Skocz do zawartości
IGNORED

AUDIO SHOW 2004 - najlepszy dźwięk

maka

Rekomendowane odpowiedzi

BRODA - gdzie Ty sie ukrywales, ze sie w koncu nie spotkalismy osobiscie w czasie AS? :)

Prawde powiedziawszy w ubieglym roku w pokoju Jasika gralo (jak dla mnie) swietnie, ale w tym roku mam zupelnie inne odczucia niz wiekszosc sluchajacych - bylo kiepsko jak na moje ucho - ale ja mam kiepski sluch :))

pal55 - Nie ukrywałem się , rozmawiałem z kilkoma Panami Lukarowcami :)

Wcześniej napisałem : " Z tego wszystkiego co przesłuchałem na AS ( tzn najlepszy dzwięk na AS ) " .

NAJLEPSZY DZWIĘK NA TEGOROCZNYM AS !!!!!!!!!!! :)

A co do Twojego słuchu , to niepotrafię się wypowiedzieć :))

Dea - ja posłuchałem trochę . Lubię dźwięk Zoellera / Audioneta więc chyba nie mogę być do końca obiektywny . Zagrało fajnie , ale kolumny były chyba zbyt szeroko rozstawione . Dzięki temu scena była bardzo duża i przejrzysta ale przy mniejszej bazie poprawiłaby się barwa co akurat pomogłoby w odsłuchiwanym repertuarze (Alice in Chains pogrywało jak tam byłem) . W zeszłym roku ciut bardziej mi się podobało . Było bardziej soczyście .

Miałem nie pisać bo po przeczytaniu połowy wpisów głowa mnie rozbolała i stwierdziłem że wszystko co mógłbym napisać już zostało napisane. Ale coś mię zintrygowało.

Józnwa, Osiek!

Audio Academy -byliśmy z kolegą który nie dość że nie jest audiofilem to jeszcze planuje zakup kina domowego :) i bardzo mu się spodobały wymienione przez Was Diony, których nota bene nie znaleźliśmy na stronie producenta (aż tak świeże?). Mogę powiedzieć że mnie tak bardzo nie urzekły choć należy się wyrazić o nich z szacunkiem. Zuważyłem że po brzmieniu potrafię rozróżnić czy to grają monitory czy podłogowe. Kolega podszedł żeby sprawdzić, bo dla niego byłl to dzwięk jako żywo "podłogowy". I rzeczywiście jego rozmiar, że tak powiem, taki właśnie był, ale jednak coś innego mówiło mi, że mimo basu itd tak jednak grają monitory. Dynamika, kompresja czy inny ciort -sam nie wiem.

Ja wszedłem do pokoju gdzie grały Zollery w czasie gdy grał jakiś elektryczny jazz (on chyba zawsze wypada na tych kolumnach najlepiej), a potem było właśnie Alice in Chains "Unplugged" (Rooster i Would?). Wbrew pozorom było OK tzn. surowo tak jak powinno być na takim koncercie.

Niestety, na moich płytach było znacznie gorzej. Na ScoLoHoFo przestrzeń była efektowna, ale słychać było typowy one-note-bass co czyniło śledzenie solówki Dave (Ho)llanda zajęciem niezwykle bolesnym. Obwiniałbym tu akustykę pokoju, a nie sprzęt czy płytę.

Zollery (i chyba AVI) były natomiast bezlitosne jeśli chodzi o nagranie Black Crowes. Zamiast ciepłego brzmienia lampowych gitarowych pieców było rytmiczne i nieco poszarzałe brzmienie tranzystora, a na górze "mnóstwo cytrynowa siła" chrzęszczących i przesypujących się talerzy perkusji.

To była sobota i panowie dystrybutorzy byli mili, nawet trochę przytupywali do rytmu, ale czuję, że gdybym zaserwował taką antyreklamę w niedzielę, mieliby mniej cierpliwości. To oczywiście żart - ale ten zestaw jak nic preferował muzykę z samplerów, a nie z normalnych płyt.

Jarząbek - ja u siebie lubię posłuchać na Zoellerach takich wynalazków jak Sonic Youth czy Jesus And Mary Chain . Krótko mówiąć gitarowe 'ściany dźwięku' . I nie będę twierdził , że dźwiek jest oszałamiająco porywający ( bo w porównaniu do takiego Porcupine Tree to powyższe płyty są makabrycznie nagrane) ale dźwięk nie jest suchy . I spokojnie da się słuchać . Kwestia doboru kątu dogięcia kolumn oraz wygłuszenia pomieszczenia . A w Sobieskim pomieszczenie nie było w żaden sposób dostosowane akustycznie .

Jestem właścicielem Zollerów Surprise i moim zdaniem są one zaskakująco "uniwersalne" (słucham muzyke od klasyki do metalu). Nie twierdzę, że przy każdej muzyce wypadają równie dobrze, ale jazzowe "plumkania" czy dźwiękowe "smaczki" a'la Massive Attack brzmią powalająco. Z tego co słyszałem Imagination bardziej nadają się do klasyki i jazzu niż Surprise, ale nigdy nie miałem okazji ich posłuchać. Dlatego chciałem usłyszeć opinie o Imagination.

O rety jak tych wpisów szybko przybywa...

Z innych spostrzeżeń

Byłem tylko w Sobieskim

W pokoju z Amplifonami grały jakieś duuuże kolumny podłogowe (JMLab?) Wszystko było piękne tylko saksofon świdrował mi mózg! Gdy saksofonista odpoczywał znowu rewelacja –miotełki szurające po perkusji –malina inne instrumenty -miodzio, przestrzeń należyta i dźwięk naturalny, tylko ten saksofon...

Urzekająco grały dla mnie takie wysokie a wąskie proste w kształcie skrzynki podłogowe z dosyć małymi głośnikami, wykończone w ciemnym kolorze na „fortepian”. Głośnika żadnego z boku nie zauważyłem a kontrabas był taki że ho ho i cała reszta –po prostu jakby muzyka na żywo. Czy ktoś mi podpowie co to grało (w Sobieskim)

GLD –tak mnie rozbawiło! Ogromniaste kolumny z głośnikami atakującymi słuchacza w trzech płaszczyznach do tego grające za głośno i jeszcze jakieś słuchaczki przyniosły dziwną muzykę typu łomoty i trzaski – w sumie nie do wytrzymania.

Eryk S. –zaciekawiły mnie monitory ale muzyka zupełnie mi nie leżała. Obserwując ruch membrany zastanawiałem się czy kolumny przypadkiem nie schodzą poniżej progu słyszalności bo ruch było widać taki w okolicach 20Hz a dzwięku z zakresu najniższego basu jakby niekoniecznie? Gdyba tak usłyszeć jak odtwarzają taki zwyczajny kontrabas w strune szarpany...

Ogromne skrzynie z pojedynczymi głośnikami fi30cm (przepraszam ale ja wzrok mam słaby tabliczek firmowych w półmroku nie widzę i nie wiem jak to się nazywa) w pokoju z gramofonem. Dźwięk mnie nie poruszył, bas jakiś taki niezamocny jak na takie urządzenia. Tym nie mniej kolega stwierdził, że na tym zestawie w „Obrazkach z wystawy” słychać było takie rzeczy, których na żadnych innych nie usłyszeliśmy. I rzeczywiście trąbka na wstępie brzmiała niesamowicie –barwa!!!

Ktoś wspomniał o naturalnym brzmieniu fortepianu dobywającym się z całkiem zwyczajnie wyglądających monitorów –owszem zauważyłem, ale dopiero gdy usiadłem brzmienie rzeczywiście uznałem za całkowicie naturalne. Wchodząc miałem wrażenie że pewien środkowy zakres jest lekko podkreślony. Pewnie wpływ pomieszczenia. Gdy usiadłem –zmieniłem zdanie. To było to.

Pokój z muzyką klasyczną (ale nie firma „Klasyk”) dwa duże materace na bocznych ścianach i niestety scena tylko od materaca do materaca :) Stereofonia słabsza niż u mnie w domu. Dzwięk jakiś płaski bez wyrazu usnąć można.

Generalnie były pokoje budzące grozę poziomem głośności a inne z kolei usypiały he he

Sond Art. –w jednym pokoju wielkie monstrum (jazz? swing?) wielkie monitory i brzmienie jakby z głośników estradowych za cicho grających. Niby już głośno ale brzmi tak jakby cicho grało. Bezpłciowo, nie oto chodzi że nienaturalnie ale właśnie bez wyrazu. Mark Knopfler (no nie oryginał tylko CD-R) miał głos jakby nie swój. Jakby dopiero co szkołę kończył. Taki odchudzony odmłodzony. I to co panowie puszczali też tak brzmiało. Pokój obok –słynny ROCK!!! lepiej ale i tak zaraz wyszliśmy. Pomieszczenie do kitu? gust nie taki? nie wiem. Opinie same najlepsze a mnie się w ogóle nie podobało.

Quba oj! Quba wyspa jak wulkan gorąca!!! Małe monitorki za jedyne 5990zł o nazwie MEX czy jakoś tak. Bas taki że aż za duży a to głośnik 15cm! Wypełniający i niski i nawet niezbyt sztuczny jak to bywa w monitorach –wręcz przeciwnie całkiem sympatyczny. Jedyny dyskomfort –małe toto. Zawsze bym się zastanawiał czy te skrzynki mnie aby nie oszukują? Jak to może takim basem grać? :)) Pan reprezentant bardzo miły i podłączył nam jeszcze coś z serii 2000 coś tam (ok1400zł) i co –słabiej. Normalne: taniej –słabiej. Rozmiar sprawą drugorzędną.

PS. Zwróciliście uwagę na szklane kolumny na parterze? :)

BRODA- chodziło mi o Ancient Audio. Zresztą basu o odpowiedniej barwie nie znalazłem nigdzie !!! Tylko dynamika i wokale wielkości gęby trzech rekinów hehehehhe. Głownie myslę tutaj o Bristolu. Tam nie było się nad czym egzaltować.

Wystawa jest do oglądania , nie pierwszy ja to piszę ,ale ja o tym wiem od pierwszego AS.

soso

Grało fajnie, choć Triangle były nieszczególnie dobrze ustawione (najlepiej grają IMHO skierowane mocno do wewnątrz) oraz dałoby się jeszcze z tego zestawu więcej wyciągnąć lepszymi kablami. Z kablami Sound Project było poprawnie, ale średnica mogłaby być lepsza i bardziej pełna, a góra nieco zapiaszczona - a przecież Triangle znane są z błyszczącej, wyraźnej górki. Szczególnie, że te nowe mają zmienione kopułki wysokotonowe.

Ale i tak to jeden z dwóch - trzech fajnych dźwięków na całej wystawie.

Pzdr

Pierwsze miejsce:

Thiel + McIntosh + Transparent

Amen

[obrazekLUKASZ-208731_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

peleton:

jasik > gdyby nie dół ( inne pomieszczenie ?) byłoby swietnie

[obrazekLUKASZ-208735_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RCM> tu nie gralo . Tu sie spało. Rozmyte, rozmemlane za kotara z ladna barwa dźwięku. Ja zasnąlem. Masz pare kilo złotych? Bierz! Do sypialni jak znalazł!

P.S.

Skórzana kanapa byla bomba. Ciekawe czy dają do kompletu?

[obrazekLUKASZ-208738_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peak + canary Audio> fenomenalna czystość dźwieku, całość jędrna i szybka. Szkoda, że przy wokalach kuło raz po raz po słuchach. Może dlatego, że nie siedziałem w pierwszym rzedzie?

[obrazekLUKASZ-208745_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.