Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD oraz kilka porad

Robak81

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kolumny Monitor Audio RS6 i wzmacniacz Marantz PM7000. Poszukuję źródła do odtwarzania muzyki. Miał to być blu ray ale myślę że na razie skupię się na stereo. Jeden z kolegów wrzucił propozycje odtwarzaczy których finansowo nie przełknę. Po wymianie telewizora zakupie jakiś tani blu ray. Film też bardzo lubię ale nie jest to priorytet. Proszę o sugestie dotyczące zakupu. Odtwarzacz CD z dekoderem flac z usb lub kart sd. Budżet to 1000 zł więc pewnie używka. Do tego interkonekt w cenie do 150zł. Odtwarzacz o charakterze uniwersalnym z kierunkiem na metal,rock i klasykę rozrywkową z lat 80 i 90. Liczę na pomoc a nie wpisy typu "za taką kase to tylko gruz".

Kolejna sprawa to połączenie dekodera N ze wzmacniaczem. W dekoderze jest wyjście rca. Na razie siedzi marny ic. Brzmienie oceniam na niezłe ale wiem, że można lepiej. Czy wystarczy przyzwoity ic czy trzeba po drodze postawic jakiś dac?

https://www.audiostereo.pl/topic/127515-odtwarzacz-cd-oraz-kilka-porad/

Jako, że słucham z plików, to nie wypowiadam się co do CD.

Ale od razu możesz przenieść 100 zł z kabla na sprzęt. I to jest generalna zasada - nie wydawaj na kabelki, tylko na sprzęt.

Z dacy, np używany Arcam rDAC.

Słuchasz z plików za pomocą czego?

Kable głośnikowe mam tanie i to mi nie przeszkadza ale ic z tego co ludzie piszą może coś polepszyć lub zmienić czy dodać. Czyli za 50 zł wystarczy?

Słuchasz z plików za pomocą czego?

Kable głośnikowe mam tanie i to mi nie przeszkadza ale ic z tego co ludzie piszą może coś polepszyć lub zmienić czy dodać. Czyli za 50 zł wystarczy?

Powiem więcej, jeżeli masz jakikolwiek kabel, to i te 50 zł przesuń na sprzęt - bo to właśnie tu możesz najwięcej zyskać lub stracić.

NAS + Squeezebox Touch + Arcam rDAC. Ale nie patrz na to, bo teraz taniej to można zrobić.

Może Yamaha CD-N301? CD i pliki w jednym. No i w sumie oddzielny DAC też nie byłby potrzebny.

Jeżeli chcesz sobie posłuchać płyt bez żadnych "wodotrysków" to zakup dziadka Marantza CD 40 na poczciwym TDA, zagra muzykalnie, z twoim wzmacniaczem kompatybilnie i nie wydasz więcej niż 200zł.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dzięki. Niestety ten cd'ek nie trafia w moje potrzeby. Archaiczny design nie zgrywający się z pm7000 to mały problem. Większy to że poza cd nie ma żadnych funkcji a mi zależy na odtwarzaniu plików. Krążek to ma być dodatek.

Ta yamaha jest ciekawsza ale trochę kosztuje.

Znalazłem taki używany streamer Denon DNP-720AE. Zbiera w necie dobre opinie. 850zł z wysyłką. Co o tym myslcie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest jeszcze nowy pioneer n-30 za 865zł

Ukryta Zawartość

...i nowy pioneer N-P01 do licytacji stoi 1000zł na razie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli chcesz mieć funkcjonalność tego Denon-a (poza radiem FM) to możesz sobie kupić porostu dac-a np Aune x1s (można coś innego, np firmy SMSL Sanskrit tańszy) i postawić na małym komputerze typu np FSC Esprimo q5030 daphile i będziesz miał funkcjonalność taką samą jak w denonie (sterujesz telefonem z androidem app squeezer lub z przeglądarki www) a jakość w zależności od jakości dac-a może i lepszą niż w denonie DNP720. Odnośnie odtwarzaczy cd z obsługą flac to trudno coś w tym zakresie znaleźć. Wg mnie lepiej mimo wszystko kupić sam odtwarzacz cd i dodatkowo mieć dac-a do flac. Testowałem już Onkyo cn 7050 zarówno cd i jak i flac bardzo przeciętnie i tak stary pioneer pd-s904 czy cambidge Azur 640 CD gra znacznie lepiej i dac smsl sanskrit również lepiej odtwarza flac ( a taką parę da się kupić razem taniej).

Też myślałem nad Yamaha CD-N301, ale kupiłem starszą, ale solidniejszą N500. Ma CD, 2 x USB, Radio net i mozesz sobie pliki z serwera, czyli np laptopa odtwarzać. Do tego apka na androida, ale z pilota też dosc szybko idzie. Z tym że ja jej używam zazwyczaj jako transport, tylko jak radia słucham to po analogu.

?👈

ja mam to jeszcze inaczej rozwiązane - streamer Denona dnp-730ae jako transport i dvd-a1 jako dac i cd. 20kg wagi, 20 tys. pln cena z 2003 roku. Jest coś "solidniejszego"? :)

miałem też osławionego streamera cambridge audio sm6 ale stwierdziłem że nie ma sensu, dac w dvd-a1 bije go na głowę, a każdy streamer gra przez niego tak samo.

Funkcjonalność radiowa streamera Denona jest dla mnie lepsza, a plikowa sm6 jest mi aż taka niepotrzebna.

zaoszczędziłem ponad 1 tys. na różnicy w cenie sm6 i dnp-730ae, prawie zwrócił się koszt dvd-a1 :)

a dźwięk dużo lepszy :)

Ale co z tego radia jak to gra jakby chciało,a nie moglo. Fakt że gra u mnie ciągle, ale jako tło, chociażby teraz. Nawet DACa nie uruchamiam, bo nie ma po co. Prądu więcej zje jak to warte.

?👈

i jaka funkcjonalność, mam przy okazji CD z najwyższej półki :)

ale nawet w radiu 192 kbps jest wyraźna różnica między dźwiękiem bezpośrednio ze streamera a za pośrednictwem dvd-a1, to o czymś świadczy, więc na pewno było warto.

na plikach flac z pendrive 44,1kHz/16bit też porownywalem z takim samym efektem, głębszy bas, lepsza średnica, w zależności od nagrania różnice są większe lub mniejsze ale są.

Ok, dzieki za podpowiedzi. Zaczynam łapać koncepcję. Skupię się wiec na dac i jakieś odtwarzacz flac.

Czy lepiej kupić nowy sanskrit za 600zł?

Ukryta Zawartość

Czy licytować aune x1s prawie nowy na gwarancji

Ukryta Zawartość

Ma wzmak do słuchawek który nie jest mi potrzebny ale za to tył jest bogatszy.

Jest wejście audio czyli mogę przepuścić sygnał analogowy z dekodera n i wysłać do wzmacniacza. Dobrze rozumuję? Czy będzie poprawa jakości sygnału? Czy lepiej przesłać sygnał cyfrowy optykiem i wysłać analogowy?

Kolejna sprawa to odtwarzacz flac. Zamiast kompa który kolega kolega sugeruje mógłbym podłączyć jakiś przenośny odtwarzacz np fiio x1. Wtedy mogłbym zabrać go do sypialni i słuchać na słuchawkach. Czy ma to jakikolwiek sens?

Ukryta Zawartość

Czy jest podobne urządznie które dobrze się sprawuje jako przenośne i stacjonarne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aune X1S jest lepsze i jak Ci się uda wylicytować za 850 zł to dobra cena. Sanskrita ja sam sprzedawałem kiedyś za 450 zł i za 48 można go na ebay.co.uk kupić. Jeżeli chcesz słuchać przenośnie to można i daca podłączyć do komórki tylko musi obsługiwać dźwięk po usb (np samsung j5, s3, s4, s5, tablet samsung tab3 - obsługa np za pomocą programu onkyo HF player).

Należy jednak pamiętać, że FLAC trochę miejsca zajmuje i żeby mieć możliwość słuchania z dysku sieciowego, coś musi obsługiwać protokoły sieciowe, dlatego proponowałem małe pc -rodzaj może dowolny, aby tylko był bezgłośny, można użyć też raspberry Pi 2 lub 3 i jakiś program do obsługi np moode.

Odnośnie odtwarzacza przenośnego to problem, żeby mógł być za źródło do daca to musi mieć wyjście dźwięku albo po usb albo w innej formie cyfrowej, a ten fiio x1 takich możliwości nie ma.

• 2 tygodnie później...

Odtwarzacz Blu-Ray DENON DBT-1713UD

Ukryta Zawartość

vs

odtwarzacz sieciowy DENON DNP-720AE

Ukryta Zawartość

Czy w audio bedą podobne i czy któryś z nich jest wart rozważenie w tych konkretnych ofertach?

Ukryta Zawartość

vs

Ukryta Zawartość

Czy w audio bedą podobne i czy któryś z nich jest wart rozważenia w tych konkretnych ofertach?

Ukryta Zawartość

vs

Ukryta Zawartość

Czy w audio bedą podobne i czy któryś z nich jest wart rozważenia w tych konkretnych ofertach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.