Skocz do zawartości
IGNORED

Kto wymyślił HIGH END i komu ta dziedzina jest potrzebna

djedryk

Rekomendowane odpowiedzi

Ale co Wy piszecie

jezeli kolumna ustawiona gra na poziomie 60dB to jaka końcówkę nie podłączycie to zagra 60dB

tylko ze ten poziom dla końcówki o malej mocy jest żyłowaniem, pasmo sie zmienia i traci "liniowość"

Mamy kolumny np. 100W o skuteczności 98dB

podłączamy końcówkę 100W i ustawiamy na pre polowe, 50%, jaka głośnością dB zagrają kolumny ?

to samo z końcówką 1000W ?

jakie pasmo przenoszenia i % wydajność mocy będą miały końcówki przy tym poziomie ?

Przy 100W około 114dB?

Tak na czuja.

Przy 1000W 124db?

Tak na oko.

idąc tym tokiem myślenia, prezentowane kolumny są "ułomne" a klienci zrobieni w bambuko?.

Jeśli kogoś rajcuje takie słuchanie, takiej "muzyki", to niech się rajcuje - jego sprawa.

Generalnie, to raczej nikt nie słucha stopy perkusji przykładając ucho do bębna. ;)

Przy 100W około 114dB?

Tak na czuja.

Przy 1000W 124db?

Tak na oko.

Nie wiem jak to sie oblicza dlatego pytałem

ale na Pre ustawiono poziom 50% przypuśćmy ze przy 100% podaje sygnał 100dB

To nie tak, poziom sygnału mierzysz w miejscu odsłuchu.

Jak masz coś na Androidzie, to skorzystaj z np Sound Meter.

4006142ac0aafeaabbc61cd53e2edbc1.jpg

Oczywiście z odległości 1 metra.

Zapomniałem dodać.

Podałem dane dla 50% głośności, czyli dla 50 i 500W.

Tak jak pytałeś.

Dzieki za link

wyciagniete z instrukcji

1.Power output 8 Ω : 220 W RMS

Signal/Noise ratio ≥ 100 dB

2. 600 watts into 8 ohm load

Signal To Noise Ratio (A-Weighted)

96dB Balanced (124dB below rated output)

94dB Unbalanced (122dB below rated output)

przy tym PRE mialem mozliwosc w/w koncowki podlaczac

Channel separation ≥ 80dB

Signal/noise ratio > 105 dB

Pierwsza grala glosniej

Podwojenie mocy to przyrost 3dB, czyli kolumna o skuteczności 98dB (producent podaje skuteczność kolumny mierząc ją z 1 m przy 1 wacie).

1W-98dB

2W-101

4W-104

8W-107

16W-110

32W-113

64W-116db

itd. itd. itd.

Podwojenie mocy to przyrost 3dB, czyli kolumna o skuteczności 98dB (producent podaje skuteczność kolumny mierząc ją z 1 m przy 1 wacie).

1W-98dB

2W-101

4W-104

8W-107

16W-110

32W-113

64W-116db

itd. itd. itd.

dla kolumny ?

majac moc kolumny 64W moze zagrac z głośnością 115dB

tu nie jest wzmacniacz brany pod uwage ?

dla kolumny ?

majac moc kolumny 64W moze zagrac z głośnością 115dB

tu nie jest wzmacniacz brany pod uwage ?

Tak dla kolumny.

Kolumna jest mierzona w komorze bezechowej, pomiar jest dokonywany za pomocą różowego szumu z odległości jednego metra w osi, za pomocą odpowiedniego kalibrowanego mikrofonu przy 1W lub 2,83V.

Jerzeli kolumna ma naprawdę 64W mkcy maksymalnej i ma naprawdę 98 dB, to zagra z głośnością 115dB.

Ale ja bym nie próbował :)

Tak dla kolumny.

Kolumna jest mierzona w komorze bezechowej, pomiar jest dokonywany za pomocą różowego szumu z odległości jednego metra w osi, za pomocą odpowiedniego kalibrowanego mikrofonu przy 1W lub 2,83V.

Jerzeli kolumna ma naprawdę 64W mkcy maksymalnej i ma naprawdę 98 dB, to zagra z głośnością 115dB.

Ale ja bym nie próbował :)

Mam kolumny 300W i koncerty w domu odprawiam :-)

Po zamianie na ten PRE mimo ze podają sygnał niższy to gra głośniej, może dynamika ma tez wpływ ?

Signal To Noise Ratio (A-Weighted)

High Level - 100dB (Below rated output)

przy standardowym słuchaniu ustawiam od 20 -30 % nieraz do 35 %

sporadycznie potrafię tez 60-70% a nawet max przy koncercie, jeden dwa kawałki masaż sobie zrobie

Dlatego miałem problem z ruszeniem basu, dopiero 600W na kanał pozwala uzyskać zadowalaja dynamikę przy niskich poziomach głośności

Dlatego miałem problem z ruszeniem basu, dopiero 600W na kanał pozwala uzyskać zadowalaja dynamikę przy niskich poziomach głośności

Jakie to kolumny?

AL :-)

Gerard zlikwiduj to nagranie swoich paczek z youtube bo łeb boli jak się tego słucha, teraz rozumiem dlaczego jesteś w słuchawkach. Te kolumny tak niemiłosiernie sieją górą i walą piachem, że mogą stanąć w nadmorskim kurorcie. Aluminium jest dobre do pieczenia kurczaka a nie na membrany. Ciężko o bardziej metaliczne granie i to jeszcze z Makiem! Jakbyś podpiął Krella 400xi oraz Nordosty to można by zwierzaki mordować.

Oczywiście moim zdaniem i bez obrazy :)

Porównaj te dwa systemy.

Posłuchaj jak gładko i niemęcząco powinien grać wokal.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szymon po pierwsze nie ma kontroli na basie i w ogóle bas jest plastikowy!!! Sam wokal ma posmak metaliczny fuj! Na dodatek jest wytłumiony w wyższym zakresie? Na szczęście wysokie tony dalej są ok. Jednym zdaniem Twój przykład z YT to dalej kiepski przykład! :)

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Szymon po pierwsze nie ma kontroli na basie i w ogóle bas jest plastikowy!!! Sam wokal ma posmak metaliczny fuj! Na dodatek jest wytłumiony w wyższym zakresie? Na szczęście wysokie tony dalej są ok. Jednym zdaniem Twój przykład z YT to dalej kiepski przykład! :)

Pewnie zabrakło kabli zasilających z odzyskiem energii i im pary zabrakło :) Myślę, że do w/w porównania ten przypadkowy system prezentowany w trudnych warunkach wystawowych w zupełności wystarczy.

Porównaj te dwa systemy.

Jak mozna cokolwiek wywnioskowac na podstawie nagrania telefonem...

wezmy np Samsunga galaxy s4, ten nagrywa dzwiek dosc przytlumiony, a z drugiej strony np xperia z1, tn mocno wyostrza wysokie tony.

Gerard zlikwiduj to nagranie swoich paczek z youtube bo łeb boli jak się tego słucha, teraz rozumiem dlaczego jesteś w słuchawkach. Te kolumny tak niemiłosiernie sieją górą i walą piachem, że mogą stanąć w nadmorskim kurorcie. Aluminium jest dobre do pieczenia kurczaka a nie na membrany. Ciężko o bardziej metaliczne granie i to jeszcze z Makiem! Jakbyś podpiął Krella 400xi oraz Nordosty to można by zwierzaki mordować.

Oczywiście moim zdaniem i bez obrazy :)

Porównaj te dwa systemy.

Ukryta Zawartość

Szymon czyżbyś podążał śladem Stasiop/Yatuba ???

:)

Ukryta Zawartość

Szymon czyżbyś podążał śladem Stasiop/Yatuba ???

:)

Nie znam Stasiopa Yatuba ale znam Petera Yatuba:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Szymon nie porównuj tak, raz ze było to jeszcze na Pre AdvanceAcoustic gdzie teraz gram na Maku, dwa ze kamera nie zarejestrowała niskich tonów wraz z częścią średnich "aparat kompaktowy z możliwością video, mono", w ogólnie nie odzwierciedla nawet w połowie realu

w dodatku nie ma u mnie metaliczności którą sobie wyobrażacie patrząc na głośnik, jest na gumowym zawieszeniu,

jest bardzo nisko schodzący bas, nawet idę w srebrne kable bo wydaje mi się ze jest go troszkę za dużo, inaczej, nie za dużo a za wolny,

po wpięciu srebra niskie tonacje są szybsze i lepiej pokazane, większa rozdzielczość w tej i nie tylko sekcji.

cześć kabli mam dopiero od paru tygodni a reszta w drodze ku mojemu kierunkowi .

Po co ta gatka o odzysku energii? Coś Cię Szymon uwiera? Wstawiasz coś co jest złym przykładem na dodatek rywalizujesz z nagraniem na DVD. Gdzie Rzym a gdzie Krym!

Szymon popraw się bo fajny chłopak z Ciebie ale łobuzerka Ci po głowie chodzi.

wysłano z systemu Amiga OS

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

@Szymon nie porównuj tak, raz ze było to jeszcze na Pre AdvanceAcoustic gdzie teraz gram na Maku, dwa ze kamera nie zarejestrowała niskich tonów wraz z częścią średnich "aparat kompaktowy z możliwością video, mono", w ogólnie nie odzwierciedla nawet w połowie realu

w dodatku nie ma u mnie metaliczności którą sobie wyobrażacie patrząc na głośnik, jest na gumowym zawieszeniu,

jest bardzo nisko schodzący bas, nawet idę w srebrne kable bo wydaje mi się ze jest go troszkę za dużo, inaczej, nie za dużo a za wolny,

po wpięciu srebra niskie tonacje są szybsze i lepiej pokazane, większa rozdzielczość w tej i nie tylko sekcji.

cześć kabli mam dopiero od paru tygodni a reszta w drodze ku mojemu kierunkowi .

Dlatego napisałem całkowicie życzliwie abyś usunął to nagranie bo przynosi więcej szkody niż pożytku.

Po co ta gatka o odzysku energii? Coś Cię Szymon uwiera? Wstawiasz coś co jest złym przykładem na dodatek rywalizujesz z nagraniem na DVD. Gdzie Rzym a gdzie Krym!

Szymon popraw się bo fajny chłopak z Ciebie ale łobuzerka Ci po głowie chodzi.

wysłano z systemu Amiga OS

Dziękuję za ciepłe słowa, też Cię lubię. Lubię różne puszkowce i ta koncepcja wydała mi się ciekawa. Widzisz przecież dodatkowe suby?
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.