Skocz do zawartości
IGNORED

220 V podane na VCR amplitunera

thrak

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule, synek złapał za jacka kabla mini-jack->2xRCA wpiętego do wejścia VCR1 amplitunera Technics SA-DA8 i wsadził do gniazdka 220V :-) wzmak był w stand-by i zrobił tylko "puk". Objawy: sygnał podany np. z cd gra na cd, md, vcr itd., dźwięk charczący przesterowany, lewy kanał głośniejszy. Wymieniono selektor wejść, poprawiło się ale wzmak gra na pół gwizdka tak jakby i lewy kanał głośniejszy od prawego i na kolumnach i na słuchawach. Prośba o jakieś sugestie co dalej sprawdzać. Z góry dzięki.

...przy okazji naprawy przyszło mi do głowy wymienienie w preampie phono AN6558F na jakiegoś może OPA627? Pytanie czy usłyszę różnicę?

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

https://www.audiostereo.pl/topic/127678-220-v-podane-na-vcr-amplitunera/

To znak sygnał aby zmienić ten ampli na coś lepszego :)

Eee tam :-) porównywałem go z różnymi innymi gratami i jakoś nie zauważyłem żeby odstawał na minus ale może człowiek przygłuchy od tego grania na gitarze ;-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Atak off-topic: jak się czuje synek?

:-) wszystko ok, przytomnie trzymał za gumowa część wtyczki. Taka zabawa jego, że brał sobie tego jacka i wtykał do wejścia pieca gitarowego, do wejścia słuchawkowego wzmaka, staremu do ucha i była radocha, no to feralnego dnia coś go podkusiło żeby do listwy to wetknąć.

Nie no dam mu szansę jeszcze bo podobało mi się transparentne granie tego ampli, bez pośmichujków tylko proszę, bo to nie jest granie technicsa z lat '90 z tzw. uśmiechem EQ ;) nie jeden raz koledzy wchodzący przed odsłuchem z "eee technics to gówno" się delikatnie rozdziawiali że "ale to nie gra jak technics" ;-)

Jakby ktoś miał doświadczenie z podobnym walnięciem 220 V po wejściu audio i mógł podpowiedzieć gdzie to mogło zasiać pożogę to byłbym wdzięczny.

Jakby ktoś miał doświadczenie z podobnym walnięciem 220 V po wejściu audio i mógł podpowiedzieć gdzie to mogło zasiać pożogę to byłbym wdzięczny.

Jak piorun walnie to niezbadane są drogi rozpływu ładunków...

Podobnie tu.

Możliwych ścieżek rozpływu prądu (umożliwianych również przez lokalne przebicia udarem napięcia) jest wiele.

Najpierw więc schemat, miejsce przyłożenia napięcia...

I można zacząć gdybać.

1 znajdz serwisówkę ze schematem

2.sprawdz napięcia zasilajace

3 podając sygnał na poszczególne bloki znajdz co poszło

nie znam tego ampli nie widze schematu ,ale jeśli jest npwejście końcówki mocy/rozłączane pre, to na niego podaj sygnał np z cd .Jesli nie ma takich gnbiazd to rozbierz obudowę i dolutuj kabeli by podawać sygnał.

Ale zacznij od schematu

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Nie ma pewności, czy naprawa nie będzie droższa od kupna nowego.

I to miałem na myśli. Jeżeli Thrak poradzi sobie z tą naprawą sam, to warto zainwestować w części. Jeżeli nie da rady, to naprawa w serwisie będzie nieopłacalna.

Dzięki panowie! O to mi chodziło! Dam znać o postępach.

Serwisówkie mam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podstawiłbym inny IC402 (wzm. op. NJM4580) i sprawdził.

Ten IC402 faktycznie zaraz za selektorem wymienionym więc może to będzie to. Układzik 1,60 pln :-) chyba tego OPA627 wstawimy w preampie phono jak już będzie gmerane o ile kanały zaczną grać równo i wszystko inne będzie ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wczytują mi się schematy :( też ta macie?

U mnie bez problemu cały pdf się otwiera schematy, tabelki, tekst.

AN6558F jest podwójny a OPA627 pojedyńczy - nie zadziała. Chyba, że zrobisz na przejściówce 2x OPA627.

Faktycznie. Dzięki! Takie podwójne opa627 widziałem na stoliku DIP8. A ten AN6558F to straszna padlina? Generalnie to jakoś specjalnie nie narzekałem na niego, te szumy żebym usłyszał to musiałem volume rozkręcić na max, z jakimkolwiek sygnałem z gramofonu podanym szumy preampu są pomijalne. Nie wiem czy brzmieniowo mi to coś poprawi - sama scalaka bez ingerencji w pre phono - ale przy okazji grzebania może warto?

Raport taktyczny: cd podpięte do ampli kabelkiem optyczny, cd w pozycji digital daje ciszę. Chyba zdechła sekcja wejść cyfrowych albo i coś dalej... Na żyletki coś czuję pójdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.