Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw stereo

chester777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie przeprowadziłem się do nowego mieszkania i planuje zakup sprzętu do słuchania muzyki. Mój budżet nie jest za duży (max 2 tyś. zł) w ogóle na początku chciałem pójść na łatwiznę i - kupić jakąś mini wieże i problem z głowy... Zacząłem jednak trochę szperać w sieci, znalazłem to forum i pomyślałem że z waszą pomocą udałoby mi się złożyć jakiś używany zestaw który zadowoliłby moje skromne wymagania a pewnie będzie o niebo lepszy od mini wieży....

Mam do nagłośnienia pokój ok. 20 mkw, mieszkanie w bloku więc bardziej zależy mi brzmieniu niż mocy, której nie będę miał możliwości wykorzystania bez jednoczesnego wkurzania sąsiadów. Słucham głównie bluesa, rocka, hard rocka, rzadziej heavy metalu, ogólnie muzyki gitarowej. Źródłem dźwięku byłby głównie odtwarzacz CD i tuner, w przyszłości gramofon. Możliwość podłączenia komputera czy TV byłaby miłym dodatkiem ale nie jest konieczna.

Jak na razie przeczytaniu tutaj wielu wątków, tematów i komentarzy odnośnie "budżetowego sprzętu" skłaniam się do:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam pojęcia jak by to brzmiało razem i nie mam możliwości iść na odsłuchy. Potrzebuje waszej pomocy żeby to miało ręce i nogi...

Jestem otwarty na wszelkie propozycje i sugestie.

Z góry dzięki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/128626-pierwszy-zestaw-stereo/

Witam. Za nim coś kupisz, warto trochę pośledzić forum. Szczególnie popatrz na wątki związane ze sprzętem.budżetowym w zakładce START lub HI-FI. Możesz użyć wyszukiwarki używając kilku pojęć związanych z takim sprzętem - wzmacniaczami, kolumnami itp. Jak wyszukasz coś, to posprawdzaj sobie w Internecie na temat danego modelu sprzętu, jego charakterystyki, opinii itd. Nie kupuj sprzętu na "pałę", tak jak podane przez Ciebie kolumny, odpuść je sobie.

pozdrawiam

W sumie nieźle wszystko wykombinowałeś w tej cenie, ale kolumienki dał bym inne. Z tanich które słuchałem to Mercury M2 od tannoy. Dodaj jeszcze z odtwarzaczy CD marantz cd-63, 67mkII, CD52, moze coś od sony miałem kiedys cdp-x222ES, onkyo DX-6730. Ze wzmacniaczy fajnie grał Onkyo A8850 i jeszcze jakąś integ miałem ale nie pamiętam. Fajny był Marantz PM6010 ale wersja KIS, wersja OSE pisali ze przymula. Co do tunera nie lepiej coś z radia internetowego?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Jeżeli chcesz kupić zestaw to zdecydowanie poleciłbym lepsze głośniki i inny wzmacniacz. Proponuję np Nad C350 (koszt około 700-850 zł) i Kolumny podstawkowe Monitor Audio RX1 lub 2 albo np ACOUSTIC ENERGY 301 (jeżeli miałbyś kogoś w UK). Kolumny jak i wzmacniacz są podstawą systemu i w 80% odpowiadają za to co słyszymy. Pozostałem elementy możemy dokładać i dobierać i odtwarzacz CD i tuner. Miałem Denona PMA 710AE i powiem może na początek na start może być, ale NAD C350 starszy i gra zdecydowanie lepiej i łatwiej do niego dobrać kolumny. Denon 720AE ma na dzień dzisiejszy dobrą cenę i faktycznie w oparciu o niego można zbudować tani zestaw ale dźwięk będzie klasy średniej. Za 1200 zł można kupić wzmacniacz Yamaha AS700 lub Marantz PM6005, trochę dokładamy i mamy sprzęt z gwarancja wprawdzie nie polską ale lepszej klasy od 720AE.

. Za nim coś kupisz, warto trochę pośledzić forum.

No właśnie sledzę i mam wrażenie że im dłużej to robię tym bardziej nie wiem co wybrać...

Nie kupuj sprzętu na "pałę", tak jak podane przez Ciebie kolumny, odpuść je sobie.

Właśnie na tym forum, już nie pamiętam w którym temacie wyczytałem że Arcusy są całkiem ok jeżeli chodzi o cena/jakość. podobno warto brać pod uwagę MAGNAT QUANTUM 673 albo Pylon Audio Pearl Monitor ale nie znalazłem używek a kupując nowe za około 900 zł/para raczej nie wyrobie z budżetem

Co do tunera nie lepiej coś z radia internetowego?

Myślałem o tym ale z radia słucham jedynie "Trójki". Co prawda można słuchać tej stacji również przez internet ale wolałbym więcej kasy przeznaczy na kolumny czy wzmacniacz niż na tuner...

Naprawdę lepiej rozłożyć zakupy na raty i kupić lepsze kolumny może Magnat Q 673 już mogłyby być, choć nigdy ich nie słuchałem, może Tannoy DC6 za 1200 zł i kupić Nad C350 lub nawet Denon 720AE (z Tannoy nawet zagra). Tannoy DC4T Signature (idealne do 20m2) mam takie i będę sprzedawał bo wymieniłem wczoraj na Precision 6.2. Proponuję posłuchaj czegoś w salonie i zobacz co Ci pasuję dźwiękowo. Ja od lat słucham Tannoy i od niedawna Kef i bardzo lubię te marki. Słuchałem Monitor Audio różnych monitorów, trzeba dobierać dobrze do wzmacniacza bo nie ze wszystkim fajnie grają czy Bronze czy Silver czy BX czy RX.

Tuner możesz naprawdę kupić używany tańszy i da radę bo i tak jakość dopiero będziesz miał z cd lub z plików FLAC. Niestety jakość dźwięku w dużej mierze uzależniona jest od jakości nagrania i słabe mp3 nigdy nie zagra jak oryginalny flac czy cd.

Tani budżetowy Denon do rocka? Nie polecam, po tygodniu znienawidzisz tę muzykę.

NAD (C350, C372, C520), Rotel (RA-960BX, RA-935, 930,931, RA-840BX, RA-860, RA-870, RA-02), może coś ze starszego Marantza (PM7000,7200,8000), do tego Tannoy'e z serii M (np. M2 polecane przez bumbum), albo Mission lub Usher S520, starsze modele B&W - te sprzed serii 6xx, i do tego jakiś tani tuner Rotela ( w każdym przypadku dużo ciekawszy dźwięk niż z Denona TU).

I można zaczynać przygodę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

wolałbym więcej kasy przeznaczy na kolumny czy wzmacniacz niż na tuner..

To kup Audiocasta z chin za 35usd, moja córka ma takie coś, małe i ma wszystkie radia, obsługa Spotify Connect, Tidal, DLNA itd.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Odnośnie tunera można coś takiego tylko trochę poza budżetem:

Ukryta Zawartość

Kiedyś miałem coś podobnego Noxon 540+ i kupiłem go wtedy za 480 zł i kolega, który ode mnie odkupił chwali sobie. Dodatkowo te urządzenia są odtwarzaczami strumieniowymi (flac niestety do 24/48).

Ukryta Zawartość

Tani budżetowy Denon do rocka? Nie polecam, po tygodniu znienawidzisz tę muzykę.

Lepiej tego pana nie słuchaj - on do wszystkiego poleca Rotela, co byś nie napisał. Takie małe odchylenie :)

Denon pma 720ae bardzo dobrze spisuje się w rocku i metalu.

NAD (C350, C372, C520), Rotel (RA-960BX, RA-935, 930,931, RA-840BX, RA-860, RA-870, RA-02), może coś ze starszego Marantza (PM7000,7200,8000), do tego Tannoy'e z serii M (np. M2 polecane przez bumbum), albo Mission lub Usher S520, starsze modele B&W - te sprzed serii 6xx, i do tego jakiś tani tuner Rotela ( w każdym przypadku dużo ciekawszy dźwięk niż z Denona TU).

I można zaczynać przygodę.

Te marantze do rocka też są średnie.

?👈

A jeszcze lepszy pma 2020ae i co z tego? Jak na swoją cenę (750 allegro) gra naprawdę przyzwoicie.

Dzięki bardzo za wszystkie informacje i propozycje.

Na początek pozostanę chyba przy Denon 720AE, ale wstrzymam się jeszcze trochę i będę polował na tego NAD'a C350. Do tego poszukam polecane przez was Tannoy'e. Z tunerem na razie się wstrzymam.Wygląda na to że i tak przekroczę budżet. Wolałbym najpierw kupić odtwarzacz CD a na tuner coś odłożyć w przyszłości i może faktycznie wybrać coś z radiem internetowym.

Jakieś propozycje odnośnie odtwarzaczy CD? Oprócz tego co proponował bumbum w poście nr 3.

Lepiej tego pana nie słuchaj - on do wszystkiego poleca Rotela, co byś nie napisał. Takie małe odchylenie :)

Oj, nie zawsze Rotela, polecam też parę innych marek, jednakże miałem Denona i bardzo szybko podziękowałem. Odechciało mi sie rocka.

Te marantze do rocka też są średnie.

No nie wiem, na pewno dużo ciekawsze niż większość starych Denonów.

Masochista. I kto tu ma odchylenie.

Akurat ten Denon to rockowa porażka.

W innych stylach muzycznych też nie daje rady i przy większej głośności po prostu gubi się.

Ależ oczywiście, ja zawsze staram się opisywać własne doznania soniczne :-)

Po prostu do rocka, punka i metalu Denon totalnie nie podpasował.

W lżejszych kompozycjach było już lepiej choć za bardzo energetycznie jak na soft music.

Ile osób tyle ,,idealnych systemów''

Najlepszy jednak jest taki na którym nie stracisz przy sprzedazy ;)

Bo najwieksza przyjemność jest z testowania sprzętu ;)

To tłumaczy skąd koledzy mają taka wiedzę ;)

Pozdrawiam !

Z tanich systemów uważam można rozważyć:

- Pylon Pearl (na głośnikach Tonsil) lub Pearl 20 + NAD 315/316 lub pma 720AE.

- STX Electricino 150 + pma 720AE

Mini wieża Yamaha za 3000-4000PLN (z kolumnami) gra całkiem przyzwoicie. Być może używaną da się dostać za 2kPLN. Odpada wtedy kombinowanie ale

kolumny podłogowe będą miały trochę lepszy bas.

Dzięki za wszystkie sugestie i opinie.

Nie chcąc kupować wszystkiego w ciemno znalazłem salon z używanym sprzętem stereo. Po kilku dobrych godzinach odsłuchów ze sprzętu, który był dostępny w moim budżecie wybrałem:

wzmaka Rotel RA-931 (po tuningu)

odtwarzacz NAD C542

tuner Rotel RT-950BX

monitory Mordaunt-Short MS15

Na początek taki zestaw mi wystarczy i jak dla mnie zgrywa się to całkiem fajnie. Teraz czas odkrywać swoje płyty na nowo :)

PS. Potrzebuje jeszcze antenę do tunera. jakieś sugestie?

Mieszkanie w bloku więc z łażeniem na dach może być problem. Domyślam się że antena zewnętrzna będzie o niebo lepsza od wewnętrznej. Potrzebuje coś co mógłbym zamontować np. na balkonie....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.