Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo RZ810 vs Yamaha 2050

smax

Rekomendowane odpowiedzi

Który z w/w amplitunerów wybrać ? Kolumny z jakimi będzie grał amplituner to Jamo Concert 11.

Który z w/w amplitunerów wybrać ? Kolumny z jakimi będzie grał amplituner to Jamo Concert 11.50% kino domowe / 50% stereo.

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

https://www.audiostereo.pl/topic/127742-onkyo-rz810-vs-yamaha-2050/

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę obydwa urządzenia, każdy z nich będzie optymalną opcją do Twoich kolumn. Wyposażenie obydwóch urządzeń jest podobne, natomiast pewne różnice usłyszysz przy bezpośrednim porównaniu. Yamaha jest bardziej kinowa, efekciarska, eksponuje skrajne pasma, bardziej podkreśla efekty przestrzenne, które wydają się bardziej widowiskowe. Onkyo natomiast oferuje bardzo solidny, mocny, dokładny dźwięk. Kino domowe jest bardzo spójne, dociążone, amplituner dokładnie tworzy dźwięk przestrzenny. W stereo Yamaha lepiej sprawdzi się w rockowych kawałkach, natomiast Onkyo jest dokładniejsze, trochę lepiej wypełnione, bardziej uniwersalne.

Z mojej stron natomiast zwróciłbym jeszcze uwagę na amplituner Anthem MRX-510 (http://q21.pl/anthem-mrx-510.html). To amplituner, który w stereo będzie bezkonkurencyjny, porównywalny z urządzeniami z półki cenowej 10 tys. zł., natomiast pewnym ograniczeniem jest brak funkcjonalności sieciowej. Jesli możesz iść na taki kompromis, z mojej strony rekomenduję Anthema.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych modeli. W przypadku pytań oraz oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Stawiał bym na starszy ale jednak lepszy rz900.

Pozdrawiam

Czyli RZ900 zamiast Yamaha 2050 ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Bardzo różnie grają te sprzęty - na moje ucho, prawdziwej klasy dźwięk i w kinie i w stereo pokaże Yamaha, jednak warunkiem są kolumny, które nie rozjaśniają brzmienia. Onkyo odwrotnie - wydaje się być stworzone do krzykliwych kolumn, by je utemperować i złagodzić, na tyle by dało się ich słuchać, przez co jednak zatraca się sporo szczegółowości brzmienia (względem Yamahy). Sam oceń, czy Twoje kolumny trzeba uspokajać, czy nie, nie znam ich niestety. Jeśli nie trzeba ich uspokajać - zdecydowanie lepszym wyborem wg mnie będzie Yamaha.

nie wiem jak mozna pisac o onkyo ze lagodzi kolumny; prawie tak samo jak yamaha gra skrajem, moze ostatnia seria rz zaczela wycofywac gore w stosunku do srodka ale nadal onkyo to sprzet efekciarski idealny do kina a co pokazal rz900 bardzo dobrze grajacy w stereo, gdzies tam jest moj opis na forum po odsluchu rz900, niestety 2050 nie sluchalem wiec nie mam porownania ale na bank rz900 to nie cieple kluchy jak denon marantz czy CA

Owszem, Marantz łagodzi brzmienie bardziej - choć przede wszystkim brakiem konturu dźwięku, natomiast Onkyo RZ900 kontur ma powiedzmy o 2x mniej złagodzony od Marantza 7010, za to chyba z 10x łagodniejszy (oczywiście przesadzam) od Yamahy 2050. Yamaha rzeczywiście nieco uwydatnia górę, choć ta góra gra gładko i rewelacyjnie precyzyjnie, jak zresztą cała reszta pasma. Nie słuchałem starszych Onkyo - choć spotkałem się już z opiniami, iż grały skrajami pasma, jednak rozmowa dotyczy nowych, a RZ900 zdecydowanie skrajami nie gra. O dociążeniu brzmienia pisze wyżej Q21, a sam dodam, iż niestety za bardzo wycofuje górę, przez co nawet w moich jasnych kolumnach jest jej odrobinę mniej niż w muzyce granej na żywo, czego na tych kolumnach nie doznałem przy wzmacniaczach stereo. Natomiast z mniej żywych kolumn Onkyo robi już właśnie coś w kierunku kluchy, choć to za duże słowo, szczególnie w konfrontacji z konkurencją, bo - jak zauważyłeś - są na rynku sprzęty zdecydowanie bardziej w takim kluchowatym brzmieniu wyspecjalizowane. :)

Rz900 gra na prawdę dobrze. Zarówno w kinie jak i stereo. Osobiście jestem także zwolennikiem amplitunerow Yamahy gdyż grają ładnie przestrzenie, czysto. Z kolei onkyo jest bardziej neutralne i obojętne co do doboru kolumn i stąd to mój faworyt. 810 też jest dobra choć to nowy model a wiadomo na paczatku nie są tanie. Stąd pomysł rz900.

Pozdrawiam

• 6 miesięcy później...

witam wszystkich!

w tej chwili w dobrej cenie jest właśnie RZ810 - jakie kolumny byście do niego polecali? (kino + szerokie spektrum muzyki, z naciskiem na rock i metal)

z racji ograniczeń budżetowych zaczałbym od kolumn stereo, a w przyszłości dokupił surround.

Smax jakiś czas temu miałem podobny dylemat do twojego z wyborem ampka i w końcu pojechałem na odsłuch.Słuchałem denona,yamahe i onkyo i choć audiofilem nie jestem to stwierdziłem ,że yamaha najmniej mi się podobała.Powiedziałem panu ,że z tej trójki wydaje mi się na moje ucho ,że yamaha jakoś najbardziej blado gra a on odpowiedział ,że sporo osób u nich po odsłuchach rezygnuje z kupna yamahy.Więc jedż lepiej samemu gdzieś na odsłuch bo każdy tu będzie inaczej Ci radził :-) pozdr all

w niczym 810 lepsza od 800 nie jest?

byłem na odsłuchu, początkowo testowałem zdecydowanie tańsze Onkyo TX-NR656 z głośnikami Pylon Audio Sapphire 25, Klipsch RP-260F oraz Focal Chorus 716 - ale pod koniec dostałęm do porównania RZ810 z Focalami i różnica była znacząca. w przyszłym tygodniu chcę jeszcze sprawdzić 810-tkę z Pylonami i Klipschami

a może jakieś inne kolumny do niego byście polecili? na Hi-Fi Choice pisali, ze dobrze gra z Paradigmami...

RZ810 jest znacznie lepszy od 656 ale jest też dwukrotnie droższy no ie ma się czemu dziwić.

Kolumny do niego? Do filmów muzyki? Jakie pomieszczenie jaki budzet?

Posłuchaj Heco Music Style 900, Tannoy 7.4, czy Revolution Xt6F, czy mój faworyt ze względu na gatunek muzyki który słuchasz Elac Debut F6.

W razie pytań lub wycen zapraszam

RZ810 jest znacznie lepszy od 656 ale jest też dwukrotnie droższy no ie ma się czemu dziwić.

Kolumny do niego? Do filmów muzyki? Jakie pomieszczenie jaki budzet?

Posłuchaj Heco Music Style 900, Tannoy 7.4, czy Revolution Xt6F, czy mój faworyt ze względu na gatunek muzyki który słuchasz Elac Debut F6.

W razie pytań lub wycen zapraszam

dzięki za sugestie!

budżet 8-10k na ampli+kolumny stereo+blu-ray - tak więc na RZ810 starczy, ale będzie mniej na kolumny...

pomieszczenie ok. 26m2

jeśli chodzi o jakość dźwięku priorytetem jest muzyka - jeśli dobrze zagrają, to i kinowo spełnią moje potrzeby

No właśnie będzie rozbudowa?

Bo jak nie to czysty wzmacniacz lepiej się sprawdzi.

Podjedz do nas na mały test porownawczy. Ampli stereo wzmacniacz i amplituner kina. Jak chcesz rozbudować system do kina to w tej cenie mogę ci złożyć fajny zestawik

Pozdrawiam

zakładam, że raczej w przyszłości rozbuduję do 5.0 lub 5.1 - ale nie jest to dla mnie coś pilnego

ale jeśli bym jednak nie rozbudowywał? rozumiem, że stereo zagra lepiej - ale jak obsłużyć kino?

zainstalowałem na suficie projektor, stąd zależy mi na dwóch wyjściach hdmi

z kolei na wejściu chcę mieć blu-ray, dekoder kablówki oraz możliwość puszczania mediów z dysku sieciowego czy chromecasta (a w przyszłości może i z konsoli, jak dzieciaki podrosną) - czym można to wszystko ogarnąć zamiast amplitunera av?

jak to czym... tv, w niego wszystko wpiac a tv z ampli optykiem lub po rca

a projektor? są telewizory z hdmi out na projektor??

chciałbym mieć możliwość łatwego przełączania się między tv a projektorem

To załatwiam dobrym odtwarzaczem BD który ma dwa wyjścia HDMI.

Jeśli tylko po to potrzebne ci kino to nie idz w nie.

Ważne pytanie kiedy będziesz rozbudowywać?

Za miesiąc czy za 4 lata. ?

Jak za miesiąc to idź w kino i ciesz się z pełnego obrazu i dźwięku.

Ja za parę lat to wybierz sensowne stereo.

To załatwiam dobrym odtwarzaczem BD który ma dwa wyjścia HDMI.

Jeśli tylko po to potrzebne ci kino to nie idz w nie.

Ważne pytanie kiedy będziesz rozbudowywać?

Za miesiąc czy za 4 lata. ?

Jak za miesiąc to idź w kino i ciesz się z pełnego obrazu i dźwięku.

Ja za parę lat to wybierz sensowne stereo.

czyli amplituner stereo + coś w stylu Oppo BDP-103?

a ile muszę wydać na wzmacniacz stereo żeby był dźwiękowo odczuwalnie lepszy od takiego Onkyo TX-RZ800 czy Marantza SR6010?

jeśli bym rozbudowywał kolumny do 5.1 to najwcześniej za rok-dwa lata - jak finanse pozwolą

ale nie mam na to ogromnego ciśnienia, jednak to tylko bajer

Na nowy wzmacniacz pewnie koło 2000 - 3000 zł.

Powiem ci ciężka sytuacja bo 2 lata to dużo jeśli chodzi o amplitunery. I nie wiem czy zostawianie furtki to dobry pomysł.

Teraz poszedł bym w stereo. A jeśli za 2 lata stwierdzisz że kino to kupisz prostszy ampli z pre outem i podepniesz wzmacniacz do zasilania frontów.

Jaki budżet na wzmak, dac, dwie kolumny i bd z dwoma HDMI?

ten NAD szczególnie fajny, spróbuję przesłuchać.

ale nie wiem, czy się sam nie oszukuję, nakręcając się teraz na to stereo...

bo prawdę mówiąc, mało jestem w domu a i wtedy rzadko kiedy pojawia się możliwość komfortowego posłuchania muzyki

a rodzina lubi też posłuchać radia - przy stereo dojdzie kolejny wydatek na osobny tuner :/

dzieciaki zaraz podrosną i trzeba będzie podłączyć konsolę...

może jednak ampli AV z wyższej półki to w moim przypadku dobre rozwiązanie?

a może warto sprawdzić jeszcze coś w stylu Cambridge Audio CXR120?

w międzyczasie słuchałem Onkyo TX-RZ810 z kilkoma kolumnami - z Pylonami Sapphire 25 i Focalami Chorus 716 brzmiało to naprawdę nieźle (choć nie bez zastrzeżeń, w Pylonach momentami za twardo brzmiała góra, a z kolei w Focalach czasem rozłaziły się doły. ale przestrzenność sceny bardzo przyjemna)

na koniec posłuchałem tych samych kolumn z Atollem IN100-SE - faktycznie zagrały we wspomnianych problematycznych momentach lepiej, ale różnica nie była tak duża, by mnie rzucić na kolana

Dla mnie to jakiś totalny idiotyzm żeby do kina kupować stereo...

Przecież tego sie nawet nie bedzie dało podłączyć : D Kilka źródeł HDMI, projektor, to by trzeba kupe jakichś konwerterów i matrixów, ABSURD

Do tego MUSI być amplituer AV, zawsze można go kiedyś rozbudować wzmakiem w przyszłości.

Kup któryś z tych amplitunerów wyższej klasy z pre outami i kolumny które Ci odpowiadają i będzie to o co chodzi : D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.