Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Charles Mingus.

Ciekawa sprawa? Czytałem artykuł, w którym Mingus opowiada, że Coltrane nawet nie mógł pomarzyć o tym, gdzie był Dolphy. Eric Dolphy stanowił pomost, był łącznikiem pomiędzy Colemanem, a Colltrane'm. Poza tym - mówił Mingus - Dolphy został namaszczony Birdem i posiadał jego spirit. Jest to dla mnie bardzo ważny muzyk - uwielbiam jego muzykę.

Dolphy'ego oczywiście, ale i Mingus jest mi bardzo bliski.

Co ma wspólnego Trójca Święta z free jazzem?

Parker's Mood

Gdzie i kiedy spotkali się osobiście J.S.Bach i G.F.Handel ?

Czy przypadkiem nie podczas jarmarcznego festynu z okazji świętowania monarchy gdzie zrobiono nieoficjalne zawody najlepszych 'grajków ' na klawesynie ? Zacnemu jurry miał przewodniczyć sam J.S.Bach który zaintrygowany niesamowitą grą oraz niebywałą techniczną sprawnością maestro Heandla ruszył Fryderykowi na spotkanie. Zresztą , jak potwierdzają kroniki , Heandel był absolutnym mistrzem klawiatury na tamte czasy.

Przy okazji ponawiam pytanie na które nikt nie raczył odpowiedzieć........

Który z żyjących jazzowych pianistów ( pierwsza światowa piątka ) napisał muzykę do intrygującego ale znakomitego filmu ( podaj tytuł ) ery hippisowskiej ?

Dla ułatwienia zagadki dodam że pianista pochodzi z USA.

Pierwsza światowa piątka? A kto ustalił ten ranking? Możesz podpowiedzieć?

Moje pytanie pozostało bez odpowiedzi yet: co ma wspólnego Święta Trójca z free jazzem?

Parker's Mood

Pierwsza światowa piątka? A kto ustalił ten ranking? Możesz podpowiedzieć?

Moje pytanie pozostało bez odpowiedzi yet: co ma wspólnego Święta Trójca z free jazzem?

Ranking ma tylko pomóc w rozwiązaniu zagadki. Pianista z pierwszych stron jazzowych gazet. :-)

Jak powiem to się mocno zawstydzisz że nie zgadłeś !!!

Gość papageno

(Konto usunięte)

Powiększenie trudno nazwać filmem ery hipisowskiej - tak sądzę. Wszystkie filmy z lat 60 można by tak zakwalifikować.

Może pasować Urodzony 4 lipca Stonea z muzyką Johna Williamsa, który pianistą jest bez wątpienia.

Powiększenie trudno nazwać filmem ery hipisowskiej - tak sądzę. Wszystkie filmy z lat 60 można by tak zakwalifikować.

Też tak sądzę.

pozostało bez odpowiedzi yet: co ma wspólnego Święta Trójca z free jazzem?

Parker's Mood

Nie wiem co to za pianista, ani nie wiem co to za film i nie wstydzę się tego - chodzi o Herbie Hancocka i Blow-Up?

No właśnie Chicago , pisałem o tym w jednym z wątków - genialny muzyk skrzywdzony przez Milesa który zawsze na końcu

po sesji czy po koncercie otrzymywał wynagrodzenie od Davisa bo ten chciał w ten sposób go upokorzyć.

Ale wyrzucenie Hancocka z zespołu Davisa wyszło tylko na dobre Hancockowi , szybko otrząsnął się i po wydaniu

' Mwandishi ' dla Warnera i Sextantu dla Columbia pogroził Davisowi palcem a nokautujący cios zadał płytą ' Headhunters ' która okazała się jedną z 3 najlepiej sprzedających się płyt w historii jazzu i fusion jazzu.

Chicago , zgadnij dlaczego Miles Davis w 1988 roku zagrał ( kapitalne solówki zresztą ) na popowej płycie zespołu Scritti Polliti ?

Dla ułatwienia klip, Miles od 4 minuty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie kręci mnie okres elektrofunkowy Herbiego, bez względu na zasługi - lubię jego jazzowe propozycje z okolic bopu i współczesnych klimatów. No i u boku Milesa ma się rozumieć, oraz oczywiście z VSOP.

Sorry, muszę się oddalić.

Parker's Mood

Co ma wspólnego Trójca Święta z free jazzem?

Harold E. Smith, Mike Kull, Joe McPhee - 'Trinity' / CjR Records, CjR-3

P.S. Płytka 'Trinity' to energia i lawina spontanu. Można zacząć romans z free jazzem od tej płytki - sounds great! Klasyka.

Parker's Mood

To mój debiut w tym wątku, więc korzystając z okazji witam Panów. Podczytuję was od dawna i naprawdę podziwiam waszą wiedzę.

Jeśli mogę i ja zadać swoją zagadkę, oto ona:

jakie miasto i w jaki sposób łączy Krzysztofa Pendereckiego i CIA?

Witaj Szyszkowniku Kilkujadku na forum muzycznym AS. Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, choć coś mi po głowie chodzi. Jestem prawie przekonany, że gdzieś o tym czytałem.

Parker's Mood

Czy to jest pytanie? Jak tak, to poczekajmy jeszcze chwilę na odpowiedż zagadki Szyszkownika Kilkujadka. Czy ktoś wie?

Dawaj Szyszkowniku Kilkujadku odpowiedż i jedziemy dalej. Co z tym CIA i Pendereckim?

Parker's Mood

OK, nie wstrzymuję kolejki...;-)

Darmstadt. Kursy muzyki nowej, sponsorowane (przynajmniej na początku) przez CIA, związek K. Pendereckiego oczywisty :-)

Wysłane z mojego myPhone_L_Line przy użyciu Tapatalka

czy swing to rodzaj muzyki jazzowej?

Swing to dekada i styl w jazzie panujący w latach 1930-1940, a także element rytmiczny w muzyce jazzowej, słowo klucz - który dla odróżnienia piszemy z małej litery.

Jak się nazywały znaki, których w średniowieczu używano do notowania muzyki?

Parker's Mood

"Brötzmann mając 14-15 lat zaczął grać na fortepianie w amatorskich zespołach swingowych ."

Nie jestem ogarnięty w niuansach muzycznych, wiec pytam czy swing to rodzaj muzyki jazzowej czy tylko jakiś kierunek.

rzecz jasna w ramach próby odpowiedzi na zagadkę.

Neumy

Tak jest.

Kto był największym reformatorem muzycznym średniowiecza?

Ok, czas minął jak rozumiem.

Największym reformatorem muzycznym okresu średniowiecza był Gwidon z Arezzo - przyszedł na świat ok. roku 990.

... a czego dokonał?

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.