Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki najlepszy na świecie kabel IC?

arek67

Rekomendowane odpowiedzi

To właśnie kabel łączący preamp a końcówkę mocy ( z tych dwóch ) najbardziej narzuca swoją sygnaturę w dźwięku systemu.

Zabrniemy w ten sposób w ślepy zaułek, sygnaturę brzmienia systemu narzucają kondensatory umieszczone przy wstępnym stopniu wzmocnienia w wzmacniaczu, najmocniej.

W rodzinie kabli podstawowy niestety jest kabel głośnikowy, on potrafi zdecydowanie najwięcej.

Jest drogi, gdyż musi zachować rozdzielczość przy przenoszeniu znacznych mocy.

Nie chcę tu tworzyć materiału na podręcznik, stąd skróty i ograniczenia.

Zabrniemy w ten sposób w ślepy zaułek(...)

Wcale nie, bo dyskutujemy w tym wątku tylko o IC, więc rozmawiajmy tutaj tylko o ich wpływie. To istotne dla wymiany doświadczeń, czyż nie?

Cuda Panie, cuda... :-))

Tytuł/y chyba adekwatne do ostatnich fluktuacji...;)

Ale jajo! Nie mogę dołączyć jpga 333kb...

Ślę na pw... na które też nie da rady

Uprzejmie proszę moderatora Vlado, który z jest bardzo kompetentny o usunięcie tej "usterki"

Z góry bardzo dziękuję.:)

Wu

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Proste doświadczenie wprowadziło by Kolegę w konsternacje.

Pzdr.

W kablu mają miejsce procesy fizyczne dotyczące operowania energią, to nie miejsce, ale proszę nie upraszczać ponad miarę sposobu w jaki działa kabel.

Kabel, sam kabel jest w stanie niejako wytworzyć wręcz bajkową jakość dźwięku, musiałbym pozdradzać kilka zależności, aby to wyłożyć w przekonujący sposób, plus jedno doświadczenie - wszystko byłoby jasne.

Z małym doświadczeniem ale myślę tak samo,

sam kabel nawet z czystego stopu za wiele nie wskóra, nie zdziwię się ze takie kable bez dodatkowych trików nie wprowadzą zmian i nie da się usłyszeć różnic,

dlatego tez sporo firm powinno drastycznie zjechać z cenami i przestać robić wala

tylko o IC,

Nie da się oderwać transmitera jakości/wartości od źródła jej pochodzenia, gdyż źle zaprojektowane urządzenie wyprodukuje sygnał, którego nie będziemy chcieli usłyszeć, w takim wypadku, im wierniejszy będzie IC, ...tym gorzej.

To nie jest wszystko takie proste Kolego.

Gdyby było proste, to byście się jako audiofile tylko prześcigali w zachwytach co do fantastyczności brzmień uzyskiwanych z systemów.

(...)To nie jest wszystko takie proste Kolego.(..)

Ja wiem, dlatego szukam porad...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie jestem wielkim zwolennikiem kabli Acrolinka, tym niemniej wydaje mi się, że do podłączenia Accuphase A-20 niczego bardziej odpowiedniego nie znajdziesz. Mexcel 7N-DA6300 był w stanie okiełznać słabości Accuphase i skontrolować jego brzmienie. Alternatywą mogą być kable typu Kimber KS 1136 tudzież Nordost Odin lub Valhalla. Ale wykluczyłeś zarówno pełne srebro (Kimber) jak i kable Nordosta. Nie widzę więc realnej alternatywy. Wszelkie XLO do Accuphase absolutnie odpadają, są zbyt mało dynamiczne.

Jakie kondensatory obsługują u Kolegi stopień wejściowy w wzmacniacza, jako ostatni przez elementem aktywnym bank pojemności dotyczący zasilania ?

szukam porad..

Accuphase A-20

a-20(2).JPG

Widzę zbyt mało dynamiczne elementy pojemnościowe..

Bardzo mało dynamiczne.

Przewód XLO zagra tylko w czystym torze, wyśrubowanym max w każdym punkcie konstrukcji.

XLO do Accuphase

Wzmacniacz jednak polecam 2 x monoblok.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wzmacniacz jednak polecam 2 x monoblok.

Ale Arek nie chce zmieniać wzmacniacza, pyta tylko co naszym zdaniem zagra najlepiej z tym co ma obecnie. To że monobloki dużej mocy są lepsze nie jest przedmiotem dyskusji.

szukam porad.

Właśnie Kolega nie musiał zbyt długo szukać - czekać, mamy tu z Accu modelowy konflikt wartości / właściwości.

Tak właśnie wygląda szara rzeczywistość, praktyka, do żenującego jednego elementu, przyłącza się dany inny produkt, którego konstruktor mógłby być niemal Bogiem lub cudotwórcą, a pomimo to otrzymany efekt nie może być inny jak nijaki, niezadawalający, oczywiście zaraz znajdują się winni, jaka szkoda że są nie ci, którzy na prawdę spowodowali dysfunkcje układu współzależności.

To że monobloki dużej mocy są lepsze nie jest przedmiotem dyskusji.

Tu nie chodzi o moc, chodzi o dokładność, moc należy już częściowo do zagadnień skali, ogromna czy nawet duża skala nie każdemu jest potrzebna z różnych względów, nie oznacza też automatycznie jakości, rozwiązuje wiele problemów lecz stwarza nowe itd.

Super IC potrzebuje toru, który na kolejnym następnym elemencie w szeregu, czy w zasilaniu, nie zniweluje jego jakości, pozyskanej ogromnym trudem.

Dokładnie tak. Szukamy najlepszego IC, nie do Accu.

Wspomniane były AN i XLO. AN dodatkowo zostało pomieszane z Kondo.

Miedź od AN (Lexus) i Kondo (KSL-Vc) w ogóle nie powinna byc wspomniana w tym wątku.

Czyste srebro AN (AN-Vx) i Kondo (KSL-Vz, LP, LPZ) to inna bajka ale Arek je odrzucił.

Jezeli chodzi o XLO to warto sprawdzić LE, dla mnie kabel fenomenalny ale to nie jest wzór neutralności i tu seria Signature moze bardziej sie wpasować w potrzeby autora wątku.

----------------------------------------------------

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Darek, osobiście lubię i cenię markę XLO ale to nie ta półka. Odnośnie wszelkich Kondo i AN to już w ogóle nie ten poziom. Do pre Accuphase to surowy i twardy ale zdyscyplinowany Acrolink może okazać się najlepszy. Ja mam oczywiście inne typy, ale Arek je wykluczył.

Wspomniane były AN i XLO.

Jeśli jesteśmy w dziale hi end i moja osoba wymienia nazwę firmy, to wydaje się oczywiste że nie może być innej konotacji jak z najlepszymi produktami danych podmiotów.

Tomku, ja sie tylko odniosłem do AN i XLO bo zostaly poruszone w tym wątku. Czy to jest top czy nie to ja dobrze wiem ;)

747,

No właśnie topowe XLO czyli LE to nie są neutralne kable ale to są te, które graja muzykę przez duze M.

Arek, chcesz neutralne kable to złam zasadę i sprawdź srebrną 600kę od Stereovoxa.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

to klasyczny kabel typu pre - stopień mocy

Dokładnie tak samo uważam. Dlatego zawsze dziwiło mnie, że on tak dobrze gra pomiędzy źródłem a pre.

A stać Cię na nie? ;)

Skoro go stać na Acrolinka to na KBL pewnie też. Pytanie raczej czy w ogóle warto do tego podchodzić? Ja nie wiem, nie miałem w rękach.

747,

No właśnie topowe XLO czyli LE to nie są neutralne kable

Zaraz zacznę pobierać lekcje z forum i zapomnę o piętnastu latach pracy od rana do wieczora w z związku z transmisją w audio.

XLO to jest jako surowy metal, latarnia morska w tematyce przewodzenia w audio.

KBL Sound?

KBL Sound nie gra.

Arek, chcesz neutralne kable to złam zasadę i sprawdź srebrną 600kę od Stereovoxa.

To łone so neutralne? A łod kiedy? :)))

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

XLO to jest jako surowy metal, latarnia morska w tematyce przewodzenia w audio.

Czuć że w tych kablach zastosowano bardzo szlachetny materiał. Jednakże nie są to kable uniwersalne. Miałem trochę tych drutów więc mogę co nieco powiedzieć;-)

A łone so neutralne? A łod kiedy? :)))

Ano som od wsjego czasa i dlatego ich tak bardzo nie lubiem ;) choć dobre som. Imho ;)

graja muzykę przez duze M.

Grają muzykę gdyż posiadają ciągłość microinformatyczną, nie przerywają transmisji w tym zakresie, co jest skłonnością w metalach.

Są wręcz nieprawdopodobnie szybkie, lecz skarbem jest ułożenie wzajemnych proporcji w sygnale, lecz tu Szanowni Państwo są niejako poszkodowani, gdyż swoje sądy opierają na gotowych produktach fabrycznych zapewne, a te są optymalizowane pod kątem rynku i jako takie rozmijają się nieco z jakością jednostkową pojedynczego drutu.

Dopełnia jeszcze sytuacja współpracy rodzajów metalurgii, gdyż właściwości jednych potrafią kompletować się z innymi, tworząc konglomeraty o nie dających się pokonać sonicznie właściwościach przez żaden pojedynczo użyty typ metalu, jak tylko jest dostępny.

Najlepszy z możliwych kabli nie może być zbudowany z jednego tylko typu przewodnika, niestety, Państwo macie raczej tylko z takimi sytuacjami do czynienia, powoduje to kolosalne niewykorzystanie elektroniki systemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.