Skocz do zawartości
IGNORED

ceny sprzętu "vintage"

rangefinder

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

na zakonczenie Reduktor Szumu i jego cykl programów ... polecam wszystkie filme zrealizowane przez wyzej wymienionych , skoro nie dysponuje sie praktyczną wiedzą to polecam skozystac z teorii to akurat nic nie kosztuje !

pozdrawiam !

Zwłaszcza Reduktor Szumu nią dysponuje hahaha ;-)

rangefinder

Wielki szacunek za odwage tematu, nikt wprost nigdy o to nie pytal wczesniej i to mi sie podoba u Ciebie!

Mnie meczy wciaz jeden fenomen kaset i legendarnego Nakamischi Dragon. Zgadnij czemu, to znajdziesz odpowiedz na zadane przez Ciebie pytanie w watku.

pozdrawiam Cie bo godny watek i zacne pytanie, a ciekawe jak odpowiedzi beda sie rozwijac z dnia na dzien z tygodnia...

Fenomen kaset ma takie same podstawy jak fenomen szpulaków czy winylu. Tanie odtwarzacze CD głównie te wyprodukowane w ostatnich latach mają dziwną manierę suchego i sterylnego brzmienia. Do tego dochodzą nieszczęsne mp3 i pliki które nie zawsze grają tak jak ktoś tego oczekuje. Stąd ucieczka w stronę analogu. A że do dobrego grania nie jest potrzebna hiper dynamika i super pasmo to nawet teoretycznie ułomne nośniki potrafią zagrać wystarczająco dobrze.

Panowie, znowu robi się temat "kupa". Mamy sprzęt vintage typu: Marantz CD94, Sugden A21A, Marantz 7C, Pioneer PD-S95, Western Electric 618B, UTC HA-133, EICO HF-60, UESUGI UTY, Diatone DS251, Living Audio CE1 AC2, Garard 301, 401, EMT TSD 930 .... i tysiące innych fenomenalnych urządzeń.

...mamy też tanią masówkę vintage z allegro.

O czym więc jest ten temat?

PD-S95 nie jest żadną rewelacją. To tylko napęd.

Panowie, znowu robi się temat "kupa". Mamy sprzęt vintage typu: Marantz CD94, Sugden A21A, Marantz 7C, Pioneer PD-S95, Western Electric 618B, UTC HA-133, EICO HF-60, UESUGI UTY, Diatone DS251, Living Audio CE1 AC2, Garard 301, 401, EMT TSD 930 .... i tysiące innych fenomenalnych urządzeń.

...mamy też tanią masówkę vintage z allegro.

O czym więc jest ten temat?

Niech podzielą sobie na kategorie :

1. Ultimate Hi-End

2. Hi-End

3. Hi-Fi

4. Start

Jest bardzo wiele sprzętu 'vintage' czyli produkowanego umownie do lat 90 które spełniają swe funkcje wprost fenomenalnie.

Fenomenalnie spełniają swe funkcje największe rarytasy vintage od 50 000,00 - 200 000,00 zł w górę.

Ultimate Hi-End nie dla handlarzyn przerzucających taniznę i cieniznę, jak i nie dla amatorów. A dla tych którzy świetnie znają się na rzeczy i mają pojęcie.

JBL Project K2 S9500

JBL Project EVEREST DD55000

JBL D44000 Paragon

JBL D30085 Hartsfield

K2 S9500, produkowane od 1989/90 r. - więc vintage czy nie :-)

Everest DD55000, od 1985 r. aż do wprowadzenia K2 S9500, jednak jeszcze przez kilka następnych lat były dostępne na specjalne zamówienie.

D44000 Paragon, produkowany od 1957 r. przez blisko 30 lat. - w różnych wersjach.

D30085 Hartsfield, od 1954 r. produkowane przez kilkanaście lat. - w różnych wersjach.

124389_3.jpg

220338q5lw5fzfpv45w5fl.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2qidaqc.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6X9C0904.JPG

Ukryta Zawartość

e0143883_18452673.jpg

Ukryta Zawartość

Od najdroższych i najlepszych u Kenrick'a :

Ukryta Zawartość

... Hartsfield & Paragon po 6,300,000 JPY

15_goraeh_0%285554%29.jpg

eyecach.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

vintage, hi-end dla ubogich a jak masz łeb to jeszcze na tym zarobisz :)

Podstawową bolączką tego forum jest brak wiedzy. Vintage jak żaden inny typ sprzętu audio wymaga właśnie wiedzy i znajomości historii audio. Ci którzy jej nie posiadają z jednej strony piszą o starych ruchlach które się do niczego nie nadają bo wszystko co stare to syf i parch a z drugiej strony łykają jak młode pelikany to co piszą handlarze i dają się nabrać. Jest jeszcze całe mnóstwo sprzętu o którym nie słyszano na audiostereo.pl ani na żadnym innym forum a można go kupić relatywnie tanio i cieszyć się wybitnie dobrym dźwiękiem. I tutaj dochodzimy do trzeciej bardzo ważnej rzeczy: osłuchania. Warto znać brzmienie współczesnych i nie tylko klocków z górnej półki w sprawdzonych konfiguracjach aby mieć porównanie do czego nabyty przez nas vintage się nadaje. Przykładem takiego urządzenia o którym nie pisze się na forach audio w Polsce jest wymieniony przez adamgdansk Pioneer M-22. Pewien chlubny wyjątek w dokonaniach firmy. Przykłady można mnożyć ale po co? Nie ma sensu uchylać rąbka tajemnicy. Na koniec dodam że jest jeszcze całkiem sporo świetnych urządzeń o których nie słyszały zagraniczne fora z Audiogonem włącznie.

Mnie osobiście najbardziej wk... pseudo guru którzy prowadząc uporczywy lans pewnych klocków vintage zarabiają sporą kasę na tjuningu tych (podobno) idealnych urządzeń. Przykłady? Sekta Sansui i wszystko co związane z GAT.

Gwoli wyjaśnienia. 6-7 lat temu kupiłem za circa 400zł kolumny Sansui SP3000. Wizualnie nie najlepiej, technicznie było ok.

I co teraz? Ano są takie na allegro, wizualnie wydaje się być ok, ale pewnie też mają za sobą siedem wylinek pająków wewnątrz... cena? 10x tyle...

Efekt działania sekty Sansui.

A vintage Waszym zdaniem to klocki produkowane do którego roku?

Czy np. kolumny albo klocki z końca lat 90tych to też vinatge?

Bo po swoich doświadczeniach ze sprzętem uważam, że najlepszy okres na kupno w miarę jeszcze rozsądnych cenach nowego audio to początek 21 wieku. Wtedy też ceny nowych elementów nie były jeszcze tak wystrzelone w kosmos jak teraz.

Również uważam, że z lat 70, 80, początek 90 to tak naprawdę mało jest urządzeń wartych uwagi dostępnych na rynku zwłaszcza polskim w adekwatnych cenach. Po prostu taka moda i są ludzie którzy na tym zarabiają, są chętni żeby płacić to są i handlarze. A takie fora jak to powinny pomóc odróżnić ludziom nie znającym się, czy staroć jaki kupują jest wart tych pieniędzy czy nie.

Ja osobiście uwielbiam sprzęt jak pisałem wyżej z początków 2000 i uważam, że na rynku wtórnym spokojnie można znaleźć fajne rzeczy w przyzwoitych cenach, które dadzą taką jakość jak sprzęt nowy o wiele droższy kupiony dziś w salonie

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Można się z tym zgodzić, ale niestety, nie w każdej dziedzinie. O ile sprzęt stereo w ciągu ostatnich 20tu lat nie postarzał się zbytnio, to np w dziedzinie kina domowego (cały czas mam na myśli wyłącznie kwestię dźwięku), mamy przepaść- formaty zbyt się zmieniły, by taki procesor, czy amplituner, nie wspominając o źródle, traktować jako pełnosprawny klocek.

Z wcześniejszego sprzętu, w grę wchodzą tylko wzmacniacze, kolumny, gramofony, i to należy zwracać uwagę, czy nie są zajechane w stopniu uniemożliwiającym przywrócenie do "cywilizowanego" stanu.

Tuner czy magnetofon to tylko jako ozdoba.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Z wcześniejszego sprzętu, w grę wchodzą tylko wzmacniacze, kolumny, gramofony, i to należy zwracać uwagę, czy nie są zajechane w stopniu uniemożliwiającym przywrócenie do "cywilizowanego" stanu.

Wyjaśnisz? Uważasz że odtwarzacze CD z lat 90-tych nie nadają się do użytku?

Tuner czy magnetofon to tylko jako ozdoba.

Bzdura. UKF jest wciąż ten sam a najlepsze tunery to lata 70-te i 80-te. Magnetofony szpulowe potrafią zaskoczyć dźwiękiem. Kasetowe także.

No tak , łatwo jest wszystko przekreślić patrząc z pozycji multimilionera , ja niestety nie mam az tak wygórowanych potrzeb a co gorsza takich pieniedzy , nie stac mnie na nowy ampli Luxa czy Accu , w gwoli scislosci pracuje fizycznie za miedzą i obserwując europejskie gieldy widze ze ceny sa stosunkowo wyrównane, czy w holandii i niemczech tez polscy zlomiaze trzymaja sprzet w stodołach ? Póki co odbierałem sprzet z domów od normalnych ludzi którzy chcieli odzyskac jakies pieniązki . pozdrawiam .

Wyjaśnisz? Uważasz że odtwarzacze CD z lat 90-tych nie nadają się do użytku?

Bzdura. UKF jest wciąż ten sam a najlepsze tunery to lata 70-te i 80-te. Magnetofony szpulowe potrafią zaskoczyć dźwiękiem. Kasetowe także.

Z wieloma cd ciężka sprawa- wiek sprawia, że padają ofiarą uszkodzeń mechanicznych, wypalone lasery coraz trudniejsze do zdobycia (dobrej jakości), a tunery? Lada chwila wyłączą nadawanie ukf.

żeby nie być gołosłowny , mój ostatni nabytek w kolekcji , Piekny R1500 z wnetrza mojego Actrosa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś pisali o 5-7 letnim okresie przejściowym od rozpoczęcia nadawania dab+ do rozpoczęcia procesu wyłączania nadajników fm. Jak będzie- trudno powiedzieć, w GB też planowano szybki proces ptzejścia na cyfrę, a wyszedł długi poślizg.

Niemniej, wyłączenie fm jest nieuniknione.

na polskim olx wyrwalem denona , (100zl) deka z serii 7 cos tam nie pamietam (jestem w trasie ) gra - nagrywa bajkowo , to mnie zaszczepilo do szukania akai gx 75 a najlepiej 95 ! domyslam sie ze szpula nie gorsza , teoretycznie lepsza (brak kompresji )

Może kiedyś...... to jest jazda a nie mp3 z telefonu , MASTER TAPE !!!

porlick, życzę Ci wielu ciekawych wrażeń z odsłuchu magnetofonu szpulowego ;-) Możesz być baaardzo zdziwiony.

Miałem swego czasu bliski kontakt z Damą Pik (miał ją brat, kiedyś audiomaniak, któremu później przeszło)- fajny szpulak, jakość też ok, jednak dziękuję, wolę wygodę i praktyczność współczesnych urządzeń.

Niemniej, wyłączenie fm jest nieuniknione.

Raczej śmiem wątpić, primo obronność, sekundo już widzę tabuny polaków pędzące po nowe tunery....

Sam mam 3 sztuki - ale radio słucham może 1 godzinę w tygodniu.

I po prostu nie chciałoby mi się kupować nowego tunera, raz jakość sygnału, dwa nie ma już powoli nic do słuchania, trzy zwykłe lenistwo...

Jeśli już to tuner netowy - może....

I sądzę iż wiele osób darowałoby sobie nowe tunery, a brak słuchaczy to brak reklam, a to brak.... wszystkiego.

Petarda ! tyle w temacie !

Raczej śmiem wątpić, primo obronność, sekundo już widzę tabuny polaków pędzące po nowe tunery....

Sam mam 3 sztuki - ale radio słucham może 1 godzinę w tygodniu.

I po prostu nie chciałoby mi się kupować nowego tunera, raz jakość sygnału, dwa nie ma już powoli nic do słuchania, trzy zwykłe lenistwo...

Jeśli już to tuner netowy - może....

I sądzę iż wiele osób darowałoby sobie nowe tunery, a brak słuchaczy to brak reklam, a to brak.... wszystkiego.

Ty poważnie ???

ja ze szczecina i ostatnio kupilem antene na dach 20zl plus kabel 30zl , podpiete do Luxmana R1050 + Klipsch rp280f

stacji jest okolo 20 w tym przynajmniej 6 na max poziomie sygnalu , najczesciej słuchane ANTY-RADIO , zapraszam na odsłuch . Jest KOSA ! Nie wiesz co tracisz !

@porlick trzymam dwa decki, ale to z sentymentu..... Czy obecnie kupiłbym szpulowca - nie. Mimo iż swego czasu miałem, podobnie nie wyobrażam sobie już sprzętu audio bez pilota....

P.S. @atlon11 ile ze sprzętu widocznego na tych fotkach było kiedykolwiek do kupienia na allegro ???

;)

@DziurawyBębenek - Wiesz tak w tajemnicy - zdarzyło mi się słuchać radio cyfrowego i mimo iż że nie W Polsce - czytaj lepsza jakość - szału nie było.

Zresztą jak jesteś ze Szczecina to większość z tego co zachwalasz też jest niemieckie, czyli np radomianin się nie ucieszy...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Miałem swego czasu bliski kontakt z Damą Pik (miał ją brat, kiedyś audiomaniak, któremu później przeszło)- fajny szpulak, jakość też ok, jednak dziękuję, wolę wygodę i praktyczność współczesnych urządzeń.

Jakby Ci to powiedzieć... Dama Pik to jeden z najgorszych magnetofonów szpulowych. Wygoda nie zawsze idzie w parze z jakością co pokazują właśnie współczesne urządzenia.

W temacie vintage:

Wiem, że nie żaden wodotrysk, ale jakością dźwięku pokonał mojego kasetowego Soniaka, któremu nie pomogła ani kalibracja taśmy, ani DolbyC z HXem. Brat dbał o sprzęt.

Choć magnetofon miałem pod pilotem, to do kasety też już bym nie wrócił.

@DziurawyBębenek - Wiesz tak w tajemnicy - zdarzyło mi się słuchać radio cyfrowego i mimo iż że nie W Polsce - czytaj lepsza jakość - szału nie było.

Zresztą jak jesteś ze Szczecina to większość z tego co zachwalasz też jest niemieckie, czyli np radomianin się nie ucieszy...

Ehh... akurat te stacje z DE nie ida czysto za to PL jest jak w studiu , w tajemnicy kolego powiem Ci że ze strumienia odtwarzam od kąd pojawiły sie pierwsze pentiumy , w czasach gdy trzeba bylo dokupić SoundBlastera który tez sporo kosztował (okolo 1200zl gdzie papierosy kosztowaly 4 zl a litr benzyny 2 zl) i mozna go dzis nazwac vintage ;)

To jest moje HOBBY . lubie tez jezdzić na ryby , ale nie jade na nie tylko z chęci samego jedzenia bo prosciej isc do sklepu , jezeli ktos nie czuje nutki egocentryzmu nie zrozumie mojego hobby .pozdrawiam

Ceny starego sprzętu są przesadzone ale generalnie osobiście mam to gdzieś.Na mnie żaden handlarz truchłem za odry nic nie zarobi bo nigdy nie kupię takiego sprzętu.Ewidentnie skończyłem przygodę z tymi reliktami audio co wszystkim ogarniętym ludziom z całego serca życzę .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiem, że nie żaden wodotrysk, ale jakością dźwięku pokonał mojego kasetowego Soniaka, któremu nie pomogła ani kalibracja taśmy, ani DolbyC z HXem. Brat dbał o sprzęt.

Choć magnetofon miałem pod pilotem, to do kasety też już bym nie wrócił.

To musiał być bardzo niski model albo niesprawny deck.

Ceny starego sprzętu są przesadzone ale generalnie osobiście mam to gdzieś.Na mnie żaden handlarz truchłem za odry nic nie zarobi bo nigdy nie kupię takiego sprzętu.Ewidentnie skończyłem przygodę z tymi reliktami audio co wszystkim ogarniętym ludziom z całego serca życzę .

Ogarnięci ludzie znają się na sprzęcie i wiedzą co mają kupować. Nie potrzebują handlarzy zza Odry ani z Allegro. To co kupują często nie jest znane na żadnych forach.

To musiał być bardzo niski model albo niesprawny deck.

Ogarnięci ludzie znają się na sprzęcie i wiedzą co mają kupować. Nie potrzebują handlarzy zza Odry ani z Allegro. To co kupują często nie jest znane na żadnych forach.

taa ogarnieci wgl nic nie kupują ! sami tworzą i sprzedają , przypomina mi sie cytat Rafała Ziemkiewicza z książki ,,Polactwo '' pisze o typowej wiejskiej mentalności , rolas wie ze chcą go oszukac ale jeszcze nie wie ani jak ani po co , wiec dla pewnosci nie ufa nikomu ;) pozdrawiam

P.S. @atlon11 ile ze sprzętu widocznego na tych fotkach było kiedykolwiek do kupienia na allegro ???

;)

Ani jednego :-)

Za to na giełdzie hifi były DD55000 i poszły do Moskwy za kwotę bliską 100 000,00 zł

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Korzystając z okazji , moze ktos posiada w piwnicy ,,stare truplo '' w postaci Luxman L550 z chęcią odkupię za niewygórowaną cene , wkoncu to przezytek ...

Wzywam kolegę aby pisał poprawnie po polsku! Następne posty pisane tak niechlujnie jak te ostatnie, będą usuwane.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Wzywam kolegę aby pisał poprawnie po polsku! Następne posty pisane tak niechlujnie jak te ostatnie, będą usuwane.

Mam wniosek co do treści Regulaminu.

W § 6 Regulaminu po ust. 1 proponuję dodać wpis zobowiązujący piszących na forum do posługiwania się językiem polskim z poszanowaniem reguł ortografii, gramatyki, składni oraz interpunkcji.

Chyba już weszło w życie....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.