Skocz do zawartości
IGNORED

Jak prawidłowo dobrać kable do systemu audio..

GuruForA

Rekomendowane odpowiedzi

Te nie cale 5% jest w odniesieniu do całego odcinka elektrownia-sprzęt.

Możesz w końcu napisać jak odzyskujesz te 5% strat na odcinku elektrownia-twój sprzęt audio , przy pomocy 1,5 metrowego kabla ?

Nie oglądam takiego dna, w ogóle nie oglądam TV może poza kanałami typu Discovery. W dalszym ciągu istotna informacja jest w plikach tekstowych i co najgorsze w pdf-ach (to ostatnie domyśl się dla czego)

Jak czegoś nie rozumiesz to nie pisz, da radę?

Jeśli nawet jesteś głównym inżynierem pracującym przy LHC, to nie znaczy, że reszta to tępaki, którzy nawet nie wiedzą co to pdf i możesz wszystkim ubliżać.

Możesz w końcu napisać jak odzyskujesz te 5% strat na odcinku elektrownia-twój sprzęt audio , przy pomocy 1,5 metrowego kabla ?

Tak ale ciągle prostuję nie całe 5 % !

Mimo znacznie większego przekroju drutów niż w ścianie (tam 2,5mm2) i i miedzi OFC kabel grzeje się jak fix.

Jeśli nawet jesteś głównym inżynierem pracującym przy LHC, to nie znaczy, że reszta to tępaki, którzy nawet nie wiedzą co to pdf i możesz wszystkim ubliżać.

Nie odpowiedziałeś co z tym pdf-em może być tak że raczej trafiłem z weryfikacją wiedzy kolegi.

Odnosnie LHC dawno przy nim nic nie robiłem tak ze nic nie zrzynam!

Inna sprawa odnośnie LHC to kto ma interes żeby tam dalej przez tyle lat i tak dużych wyłożonych na badania środków nie osiagnięto głownego wyznaczonego celu.

Sylwon38 zacząłeś temat to przypomnij co było głównym celem budowy LHC

Jak widzisz spór też może nas czegoś wzajemnie uczyć albo zmuszać do uczenia!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja się pytam "jak"

Nie odpowiedziałeś co z tym pdf-em może być tak że raczej trafiłem z weryfikacją wiedzy kolegi.

Odnosnie LHC dawno przy nim nic nie robiłem tak ze nic nie zrzynam!

Inna sprawa odnośnie LHC to kto ma interes żeby tam dalej przez tyle lat i tak dużych wyłożonych na badania środków nie osiagnięto głownego wyznaczonego celu.

Sylwon38 zacząłeś temat to przypomnij co było głównym celem budowy LHC

Jak widzisz spór też może nas czegoś wzajemnie uczyć albo zmuszać do uczenia!

Jeszcze raz. Nie interesuje mnie kim jesteś, czym się zajmujesz, w ogóle nie chce mi się z tobą pisać. Chciałem tylko wtrącić żart. Ty jednak chyba nie zaskoczyłeś i podejrzewam, że dlatego, ponieważ roznosi cię pycha, Jesteś wykształcony, szkoda tylko, że taki butny. Znam kolesi po studiach doktoranckich ale kiedy się z nimi rozmawia, to skrywają swoją wiedzę, żeby jego rozmówca nie poczuł się maluczki. Koniec tematu.

Znam kolesi po studiach doktoranckich ale kiedy się z nimi rozmawia, to skrywają swoją wiedzę, żeby jego rozmówca nie poczuł się maluczki.

Oby nie na stałe skrywali. W sumie to po studiach mogą się na poważnie wsiąść za naukę, bardzo fajna sprawa, polecam życie uczy nas pokory.

Ja się pytam "jak"

Jak będzie patent to Ci podam jego numer, wszystko się dowiesz.

Po pytaniu widzę że nie miałeś jeszcze sprzętu audio; no cóż pewnie Ci koledzy odpowiedzą mnie się nie chce.

Nie używaj czegoś czego nie rozumiesz.

Edison jako propagator prądu stałego tak Tesla jako jego antagonista nie ale i tak nie zrozumiesz bo nie znasz dokładniej ich działalności.

Pan Tesla podał na talerzu parę rozwiązań których dzisiaj dalej oglądający jego rysunki dalej nie rozumieją.

No cóż on był inny, cokolwiek to znaczy i tylko inny taki jak On zrozumie tok jego myślenia! Codzienni zjadacze chleba słuchający MP3 na pewno nie!

Po odpowiedzi widzę, że z wnioskowaniem to nie za dobrze jest, ale niech Ci będzie, sprzętu audio nie miałem, słucham empetrójek z odtwarzacza z marketu za 20 polskich nowych, na słuchawkach z Chin za 1,5 zielonego papieru (wraz z przesyłką).

A, te empetrójki to oczywiście tylko z internetu.

Czekam zatem na ten numer patentu, z chęcią poczytam o odzyskiwaniu straconej energii.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Jak będzie patent to Ci podam jego numer, wszystko się dowiesz.

Myślisz ze siedzi tu jakiś szpion ? Ukradną ci pomysł? Cholera.... że też nie wpadłem na to... ;)

A na serio. W naszym wszechświecie a przynajmniej w "najbliższej okolicy " ;) fizyka jest jednak niezmienna i straty które powstały na tak gigantycznym odcinku, ty twierdzisz że odzyskujesz w 1,5metrowym przewodzie. Ponieważ jedną z podstawowych zasad jest to że energia utracona " rozprasza się" a nie kumuluje sie ( No chyba że te kilometry kabli dostarczających prund ;) obudujesz jakimiś "pułapkami energetycznymi" ) to powiedz mi może z jakiegoż to medium chcesz odzyskać energię? Gdzieś musi być zródło. Tę zasadę też chyba znasz?

<br />Ponieważ jedną z podstawowych zasad jest to że energia utracona " rozprasza się" a nie kumuluje sie<br />

Ale dalej jest! choćby prawo zachowania energii w układzie no ale tego nie jesteś w stanie pojąć że nic w przyrodzie nie ginie tylko zmienia stan.

M-K parafrazując nie masz szansy nigdy umrzeć jak jesteś formą energii ta energia tylko po Twojej fizycznej smierci zmieni postać. niektórzy twierdzą że będziesz aniołkiem, całkiem możliwe aniołkiem energii :)

Doceniam to co pisze >rafaell. "prawo zachowania energii w układzie no ale tego nie jesteś w stanie pojąć że nic w przyrodzie nie ginie tylko zmienia stan". Tego uczyli nawet w podstawówce, tylko nie rozumiem, jaki ma cel z szydzenia i poniżania innych.

Mam jednak pytanie. Mógłbyś to wyjaśnić. Czy to jakaś sztuczka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale pierdoły!!!

1,5 metrowy kabel w domu, w dodatku grzejący się (czyli rozpraszający energię), odzyskuje energię rozproszoną gdzieś po drodze, kilometry od noego :-0

Trzeba być chorym psychicznie, by coś takiego napisać.

Doceniam to co pisze >rafaell. "prawo zachowania energii w układzie no ale tego nie jesteś w stanie pojąć że nic w przyrodzie nie ginie tylko zmienia stan". Tego uczyli nawet w podstawówce, tylko nie rozumiem, jaki ma cel z szydzenia i poniżania innych.

Mam jednak pytanie. Mógłbyś to wyjaśnić. Czy to jakaś sztuczka?

Ukryta Zawartość

Tak, elektryczne ogrzewanie podłogowe, lub kabel elektryczny z prądem pod spodem i mini cewka Tesli zrobiona z kabla rozdzielacza wzbudzona iskrą z zapalacza piezzo zapalniczki.

Zwróć uwagę że oba eksperymenty są robione na podłogach. Chciałbym zobatrzyć to na ławie z blatem szklanym i drewnianymi nogami :)

Odpal sobie sam coś takiego w takich warunkach.

Ale pierdoły!!!

1,5 metrowy kabel w domu, w dodatku grzejący się (czyli rozpraszający energię), odzyskuje energię rozproszoną gdzieś po drodze, kilometry od noego :-0

Kto Ci powiedział że w trakcie "odzyskiwania" nie musi być wykonana dodatkowa praca która zamienia się w ciepło? Może tej energii jest jeszcze więcej? Kwestią jest jaka jest sprawność prototypowego urządzenia.

Ukryta Zawartość

Sam się powołujesz na prawo zachowania energii, a zaraz pptem twierdzisz, że przewód odzyskuje więcej, jak jest rozpraszane i jeszcze wydziela NADMIAR w postaci ciepła???

Zmień tabletki na mocniejsze, albo lekarza, bo dotychczasowy spbie nie radzi.

Takie przypadki powinne być leczone w zakładach zamkniętych.

Panowie, nie warto sie klocic. Ja na przyklad mialem kiedys Audi 80 (1995 rocznik) i tam np. wskaznik paliwa nie orientowal sie tak w sekunde, tylko zabieralo mu to nawet z 2-3 minuty :) zanim pokazal faktyczny stan baku.

Wiec rozumiecie - ja jechalem a paliwa przybywalo :) to dopiero bylo perpetum mobile :)

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Kolejny wątek z wpisami właścicieli Altusów i amplitunerów z bazaru za dwie stówy ...

Brawo. Merytorycznie do "bulu" .

A szklaną kulę koleg ma tuningowaną czy na fabrycznych częściach?

Co ma być merytorycznie ?

Ile jeszcze razy ?

Kup sobie jeden z drugim wysokiej klasy sprzęt i sami sprawdźcie a nie swój brak kasy na taki sprzęt będziecie w kolejnych wątkach usprawiedliwiać teoriami.

Żal mi niektórych na tym forum. Podobnie jak takich, którzy jeżdżą najnowszym Mietkiem a słoma im z butów wystaje. Po kiego tacy wogóle wchodzą na Start? Jest taki dział jak High-end. Sądze tylko, że tam rozmawiają audiofile, których stać na wielokrotnie droższy sprzęt niż niektórych High-endowców, którzy tak się tu mądrzą ale nie są takimi egocentrykami i nie rozkładają dumnie ogona jak Paw, bo wtedy odsłonią otwór przez który i tak wychodzi taki sam smród, bez wzgledu na zamożność.

Ale w kwestii odzyskiwania energii trzeba mieć sprzęt wysokiej klasy?

Nie tylko. Wg. niektórych, nawet do samego słuchania muzyki trzeba mieć sprzęt wysokiej klasy.

Sprzęt wysokiej klasy nie musi też być drogi.. np kupując używane klocki..

..zależy jeszcze co dla kogo oznacza wysoką klasę bo w audio to pojęcie jest względne..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

ale mieszacie z tymi sprzętami a tu głównie w temacie chodzi o kable..

;)

.. jak inaczej kable dobrze dobrać.. by były rzeczywiście słyszalne.. a nie tylko wydawało się że je słyszymy..?

.. jak inaczej kable dobrze dobrać.. by były rzeczywiście słyszalne.. a nie tylko wydawało się że je słyszymy..?

Dobre kable prawie zawsze dużo kosztują .

Dosyć popularnym jest RCA Nordost Red Dawn . Można go kupić za jakieś 600-800zł i później sprzedać bez straty albo z minimalną stratą .

Włączyć sprzęt z godzinę żeby pograł . Puścić kilka razy znany kawałek od początku do powiedzmy minuty i tu dobrze żeby był zróżnicowany z basem , górą itd .

Słuchamy na zwykłym RCA analizując każdy dźwięk . Wpinamy Nordosta i słuchamy .

Nie słychać różnicy , kupujemy tanie OFC i nie wchodzimy w tematy kablowe .

Bez ręczników zasłon itd .

Albo słyszę albo nie i tego się trzymać .

Ja wiem jak to działa.

W jego kablu generowana jest chmura nanodronów. Każdy z nich ma wiaderko na energię rozporoszoną.

Jak zbierze całe wiaderko to wraca i przelewa energię, ale niestety musi przelać ja przez izolatory, wiec powstaje ciepło... I dlatego kabelek się grzeje :)

GuruForA

wczoraj, 20:56

ale mieszacie z tymi sprzętami a tu głównie w temacie chodzi o kable..

;)

Kup jak najgorsze: z dużym oporem i pojemnością, podłącz byle jak- na pewno to usłyszysz.

Dobre kable nie powinne od soebie absolutnie nic dodawać, bo wszystko, co doda kabel, to zniekształcenia.

porlick

"Tak, zadziała. Bas jest miksowany identycznie do obu kanałów, wyższe składowe, odppwiadające za lokalizację są już rozdzielane po właściwych kanałach. Przyjmując fp=100Hz (nawet za wysoko dla połącz. w stereo) można być pewnym, że w tym zakresie sygnał jest identyczny w obu kanałach."

Dzięki za wytłumaczenie (w iinym temacie) .. ale czegoś się dowiedziałem.. :)

Kup jak najgorsze: z dużym oporem i pojemnością, podłącz byle jak- na pewno to usłyszysz.

Dobre kable nie powinne od soebie absolutnie nic dodawać, bo wszystko, co doda kabel, to zniekształcenia.

No właśnie aż tak źle nie jest ze słuchem.. ale wydaje się że wiedząc jaki kabel jest wpięty sugerujemy się tym..

tak jak napisał kolega

Słuchamy na zwykłym RCA analizując każdy dźwięk . Wpinamy Nordosta i słuchamy .

Nie słychać różnicy , kupujemy tanie OFC i nie wchodzimy w tematy kablowe .

.. czy wiedząc że wpięliśmy Nordosta nie wpływa to na usłyszenie różnicy..

..wydaje się że znacząco wpływa..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.