Skocz do zawartości
IGNORED

NAS DIY - czy ktoś próbował?

pdi90

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni!

Postanowiłem wykorzystać swojego starszego PC-ta, który stoi nie używany od momentu kiedy złożyłem nowszą jednostkę, Chciałbym postawić na nim serwer plików. Żadnych cudów - chcę mieć dostęp do plików z wszystkich urządzeń podłączonych po wifi, oraz zdalnie - np. żeby pokazać rodzinie zdigitalizowane rodzinne zdjęcia będąc "w gościach" :). Fajnie jakby dało radę robić backup z urządzeń mobilnych (np. telefonów z androidem, folder zdjęcia na ten NAS automatycznie). Czasem żeby posłuchać muzyki przez własny streaming, obejrzeć jakiś film itp.

Może ktoś z Was ma do czynienia z takim rozwiązaniem?

Komputer ma całkiem przyzwoite parametry:

Procesor Intel Core 2 QUAD 4 x 2,5ghz (8300)

Płytę główną Asus P5QSE2

4GB pamięci RAM Kingston KHX 8500

Jakiś markowy zasilacz (chyba bequiet).

Wszystko zamknięte w obudowie Thermaltake Mozart TX (a więc na brak miejsca i "przewiewności" narzekać nie mogę.

Myślałem, żeby dokupić do tego 6 dysków po 2TB. Dwa spiąć w RAID, a cztery pozostawić normalnie.

NAS stałby na zapleczu w moim małym biurze, więc szum nie przeszkadza w żaden sposób.

Nie wiem jednak jaki system wybrać? Czy da się to zrobić pod Windowsem? Czy raczej trzeba by się pobawić w dedykowany system (typu freenas, nas4free?).

Ktoś ma doświadczenie ze stawianiem takiego systemu i mógłby mnie poprowadzić 'za rączkę' przez proces stawiania takiej zabawki u siebie? :)

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Niezbyt pomoge ale napisze Ci tylko tyle , ze wielu moich znajomych bawilo sie w tego typu sprawy i kazdy podziekowal po jakims czasie. Zakupili dedykowane nasy i sa zadowoleni.

U mnie lezy lenovo y530 nieuzywany od miesiaca .... tez zastanawiam sie na co moglbym go wykorzystac ...parametry ma rownie niezle + wyswietlacz ;))

Windows jakoś nie bardzo widzę w tej roli.

Przeczytaj sobie to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli ma to być coś więcej, niż tylko przechowalnia plików rzuć okiem na to/;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Nas4free albo OpenMediaVault. FreeNAS jest raczej do większych systemów, ale oczywiście do domu też może być.

Działa to świetnie, ale zanim powierzysz takiemu rozwiązaniu cenne dane trzeba trochę poćwiczyć.

Jeżeli nie dasz rady sam tego opanować, nie interesuje Cię to jako rzecz sama dla siebie - lepszym rozwiązaniem jest kupno Synology np. DS416j. Proste, wygodne i niezawodne.

ten PC wciągnie za dużo prądu.

qnap też spoko ale ostatnio bardzo dużo reklamacji.

Nie przesadzajmy ma dobry zasilacz i obudowę ale żeby to skonfigurować pod nas to masakra.

Próbowałem kilka razy , i zawsze były jakieś kłopoty.

Mi tez został PC z Windowsem 7 ale miałem do tego Router WiFi Huawei i tak to skonfigurowałem że odpalam kompa pod foobara. Sterowanie w komórce.Całość podpięta pod 8200CDQ. Wszystkie dyski są widoczne w Foobarze.

W Biosie ustawione zasilanie na najniższe obroty jest cichutko....

Foobar nawet w wersji free na androida ma możliwość sterowania zasilaniem kompa.

Czasem proste rozwiązania nie są złe i nawet ten Windows jakoś daje radę......

nie mówiąc o tym że 3000 zostaje w kieszeni..

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

zasilacz a tym bardziej obudowa nie wpłynie na apetyt podzespołów. Z resztą gotowe rozwiązania też sporo jedzą.

na foobara wystarczy przysłowiowy kalkulator (że o MPD nie wspomnę), nie wiem o jakich 3k tutaj mówisz.

zasilacz a tym bardziej obudowa nie wpłynie na apetyt podzespołów. Z resztą gotowe rozwiązania też sporo jedzą.

Zasilacz to przecież bequiet , a i obudowa z tego co pisał pdi to Thermaltake Mozart TX, tak więc w środku musi być bardzo dobra wentylacja co niewątpliwie wpływa na to żeby utrzymywać niską temperaturę w środku a co za tym idzie wolniejszą pracę zasilacza.

Zresztą i tak wiadomo że największym prądożercą w PC jest grafika a tę spokojnie można wywalić i jeśli nie ma na płycie to wsadzić "byle co" bez wiatraka...

Co do Foobara to i może wystarczy kalkulator żeby go uruchomić , ale żeby już puścić z tego FLAC-ki to niekoniecznie , myślę że najlepszym rozwiązaniem na "czysty system" system będzie jakiś SSD a reszta może już być nawet klasyczna , przecież każdy w domu znajdzie co najmniej kilka dysków twardych ......

Co do zaoszczędzonych 3000 zł to Ty pisałeś o "qnap-ie" przecież porównując parametry tego pc z serwerem nas o podobnych parametrach trzeba wydać 3000 zł.... Pewnie że funkcjonalność nie ta ale zawsze można wykorzystać "to co się ma"....

tego się nawet nie chce komentować.

q8300 to relikt przeszłości tak samo jak mostek na płycie głównej który w przypadku NAS'u będzie miał dość duże znacznie.

Pewnie najlepiej pozbyć się złoma .....i kupić coś takiego

Ukryta Zawartość

Ale potem jak załadujesz sobie 1 tb plików może się okazać że danego utworu będzie ci szukał 10 minut. Nie wszystko działa tak pięknie jak opisują w specyfikacji....

Ukryta Zawartość

przy 1TB drobnych plików i dyskach HDD wszystko będzie miało laga dlatego pliki się indeksuje, może to robić player albo sam NAS (ma do tego odpowiednie narzędzia).

Zdjęciami, plikami tekstowymi i projektami mam zawalone 4tb i nie mam problemu z wyszukiwaniem czy dostępem do czegokolwiek a mam starszego synology.

Zdjęciami, plikami tekstowymi i projektami mam zawalone 4tb i nie mam problemu z wyszukiwaniem czy dostępem do czegokolwiek a mam starszego synology.

Ja testowałem kiedyś Qnapa TS-119.

Powiem ze to była dopiero masakra, może wina była po stronie dysku lub softu, ale jak dla mnie zbyt długo się wszystko ładowało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.