Skocz do zawartości
IGNORED

Częstotliwość odcięcia w przypadku braku subwoofera

Włodi

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak wczesniej napisalem to nie jest zadne nakladanie sie basu kolumn i suba. Podczas zmiany czestotliwosci odciecia "podchodzac" ku gorze bas ponizej "sciagany" jest z kolumn i kierowany na suba. Mowa o stereo. W kinie jest podobnie bo odciete czestotliwosci trafiaja dodatkowo do suba oprocz dedykowanego kanalu lfe. Zmieniajac odciecie czy w stereo czy w kinie slychac wyraznie ze kolumny zaczynaja odtwarzac inna wartosc niskich czestotliwosci.

Czyli jest normalnie, tradycyjnie, jak według teorii ustawienia KD powinno być.

Ale nie ze jest dublowany bo skoro z tych kanalow kierowany jest na suba to nie ma mozliwosci zeby byl i na kolumnach i na subie.

Niektóre amplitunery mają taką opcję.

Powtarzam, że "mówię" to na przykładzie Yamahy, byc moze w innych amplitunerach jest inaczej ale ten sposób wg mnie jest jak najbardziej sensowny.

Powtarzam, że "mówię" to na przykładzie Yamahy, byc moze w innych amplitunerach jest inaczej ale ten sposób wg mnie jest jak najbardziej sensowny.

Tak jest tylko przy sygnałach LFE pozostałe sygnały jak bas zawarty w muzyce dociera i na fronty i na subwoofer, kiedyś ta opcja nosiła nazwę "Both"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teoretycznie to co pisze Włodi jest możliwe. Jeśli sub jest wyłączony, to bas ze wszystkich kolumn small jest przenoszony na fronty. Ustawienie wyższego odcięcia powoduje, że więcej basu jest kierowane na fronty, co powoduje jego dublowanie (pełne pasmo kanału frontów + bas ze wszystkich kanałów small do częstotliwości odcięcia). Z tym, że sytuacja i tak dość dziwna, bo na surroundach tego basu jest i tak bardzo mało. Na centralnym jest trochę więcej, więc może to z niego pochodzi to dodatkowe niskie pasmo.

Ale tak jak mówię to bardziej teoria, nie sprawdzałem takich ustawień w praktyce.

Z tym porównywaniem do trybu direct nie rozumiem - przecież to jest tylko do stereo, a my chyba mówiliśmy o ścieżce wielokanałowej?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• 2 tygodnie później...

@qbakos, to co piszesz w pierwszej części posta ma sens i właśnie takiego wyjaśnienia mi potrzeba. Jednakże zjawisko jest zauważalne również w trybie STEREO, nie tylko w Pro Logic, gdzie grają wszystkie kolumny. Może tryb STEREO ma za zadanie zdownmixować wszystkie kanały do dwóch, dlatego działa na nim odcięcie z surroundów. Choć to trochę naciągana historia, bo skoro leci ze źródła materiał w dwóch kanałach, to z czego ma robić downmix. Ale może to tryb STEREO miał być w założeniu tym, który akceptuje wszelkie ustawienia typu parametry pomieszczenia, regulację barwy, czy właśnie odcięcie. Na pewno opóźnienia z frontów odczytuje, bo wyraźnie słychać lepszą stereofonię względem pure direct.

Wysłane z mojego SHIELD Tablet przy użyciu Tapatalka

Tryb STEREO prawdopodobnie posiada wszystkie regulacje, łącznie z equalizacją autokalibracji, w każdym razie u mnie tak jest, w tym trybie wszystko działa.

W Direct natomiast działa ustawienie odległości dla poszczególnych głośników, wzmocnienie poszczególnych głośników, natomiast wyłączone są odcięcia i equalizacja.

Oczywiście nie w każdym amplitunerze musi to działać tak samo.

A czy będziecie w stanie mi powiedzieć, czy przełączenie surroundów na pełne pasmo daje jakieś dodatkowe obciążenie dla całego wzmacniacza i co za tym idzie, negatywne skutki np. w kwestii osłabienia mocy dźwięku ? W instrukcji jest napisane, żeby dobrać to ustawienie "na ucho" i zostawić to, które po prostu lepiej brzmi.

Z Yamahowego doświadczenia wiem, że ustawienie surroundów na LARGE dało lepszy efekt.

Wysłane z mojego SHIELD Tablet przy użyciu Tapatalka

Tak będzie to dodatkowe obciążenia niskim tonami, ale nie ma sensu tego robić w małych monitorach, bo po pierwsze moc pójdzie głównie w ciepło, a po drugie obciąży niepotrzebnie głośniki i końcówki mocy, w rezultacie bas z tych kanałów będzie słabszy niż z pozostałych, bo nie będzie wspierany przez inne kolumny lub sub, po prostu monitor ma spore ograniczenie w reprodukcji niskich rejestrów i tyle, no chyba że kolega ma większe te monitory :)

Dawać surroundów jako duże nie ma sensu.

Po pierwsze to są najczęściej nieduże kolumny, z których basu jak kot napłakał.

Po drugie głośniki efektowe najczęściej wiszą na ścianach, a to oznacza, że są bardzo blisko tych ścian, co za tym idzie jeśli odtwarzają bas to on się nadmiernie wzbudza.

Po trzecie jak mówi teoria, im więcej źródeł basu w pomieszczeniu tym gorzej.

Sam pomyśl, czy bas lepiej odtworzą głośniki główne lub subwoofer, czy surroundy ?

Teoretycznie to co pisze Włodi jest możliwe. Jeśli sub jest wyłączony, to bas ze wszystkich kolumn small jest przenoszony na fronty. Ustawienie wyższego odcięcia powoduje, że więcej basu jest kierowane na fronty, co powoduje jego dublowanie (pełne pasmo kanału frontów + bas ze wszystkich kanałów small do częstotliwości odcięcia). Z tym, że sytuacja i tak dość dziwna, bo na surroundach tego basu jest i tak bardzo mało. Na centralnym jest trochę więcej, więc może to z niego pochodzi to dodatkowe niskie pasmo.

Ale tak jak mówię to bardziej teoria, nie sprawdzałem takich ustawień w praktyce.

Twoja teoria jest słuszna, jeśli jest uaktywniona opcja "both" lub "main + LFE" lub coś w tym stylu (w zależności od producenta, może się inaczej nazywać ta funkcja) to pasmo basowe idzie nie tylko na suba ale i na fronty z kolumn small. Nic dziwnego, że mało kto o tym wie, skoro są takie wielbłądy w tłumaczeniu z angielskiego w polskich instrukcjach. Lekko zamieszane z tym było i ja sam już nie pamiętam czy ten efekt dotyczy przekierowanie samego sygnału LFE czy ogólnego sygnału, ale wydaje mi się że ta druga opcja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.