Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka firmy Pylon Audio

Krzysiek B

Rekomendowane odpowiedzi

@jacoms Dokładnie, Diamondy 25 świetnie to pokażą jak się ma źle dobrane kable zarówno głośnikowe jak i RCA i w skrajnym przypadku trzeba kable wymienić. (To co gra dobrze zwłaszcza z tańszymi kolumnami tu może się zupełnie nie spisać, niestety część słuchaczy nieświadomie obwini kolumny). Od zachodnich dostawców taka kolumna kosztowałaby bliżej 10kPLN i trzeba sobie zdawać sprawę że bez odpowiedniego sprzętu można się rozczarować. W mniejszych pomieszczeniach i przy podatnych podłogach warto zastosować dobre kolce i podstawki z granitu.</p>

jeśli chodzi o tweeter to wygląda na ten sam co w

ProAc Response D18 - i tak mówił też kolega dobrze znający Proac

ps. co do kabli zgadzam się 100%.. jeśli ktoś nie jest w stanie usłyszeć na pylon diamond czy podobnej "klasy" głośnikach różnicy między kablem "tanim" np Ultralink 12 a klasy np melodika bronze sugar to niech sobie "odpuści" tej klasy zestawy, zapewne wystarczą niższe modele ..

>Wuelem

>Takie parcie, że założyciel tematu @Krzysiek B zamieścił krytyczny w wymowie tekst.

>Wystarczy przeczytać uważnie ten wpis.

Pisząc o parciu nie chciałem Cię irytować. Każdy z nas w subiektywny sposób odbiera prezentację. Mogły mu po prostu nie przypaść do gustu.

>Podkreśliłem dziwność podłączenia kolumn stanowiących 2% ceny wzmacniacza, więc nie o poszukiwanie (do pary) czegoś >"x9" droższego chodzi. Kontekst całości jest inny.

To nie jest dziwność, tylko synergia. Takie rzeczy się czasem zdarzają i w takim wypadku cena może mocno zmylić.

Okresowe parcie, czy jak wolisz reklama jest zjawiskiem powszechnym i audio nie jest tutaj jakimś wyjątkiem.

>jacmos

>Dźwięk - Generalna uwaga !! Można przystąpić o oceny dźwięku dopiero po min 50-80 godzinach grania kolumn

>na małej i ew.średniej głośności.

Kiedyś też mi się wydawało, że niektóre produkty mają taką przypadłość. Dziś do takich odczuć podchodzę z małym dystansem.

Mogły mu po prostu nie przypaść do gustu.

Fajnie, że wspierasz wątek swoimi wpisami, ale zechciej czytać, co inni piszą. A napisali tak:

Osobiście słuchałem tych kolumn, model Diamond 28. Podobały mi się i to bardzo...

Tyle tytułem zachęcenia do dalszej dyskusji, bo parcie musi być :-)

Może się będę powtarzał ale dźwięk Diamondów mi się spodobał. Wygląd też, taki typowy kawał drewna ale tak jak napisałem wcześniej. Za dużo nie pewności związanych z tymi kolumnami. Są za drogie jak na moją kieszeń żeby sobie je po prostu kupić na zasadzie "zobaczę jak się będą sprawowały", a po jakimś czasie się rozczarować. To jest faktyczna przewaga kolumn zachodnich marek, które mają swoją renomę i o których można poczytać na forum. Inaczej się patrzy na kolumny typu KEF serii R czy choćby Focale Aria o których wiele osób się wypowiada. Jednym się ich dźwięk podoba, a innym się nie podoba ale mimo wszystko nikt nie napisze, że to szajs i ma taką czy siaką wadę. Takiej pewności co do Diamondów Pylona osobiście nie mam. Poza bywającym na forum Kawoszem, który te kolumny wygrał w Q21 na ich premierze to pod tym tematem znalazł się tylko jeden użytkownik tych kolumn. O testach w różnych czasopismach i na stronach internetowych szkoda gadać. Nie można ich traktować poważnie.

Może za bardzo pojechałem z tytułem tematu ale polecanie Diamondów dosłownie wszędzie i fakt że nikt ich nie ma zakrawało o jakiś spisek ;-D... to tak półżartem.

Dobrze grają i są uniwersalne, to dlatego są polecane. Ale też polecane są AA Hyperion, Focal Aria, Tannoy xt, Kef R. Każde z nich grają inaczej,co nie znaczny że źle. Kwestia upodobań.

Jak pisałem wcześniej, też mam Diamondy 25 i uważam, że grają bardzo dobrze. Doskonale pokazują różnice w brzmieniu wzmacniaczy. Nie przesadzają w żadnym kierunku, są w miarę równie, doskonale pokazują akustykę nagrania, są przyjemne i muzykalne, ale dynamiczne i selektywne.

Nie mają się czego wstydzić przy focalach aria 926, czy kefach r700. Tannoyow nie słyszałem, porównania nie mam.

Pozdrawiam

• 1 rok później...

Już monitory diamond robią wrażenie a co dopiero 25 nie dość że uwodzą dźwiękiem to jeszcze wyglądają niezwykle sexi - pewnie niedużo wody w Wiśle upłynie jak zagoszczą ale wszyscy tu mają po trosze racji można zawachać się wydając prawie 6 tys za kolumny w których basu należy się domyślać on faktycznie nie powala ale pozostałe aspekty brzmienia już tak

Gość

(Konto usunięte)

Krzyś o co tak naprawdę Ci chodzi ? Napisałeś temat na następną kłótnię forumowa bo mnie osobiście polityka Pylona interesuje tyle co twój wzrost. Jeżeli już to jakość ich kolumn co tobie ewidentnie przypadlo do gustu. Myślę po prostu że ich nie kupiłeś bo wstyd Ci przyznać że po kilku latach na forum i tyłu przeczytanych tematach o egzotycznych i obco brzmiących nazw kolumn brzmienie polskiej malutkiej (w porównaniu do gigantów audio )manufaktury przypadło Ci do gustu. Brzmienie było ok ale wolałem dołożyć i kupić coś drozszego -proszę Cię. Myślę że twój wybór to bardziej sprawa braku silnego charakteru niż audio gustów. Jeszcze zdanie kolegi -Jeżeli nie słyszysz różnicy nie przepłacaj- właśnie a jeżeli widzisz różnicę???

Krzyś o co tak naprawdę Ci chodzi ? Napisałeś temat na następną kłótnię forumowa bo mnie osobiście polityka Pylona interesuje tyle co twój wzrost. Jeżeli już to jakość ich kolumn co tobie ewidentnie przypadlo do gustu. Myślę po prostu że ich nie kupiłeś bo wstyd Ci przyznać że po kilku latach na forum i tyłu przeczytanych tematach o egzotycznych i obco brzmiących nazw kolumn brzmienie polskiej malutkiej (w porównaniu do gigantów audio )manufaktury przypadło Ci do gustu. Brzmienie było ok ale wolałem dołożyć i kupić coś drozszego -proszę Cię. Myślę że twój wybór to bardziej sprawa braku silnego charakteru niż audio gustów. Jeszcze zdanie kolegi -Jeżeli nie słyszysz różnicy nie przepłacaj- właśnie a jeżeli widzisz różnicę???

Może o co tobie chodzi?? Po pierwsze to popatrz na datę. Od tamtego czasu nasłuchałem się wystarczająco dużo innych kolumn. Teraz uważam, że te kolumny to kaszana. W tedy w bezpośrednim porównaniu z Elackami nie było co porównywać. Były też tańsze niż dzisiaj. Mogłem je kupić za 5tys z groszami. Jak w tamtym czasie byłeś nieobecny na forum to nie zauważyłeś, że w każdym wpisie q21 jako propozycja kolumn zawsze pojawiały się Pylony, nachalnie do wszystkiego i do każdej muzyki.
<br />że w każdym wpisie q21 jako propozycja kolumn zawsze pojawiały się  Pylony, nachalnie do wszystkiego i do każdej muzyki. <br />

Dlatego powinno się ostrzegać wszystkich pytających przed "poradami" Q21. Myślę, że już dostatecznie sami sobie zaszkodzili tym nachalnym reklamowaniem się na forum.

A może zamiast dedykacji i poprawności politycznej jakieś argumenty ? Firma nie splajtowała - z tego co kojarzę - i wiele osób może wchodzić w temat dopiero teraz - więc jeśli jest mocno nie świeży to jakaś konkretna wskazówka? Po pierwszych odsłuchach mam świadomość że to nie 8 cud ale coś w sobie mają i piękne są

tyle , że o ile pamiętam to Q21 proponuje ale zawsze zaprasza na odsłuch. Nie dyktują że tylko to i nic innego, a jedynie polecają i zapraszają do porównań. każdemu polecam by zanim coś wybierze posłuchał porównawczo i to najlepiej u siebie.

Czytałeś swoją wypowiedź? Co to za innowacyjne nowości i jaka to skala?

Już bardziej należałoby cenić STXa, choćby za to, że i własne głośniki robi, a nie przepakowuje chińszczyznę do własnych skrzynek. Skalę produkcji też mają większą. Sądzę, że porównanie cenowe (nie licząc Diamond'ów), w odniesieniu do jakości wyrobów, też wypada na korzyść STXa.

Tak tylko dodam, że miałem akurat możliwość odsłuchania w tej samej cenie Pylonów i STX'ów. Nie zgodzę się z tą wygraną na korzyść STX. Odpalałem wówczas Sabbath Bloody Sabbath i sam sprzedawca, w salonie, powiedział mi tak: "teraz podłączę Panu coś innego, też polskiego". Nie kupiłem żadnych kolumn, bo w międzyczasie dostałem znacznie lepszą ofertę na sprzęt używany (projektowane DYI na bazie Bowersów DM220), ale o wiele, wiele klas wyżej niż oba produkty, a i masa sprzętu droższego kilkukrotnie. W każdym razie, na STX dźwięk (mówię cały czas o tym samym przedziale cenowym - wówczas to było 1500-2000) był całkowicie płaski, a potężne gitary grały po prostu śmiesznie, jakby przed kolumnę, a słuchacza umieścić wiele ścian. Dopiero podpięcie identycznie cenowych Pylonów pokazały, że jednak te gitary grać potrafią, jakby odzyskano dźwięki, które gdzieś się zgubiły. W każdym razie, jakoś prędzej chyba wolałbym Pylona niż STX po tym odsłuchu.

Wiem, interesuje Was pewnie co wolałem kupić - słucham na modyfikowanych i oryginalnych Bowersach oraz oryginalnych Monitorach Audio.

Jak w tamtym czasie byłeś nieobecny na forum to nie zauważyłeś, że w każdym wpisie q21 jako propozycja kolumn zawsze pojawiały się Pylony, nachalnie do wszystkiego i do każdej muzyki.

Niestety coś w tym jest. Pylon ma selektywnie wybraną grupę salonów z którymi współpracuje. Dzięki temu są w stanie utrzymać wyższą marże na produkty. Q21 raczej, nie wiem, ale na pewno, należy do ich partnerów premium. Więc polecają bo mają z tego dużo. Ale oczywiście zawsze sugerują odsłuch. Więc nie chcesz nie bierz, chcesz to weź.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.