Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z onkyo tx-nr 705 na tx-nr 1008

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

,ten model jest jeszcze mocniejszy od 905,

Czy aby na pewno?

905 to był topowy model, 1008 to model ze średniej półki. Oczywiście jednak dużo nowszy.

Ma jednak mniejsze trafo, mniejszy pobór maksymalny prądu i jest sporo lżejszy.

Za 905 jak masz kompletną, karton i te duperele masz szansę wsiąść 1100-1200 zł (+/-)

Ostatnio ktoś na allegro wystawił za ..... 2 tys. Ale to kosmos, albo polowanie na frajera bez przynęty - jak kto woli...

Czy warto się przesiadać nie wiem, mam awersję do tej firmy po wpadce z padającym modułem HDMI. Ja bym szukał czegoś innego - w okolicach 2 tys. za dobrą używkę można już coś trafić fajnego

Na pewno warto sprzedać to co masz - ostatni dzwonek żeby wsiąść konkretny grosz i się zmodernizować...

P.S. Ops zasugerowałem się tym co koledzy piszą - 905, a nie spojrzałem na tytuł - Przy 705 Twoja cena/Wycena jest poprawna...

Ja jestem zadowolony z dźwięku tego 705 ale wiadomo chce się lepiej. Znalazłem tez 737 z funkcja wifi itp. Ale to chyba podobna polka co 705? A co byś polecił z innych tez firm w cenie do 2 tys ?

Kolumny póki co Tannoy mercury plus sub klipsh ale się wymieni za jakiś czas

Ja bym się skłaniał do tego co napisał kolega Shrek. Sam osobiście jako branża (boję się tego sprzedawać) i prywatnie (bo mam TXNR5007- 3* w serwisie) mam awersję do tej firmy za moduły HDMI. Zresztą ostatnio wróciły z serwisu NR616 i NR414 klienta i niebawem wróci NR717 wszystkie trzy z taką samą usterką ale inną niż słynne HDMI - na kartach gwarancyjnych serwisant napisał - Naprawa DSP. Objaw był taki, że nie było dźwięku - nie zapalały się flagi używanych głośników. Nie pomagały resety. Pomimo upływu gwarancji serwis Onkyo naprawiał te urządzenia za co duży plus dla firmy, niemniej jednak ja mam dosyć wysyłek i zabawy z tym, a i klient nie ma sprzętu w domu ze trzy, cztery tygodnie. Dlatego zastanowiłbym się nad tym ile czasu ma ten NR1008 i czy jest po naprawie/wymianie tej płyty HDMI + naprawa DSP. Taka naprawa starcza na jakieś dwa lata potem jest powtórka z rozrywki. Jeśli nie był naprawiany a ma około 3 lat to jest szansa że padnie lada moment, albo została niedawno naprawiona i dlatego klient sprzedaje. Myślę, że za 2 kafle to ja bym poszukał jakieś inne używki np jakiejś Yamaszki albo coś z grupy Denon/Marantz.

O też bym popatrzył za Denon / Marantz - czyli jak Kolega powyżej.

Denon troszkę mniej się ceni, czyli przy zakupie używki dostaniesz więcej za mniej, niż u Marantza...

Za 905 jak masz kompletną, karton i te duperele masz szansę wsiąść 1100-1200 zł (+/-)

Ostatnio ktoś na allegro wystawił za ..... 2 tys. Ale to kosmos, albo polowanie na frajera bez przynęty - jak kto woli...

Właśnie go sprzedałem.

Muszę przewietrzyć mój system…

Witaj,

Zdecydowanie warto,

Zwłaszcza żę starsze modele Onkyo serii 7 grały gorzej od serii 6 !!

Abstrakcja jednak montowali tak słabszy zasilacz. Rożnica polegała na Pre outcie i main in.

Modele 4 cyfrowe od Onkyo to klocki godne polecenia.

Pamiętaj jednak aby zostawić mu obszar wokół niego wolny do prawidłowej wentylacji.

Jeśli lubisz dźwięk Onkyo po przesiadce na Denona będziesz musiał chwilę się przyzwyczajać.

Właśnie go sprzedałem.

W jakiej cenie?

Pamiętaj jednak aby zostawić mu obszar wokół niego wolny do prawidłowej wentylacji.

Goowno daje ten obszar, u mnie w domu NR5007 stał na meblu a nie w szafce, niczym dookoła nie był ograniczony i trzy razy się tak samo sfajczył. Mam go dalej i jest sprawny, ale używam innego amplitunera :D. Mam jednak cichą nadzieję, bo Onkyo to dobra marka, która ma fajne rozwiązania i wiele lat dobrej historii za sobą, więc pewnie poprawi awaryjność, a my dowiemy się o tym z tego forum za dwa trzy lata po wypuszczeniu nowej serii RZ, która ponoć pozbawiona jest tych wad. Ja póki co jako branża boję się handlować produktami tej firmy.

Ją z kolei slyszalem o nagminnie padających płytach HDMI u jednego z konkurentów. Niestety nie mamy i nigdy nie będziemy mieli wglądu do rzetelnych wyników ile danych produktów ulega awarii. Produkty są wykonywane coraz gorzej u wszystkich i nie ma co ukrywać.

Pozd

Czy ponownie przeklamiesz ze chodzi o denona jak juz to kiedyś robiłeś ?

Przeciez to kłamstwo w zywe oczy...

Czego to ludzie dla zysku nie zrobia .

Ale jak ktoś ma interes w sprzedazy onkyo to co innego może napisać. ...

Michał czy ten post w moim kierunku?

Jeśli tak to jaki mam interes w sprzedaży onkyo jakiego nie mam w sprzedaży denona?

Niestety nie mogę ci otwarcie powiedzieć skąd mam taką informację. Jednak "kłamstwo w żywe oczy" świadczy że też jesteś z branży i masz dane na temat ilosci sprzedaży oraz serwisów danych modeli?

Bo jak bez tego możesz oczerniać innych?

Nie dane serwisowe a to co widze na eBay w różnych krajach i innych portalach sprzedażowych sa moja podstawa i sadze ze to najbardziej wiarygodne źródło. ..

Wyniki sa bardzo klarowne

Napislem ten post ponieważ juz ktorys raz to piszesz a dobrze wiemy jak jest z onkyo i ty jedyny widzisz te sytuacje inaczej wiec musisz mieć w tym interes. ..

Branzy nie jestem i nie mam scisle tajnych danych serwisowych- które moga byc również nie szczere bo ktora firma wbije sobie noz w plecy takimi danymi

Jaki mozesz miec interes sprzedajac obie marki?

Otoz wieksza marza na danej marce.to przeciez zadna nowosc a popularna strategia.

Ps. Branza Studio 7 ujął to jasno i klarownie.

w poscie powyżej. ...

Ją z kolei slyszalem o nagminnie padających płytach HDMI u jednego z konkurentów. Niestety nie mamy i nigdy nie będziemy mieli wglądu do rzetelnych wyników ile danych produktów ulega awarii. Produkty są wykonywane coraz gorzej u wszystkich i nie ma co ukrywać. Pozd

Ściemniasz kolego na maxa - tajne dane - koń by się uśmiał :):) - najlepsze dane to umiejętnie czytany Net e ten mówi co innego

Sprzedaż za granicą onkyo jest dość spora w sumie nie dziwi mnie wystawianie szrotow głównie z Niemiec uszkodzonych produktów. Dane które miałem ją pochodzą ze sprawdzonego źródła.

Miałem już się nie wdawać w dyskusję na ten tamat więc tak po prostu zrobię.

Nie będę też dyskutował na temat marzy. Ale nie mam większej na onkyo mogę cię zapewnić.

Polecam onkyo, denona, yamahe możesz to sprawdzić. Nie mam z nikim żadnej wyjątkowej umowy czy profitów.

Osobiście uzytkowalem onkyo i denona i nie miałem z żadnym problemów. Do tej pory oba służą.

A jedyny uszkodzony onkyo jaki do nas trafił był zamknięty w szafce mimo naszej rady aby tego nie robić.

Jasne możesz nie wierzyć, jednak każdy może miec swoje zdanie na dany temat a jeśli nie ma się potwierdzenia w wynikach oszczerstwa typu wierudne kłamstwo są nie na miejscu.

Pozdrawiam i życzę Ci udanego popołudnia

Dane nie są tajne ale nie chcę ujawniać źródła, zresztą dobra...

Miałem x2000 padł po 2 miesiącach. Wrócił z gwarancji podobno po naprawie modułu HDMI. Po dwóch latach to samo.

Wymienili na nową sztukę i też siadła.

Dałem sobie spokój i mam stereo :)

nie oskarzal bym gdyby był to pierwszy raz,niestety robisz to ponownie stad moja reakcja...

co do danych ,,scisle tajnych,, -- grypa volkswagena tez była uczciwa a od niedawna wiadomo co się dzieje , i tak to jest z koncernami , liczy się kasa a klient... wiadomo

to były moje ,,3 grosze,, i tyle mojego...

Panowie z calem szacunkiem co to wogole za zesatwienia. Nie macie pojecia o realnych sprzedazy tych amplitunerow w europie. Rynek w Polsce to zaledwie ulamek tego co producenci sprzedaja w europie.

Nie oszukujmy sie kazdy produkt robiony jest teraz slabo. dawniej elementy byly metalowe, z duzym odlewanym trafem, poteznym zasilaczem i dobra obudowa. Teraz wszystko jest plastikowe, z dziadoskim zasilaniem. moduly HDMI obok zasilacza i koncowek mocy. No generalnie wszystko idzie z fabryki byle zrobic.

I to ze padnie to pewne pytanie kiedy i czy trafiles na model akurat fartowny.

Dotyczy to wspolczesnej elektroniki kazdego pokroju.

Dane nie są tajne ale nie chcę ujawniać źródła,

Niestety powiedziało sie A trzeba powiedziec B

Nie dane serwisowe a to co widze na eBay w różnych krajach i innych portalach sprzedażowych sa moja podstawa i sadze ze to najbardziej wiarygodne źródło. ..

Wyniki sa bardzo klarowne

No to akurat nie jest wogole klarowne zrodlo ani miarodajne dane.

Dla przykladu amplituner Denon X2200 sprzedawany w polsce 2500-3000 zł sprzedawany byl na promocjach w anglii za 1250 zł po lepszym kursie. Nie wiem jak w niemczech bo nie znam tego jezyka.

Jesli komus z UK zdupczy sie taki ampli to go nie sprzedaje i nie wystawia jako zlom z napisem zepsuty tylko leci w kosz bo za 3 dni pracy kupi nowy. Onkyo ma wieksza sprzedaz w Niemczech i UK i pewnie durni licza ze jak wystawia na ebay czy polskie allegro to ktos kupi.

O takich rzeczach jak uszkodzenia sie nie pisze. to ze gdzies ktos napisal na forum polskim czy obco jezycznym nie wnioskuje nic. Dystrybutorzy czy salony takze beda limczec na ten temat. Dziwie sie s4home i studio7 ze tak latwo to przyznaja.

Q21, RMS, Hi-Fi station jakos milcza. Nikt nie ma interesuj w podawaniu takich danych.

Wiec jesli ktos nie przedstawi realnych papierowych danych najlepiej z niezaleznych serwisow (a pewnie takowych nie ma lub sa nie do dostania) to pozostaje nam albo nie kupowac nic albo kupowac i sie tym nieprzejmowac.

u mnie w domu NR5007 stał na meblu a nie w szafce, niczym dookoła nie był ograniczony i trzy razy się tak samo sfajczył.

To akurat mnie troche dziwi bo to wysoki model tego producenta. słyszałem o gorszych liniach z lat amplituner 616 i 626 ale 5007 był chyba wczesniej o ile dobrze pamietam? Co mu robiles sie tak sie sfajczyl? grzałeś go tak namietnie :)

Swego czasu grałem długo na 905tce po 10 godzin dziennie z dosc duzym natezniem. był tak goracy ze nie dało sie go dotknac. po paruy miesiacach chyba 7 zaczal sie zawieszac. wszystko dzialalo ale zdazalo mu sie zawieszac. Restart pomagał ale na krotko.

Tyle ze grzałem go nadal na fulla. I tak sie zdziwilem ze tyle wytrzymal przy takim uzytkowaniu :)

Kolega troszkę mało zna realia Anglii piszac ze cos za 1250 zl jak się popsuje to sie wyzuca

Ciekawe czy sam bys wyrzucił ?

Takie mity to między książki bo każdy myśli ze w anglii to kasa na chodniku lezy a ktos nie znajac realii pisze co powyżej

Skad to wiem - mieszkałem tam sporo lat. ...

Ps.

Właśnie sprawdziłem z ciekawości i w tej chwili jest 16 uszkodzonych amplitunerow onkyo na angielskim eBay na sprzedaż.

Po co Angole,czy Niemcy,Holendrzy mają coś wywalać. Kupują sprzęt w dobrych cenach,mają dopóki jest to na gwarancji,potem nasi rodacy jeżdzą po Europie i odkupują to wszystko za nie wielkie pieniądze,i puszczają na naszym allegro.Wiem bo byłem,i podam średnie ceny tych u nas kultowych modeli Onkyo 3007 około 300 euro Onkyo 905 250 euro,Marantz Sr-7008 400 euro,Yamaha 3067,2020. 450 euro po tyle widziałem,sam kupiłem kiedyś trochę dobrego sprzętu za grosze,Denony,i inne też w podobnych pieniądzach,dodam że dobrych maszyn jest jak na lekarstwo.

To akurat mnie troche dziwi bo to wysoki model tego producenta. słyszałem o gorszych liniach z lat amplituner 616 i 626 ale 5007 był chyba wczesniej o ile dobrze pamietam? Co mu robiles sie tak sie sfajczyl? grzałeś go tak namietnie :)

No jeszcze bym zrozumiał jakby chodził w trybie 24/7 ale to było normalne używanie. Miałem podpięty projektor i TV to na początku na jednym z wyjść HDMI obraz był mocno zaśnieżony, za drugim razem podobnie, tyle że nie chciał się załączyć i mrugała ikonka HDMI, do pewnego momentu pomagało podgrzanie suszarką potem już serwis. Trzeci raz to samo. Teraz jest naprawiony, ale wstydzę się go sprzedać komuś a sam go nie używam bo Anthem 510-tka bije go na głowę nie mówiąc o Arcamach. Stoi tak sobie i zakwita.

A czym bija go na głowe te dwa amplitunery,chyba nie mocą.

Właśnie mocą !! ale nie taką z parametrów podanych przez producenta w instrukcji tylko taka naprawdę. Co z tego, że trafo potężne jak nic z tego nie wynika - 1160W poboru prądu idzie chyba w tą temperaturę na płycie HDMI a nie w impuls. W Focalach 836VW nawet specjalnie membran nie jest w stanie ruszyć, Anthem i Arcam (AVR550 i 750) robi to bez problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.