Skocz do zawartości
IGNORED

Dałem głośniej i.... kupułka wypadła

OTTO

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś podczas odtwarzania muzyki wyskoczyła mi z głośnika kopułka aluminiowa.

Dodam że dzień wcześniej znosiłem kolumny z piętra po schodach i opierając kolumnę o siebie, chyba ją wzruszyłem.

Dziś gdy dałem głośniej to wypadła na podłogę, zdziwiłem się bo wygląda na to że to kawałek plastiku pokryty aluminium i wklejony na kleju.

Jakie zadanie ma taka niby aluminiowa kopułka w kształcie pocisku ? Czy to nie jest tylko uatrakcyjnienie wyglądy głośnika ?

Niby jest to korektor fazy- jakim cudem taki kawałek wklejonego plastiku może coś dawać ?

Rozumiem że mogę ją wkleić z powrotem na silikonie i po sprawie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

549cda0c8cba64d2med.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wyskoczyła mi z głośnika kopułka aluminiowa.

Mogło być gorzej...

opierając kolumnę o siebie, chyba ją wzruszyłem

Musisz być prawdziwym nacho - skoro wzruszyłeś takie coś;-)

Był to błąd - nigdy głośnikami do siebie!

dałem głośniej to wypadła na podłogę, zdziwiłem się bo wygląda na to że to kawałek plastiku pokryty aluminium i wklejony na kleju.

To jest korektor fazy. Wklej go precyzyjnie, aby membrana głośnika nie ocierała.

no i będzie po temacie, jeśli zrobisz to dobrze, bo wbrew pozorom to istotny element kolumny głośnikowej.

Dziś podczas odtwarzania muzyki wyskoczyła mi z głośnika kopułka aluminiowa.

Dodam że dzień wcześniej znosiłem kolumny z piętra po schodach i opierając kolumnę o siebie, chyba ją wzruszyłem.

Dziś gdy dałem głośniej to wypadła na podłogę, zdziwiłem się bo wygląda na to że to kawałek plastiku pokryty aluminium i wklejony na kleju.

Jakie zadanie ma taka niby aluminiowa kopułka w kształcie pocisku ? Czy to nie jest tylko uatrakcyjnienie wyglądy głośnika ?

Niby jest to korektor fazy- jakim cudem taki kawałek wklejonego plastiku może coś dawać ?

Rozumiem że mogę ją wkleić z powrotem na silikonie i po sprawie ?

Ukryta Zawartość

549cda0c8cba64d2med.jpg

Co to za kolumny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wklej go precyzyjnie, aby membrana głośnika nie ocierała.

Owiń dookoła papierem, jedną-dwoma warstwami równo po całym obwodzie, to będziesz miał dystans. Po wklejeniu papier wyjmij.

Ja swój (też mi wyleciał z founteka, ale to taka jego uroda, czasem nie dokleją porządnie chińskie rączki) wkleiłem na epoksy. Jak zrobiłem patent z papierem, to szpara jest równa z każdej strony, a nie jak w oryginale :)

Dobrze że zadałem Wam tu pytanie, bo było by już poklejone na silikonie, ja to silikon walę wszędzie :)

A może być na kropelce ? Czy może lepiej poxipol ?

No i jaki ta kopułka ma wpływ na dźwięk ?

Skoro tylko membrana głośnika drga wokół niej , przecież to kawałek plastiku, oba głośniki grają tak samo, ten z kopułką i bez.

Bardziej bajer niż jakiekolwiek zadanie brzmieniowe ma ta kopułka. Może w drogich kolumnach jakoś to pomaga przy średnicy. Przede wszystkim ma chronic cewke przed brudem dlatego nazywa się ją kopułką przeciwpyłową. W magnesie widac wytłoczenie na ta kopulke to nawet zwykly silikon da radę, nie którzy to przeżywają byle głupote jak żaba okres. Chyba że go tam nawalisz pol tony to i wylezie.

?👈

OK to wkleję na silikonie, oczywiście dam go kapkę i na sam koniec- to zwężenie które wchodzi w siedzenie.

Jak to wypadło i to zobaczyłem od razy powiedziałem że to tylko upiększaczka a nie korektor :)

Coś tam teoretycznie daje. Fala z przodu membrany "idzie" wcześniej niż ta z tyłu, pewnie dla niektórych częstotliwości w przeciwfazie wygaszają sie razem, a korektor odbija falę z głębi stożka na zewnątrz. Ale co to naprawdę daje, to pewnie tylko pomiary pokażą.

To prędzej dla szerokopasmówek, niż midwooferów, bo te efekty tym silniejsze im wyższa częstotliwość, dla długości fali porównywalnych z gabarytem membrany.

A dla midwooferów, to pewnie lepiej wygląda :)

A kopułka przeciwpyłkowa to jest przyklejana do membrany i chodzi razem z nią. To jest korektor fazy.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.