Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka jamnika :) 19m kw

podsędek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

powoli przymierzam się do zrobienia pokoju av z kuchni i jadalni.

Nie chcę rozstawiać się w salonie żeby nie walczyć z resztą domu :)

Na szybko pomierzyłem i narysowałem jak to wygląda, przejście między pokojami raczej będzie wywalone, wiem że to parówka a nie sensowne proporcje i nie ma prawa grać ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

W pokoju ma stać stereo, tv(~50") i kanapa/materac tak żeby 2 os od biedy mogły spać i coś do siedzenia przed graniem i tv.

Płeć piękna nie ingeruje w pomieszczenie więc...:)

DSC0144JP_aprerss.jpg

Pogrubione linie to okna

Budżet hmm... nieduży

Powiedzcie co i gdzie postawić żeby było przyzwoicie lub chociaż lepiej niż gołe ściany.

https://www.audiostereo.pl/topic/128223-akustyka-jamnika-19m-kw/

Mam 5,5 m x 2,60 m, więc tramwaj; brakuje tylko uchwytów pod sufitem ;-) ale GRA dopiero

od chwili, kiedy ustawiłem graty na krótkiej ścianie. Mam

To może herezja, ale nasuwa się rezygnacja z okna na prawo, gdzie w zasadzie

tylko powiesić TV i ustawić kolumny.

Żart, ale gdyby audio i video miało być jakoś współdzielone, to uważam, że powinno się

ten pomysł traktować jako pierwszy element "burzy mózgów".

Ja mam TV na ścianie długiej, więc okno sobie zostawiłem; zresztą kalkulator

dla Twoich 50" FHD przewiduje ok. 2,1 m jako optimum dobrego oglądania...

Przy 4K pewnie jeszcze mniejszy dystans; człowiek nie sokół ;-((

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam 5,5 m x 2,60 m, więc tramwaj; brakuje tylko uchwytów pod sufitem ;-) ale GRA dopiero

od chwili, kiedy ustawiłem graty na krótkiej ścianie. Mam

To może herezja, ale nasuwa się rezygnacja z okna na prawo, gdzie w zasadzie

tylko powiesić TV i ustawić kolumny.

Żart, ale gdyby audio i video miało być jakoś współdzielone, to uważam, że powinno się

ten pomysł traktować jako pierwszy element "burzy mózgów".

Ja mam TV na ścianie długiej, więc okno sobie zostawiłem; zresztą kalkulator

dla Twoich 50" FHD przewiduje ok. 2,1 m jako optimum dobrego oglądania...

Przy 4K pewnie jeszcze mniejszy dystans; człowiek nie sokół ;-((

coś konkretniej podpowiesz?

myślałem żeby zrobić 6-8 wolnostojących słupków po 3 skajlajny 50x50cm tak żeby najdłuższy klocek miał ok 25cm, oheblowana kantówka ~5cm za 3zł/m to dobra cena? do tego pochłaniacze z paczki wełny, tylko jakiej?

i do tego pochłaniacze z paczki wełny

@e:

może teraz fotka się normalnie wklei pjuCZEv.jpg

myślałem żeby zrobić 6-8 wolnostojących słupków po 3 skajlajny 50x50cm tak żeby najdłuższy klocek miał ok 25cm, oheblowana kantówka ~5cm za 3zł/m to dobra cena? do tego pochłaniacze z paczki wełny, tylko jakiej?

Naroża pokoju masz puste (wszystko dudni) a chcesz już wieszać "skajlajny" -gratuluję pomysłu. Zacznij od zrobienia pułapek tzw. "superchunks bass trap" z miękkiej wełny mineralnej (tylko żeby to miało sens - front takiej pułapki musi mieć co najmniej 60cm szerokości) Wszelkie dyfuzory w tak małym pomieszczeniu instalujesz po wstępnym okiełznaniu dołu pasma, choć ich skuteczność względem dużego pomieszczenia będzie marna.

Gość rydz

(Konto usunięte)

myślałem żeby zrobić 6-8 wolnostojących słupków po 3 skajlajny 50x50cm

Moje zdanie jest takie , w pierwszej kolejności robisz próby " jeżdzisz " z kolumnami dotąd aż znajdziesz miejsce w którym twoim zdaniem grają najlepiej .

Dopiero następnym krokiem jest opis na forum , jakie występują problemy .

Pozdrówko .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.