Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumna - czy ta zamiana ma znaczenie ?

Radauskas

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w planach zrobienie kolumn na bazie STX FX-300. Jednak moje skrzynie będą miały nieco inne wymiary, ok. 10 cm niższe i ok. 3 cm dłuższe ( głębsze ). Obniżenie kolumny spowodowało, że rura BR znalazła się na wysokości płytki zwrotnicy, zamontowanej na tylnej ściance ( rys.2 ). W oryginale rura BR wychodzi powyżej płytki zwrotnicy ( rys.1 ). Czy fakt, że otwór BR znalazł się na przeciwko płytki zwrotnicy ma jakieś niekorzystny wpływ na brzmienie/parametry ? Może lepiej przenieś zwrotnice wyżej na wysokość głośników ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/128035-kolumna-czy-ta-zamiana-ma-znaczenie/

Jeśli jesteś z grona osób, które są przekonane o złym wpływie "mikrofonowania" kondensatorów, tudzież innych elementów, na skutek wibracji ... to przenieś. To na pewno nie zaszkodzi jak przeniesiesz, ... a być może coś pomoże. IMHO, oczywiście.

Jestem z grona osób, które nie mają zbyt wielkiego pojęcia o budowie kolumn i zastanawiam się, czy taka dodatkowa powierzchnia skracająca długość obudowy w miejscu, w którym jest BR nie wpłynie negatywnie na parametry akustytczne samego BR i całej kolumny.

W tym przypadku przesunięcie br nie wpłynie na działanie, jeśli odległość końca rury do zwrotnicy będzie odpowiednio duża, by przepływ powietrza nie był zaburzany. W tej klasie jakości mikrofonowanie można po prostu olać. Chcesz mieć problem z głowy? Załóż br wygięty.

Nie lepiej br dać wyżej, pod samym głośnikiem, szczelinowy na samym spodzie, lub przenieść na tylną ściankę?

Mój rysunek jest poglądowy. Nad BR jest zaraz głosnik więc podnieść go juz nie podniose. Na dół nie przeniose bo nie chce aż tak zmieniać budowy kolumny bo mi się wszystko "rozjedzie". Tylny BR odpada bo kolumna ( w oryginale ) jest zestrojona z przednim BR, a na dodatek stoi praktycznie przy ścianie. Przepływ powietrza chyba nie będzie zakłócony bo odległość rury od płytki zwrotnicy to ok. 10 cm.,.. wiec chyba sporo.

Zasadniczo zrób tak żeby nie zatykać BR. Skoro przegłębiasz obudowę to powinno być OK, najwyżej przykręcisz ją wyżej, też nie problem. Optymalnie chyba na wysokości głośnika, bo łatwo się do niej dostać przez dziurę :)

No właśnie- dobry pomysł, bo zwrotnica nie musi być mechanicznie połączona z terminalem. Kolejną zaletą jest możliwa większa powierzchnia płytki, możliwe większe rozsunięcie cewek i zastosowanie większych gabarytowo (lepszych) komponentów zwrotnicy.

To nie zwrotnica i jej umieszczenie bedzie cos zmieniac, ale wysokosc i miejsce, w ktorym umiescisz port. Przeniesienie portu w do skrajnego polozenia na dole kolumny, spowoduje jego nieduze rozstrojenie oraz zwiekszenie promieniowania rezonansow harmonicznych z obudowy.

Ale ja portu nie przenosze w skrajne położenie dolne bo on tam jest zarówno w oryginalnej kolumnie jak i mojej.

Zwrotnicy nie będe robił bo kupiłem gotową, oryginalną razem z portem. Ewentualnie odkręce ja od portu i zamocuje w innym miejscu np. na dolnej, skosnej sciance,.. jesli to miałoby coś poprawić.

EDIT

Własnie jestem po rozmowie tel. z STX. Płytka zwrotnicy za rurą BR nie jest problemem,.. tak mi powiedziano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.