezpośrednio po dac`u. Miałem tak z 4396, teraz 4495. Muses jako bufor wg noty AKM, lundahle na wyjściu. Jest cudownie.

Gość

(Konto usunięte)

Bogdan miałem przez chwilę te trafka monacora z blackgatami N podpiętego do tego daca i wg mnie porażka :) To był suchy dźwięk z podbita górną średnicą i odchudzoną górą, bas też był chudziutki jedyne co było na plus to kontur dźwięku. Ogólnie zero przyjemności z dłuższego słuchania. Oczywiście różne są upodobania, ale to nie był zdecydowanie mój dźwięk.

no i zrobił się wątek o akm ,ale słucham i słucham i do pcma nie ma powrotu , jest fajny i jak na tak prosty układ oferuje bardzo dobrą jakość, ale brak mu wyrafinowania akm-a, nie ma co się oszukiwać

potestowałem różne opampy , 2x opa627, ad8066, op275,opa2132ap, ne5532, 2xad825 się wzbudzał i musesa 8820 i mususes całościowo wygrywa

zaskoczył mnie ad8066 -barwa, średnica, góra , przestrzeń - napewno nie gorsze niż muses, tylko bas nadmuchany, co u mnie nie przejdzie

rozczarowanie 2xopa627 - oczekiwałem więcej

muszę jeszcze pograć na ad8066 może ten bas trochę się wyrówna jak się wygrzeje , bo świeży, a gra superrrr

Gość

(Konto usunięte)

Bogdan Ty jesteś taka niespokojna dusza...

Szukasz i szukasz, gonisz tego króliczka i gonisz... ale potrafisz namieszać i zaintrygować...

Mi przyznaję pomogłeś, bo surek po mocnych modyfikacjach wygryzł mi ugodę... fakt że trzeba było w nim prawie wszystko wymienić ale jednak...

Jeśli nie jesteś uparty zrób analogówkę na jfetach i powrotu do żadnych opampów nie będzie ;)

z tego co pisałeś muzykę słuchamy podobną, to docenisz głębię 3D, mikroinformacje, smaczki i które dojdą... co do basu jedynie nie wiem, bo masz obudowy bassreflex ja mam zamknięte a to inna bajka i w fakturze i naturalności odtwarzania niskich tonów. (wiem, wiem narażam się "basrefleksowcom").

Jeśli jesteś zainteresowany to nie wiem, czy nie mam jeszcze wolnej płytki do analogu, muszę jutro poszukać.

Tylko od razu mówię, że zasilanie musi być też godne albo spencer albo salas, nie sprawdzałem jeszcze zasilaczy TT może też się sprawdzą.

no i zrobił się wątek o akm ,ale słucham i słucham i do pcma nie ma powrotu , jest fajny i jak na tak prosty układ oferuje bardzo dobrą jakość, ale brak mu wyrafinowania akm-a, nie ma co się oszukiwać

Twoje obserwacje w pełni pokrywają się z moimi :)

Jeżeli chcesz mieć jeszcze lepiej za stosunkowo nieduże pieniądze to spróbuj tego na 4490 projektu Waldiego

Co prawda w 300 zł się nie zmieścisz ale wystarczy dołożyć z 200 aby poszybować z dźwiękiem we właściwym kierunku

ad8066 jest super do systemów z niedoborem basu , naprawdę klasa ,

muses do systemów przygaszonych , u mnie po czasie trochę za ostro ,

ad825 się nie wzbudzał ,tylko adapter był walnięty i cóż -

ad825 to idealne połączenie wszystkich cech na nim gram :-)

wyważony, kulturalny, przestrzenny, szlachetny, naturalny z bardzo dobrym , kontrolowanym basem,

hmmm na razie bez konkurencji, ale muszę pograć dłużej , bo trzeba się jeszcze osłuchać,

a docelowo chyba raczej lampa lub układ dyskretny

jeszcze muszę wypróbować ad8022 - już zamówiony

jak myślicie czy warto pominąć spdif i podłączyć bezpośrednio do i2s ? czy różnica będzie znacząca czy odpuścić, mam kompletny dac z spdifem i wolną kość akm, ale trochę już jestem zmęczony tym lutowaniem i ciągłymi zmianami

dac z wejściem i2s na ak4490 zamówiony, nie mogłem się powstrzymać.... :-)

cichy syk, coś niełączyło, bo jak przelutowałem na nowy "stoliczek" ze złoconymi końcówkami,

to jest ok

Gdzie kupowałeś stoliczki ?? Ja mam podobne objawy. Marnej jakości przejściowki kupiłem.

dac z wejściem i2s na ak4490 zamówiony, nie mogłem się powstrzymać.... :-)

Ten dac bez odpowiednich modów jest bardzo przeciętny. Natomiast po modach robi się dobry, choć lekko zaokrągla górne pasmo, co dla jednych będzie wadą, a dla drugich zaletą. Pewnie brzmienie można dostroić do swoich preferencji zmianą opka. Szwagier ma i przerabialiśmy pacjenta wg porad gościa z diyaudio.com

przeróbek się nie boję, jeżeli kość dobra , to warto się wysilić - szukałem czegoś na dłużej - kupę kasy już wydałem na dac,

a i tak zawsze był jakiś niedosyt - za namową kolegi z formum odkopałem ak4396 i po wygrzaniu i dobraniu opka szczęka i opadła ,

a że odkąd go kupiłem wymieniłem wzmacniacz na P500 , więc jego charakter przestał być wadą , a stał się zaletą i w tym zestawieniu

zagrało mi to naprawdę fajnie , jeśli ak4490 to dalszy krok naprzód, to muszę spróbować

ponowię pytanie :

jak izolować i2s - mam trafka , czy lepiej iso7240 lub SI8440 ? ma ktoś może na sprzedaż taki izolator ?

acha , czy ak4490 pójdzie bez mclk ?

Jak tak się bawisz i próbujesz to polecam jeszcze analogówkę wg Pass D1 (do daców z wy prądowym). A jak masz dużą impedancję wejściową w pre to możesz pominąć wtórnik i w ten sposób konwersja IU będzie na jednym tranzystorze ... i jeszcze masz IU wg PASS ZEN I/U ale możliwości :)

..a co do smaczków i przestrzeni to najwięcej ich jest raczej w I/U na lampach a nie na tranzystorach.

Gdybym miał accuphase chyba wolałbym właśnie I/U na lampach tzn bym przynajmniej spróbował, ja mam clona Fisrtwatt J2 (końcówka na samuch jfetach) i tam lepiej sprawuje się Pass D1 z lampą było za dużo słodkości :)

ja będę miał preamp o impedancji wejściowej 100 k , więc może tak zmodyfikowany stopień wyjściowy do ak 4396/4390 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do kłócia wysokich to często (tak było u mnie) problem jest z pokojem odsłuchowym i żeby temu zaradzić zamiast odpowiedniej adaptacji pomieszczenia wybiera się klocki audio z łagodną górą.

ja będę miał preamp o impedancji wejściowej 100 k , więc może tak zmodyfikowany stopień wyjściowy do ak 4396/4390 ?

A to nie jest przypadkiem preamp PASS BLS ? Rezystory w żródle i drenie ma takie jak Pass D1 a topologia jak BLS

Czy kondensatory wejściowe są potrzebne (te 1uF) ?

W dacach często podawane jest jaka powinna być impedancja układu za dacem, jaka powinna być maksymalna pojemność we itd itp chyba więc warto dokładnie przestudiować dokumentację i wybrać odwiednie roziązanie - chyba że ten BLSowy był już tak dobrany

.. i czy taki układ jest potrzebny, czy nie wystarczy poziom sygnału z tego daca ?

Zanim AK4396 zagrał było wiele eksperymentów ... zarówno w doborze elementów jak i w projekcie PCB. Jestem w trakcie projektu płytki pod WM8804/PCM5102 i zobaczymy co z tego wyjdzie ... :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.