Skocz do zawartości
IGNORED

Daphile PC po WiFi

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zainstalować Daphile na supermałym PC'ciku, problem taki że nie ma on możliwości podłączenia internetu kablem tylko przez WiFi, czy Ktoś ma wiedzę czy to zadziała jeśli tak to jak skonfigurować połączenie (mam w domu ruter z WiFi)

Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/127646-daphile-pc-po-wifi/

Jeżeli twój mini PC okaże się zgodny z wymaganiami Daphile,to bez problemu go zainstalujesz.

Na pewno da się skonfigurować sieć bez dostępu po kablu.Trzeba "z ręki wpisać kilka parametrów".Tego niestety nie pamiętam (tego etapu).

Prostszy sposób : czy da się podłączyć ekranik i klawiaturkę do twojego PC (co to wogóle Rapsberry ?)bez tego ani rusz.Jeżeli tak,włączając GUI po uruchomieniu systemu,będziesz mógł sterować Daphile i prawdopodobnie miał dostęp do ustawień,w tym Network.Inna kwestia,czy twoja karta wifi będzie obsługiwana przez Daphile !?

Nie próbowałem co prawda uruchamiać GUI ,ktoś niedawno pisał o tym na forum.

Zaryzykuj,wiele osób tutaj będąc laikami w kwestii PC, instalowało sobie i konfigurowało ten system z mniejszą lub większą pomocą forumowiczów.

Przy instalacji podłączyłem wi-fi po USB, ez problemu wykryło. Przy konfiguracji wpisujesz nazwę sieci i hasło i wszystko gra:)

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• 1 rok później...

No ja mam w laptopie wbudowane wifi i niestety nie działa. W drugą stronę tak, bo utworzyło hotspot i mogłem połączyc się z drugim laptopem ale sieci wifi nie ma.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Mam Daphile po wifi, wszystko działa na na malutkim laptopie Acer, gdzie właśnie jest ten Daphile i z tego ekranu nie mogę nic robić, bo mam komunikat, ze nie może się połączyć z mysuzeebox, a się łączy przecież.

Tidala obsługuję z drugiego komputra poprzez daphile.local lub telefonem.

Ekran w komputerku jest jakby nieaktywny,

Łyyy?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Beznadziejny ten daphile, a szkoda bo byłem bardzo nastawiony na niego. Pozostaje tylko Windows, Foobar2000 itp.

Wysłane z mojego C106-9 przy użyciu Tapatalka

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Beznajdziejny jest tidal i spotify. Obu serwisom nie zależy na powszechnym (i odpłatnym) dostępie.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

bumbum, bądź dzielny;-)

Ja też byłem bliski rezygnacji.

Mam wrażenie, że teraz mam lepiej.

Miałem Win7+Foobar+ASIO

Mam Daphile+Tidal;obsługa z telefonu.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

• 2 lata później...
W dniu 10.10.2017 o 09:38, mgrkleszcz napisał:

bumbum, bądź dzielny;-)

Miałem Win7+Foobar+ASIO

Udało Ci się ogarnąć żeby apka tidala widziała daphile?

Gość

(Konto usunięte)

@HatefulEvil natywna apka nie będzie widziała daphile. Na Daphile masz Squezbox serwer z aplikacją Tidala. Czyli sterujesz telefonem czy  komputerem z przeglądarki. Ewentualnie instalujesz aplikację jak Sqezer do strowania czy tam mconnect jeżeli chcesz wysyłać np Tidal z telefonu.

Edytowane przez Tomek_waw
[mention=50851]HatefulEvil[/mention] natywna apka nie będzie widziała daphile. Na Daphile masz Squezbox serwer z aplikacją Tidala. Czyli sterujesz telefonem czy  komputerem z przeglądarki. Ewentualnie instalujesz aplikację jak Sqezer do strowania czy tam mconnect jeżeli chcesz wysyłać np Tidal z telefonu.
No Spotify udało się im ogarnąć, więc myślałem, że może patent na tidala przeoczyłem.

Wysłane z mojego A5_Pro przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
W dniu 10.10.2017 o 09:38, mgrkleszcz napisał:

bumbum, bądź dzielny;-)

Miałem Win7+Foobar+ASIO

Po 3 latach zapragnąłem znów daphile. kupiłem mały komputerek Dell Inspiron.  Niestety. Po 6 godzinach udało mi się wogóle odpalic Daphile. Niestety na dysku nie dało się instalowac więc tylko uruchamiam z penrajwa. Szkoda bo wystaje niepotrzebnie a w komputerku 2 dyski SSD i HDD. Z siecią wifi znów problem. hot-spot działa, ale sieci wifi innych nie wykrywa. Beznadziejny ten daphile. Volumio bez problemów, tylko szkoda ze płatny jest.  Zainstalowałem LibreElec, działa bez problemów. No ale to nie to wolałbym system typowo do audio.

Swoją niewiedza promujesz zła opinie o tym systemie.
Wkleje to co napisałem w i num watku

Na stronie Daphile jest instrukcja instalacji tego systemu. Tylko 11 stron których nawet nie przeczytałeś a wyrażasz zła opinie o tym systemie. Jaki on jest mało intuicyjny, nie można zainstalować na dysku, nie widzi sieci....

2 godziny temu, _mucha_ napisał:

Swoją niewiedza promujesz zła opinie o tym systemie.
Wkleje to co napisałem w i num watku

Czytam jeszcze raz tą instrukcję i niestety , połaczyłem się z Daphile tak jak napisali, wchodzę w system/firmware dokładnie jak w instrukcji. I pomimo ze mam dwa dyski które sa widoczne to są wyszażone i zainstalować nie da się. 

Jest tez takie coś, cytuję "You should select to perform the initial settings by pressing F1 if you want to: ◦ configure wireless network, ◦ configure static IP address and/or ◦ wipe/prepare another storage device as a Daphile installation target."

Niestety u mnie niedostępne.

Nie ma żadnej informacji o konfiguracji wifi. Kartę sieciową wykrywa bo tworzy hot spot o czym nie jest wspomniane w instrukcji. Tą informację znalazłem gdzieś na forum. Ale w menu daphile już nie znajduje sieci. 

Problem na dwóch różnych komputerach więc nie gadam tutaj głupot.

Korzystałem tez z tej instrukcji http://readgur.com/doc/209039/daphile---instalacja-i-konfiguracja.pdf niestety też to samo, chociaz tutaj informacji jest znacznie więcej.

Próbowałem instalowac 10 różnych wersji daphile, przesiedziałem cały dzień przed komputerem, nie udało się.

Volumio poszło w 15 minut razem z konfiguracją i wszystko działa. No oprócz Tidal-a za którego trzeba zapłacić w Volumio.