Skocz do zawartości
IGNORED

Chcę więcej basu!

zaqer

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba by zacząć od tego , co to jest dobry bas , potężna dynamiczna stopa perkusyjna , ten bas nie tylko słyszymy ale i odczuwamy wewnętrznie , ten kto słyszał taki bas będzie wiedział czego szukać , inna sprawa ile mu zajmie czasu dobranie systemu i przygotowanie akustyczne pomieszczenia by go u siebie odczuć / usłyszeć .

Inaczej sprawa wygląda jeżeli takiego basu ktoś nigdy nie usłyszał / odczuł , może wtedy i suby dokupić , ale tylko po to by mu się wydawało że teraz to ja mam panie bas , że klękajcie narody . :)

Leży akustyka , ja to już wiem .

Jeszcze o akustyce , niech ktoś nie myśli sobie że samo jej przygotowanie wniesie super hiper bas , dobre pomieszczenie wniesie po prostu poprawę dżwięku pod każdym względem w całym paśmie .

Ważna jest całość systemu z pomieszczeniem włącznie...i wiedza o każdym nagraniu jak zostało skompilowane i gdzie ta 'stopa' została wgrana, w jakim paśmie jej szukać....imo

jak dla mnie zamknięty sub na 10/12" to świat i ludzie

jak się nie ma pieniędzy/miejsca na poważne kolumny to chyba najlepsze rozwiązanie

to tego dochodzi dużo więcej luzu przy wyborze kolumn

Na tranzystorze słychać

Taaa :)

A gdzie jest bo u mnie nie słychać...?

No właśnie, gdzie jest? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'almost inaudible' - prawie robi różnicę :)

Ukryta Zawartość

Taaa :)

No właśnie, gdzie jest? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i wiedząc aż tyle o nagraniu mozna ocenić system odtwarzający....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Panowie, pewnie wystraszyliście Kolegę, a może problemem jest przeciwfaza połączeń ?

Sam posiadam takiego Onkyo TX 8150 - ampli stereo z funkcjami których potrzebuję jest jak na lekarstwo.

Nie mam żadnych problemów z: niedostatkiem, jakością basów, ani z resztą pasma. Nie używam podbicia tonów - tylko tryb direct ( gdy potrzeba wyświetlacza) lub pure audio. Bas jest potężny, niski, nic nie dudni, ani się nie wlecze - wypełnia równo całe 48 m2 pomieszczenie. Nawet przy bardzo cichym nocnym plumkaniu jest go pod dostatkiem. Swobodnie daje radę z Polk Audio RTiA7, nie traci kontroli przy głośniejszym graniu (zostaje duży zapas mocy) - takim na granicy wytrzymałości uszu moich i domowników oraz tolerancji sąsiadów, nie grzejąc się przy tym zbytnio. Uważam, że jest wystarczający aż nadto, do normalnego, przeciętnego mieszkania tak samo jak benzyniak kombi ze 125KM silnikiem do swobodego przemieszczania się po mieście, choć posiadacze Porschawek, Hammerów czy innych potworów i tak w to nie uwierzą ;)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Zapytałem kolegę o to czy rozwiązał problem,ponieważ mam też problem z basem w ampli.Ale od początkui...

...wcześniej słuchałem wszystkiego na Onkyo HTR 558 i na monitorkach MA BX2,które zostały.W HTR tryb Direct jest,ale nie da się tego słuchać.Dźwięk płaski jak d..a węża.Dopiero po załączeniu wszystkich tzw.polepszczy,sprzęt zaczął grać przyzwoicie jak na amplituner.Ale dalej czegoś brakowało w stereo,mimo że nie jestem osłuchany.Zacząłem się rozglądać,za klockiem który posiada funkcje sieciowe i takim który w stereo uzupełni luki z HTR.Wybór padł na Onkyo TX8150.Stwierdziłem ,że może być tylko lepiej.Przecież to tani wzmak z funkcjami sieciowymi.A jak wiadomo ,z tego i nie tylko tego forum,nawet tanie wzmaki biją w stereo na głowę nawet te amplitunery ze średniej półki.Kupiłem podpiąłem i.....jest,to czego brakowało w HTR.Czyli przestrzeń,scena.Dżwięki,których wcześniej nie słyszałem zaczęły się pojawiać,ale basu jak na lekarstwo.To znaczy on jest,ale nie wychodzi poza pozostałe częstotliwości.Ściągnąłem maskownice z BX-ów aby zobaczyć,czy niskotonowiec wogóle trybi.I jak w HTR ten niskotonowiec drzał jak po dopalaczach,nawet na niskich głośnościach tak przy 8150,trzeba dobrze podkręcić gałkę w wzmacniaczu,aby zaczął "żyć".I teraz pytanie,czy aby moje uchu nie przyzwyczaiło się do takiego przekazu z HTR?Czy czasami słuchając 8150 nie jestem czasem na detoxie?Z tego co pośledziłem autora tematu,to wcześniej miał Denona M39 i może on też tam ma popodbijane pasma?

Mam też suba REL T5 podpiętego wysokopoziomowo.Podczas słuchania z HTR prawie wogóle nieużywany.Przy 8150 muszę się nim posilić.O trybie direct narazie nie chcę słyszeć.Basy +4,Soprany+4.Podstawowe pytanie jak ta muzyka powinna brzmieć?

Możecie mnie naprowadzić o co kaman?

Nie wiem co doradzić, bo nie mam żadnych problemów z Onkyo TX 8150 + Polk Audio RTiA7 ( pure audio/direct) gdyby było inaczej coś bym z tym zrobił ( miałem możliwość zwrotu). W swoim życiu wiele się nasłuchałem - mój zestaw w pełni mnie satysfakcjonuje :)

Być może w Twoim przypadku amplituner nie pasuje do kolumn lub na odwrót.

Jeśli sub poprawia sprawę to go używaj...tylko dlaczego podłączyłeś pod high level input. Czy dodatkowo nie obciążasz w ten sposób wzmacniacza głośnikiem suba ? Czy nie lepiej by było pod LFE ? Onkyo ma wyjście na subwoofer.

Czy dodatkowo nie obciążasz w ten sposób wzmacniacza głośnikiem suba ? Czy nie lepiej by było pod LFE ? Onkyo ma wyjście na subwoofer.

Tak wiem,że ma,ale dla mnie lepiej graj jak jest podpięty wysokopoziomowo.Dostaje sygnał taki jak fronty.Zresztą tak zaleca REL.

Onkyo gra równo w całym paśmie.Żadne nie wybija się przed szereg.MA BX2 mają podobną charakterystykę,no może ciut wysokie bardziej zaznaczone.Dlatego wydaje mi się,że do tego amplitunera bardziej pasują fronty,które mają lekko zaznaczone skraje pasm.Pylony które posiada autor tematu,też są raczej ułożone i tak jak u mnie może brakować basu.Tak więc chyba zacznę się rozglądać za małymi podłogówkami,które nie stracą nic z muzykalności BX-ów(stereofonia,scena) a dodadzą dołu.

Tak by było chyba idealnie.Chyba,że źle myślę,to proszę mnie pokierować.

Wszystkie propozycje mile widziane.

W takim połączeniu subwoofer działa jak pasywny. Dziwne , że producent tak zaleca. Nie ufa własnemu - wbudowanemu wzmacniaczowi ? Dziwne. Przez Low Lewel Input wykorzystasz suba w 100 % , odciążysz Onkyo, ustawisz sobie poziom wzmocnienia jaki będzie Ci odpowiadał, odcięcie pasma ( zacznij od 70 - 80 Hz ) a amplituner będzie regulował jednocześnie głośność kolumn i poziom sygnału dla suba. Spróbuj, poeksperymentuj z regulacjami suba - powinno być dużo lepiej niż dotychczas. Musi tak być - dwa oddzielne wzmacniacze zaagrają lepiej niż jeden wspólny :)

Co do Twoich kolumn - są to niewielkie monitorki, więc potężnego basu się nie spodziewaj. Z dobrze wyregulowanym i podłączonym subwooferem musi być ok :)

W takim połączeniu subwoofer działa jak pasywny. Dziwne , że producent tak zaleca. Nie ufa własnemu - wbudowanemu wzmacniaczowi ? Dziwne.

Ale gdzie tam ;)

nagrywamy.com

W takim połączeniu subwoofer działa jak pasywny. Dziwne , że producent tak zaleca. Nie ufa własnemu - wbudowanemu wzmacniaczowi ? Dziwne. Przez Low Lewel Input wykorzystasz suba w 100 % , odciążysz Onkyo, ustawisz sobie poziom wzmocnienia jaki będzie Ci odpowiadał, odcięcie pasma ( zacznij od 70 - 80 Hz ) a amplituner będzie regulował jednocześnie głośność kolumn i poziom sygnału dla suba. Spróbuj, poeksperymentuj z regulacjami suba - powinno być dużo lepiej niż dotychczas. Musi tak być - dwa oddzielne wzmacniacze zaagrają lepiej niż jeden wspólny :)

Co do Twoich kolumn - są to niewielkie monitorki, więc potężnego basu się nie spodziewaj. Z dobrze wyregulowanym i podłączonym subwooferem musi być ok :)

A wiesz,że jeszcze nie sprawdzałem takiego połączenia w tym amplitunerze i z ciekawości sprawdzę czy jest lepiej jak w HTR.

A to cytat z instrukcji obsługi REL:

"...Połączenie wysokopoziomowe za pomocą dołączonego kabla Neutrik Speakonpowinno być zawsze pierwszym wyborem. Połączenie to nie wpływa na pracę

wzmacniacza mocy, ponieważ impedancja wejściowa REL wynosi 100000 Ohm, co

oznacza, iż nie obciąża dodatkowo wzmacniacza. Połączenie to pozwala uniknąć

dodawania kolejnych modułów elektronicznych do kanału wzmocnienia, które mogą

spowodować niekorzystny wpływ na dźwięk..."

Napiszę jak się pobawię połączeniem przez LFE.

W sumie chodzi o to, że jak wzmacniacz dodaje coś od siebie (a każdy to robi) to identyczny sygnał pójdzie tu i tu. Większa szansa sparowania, że tak się wyrażę. Ale jak by nie było ja mam suba pod sygnał nisko poziomowy z dac-a :-) Jako ciekawostkę podam, że nie dałem rady sparować frontów i suba pod ampli SONY DTR coś tam, wzmacniaczu ONKYO 9355. Bo była zbyt duża różnica w charakterystyce grania , dopiero pod lampą się zgrało. Pewnie pod nadem/atolem tez by zabanglało. Ale jak Boga kocham na szybkim neutralnym wzmacholu to połączenie z subem było totalną katastrofą

Musica curat cor meum et animam meam delenit

marian.ch odpiąłem hi-level od suba i podłączyłem pod LFE kablem RCA-RCA.Muszę przyznać,że gra to całkiem inaczej niż w HTR.Bas jest bardziej kontrolowany i nie dudni.Nie wiem dalczego wcześniej nie sprawdziłem takiego połączenia na tym ampku.Chyba z przyzwyczajenia do HTR.Przyjąłem chyba,że pod wszystkim będzie grało tak samo.Co do odcięcia,to w takim połączeniu chyba nie działa crosover.Musiałbym się zaopatrzyć w kabel RCA-2RCA,aby go spiąć pod LFE i Low Lewel Input.Nie wiem czy dobrze kombinuję,bo instrukcje chyba amba wcięła?Poprawcie mnie jak piszę głupoty :)

LFE w subie służy do podłączenia z amplitunerem kina domowego i crossover nie działa. Poziom sygnału i odcięcie ustawiasz w amplitunerze.

Powinieneś podłączyć pod Line In suba - wtedy działają wszystkie regulacje .

Mógłbyś wrzucić fotkę tyłu Rela z widocznymi gniazdami wejściowymi.

LFE w subie służy do podłączenia z amplitunerem kina domowego i crossover nie działa. Poziom sygnału i odcięcie ustawiasz w amplitunerze.

Powinieneś podłączyć pod Line In suba - wtedy działają wszystkie regulacje .

Mógłbyś wrzucić fotkę tyłu Rela z widocznymi gniazdami wejściowymi.

a3ec769b16ec29bf63428803e5c4ebee.jpg

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

a3ec769b16ec29bf63428803e5c4ebee.jpg

Podłącz ten złoty kabel pod Low Level In. Będzie działał crossover i hi/low level.

Podłączyłem już wcześniej.Zdjęcie jest jeszcze z kina :)

Faktycznie jest dobrze.Lepiej jak pod Hi-level.Sub się gubi w pokoju,ale jak go wyłączę to nie ma basu.Takie chciałbym podłogówki hehe.

Co mi się podoba w tym amplitunerze,że żadne pasmo nie wychodzi przed szereg i po podłączeniu suba nie ma dudnienia tylko uzupełnienie.W HTR było odwrotnie,dlatego nic nie kombinowałem wcześniej.Minusem w REL-U jest brak reakcji na sygnał z amplitunera,Auto On/Of,przez co musi być załączony cały czas jak się chce słuchać z subem,i dlatego ta niebieska lampka jest irytująca.Muszę ją zakleić lub zamalować.

Dzięki kolego za naprowadzenie.

Ale podłogówki i tak kupię :)

Nie wiem co doradzić, bo nie mam żadnych problemów z Onkyo TX 8150 + Polk Audio RTiA7 ( pure audio/direct) gdyby było inaczej coś bym z tym zrobił ( miałem możliwość zwrotu). W swoim życiu wiele się nasłuchałem - mój zestaw w pełni mnie satysfakcjonuje :)

Czy nie za słabe to Onkyo 8150 do tych dużych PA RtiA7 ? Moim zdaniem grają góra na 60% swoich możliwości.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Czy nie za słabe to Onkyo 8150 do tych dużych PA RtiA7 ? Moim zdaniem grają góra na 60% swoich możliwości.

Co to znaczy na 60% ? Z mocniejszym wzmacniaczem miałbym więcej czego ? Bas jest - niski, mocny, zwarty ( jak dla mnie potężny) , średnica znakomita : wokale, gitary, klawisze, dęciaki, smyczki itd. brzmią naturalnie i realistycznie. Wysokie szczegółowe, nienatarczywe, wyraźne, czyściutkie - miotełki perkusyjne czy najdelikatnie muśnięcia blach są słyszalne i zróżnicowane...i co najważniejsze - żadne pasmo nie chowa się ,ani nie wychodzi przed szereg. Równowaga totalna od minimalnych do wysokich poziomów głośności ( także w pure audio). Jest scena , stereo, powietrze. Mocy też jest aż nadto w niemałyn w końcu pomieszczeniu. Gdybym mieszkał w lesie...to co innego. Poza tym - te funkcje sieciowe i inne - człowiek szybko się przyzwyczja do wygody ;) Jak dla mnie Onkyo jest rewelacyjny. Polki jeszcze bardziej :)

...Równowaga totalna od minimalnych do wysokich poziomów głośności ( także w pure audio). Jest scena , stereo, powietrze. ..

Potwierdzam,to mnie w ty ampli urzekło.

Widocznie jest to dla Was wyjątkowo trafione połączenie, ja zawsze byłem zwolennikiem wzmacniacz i kolumny z podobnego pułapu ale czasem można trafić na dobre dopasowanie urządzeń ze sobą.

Z tego co piszecie Wam się udało więc gratuluję i miłego słuchania!

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

• 2 tygodnie później...

marian.ch ostatnio rozglądałem się za podłogówkami.Ale może nie takimi bykami jak Twoje,ale w oko wpadły mi również polk audio tsx330t.Jestem ciekaw jak to gra w połączeniu z tym amplitunerem.Mało jest opinii na temat Polków.Szczególnie na stronach polskojęzycznych.Firma mało popularna w Naszym kraju.

Co do podłogówek to w pierwszej kolejności z bassrefleksem z przodu.Dlatego do Polk Audio dołączyłbym jeszcze:

-Stx electrino 250

-Dali Zensor 5

-MA Bronze 5

-AA Phoebe III

Które z wymienionych polecilibyście w pierwszej kolejności?

marian.ch ostatnio rozglądałem się za podłogówkami.Ale może nie takimi bykami jak Twoje,ale w oko wpadły mi również polk audio tsx330t.Jestem ciekaw jak to gra w połączeniu z tym amplitunerem.Mało jest opinii na temat Polków.Szczególnie na stronach polskojęzycznych.Firma mało popularna w Naszym kraju.

Co do podłogówek to w pierwszej kolejności z bassrefleksem z przodu.Dlatego do Polk Audio dołączyłbym jeszcze:

-Stx electrino 250

-Dali Zensor 5

-MA Bronze 5

-AA Phoebe III

Które z wymienionych polecilibyście w pierwszej kolejności?

Według mnie warto posłuchać Dali i AA.

De gustibus non est disputandum

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.