Skocz do zawartości
IGNORED

Który gramofon wybrać?

alienick

Rekomendowane odpowiedzi

Technice na start to dobry wybór, sam od tej firmy zaczynałem, jednak ten Pioneer będzie lepszy, wkładka AT440MLa i jest nieźle - miałem, polecam. Mimo, że to MM to jednak preamp phono trza też kupić porządny. Można także sobie zrobić preamp lampowy - ale krzem na początek także będzie dobrym wyborem :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wkładki MM na pewno są mniej wymagające niż MC, ale warto kupić jakiś dedykowany. Ale jak piszesz posłuchasz i ocenisz - tak najlepiej :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jak we wzmaku masz preamp tylko na wkładki MM to niestety nie pasuje i trzeba kupić jakiś zewnętrzny na MC. A pisząc dedykowany miałem na myśli raczej coś lepszego niż we wzmaku - ale nie jest to reguła...

Miałem SL-D303 - bardzo dobry gramofon, jak się jeszcze odłączy ramię od mechaniki, dorobi gniazda - jest jeszcze lepiej. Nie wspomnę o tym, że napędy DD firma Technics robiła bardzo dobre. Także nie był by to zły wybór, jednak w porównaniu z Pioneer`em, wybrał bym właśnie Pioneer`a...

Cześć czołem wszystkim!

Jestem tu świeżakiem i potrzebuję waszej pomocy w doborze gramofonu, z góry dzięki za poświecenie mi trochę czasu i udzielenie wskazówek na dany temat :)

Interesują mnie stare, używane gramofony. Zaznaczam, że dopiero zaczynam przygodę z gramofonami i na początek chciałabym coś w rozsądnej cenie:) Najbardziej interesują mnie Duale i zastanawiam się nad kilkoma modelami. Nie ukrywam, że najbardziej szukam manuali albo półautomatów z napędem paskowym ale jestem otwarta na wszelakie propozycje :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co sądzicie o tym względem tego Pioneera? -

Ukryta Zawartość

Wiem, że to T4P, ale może warto? Osobiście mam mieszane uczucia.

Ukryta Zawartość

A co sądzicie o tym względem tego Pioneera? -

Ukryta Zawartość

Wiem, że to T4P, ale może warto? Osobiście mam mieszane uczucia.

W kupnie gramofonu liczy się cierpliwość , dlatego większość moich tt mam za 1/3 ceny rynkowej a to tanie modele nie są .

Ukryta Zawartość

Popieram. Kupno gramofonu, zwłaszcza niemłodego, to nie to samo, co kupno jakiegoś współczesnego klocka. Tu jest kwestia zużycia mechaniki, stanu łożysk, wszystkie elementy ramienia to mechanika ptecyzyjna, bardzo wrażliwa na uszkpdzenia. Dlatego trzeba wiedzy i cierpliwości zarówno przy zakupie, jak i uruchamianiu już zakupionego sprzętu. Jak już mamy sprzęcik wypieszczony, odwdzięczy się z nawiązką.

pierdoła pierdołą popychana

Znakomita, merytoryczna wypowiedź.

A najbardziej chyba cieszy się z takich "kumpli" - Autor wątku.

Masz coś jeszcze, Wituś - ciekawego i równie mądrego do powiedzenia?

Miałem SL-D303 - bardzo dobry gramofon, jak się jeszcze odłączy ramię od mechaniki, dorobi gniazda - jest jeszcze lepiej. Nie wspomnę o tym, że napędy DD firma Technics robiła bardzo dobre. Także nie był by to zły wybór, jednak w porównaniu z Pioneer`em, wybrał bym właśnie Pioneer`a...

Przecam godoł:)

A - dla początkujących w tym pełnym den, zasadzek i potknięć tunelu - mam radę:

Przed zakupem wziąć szwagra, brata, typa ze sklepu, mamę (która pamięta), dotknąć i - ewentualnie kupić.

Bo nietrafiony zakup - zemści się i finansowo i, hmmm - mentalnie.

Pozdro.

Jacek.

A to czemu? Duale to złe gramofony?

O, Señor!:)

Jedne z najlepszych. Lecz, nie oszukujmy się - nie dla początkującej młodzieży, co to se winyla sprawi, ze skóry łobedrze chybcikiem, "wzmak" na maxa da - i - wszystkie kumple und koleżankas (tych żal) z chałpy po czymś takim wyjdom!:-)

Ma grać!!!!:-) kurna...

W kupnie gramofonu liczy się cierpliwość , dlatego większość moich tt mam za 1/3 ceny rynkowej a to tanie modele nie są .

I jeszcze coś... Z tom cierpliwościom:

Zawsze się tam, tu, lub ówdzie - gramofon kupi.

Prawdziwy problem przychodzi, gdy trzeba jeszcze do niego dokupić tak zwane "mecyje".

A to headshell, główką zwany, a to wkładka, a to igiełka, szmatka, myjok, wiadro forumowej cieczy, ręczniczki, coraz to nowe półki... ("pułki" - dla narodofcuf...).

A i baba, co pojmie wariactwo nasze...

Choć to akurat proste.

O płytach nie wspomnę...

Choroba się szybko i niespodziewanie rozprzestrzenia, gdy już ją w progi zawitasz!:-)

Nic dodać , nic ująć :-) . Dlatego podam zagadkę - dlaczego warto kupić ten gramofon ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jakbyś pomyślał (choć teraz wiem że nie ma na to szans) to dałbyś mi "lubię to"

na allegro 510A to najlepszy gramofon - ja pier**le :D

Podaj choć jeden lepszy zakup na alledrogo w normalnej cenie .

Podaj choć jeden lepszy zakup na alledrogo w normalnej cenie .

Pierwotnie nie napisałeś nic o cenie tylko stwierdziłeś że ten jest najlepszy i basta.

Jest wiele fajnych drapaków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.