Skocz do zawartości
IGNORED

Mała ankietka - TIDAL, SPOTIFY, QOBUZ czy inne?

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jeśli, to którego z w/w serwisów używacie do słuchania muzyki?

2. Dlaczego ten a nie inny?

3. Na jakim sprzęcie?

4. Czy w związku z tym odtwarzacz CD leży i się kurzy?

1. Tidal Hi-Fi

2. Wygodne aplikacje na PC i telefon, możliwość przechowywania plików offline na telefonie

3. PC / NAD C 320BEE / KEF iQ7SE

4. CD (Marantz CD6000OSE LE) używany naprzemiennie z Tidal'em i *.flac na PC - od przybytku głowa nie boli :)

Robiącym OT w tym nieskomplikowanym "topiku" proponuję natomiast (jednocześnie przepraszając autora wątku za swoje trzy grosze):

1. 4 białka jaj kurzych, odrobina cukru

2. Trzepaczka

3. Wygodna misa

4. Rękodzieło do stosownej sztywności, wrzucić gotowy wyrób do piekarnika i przynajmniej będzie efekt bicia piany ;)

1/2

Deezer - bo był darmowym dodatkiem promocyjnym w jednej z sieci komórkowych,

Spotify bo darmowe, ale był czas że opłacałem abonament,

Apple Music, ale tylko okres promocyjny,

Tidal bo obecnie on jest darmowym dodatkiem promocyjnym do jednej z sieci komórkowej.

3. Yamaha CD-N500 do którego podpinałem tablet lub smatrfon,

4. Nie pamiętam kiedy ostatnio kupiłem płytę, ale była to płyta AC/DC bo jeszcze jakiś czas temu nie było ich w żadnym serwisie.

Jeśli nie będę miał możliwości darmowego / promocyjnego słuchania muzyki z w/w serwisów to będę kupował płyty lub pliki. Zauważyłem że słucham bardzo często tych samych utworów więc nie widzę specjalnego sensu opłacania abonamentu za coś co mogę zakupić jednorazowo. Tak czy owak CD praktycznie przestałem używać.

Co do samych plików to tu też nie widzę zbytnio sensu nakręcać się i inwestować w pliki wysokiej rozdzielczości. Słuchałem kilku nagrać z plików DSD i tych samych z FLAC i nie słyszałem różnicy. albo jestem głuchy, albo mój wzmacniacz słuchawkowy jak i słuchawki są za słabe, albo jedno i drugie ;-)

• 4 miesiące później...

Mam pytanie, czy Quboz działa jeszcze w Polsce czy nie? Kiedyś czytałem że działał, a teraz jak wchodzę na stronę pisze że niedostępny w moim kraju. Ktoś wie jak to jest i czy warto tam konto kupować? Podobno dużo klasyki i jazzu tam jest.

TIDAL bo darmo z sieci telefono jest w miarę ok jak chodzi o muzę popularną-przeciętnę

ale mam pytanie

- ile TIDAL ma albumów w zakładce "classic"

gdy chcę wylistować co tam jest to pokazuje mi się 400??? 500???

tylko tyle tam jest???

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Musisz skorzystać z wyszukiwarki poszczególnych albumów lub artystów.

Jak wejdziesz w jeden album to na dole masz całą dyskografię artysty.

Jest tego bardzo dużo i to w każdym rodzaju muzyki.

ile TIDAL ma albumów w zakładce "classic"

Tidal ma ich zdecydowanie więcej. Ale z serwisów opłacanych z Polski, największą i najlepszą bazę klasyki ma Spotify.

Qobuz jest jeszcze lepszy i podobno brzmi lepiej niż Tidal i Spotify. Niestety Qobuza z naszego kraju opłacać nie można. Czyli nie działa. Do tego sporo droższy.

CZY MOŻE KTOŚ WIE- jeżeli opłaty będą np z Austrii, to czy można streamować i ściągać z Qobuz w Pl?

Pozdraiwam!

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Ja byłbym bardziej zainteresowany ściąganiem, streaming HR wymagałby dużo lepszego netu, niż mam, poza tym sprzętu itd: cena za całość trudna do akceptacji- jak dla mnie.

Najważniejsze, że my tu gadu gadu, a Qobuza w Polsce nie ma

Cześć.

1. Spotify

2. Było pierwsze - bezproblemowa rejestracja i działające demo, aby sprawdzić zasoby. Tidal chciał odemnie nie wiadomo co, to się obraziłem. Biblioteka - no tak średnio bym powiedział, a chyba jest największa ze wszystkich tych serwisów. Jakość wystarczająca.

3. komp-> interface->mikser->wzmak->kolumny. Czasem dla odmiany pomijam mikser i resztę toru i słucham na monitorach.

4. Mam mało cd, nigdy nie był to dla mnie istotny nośnik.

Mi tam Qobuz działa :) Niestety o jakości nic nie powiem, bo jak pisałem w innym wątku EMU0404 mi padło, a nic nie kupiłem bo zacząłem rozważać różne opcje i dotarłem zamiast kupna DAC i karty to do streamera :) i mam strasznie słaby dźwięk z kompa teraz.

1. Deezer Premium

2. Niezła jakość, mnóstwo muzyki intuicyjna, wygodna obsługa ipadem, smartfonem.

3. Kolumny, sieciowy amplituner stereo.

4. Płyty cd praktycznie poszły w odstawkę.

Dzisiaj zarejestrowałem konto premium Spotify.

Pierwsze wrażenia : niestety jestem rozczarowany. Jakość raczej taka sama jak w Deezer - muszę jeszcze dokładniej posłuchać i porównać.

Tylko losowe odtwarzanie utworów z albumów - ŻENADA !!! To raczej dyskfalifikuje Spotify.

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Tylko losowe odtwarzanie utworów z albumów - ŻENADA !!! To raczej dyskfalifikuje Spotify

E no co Kolega opowiada? Zaznaczyłeś pewnie taką opcję. Dawno temu miałem tidala- mimo że w wyższej rozdzielczości, grał jakby trochę bardziej "sucho". Pewnie różnicę in plus słychać na lepszych streamerach, ale jeszcze nie jestem na tym etapie.

Tylko losowe odtwarzanie utworów z albumów - ŻENADA !!! To raczej dyskfalifikuje Spotify.

To chyba jednak jakieś nieporozumienie.

Lubię sobie pogrywać ... 

Wybieram album i jest zielone okno " odtwarzaj losowo" , innej opcji nie ma . Po wybraniu pierwszego utworu , następny odtwarzany jest również losowo !!! Szukałem opcji żeby to zmienić, ale nigdzie nie znalazłem. Jeśli jednak jest to możliwe, proszę Was o poradę ;)

To chyba jednak jakieś nieporozumienie.

E no co Kolega opowiada? Zaznaczyłeś pewnie taką opcję

Dzięki. Ok. Chyba znalazłem. Ta opcja była zaznaczona jako domyślna. Teraz na spokojnie "pobawię się" Spotify ;)

Wyszukujesz coś (lewa góra)

masz listę wyników

wybierasz wykonanie/wersję itp klikasz i gra

w lewym dolnym rogu widzisz okładkę i pod nią przesuwający się tytuł

klikasz na niego i powiniem się pokazać ALBUM w głównym oknie

zainstalowałeś aplikację czy grasz z przeglądarki?

Wyszukujesz coś (lewa góra)

masz listę wyników

wybierasz wykonanie/wersję itp klikasz i gra

w lewym dolnym rogu widzisz okładkę i pod nią przesuwający się tytuł

klikasz na niego i powiniem się pokazać ALBUM w głównym oknie

zainstalowałeś aplikację czy grasz z przeglądarki?

Dzięki, już opanowałem to odtwarzanie. Trochę bardziej skomplikowane niż w Deezer , ale już jest w/g kolejności. Muszę się przyzwyczaić do mniej przyjaznej obsługi - może jednak polubię Spotify. Używam aplikacji ;)

1. Spotify

2. Chyba jedyny serwis z b. dobrą aplikacją na Windows Phone 8.1, był pierwszy.

3. Laptop USB -> Lyngdorf TDAI-2170 (zastanawiam się nad NODE 6 lub Auralic Mini)

4. Nie, od niedawna odbudowuję płytotekę CD.

System gra dobrze, albo nie....

Muszę się przyzwyczaić do mniej przyjaznej obsługi - może jednak polubię Spotify. Używam aplikacji ;)

Super

Obsługa, wyszuliwanie są naprawdę niezłe. W preferencjach Ctrl+P mam zaznaczony tylko "streming w wysokiej jakości, pobrane pliki, ustaw ten sam poziom głośności", reszta odznaczona łącznie ze startem przy uruchamianiu systemu.

Ponieważ ostatnio były przerwy w działaniu serwisu (zhakowali ich i coś tam naprawiali), mam zgrane kilka albumów co dodatkowo zabezpiecza przez problemami w necie

1. Tidal, ewentualnie własny NAS z prawie 2k płytami

2. za jakość (czekam na pliki hd)

3. Nad M50 jest długo i będzie długo ze względu na M51

4. Nie mam, pozbyłem się dawno

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.