Skocz do zawartości
IGNORED

Psvane 845-TII ktoś słyszał

dlmtb

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Chcę zakupić zapasową parę lamp 845

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obecnie mam 845 produkowane przez którąś z chińskich fabryk i "ukwieconą" przepięknym napisem Line Magnetic która siedzi fabrycznie w moim LM518Ia. Nie wiem co to za lampy, chodzi o oznaczenie literowe B lub T. Na korpusie ani szkle nie mam żadnej informacji. Na stronie producenta wzmacniacza też nie znalazłem nic co by określało z jaki typ 854 ląduje na pierwszy montaż.

Wiem że zamiast Psvane można kupić coś lepszego ale cena robi swoje :) Jako alternatywę rozważałem jeszcze Shunguang 845

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale zdaje się że to mniej więcej to samo co mam obecnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z chęcią poczytam doświadczenia kolegów a w szczególności opinie czy warto kupic "repliki WE" z oferty PSVane ?

----------------------------------------------------

Jak w temacie. Chcę zakupić zapasową parę lamp 845

Ukryta Zawartość

Obecnie mam 845 produkowane przez którąś z chińskich fabryk i "ukwieconą" przepięknym napisem Line Magnetic która siedzi fabrycznie w moim LM518Ia. Nie wiem co to za lampy, chodzi o oznaczenie literowe B lub T. Na korpusie ani szkle nie mam żadnej informacji. Na stronie producenta wzmacniacza też nie znalazłem nic co by określało z jaki typ 854 ląduje na pierwszy montaż.

Wiem że zamiast Psvane można kupić coś lepszego ale cena robi swoje :) Jako alternatywę rozważałem jeszcze Shunguang 845

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale zdaje się że to mniej więcej to samo co mam obecnie.

Mam te lampy od roku. Najpierw kupiłem shuguangi 845 B. Psvane prawie 2 razy droższe ale i sporo lepsze. Dźwięk bardziej namacalny. Natomiast mam też lampy które kupiłem razem ze wzmacniaczem i co prawda nie bawiłem się specjalnie w porównania bo nie chce mi się ciągle przekładać lamp ale włożyłem je potem jeszcze raz czy dwa i wydaje mi się ze od tych psvane graja wcale nie gorzej. Są bez żadnych napisów ale zbudowane są w zasadzie tak samo tyle że mają mniej getteru. Nawet zrobiłem zdjecie i może je tutaj na forum zamieszczę może ktoś rozpozna. Więc te lampy które masz we wzmacniaczu wcale nie musza być gorsze od Psvane. O ile wiem to wszystkie lampy 845 z wyjątkiem ELROGA i KR audio są produkcji chińskiej włącznie z Sophią więc może się zdarzyć że te droższe różnią się tylko marką a nie jakością. Jak to zwykle w naszym światku bez osobistych odsłuchów się nie obejdzie.

Ale wracając do Psvane T mk II to lampy co najmniej przyzwoite. Jeśli chodzi o repliki to słyszałem opinie znanego w kraju konstruktora że jeszcze trochę lepsze ale w czym dokładnie już nie dociekałem bo drogie jak dla mnie.

Chyba małe nieporozumienie. Ja mam jeszcze inną wersję ale może nie ma aż tak wielkiej różnicy

Ukryta Zawartość

a pytanie dotyczyło tych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam te lampy od roku. Najpierw kupiłem shuguangi 845 B. Psvane prawie 2 razy droższe ale i sporo lepsze. Dźwięk bardziej namacalny. Natomiast mam też lampy które kupiłem razem ze wzmacniaczem i co prawda nie bawiłem się specjalnie w porównania bo nie chce mi się ciągle przekładać lamp ale włożyłem je potem jeszcze raz czy dwa i wydaje mi się ze od tych psvane graja wcale nie gorzej. Są bez żadnych napisów ale zbudowane są w zasadzie tak samo tyle że mają mniej getteru. Nawet zrobiłem zdjecie i może je tutaj na forum zamieszczę może ktoś rozpozna. Więc te lampy które masz we wzmacniaczu wcale nie musza być gorsze od Psvane. O ile wiem to wszystkie lampy 845 z wyjątkiem ELROGA i KR audio są produkcji chińskiej włącznie z Sophią więc może się zdarzyć że te droższe różnią się tylko marką a nie jakością. Jak to zwykle w naszym światku bez osobistych odsłuchów się nie obejdzie.

Ale wracając do Psvane T mk II to lampy co najmniej przyzwoite. Jeśli chodzi o repliki to słyszałem opinie znanego w kraju konstruktora że jeszcze trochę lepsze ale w czym dokładnie już nie dociekałem bo drogie jak dla mnie.

Chyba małe nieporozumienie. Ja mam jeszcze inną wersję ale może nie ma aż tak wielkiej różnicy

Ukryta Zawartość

a pytanie dotyczyło tych

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedz. Te z twojego linki to zdaje się takie Psvane które idą na tzw. pierwszy montaż

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza wszelką wątpliwość udało mi się wreszcie rozszyfrować jakie lampy 845 mam fabrycznie zamontowane. Są to najtańsze Psvane czyli te

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To pozostaje chyba tylko upgrade do replik WE845 :)

Myślałem też o Full Music.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

A czemu nie z pierwszego postu? Mam z tej serii 2a3 i uważam ze całkiem dobre lampy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czemu nie z pierwszego postu? Mam z tej serii 2a3 i uważam ze całkiem dobre lampy.

Ukryta Zawartość

Nie twierdzę że są złe. Mam doświadczenie z Psvane i Full Music. Co prawda porównywałem te dwie marki w przypadku lampy 6SN7 i z całą pewnością Full Music wypadł w tym porównaniu lepiej. Obie lampy miałem w Mingdzie MC368BSE. Zresztą Full Music to Sophia która w USA jest sprzedawana w cenie o około 1/2 większej niż to samo pod brandem FM.

Ukryta Zawartość

Jak wymienisz to daj znać czy warto. Za jakiś czas tez mam zamiar nabyć Line Magnetic 518 i będę wiedział czy warto. Z tego co pamiętam to jednak sugeruje się wymianę lamp sterujących żeby modyfikować - uzyskać "lepszy" dźwięk.

Jak wymienisz to daj znać czy warto. Za jakiś czas tez mam zamiar nabyć Line Magnetic 518 i będę wiedział czy warto. Z tego co pamiętam to jednak sugeruje się wymianę lamp sterujących żeby modyfikować - uzyskać "lepszy" dźwięk.

Lampy sterujące wymieniłem od razu. Fabrycznie siedzą tam bliżej niezidentyfikowane chińczyki. Najwięcej dała zmiana fabrycznych 12AX7 na Full Music. W miejsce 6L6 dałem Tung Sole z nowej produkcji a za prostownik 5AR4 poszła Electro-Harmonix też nowa produkcja.

Tak. Rozważałem inne opcje nawet KT66 ale w końcu nie mając chęci ryzykować wydatków i rozczarowań poszedłem na łatwiznę i wsadziłem sprawdzone Tung Sole. Myślę że w przypadku zarówno driverów (6L6) jak i prostownika (5AR4) w tym wzmacniaczu zmiana lamp nie jest aż tak odczuwalna jak w przypadku zmiany lamp sterujących (12AX7). Z resztą do podobnych wniosków doszli testerzy opisując LM518IA.

Być może ale wsadzenie takiej EL34 myślę ze dużo by zmieniło. Pytanie tylko czy na + . suma sumarum zmiana tetrody na pentode to chyba tak jakby zmienić wzmacniacz.Jak dla mnie możliwość stosowania tylu, tak różnych lamp to rewelacyjne rozwiązanie dla kogoś kto ciągle lubi eksperymentowac z dźwiękiem.

• 2 tygodnie później...

mozesz opisać co i jak się zmieniło?

Co się zmieniło ? Wszystko :) Nie ma sensu rozpisywać się nad różnicami bo te są w przypadku zastąpienia lamp fabrycznych czymś porządnym zasadnicze. W zasadzie we wszystkich wzmacniaczach (pomijam sprzęt za dziesiątki czy setki tysięcy złotych) producent na pierwszy montaż daje tanie żarówki. Jak nie bez-markowe chińskie to co najwyżej Tung Sol, Svetlany czy Elektroharmoiksy czyli ruskie z nowej produkcji. Ich zaletą jest trwałość ale nie jakieś wyrafinowane brzmienie. Moim zdaniem Full Music i Psvane to obecnie chyba najlepsi producenci lamp. W każdym przypadku zmiany z fabrycznych na ww. będzie duża poprawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.