Skocz do zawartości
IGNORED

Krell phono - diy

witek_z

Rekomendowane odpowiedzi

ahaja a co myślisz o tym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się że dobry układ phono powinien składać się z minimum 4 stopni bo w przeciwnym wypadku wielkość wzmocnienia pojedyńczego stopnia będzie zbyt duża a przez to będzie zbyt czuły na zakłócenia.

Nic to nie ma do rzeczy. Dobre pre phono lampowe w większości są dwustopniowe, w szczególności te z pasywną korekcją RIAA a jak grają. Poziom wzmocnienia każdego stopnia pre phono wynika z bilansu ich wzmocnienia i tłumienia filtrów kształtujących charakterystykę RIAA wraz ze wzrostem częstotliwości. Dla częstotliwości 1kHz całkowite wzmocnienie pre phono dla wkładki MM przeważnie jest ok. 40 dB (100 razy). Pierwszy stopień musi mieć wzmocnienie nie mniej niż 30db. Później następuje korekcja pasywna RIAA z opadającą charakterystyką od najniższych tonów do 1kHz tj. ok. -20db. Więc 30dB - 20dB= 10db. Tyle zostaje nam po osłabieniu sygnału przy 1kHz po przejściu przez elementy korekcji pasywnej. Stąd następny stopień za korekcją musi mieć znowu wzmocnienie ok. 30dB by na wyjściu uzyskać 40dB. Klasycznym przykładem takiej konstrukcji jest układ RJM (w załączeniu) na operacyjnych. Ale to co napisałem odnosi się zarówno do układów na lampach jak i tranzystorach FET np. Le Pacific. Oczywiście z układami gdzie charakterystyka RIAA jest kształtowana w pętli sprzężenia zwrotnego jest trochę inna sytuacja ale i tu wzmocnienie poszczególnych stopni musi być spore i często też są to układy posiadające tylko dwa stopnie wzmocnienia np. Audible Illusions Modulus1.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Załączone miniatury

pass_cir.gif

Używam go, jestem bardzo zadowolony, opisałem w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moltos, dziękuje za wpis i z przykrością muszę stwierdzić że chyba się nie rozumiemy a przytoczony jako bardzo dobry Le Pacific wywołuje we mnie wesołość.

Kończę ten nierówny dialog z tobą bo widzę, że nie ma sensu ci tłumaczyć . Ja zrobiłem w życiu ponad 20 różnych pre phono od podstaw. Na bipolarnych, fetach, operacyjnych i lampach. Teorię w zakresie układów przedwzmacniaczy gramofonowych też można rzec mam w małym paluszku. Ty wiesz lepiej więc po co zakładasz wątek i d.... zawracasz.

Pokaazany na obrazku RJM phono stage jrst moim zdaniem układem optymalnym. Jest prosty, lecz nie nadmiernie uproszczony (jak Pacific).

To tak, jak w przyrodzie- zarówno nadmierna komplikacja, jak i zbytnie uproszczenie szkodzi.

Kończę ten nierówny dialog z tobą bo widzę, że nie ma sensu ci tłumaczyć . Ja zrobiłem w życiu ponad 20 różnych pre phono od podstaw. Na bipolarnych, fetach, operacyjnych i lampach. Teorię w zakresie układów przedwzmacniaczy gramofonowych też można rzec mam w małym paluszku. Ty wiesz lepiej więc po co zakładasz wątek i d.... zawracasz.

jeszcze raz Ci podziękuje za wpis tylko to że masz wszystko w jednym paluszku nie upoważnia Cię do brzydkich zachowań, bo co mnie obchodzi jakiś le pacyfik i inne wynalazki a założyłem wątek "drogi przyjacielu" o krellu a nie o twoich umiejętnościach.

Pokaazany na obrazku RJM phono stage jrst moim zdaniem układem optymalnym. Jest prosty, lecz nie nadmiernie uproszczony (jak Pacific).

może niesłusznie ale układy z pasywną korekcją działa na mnie jak czerwona płachta na byka (actidump 2)

Może niesłusznie. Stopnie wejściowy i wyjściowy o liniowej charakterystyce są stabilne, a jak zastosujemy elementy o wąskiej tolerancji, z uzyskaniem powtarzalnej i założonej charakterystyki filtra RIAA też nie będzie problemu. Miałem kilka przedwzmacniaczy RIAA, wszystkie starannie aplikowane, od kitów z lepszymi, dobieranymi częściami, po Marantz'a wydłubanego z obudowy fabrycznego klocka, ten układzik "pogodził" je, dając wszystkim eksmisję.

to nie jest żaden krell tylko układ giesbertsa.

Niezmiernie mi przykro za wprowadzenie w błąd jednakże na swoją obronę mam to,iz powielałem błąd kogos innego :-/

Może 5% to jakość części

Jesli o mnie chodzi to 5% stanowi zbyt małą wartość :-/

Może niesłusznie. Stopnie wejściowy i wyjściowy o liniowej charakterystyce są stabilne, a jak zastosujemy elementy o wąskiej tolerancji, z uzyskaniem powtarzalnej i założonej charakterystyki filtra RIAA też nie będzie problemu. Miałem kilka przedwzmacniaczy RIAA, wszystkie starannie aplikowane, od kitów z lepszymi, dobieranymi częściami, po Marantz'a wydłubanego z obudowy fabrycznego klocka, ten układzik "pogodził" je, dając wszystkim eksmisję.

O którym Marantzu jest tutaj mowa, jeśli mogę o to uprzejmie zapytać. Dziękuję.

Ba, żebym to pamiętał- znsjpmy miał "dawcę narządów", jakiś amplutuner ze średniej półki z lat chyba 90tych. Z niego ppchodził moduł pre riaa. Muszę przyznać, że był naprawdę niezły, ale ten na układzie RJM passiv go pokonał.

masz jakiś problem?

Tak :( i to powazny :( Otóż wyobraz sobie ,ze mam uczulenie na takiego rodzaju "wyrazenia"-bowiem w szkole szczególny nacisk kładziono u mnie na jezyk polski i tak juz mi zostało :( czy to się Tobie podoba czy nie :) poza tym osobiscie uwazam,iż to jest strasznie PŁYTKIE :-/ ba ! malo tego jestem za tym aby poprawiać ludzi aby wysławiali się w sposób prawidłowy ponieważ w POLSCE TUSK I KACZYSNKI zrobili co swoje i został nam juz tylko i wyłącznie ojczysty język ,który jest strasznie kaleczony przez obecną DEBILNĄ młodzież:-/ (banda ćpunów) Kończąc dodam,ze osobiscie ni e mam nic do Ciebie bowiem nie Ty wymyśliłeś to durne spoko a jedynie powielasz po kimś ;)

Ps. tak samo irytują mnie skróty :-/ np. czesto spotykam się ,ze jakiś debil napisze mi CB jako niby skrót od ciebie :-/ ja zawsze wówczas ze stoickim spokojem odpisuję: chodzi Tobie o si bi ? radio si bi ? z angielska CB citizen band ???? LUDZIE !!! OPAMIETAJCIE SIĘ ! JEZYK POLSKI JEST PIĘKNYM JĘZYKIEM I NIE NALEZY GO UPRASZCZAĆ -SKRACAC ORAZ TWORZYC NOWYCH SŁOW PONIEWAŻ TE ,KTÓRE BYŁY DO TEJ PORY SĄ IDEALNE - a zatem takie coś np. jak słodka focia przyprawia mnie o mdłosci :-/

Kończąc dodam,ze osobiscie ni e mam nic do Ciebie bowiem nie Ty wymyśliłeś to durne spoko a jedynie powielasz po kimś ;)

no widzisz razem powielamy dziadostwo (w nieświadomości) - myślałem że "spoko" będzie bardziej na luzie.

no to, sie ma :D

napisz coś o krellu albo o innym z wysokiej półki

Ps. "..."

Wysławianie się na żywo trwa szybciej, a w internecie wszystko wolniej stąd bardzo dużo skrótów pisanych

ponieważ w POLSCE TUSK I KACZYSNKI zrobili co swoje i został nam juz tylko i wyłącznie ojczysty język ,który jest strasznie kaleczony przez obecną DEBILNĄ młodzież:-/ (banda ćpunów) Kończąc dodam,ze osobiscie ni e mam nic do Ciebie bowiem nie Ty wymyśliłeś to durne spoko a jedynie powielasz po kimś ;)

banda ćpunów ? masakra ...

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

NIe ma zbytnio co napisac bo i tak nie wyjdzie nigdy taki sam efekt dzwiekowy jak z danej firmy ,którą pragniemy skopiować ponieważ zazwyczaj firmy te zamawiają częsci tylko dla siebie z modyfikacjami według swojego pomysłu i lipa wówczas choćbyśmy się posrali to i tak nie bedzie brzmiec jak oryginał :-/ Dziwę się troszkę ludziom,którzy dopadną schemat jakiegos producenta dobrze opisanego np. w audio video - biegna do sklepu po czesci -budują i sądzą,ze tak samo gra jak oryginał :x ( znam takich :x ) Dlatego tez osobiscie kombinuję z własnym doborem czesci :) np. tranzystory w.cz jako sterujace mosfety a te bipolary np:) uzyskując calkiem ciekawe rezultaty :)

banda ćpunów ?

ano tak panie kolego :( większość to banda cpunów :( w takiej małej miejscowosci niedaleko poznania gdzie mieszkalem jest pewna ulica (dość dłuuuga) na której w co drugim domu palą trawke a takze sprzedają ją :( idąc dalej tym tropem... niedaleko tej miejscowosci (15km niecałe) ta sama sytuacja :x

MASAKRA ...

NIe ma zbytnio co napisac bo i tak nie wyjdzie nigdy taki sam efekt dzwiekowy jak z danej firmy ,którą pragniemy skopiować ponieważ zazwyczaj firmy te zamawiają częsci tylko dla siebie z modyfikacjami według swojego pomysłu i lipa wówczas choćbyśmy się posrali to i tak nie bedzie brzmiec jak oryginał :-/ Dziwę się troszkę ludziom,którzy dopadną schemat jakiegos producenta dobrze opisanego np. w audio video - biegna do sklepu po czesci -budują i sądzą,ze tak samo gra jak oryginał :x ( znam takich :x ) Dlatego tez osobiscie kombinuję z własnym doborem czesci :) np. tranzystory w.cz jako sterujace mosfety a te bipolary np:) uzyskując calkiem ciekawe rezultaty :)

racja w 100%, jednakże w tym konkretnym przypadku nawet jakiekolwiek brzmienie satysfakcjonowało by moją osobę, lecz wiem że nie da się w ogóle skopiować żadnego pre phono krella z powodu braku schematu i jak się okazuje PCB wielowarstwowego.

Ukryta Zawartość

post-11379-0-97878700-1463426934_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś masakrą nazywano np. zbiorowo ludobójstwo, co to się z tą młodzieżą porobiło ;)

Widzisz, słowo straciło na znaczeniu. Teraz masakrą może być nawet niesmaczny obiad podany w barze mlecznym :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.