Skocz do zawartości
IGNORED

Który gramofon wybrać?

alienick

Rekomendowane odpowiedzi

zabawa w vinyl to raczej dźwiek muzykalny a nie dyskotekowy typu umpa, umpa. winą słabego dżwięku jest preamp, w tym wzmacniaczu średnie tony są na pierwszym miejscu

Napisałeś to.

Chyba, że jest coś między wierszami, czego nie dostrzegam.

ciekaw jestem co dalej z tym gramofonem się stało tzn. spełnił oczekiwania czy nie i czy dźwięk z winylu odpowiada autorowi tematu (oczywiście chodzi mi o sygnaturę winylu jako taką a nie o ten konkretny model).

.....w winylowej zabawie jest tylko dno, szczyt zawsze pozostaje nieosiągalny...ja sobie dałem już spokój ale tylko dlatego, że warunki lokalowe nie pozwalają na rozhulanie sprzętu, pomimo tego czerpię dużą przyjemność ze słuchania czarnych płyt....pytania typu "jaki gramofon" bez weryfikacji całego systemu oraz specyfiki pomieszczenia w którym ten system ma funkcjonować, moim zdaniem, nie maja większego sensu...można kupić ferrari i jeździć nim do pracy, tylko po co ?

Nie zniknąłem, nie zniknąłem:) Kupiłem następną płytę i jest jeszcze gorzej, tzn.wzmak n amaxa a gra cicho. Stety, niestety wzmacniacz mi padł dlatego też się nie odzywałem chwilę, muszę zadecydować czy iść z nim do fachowca czy nie warto w niego inwestować. Prąd w nim jest, ale grać, nie gra (to nie wina gramofonu, wtedy był wyłączony). Może to jest okazja żeby zainwestować w coś nowego i porządnego, ale w tym miesiącu krucho z kasą niestety.

@Bejnik, pewnie masz rację, aczkolwiek też nie jestem audiofilem i mimo tego, że gra to (grało) mocno średnio to sprawia mi to przyjemność:)

Już nie mogę edytować posta, ale (być może lepiej byłoby założyć nowy temat) jaki byście mi polecili przedwzmacniacz albo zintegrowany wzmacniacz odpowiedni do tego gramofonu? Patrząc na ceny to mam wrażenie że przedwzmacniacze są znacznie droższe od wzmacniaczy, czy to wynika z braku popularności może?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Info o sprzedającym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Info o sprzedającym

Hmmm, nie wiedziałem że taki "agent" z tego gościa choć prawdę mówiąc pięciu niezadowolonych na ponad sześciuset to mało.

cholera, alienick fajny sprzęt by miał.

Ja wiem, że to pewnie i tak nie jest topowy model, ale jest szansa znalezienia sprzętu za jakąs połowę mniej?:) To znaczy - na ten moment (no dobra, teraz nie działa) ta moja unitra jest podejrzewam warta max 300zł i była mi w zupełności wystarczająca (a przynajmniej o ile jej nie rozkręciłem na maxa, ale nie było raczej okazji), tylko no fakt ten przedwzmacniacz raczej był tragiczny. Swoją drogą sprawdziłem i poszły tylko dwa rezystorki, ale traktuje to jako mobilizację to kupienia czegoś nowego z przedwmacniaczem.

Ale jest ból jak nagle muzyka leci z telewizora zamiast kolumn...

A w ogóle czy do takiego domowego użytkowania (blok niestety) jest sens pójść w zestaw końcówka mocy i osobno przedwzmacniacz czy może w miarę dobry wzmacniacz (poprzez wmacniacz rozumiem połaczenie wcześniejszych w jedną obudowę), bądź też wzmacniacz + jakiś przedwzmacniacz zupełnie wystarczy? Tak jak mówię, same kolumny też delikatnie móiąc nie powalają, a sprzęt nie jest rozkręcany, więc bardziej niż na mocy zależy mi na jakości i (niestety) cena ma tu znaczenie.

Przykłady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A w ogóle czy do takiego domowego użytkowania (blok niestety)

Co ma piernik...?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

cena ma tu znaczenie.

tak tylko dla zobrazowania (gorszy brat)

Ukryta Zawartość

jest sens pójść w zestaw końcówka mocy i osobno przedwzmacniacz

no ba, jasna sprawa, z powodu lepszej jakości i z powodu funkcjonalności.

więc bardziej niż na mocy zależy mi na jakości

jasna sprawa, starczy Ci 25 wat na kanał a jak będzie miał więcej to głowa nie boli.

no to może ten jak budżet ograniczony lecz wejście phono tylko MM

Ukryta Zawartość

Patrząc na schemat NADa 314 i 1000s widać że w tym pierwszym brak dwóch rezystorów i przełącznika aby było MC, topologia układu jednego i drugiego (sam preamp i phono) taka sama.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co ma piernik...?

Dokładnie to o czym pośrednio napisał witek_z - nie rozkręcę sprzętu w mieszkaniu, a już na pewno nie 200W na jednym kanale, jak w podanym wstępnie NAD 2100 i pewnie te 25W nawet by mi wystarczyło (no dobra, ciut więcej).

Witek, ten 314 wygląda interesująco - a co myślisz o tych które ja wstawiłem?

Patrzyłem na ten 116 wraz z końcówką - wyszłoby 1500, więc wcale nie mniej niestety.

nie rozkręcę sprzętu w mieszkaniu

Nie łapie ;)

Bo mam Końcówkę mocy 2x30W...

...Moc nie ma tu nic kompletnie dorzeczy ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Witek, ten 314 wygląda interesująco - a co myślisz o tych które ja wstawiłem?

walczę z kompem, piernikowi wtyczka zasilania się wypala więc myślę że czeka mnie wymiana płyty głównej a co za tym idzie chyba wszystkiego i w związku z tym chyba mnie nie będzie jakiś czas bo aby napisać ten post walczyłem chyba godzinę, zawiesza się, sam restartuje ech, mam dosyć.

kupuj tego 314 i nie marudź bo cena fajna i 100% lepszy od unitry, jeszcze lepszy 1000s i 2100.

twoje propozycje są jakie są, ot zwykłe zabawki do pseudo słuchania.

pewnie te 25W nawet by mi wystarczyło (no dobra, ciut więcej).

5 wat to już jest głośno, chyba że słuchasz hart rocka

116 jak sama nazwa wskazuje to stary model i gorszy od 314

Ostrzegam przed kupowaniem od tego człowieka ze Stargardu.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Nie łapie ;)

Bo mam Końcówkę mocy 2x30W...

...Moc nie ma tu nic kompletnie dorzeczy ;)

No ma to do rzeczy, że zwykle większa moc to przy tej samej jakości wyższa cena, a skoro tego nie rozkęcę to po co przepłacać. Tylko o to mi chodziło:)

twoje propozycje są jakie są, ot zwykłe zabawki do pseudo słuchania.

To znaczy głównie mi chodziło o tego NAD-3080

Coraz bardziej składaniam się do tego 314, tylko dziwi mnie cena. W sensie jak sam mówisz starszy model - 116 jest 5 razy droższy (końcówka+pre) niż 314. Czy faktycznie jest aż taka różnica pomiędzy wzmacniaczem, a zestawem końcówka mocy + przedwzmacniacz? Tak czy inaczej na zestaw za 1,5k teraz mnie na pewno nie stać, a cena 300-400zł brzmi cudownie:) Tylko się zastanawaim, czy preamp w tym 314 naprawdę daje radę, bo to że będzie lepszy od mojej unitry to ja nie wątpie.

Plus zastanawia mnie co miał sprzedający na myśli pisząc "Brzmieniowo nie dla mnie". To znaczy ja wiem że różne sprzęty mają różne charakterystyki dźwiękowe, ale w tej cenie różnice są aż tak znaczne?

Tylko się zastanawaim, czy preamp w tym 314 naprawdę daje radę

daje radę - ale że co, co masz na mysli? i o który chodzi phono czy liniowy.

może napisz jakie masz preferencje dźwiękowe.

Ostrzegam przed kupowaniem od tego człowieka ze Stargardu.

dlaczego?

To znaczy głównie mi chodziło o tego NAD-3080

archaiczny model

Chodziło mi o phono, do gramofonu, że reszta da radę to nie wątpię:)

Preferencje dźwiękowe, hmm... z naszych wcześniejszych postów chyba wnioskuję że jednak podbite tony na skrajach. Generalnie słucham sporo elektroniki, ale równie dużo zespołów lat 80/90, post punk, post rock.

Wiem, że to nie miejsce na wymienianiem się gustami, ale dla przykładu jako drugą płytę gramofonową kupiłem Bauhaus, z kolei planuje też kupić płytę Darkside'u (Nicolas Jaar & Dave Harrington). Może to coś więcej powie bo nie jestem w to dobry.

Jeszcze wynalazłem PIONEERa SA 508 za 550zł (i SA-510 za niewiele mniej) - opinie ma dobre, ale mało szczegółowe, może ktoś o nim coś wie?

Chodziło mi o phono

Już wiem czego słuchasz i obawiam się że gramofon analogowy jest nie dla Ciebie ponieważ oczekujesz (jak sam piszesz) podbicia w skrajach pasma. Płyta gramofonowa gra bardziej muzykalnie niźli "dyskotekowo" i dlatego nie jesteś zadowolony, oczywiście w takich sytuacjach można sobie pomagać podbijając niskie i wysokie w preampie liniowym lecz głębi czyli planów dźwiękowych i tak nie usłyszysz z powodu sposobu nagrywania tego typu muzyki.

Już wiem czego słuchasz i obawiam się że gramofon analogowy jest nie dla Ciebie ponieważ oczekujesz (jak sam piszesz) podbicia w skrajach pasma. Płyta gramofonowa gra bardziej muzykalnie niźli "dyskotekowo" i dlatego nie jesteś zadowolony, oczywiście w takich sytuacjach można sobie pomagać podbijając niskie i wysokie w preampie liniowym lecz głębi czyli planów dźwiękowych i tak nie usłyszysz z powodu sposobu nagrywania tego typu muzyki.

Wierzysz w to co piszesz ?

Nad PP2 z Ortofonem F15 właśnie tak grał - skrajami pasma , Shure V15 lll z Xlp podobnie lecz bardziej zrównowarzenie . Reszta też zależy od reszty toru , a na czym Ty opierasz swoje twierdzenie że nie znajdzie swojego dzwięku z winila ?

ale alienickowi nie chodzi (chyba) o takie minimalne skraje pasma które sugerujesz, on potrzebuje do swojej muzy "kopa" i dlatego pisze że gdy gramofon dotarł i posłuchał to nie był zadowolony.

Napęd z dobrą wkładką i pre to nie wszystko , bo gdzie wzmacniacz kolumny i reszta ? Trochę zabawy to kosztuje , jednak kupując wzmacniacz za pięć stówek daleko nie zajedzie chyba że będzie kręcił gałami basu i wysokich , wiadomo będzie niby lepiej ale zniekształceń też dojdzie .

chyba że będzie kręcił gałami basu i wysokich , wiadomo będzie niby lepiej ale zniekształceń też dojdzie .

o przepraszam, ale właśnie namawiam go na NADa ponieważ ten preamp liniowy ma regulację głośności w sprzężeniu zwrotnym i sinusoida o różnych częstotliwościach mimo regulacji barwy wysokich i niskich tonów zachowuje się wzorcowo (sprawdzone oscyloskopem) a nie jak w innych preampach sinusoida przy regulacji barwy traci kształt - pomyliłeś się i nie gdybaj więcej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.