Skocz do zawartości
IGNORED

Komputerowcy- pomocy.

dulon184

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś dopuścił do tego, że największy wirus świata, czyli system ms-windows zaraził większość małych komputerów i teraz wszyscy ponosimy tego konsekwencje.

Nie wiem jak można mówić o ewolucji czegoś, w czym mimo bardzo częstych aktualizacji (często kończących się katastrofą) od kilkunastu lat nie potrafi się usunąć dziur, poprzez które atakuje się ten system jakby był napisany przez początkującego programistę

No właśnie piszę - gówniarski hejt produkowany przez ludzi nie mających bladego pojęcia o czym piszą.

Byłem przekonany, że ta dziecinada skończyła się już jakiś czas temu, ale jak widzę Polska jest te kilka lat do tyłu za krajami cywilizowanymi.

Jestem Europejczykiem.

tyle pytań a w odpowiedzi takie twierdzenia:

przystój dobowy fabryki to dzieciniada.

brak obsługi konta bankowego to też dzieciniada.

ten tekst z dzieciniadą to też podpowiedzieli "specjaliści" z MS?

a mr3020 z bloated kernelem dalej działa z 4MB flash.

spisek.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Gość

(Konto usunięte)

systemów operacyjnych dla maszyn klasy mainframe

Do dnia dzisiejszego największe korowe systemy informatyczne (banki, korporacje, instytucje publiczne, ) działają na IBM-owskich mainframe'ach. Za ponad 60 lat historii systemu operacyjnego na mainfame-ach (od OS/360 do dzisiejszego z/OS) 0 (słownie - zero) wirusów.

Kompletnie nie rozumiem dziecinady prezentowanej tu przez Kolegę ayrana, który właściwie dyskutuje sam ze sobą i bohatersko walczy z własnymi twierdzeniami.

Czy ktoś tu ma cokolwiek przeciwko Linuksowi i innym otwartym systemom ??? Wydaje mi się, że wręcz przeciwnie.

Jestem Europejczykiem.

Kompletnie nie rozumiem dziecinady prezentowanej tu przez Kolegę ayrana, który właściwie dyskutuje sam ze sobą i bohatersko walczy z własnymi twierdzeniami.

Czy ktoś tu ma cokolwiek przeciwko Linuksowi i innym otwartym systemom ??? Wydaje mi się, że wręcz przeciwnie.

Ale czasy się zmieniają, a część ludzi nie widzi i nie rozumie zmian które przeszły systemy Windows. Jedna uwaga co do jądra - od czasów Windows NT 3.51 linuksowe jądro jest większe i jak twierdzą specjaliści "more bloated".

dla ciebie fabryka na syfnym sofcie to normalna sytuacja. poza tym chcesz powiedzieć, że głupi tekst o "more bloated" jądrze to ja napisałem? sam ze sobą dyskutuję? nie odpowiadasz na pytania, wstawiasz argumenty rodem z gazetki MS i ja ze sobą sam dyskutuję?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Jesteś Kolego kompletnie niepoważny. Tłumaczyłem ci już, że fabryki nie buduje się na takiej zasadzie, że szwagra syn to zdolny chłopak i zainstaluje na kompie Linuksa. I możesz się pałować debilnymi hasełkami o syfnym sofcie, wytwórcy linii produkcyjnych nie przejmą się tym.

Ten, który linie produkcyjną kupuje najczęściej nie ma pojęcia jaki tam system działa, nie ma na to wpływu i niewiele go to obchodzi.

Tłumaczyłem jak komu mądremu, że używam różnych systemów i nie uprawiam żadnej agitacji, co mi kłamliwie wmawiasz.

Bawi mnie jedynie twój neoficki żar i dziecinada.

Jestem Europejczykiem.

Jesteś Kolego kompletnie niepoważny. Tłumaczyłem ci już, że fabryki nie buduje się na takiej zasadzie, że szwagra syn to zdolny chłopak i zainstaluje na kompie Linuksa. I możesz się pałować debilnymi hasełkami o syfnym sofcie, wytwórcy linii produkcyjnych nie przejmą się tym.

Ten, który linie produkcyjną kupuje najczęściej nie ma pojęcia jaki tam system działa, nie ma na to wpływu i niewiele go to obchodzi.

Wiem, wiem, Fabryki buduje się tak by pierwszy lepszy wirus nam rozwalił produkcję. Bo przecież nie ma z definicji żadnej firmy, która jest gotowa przygotować system SCADA na unices, zresztą i tak oprogramowanie kupuje się bezpośrednio od MS.

Wytwórce linii produkcyjnych lubią przestoje. Przestoje z powodu WIRUSA to jest czyste pro. Jakby użyli innych narzędzi to wtedy nie byłoby pro. No i w ogóle wiadomo, że w google robił szwagra syn. Cern to szwagra syn. W ogóle top500 to same syny szwagrów. Tak btw. ty takie bzdury sam z siebie czy to ściągasz z jakiejś gazetki MS? Pytam poważnie bo "bloated" to było tak głupie, że nie mogłeś sam na to sam wpaść bo to by znaczyło, że ...

zresztą nie ma co idealizować "wytwórców linii produkcyjnych". ci nasi to użyli syfu i w dodatku dopuścili do dostępu zdo sieci zew. może uwierzyli w "zmiany" jakie przeszły windowsy?

Mylisz pojęcia i mieszasz tyle różnych rzeczy o których w ogóle nie było mowy, że szkoda mi czasu na dyskusję na takim poziomie.

Miłego dnia.

Jestem Europejczykiem.

na twoim poziomie jest tekst o szwagrach? czyli w google, orange, cern i fb są same syny szwagra? swoją drogą wychodzi, że w samym MS są syny szwagrów bo bez linuxa bym im chmura nie działała.

na twoim poziomie jest również tekst o "bloated" jądrze, które jakiś cudem z całym wykonującym konkretne zadania oprogramowaniem mieści się w 4MB o czym ci nie przekazali na szkoleniu MS?

nie używam takich głupi argumentów jak ty i nie dajesz rady?

"Most well-known SCADA systems are designed for Microsoft Windows predetermining their customers' choice of an operating system."

Bardzo Szanownego Kolegę przepraszam, to naprawdę nie moja wina. Jeszcze raz przepraszam, że to tak wygląda, świat jest okropny!

I jeszcze raz napiszę, bo mądry by zrozumiał za pierwszym razem, a ja muszę to trzeci raz powtarzać - nie mam nic przeciwko Linuksowi, niczego takiego nie napisałem, Kolega sam ze sobą dyskutuje w tym zakresie.

Jestem Europejczykiem.

a z czego one są "the most well-know"? z przestojów? to trochę głupio być znanym, że się robi soft, który

rozwala desktopowy wirus i który słabo działa. nie moje wina, że używasz starych głupich argumentów typu FUD (syny szwagra, bloated software) i usprawiedliwiasz ludzi, którzy wszystkim wciskają windę bo są za głupi ogarnąć coś innego.

Powtarzam - dyskutujesz sam ze sobą. Nie używam żadnych argumentów, bo nie widzę tu żadnej dyskusji, tylko twoje głupie i dziecinne zacietrzewienie.

Co do głupoty - zadzwoń do Rockwella albo Siemensa i powiedz im, że są za głupi, żeby robić oprogramowanie. Mnie w to nie mieszaj.

Jestem Europejczykiem.

W Iranie to już nie muszę tłumaczyć, że sprzęt Siemensa sterowany windowsem to syf.

sory, ale to nie ja wyskoczyłem ze szwagrem i bloated software. argumenty są gdzieś tak z 2002 r.. więc nie rób z siebie takiego ęą bo niestety wyraźnie widać, że jesteś słaby. Syn szwagra? po tym jak linux jest niemal w każdym sprzęcie embedded? poważnie? po tym jak używa go sam MS bo nie daje rady? tobie nie jest po prostu wstyd pisać takich głupot?

argumentację masz taka słabą, że aż przykro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

poza tym tekst, że dyskutuję sam ze sobą po tym jak odpisałeś mi chyba z 13 razy oznacza, że masz ze sobą poważny problem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

całuj chłopców z MS i syna szwagra. Nie lubię małomiękkiego FUDu czyli jestem zacietrzewiony? A Iran z powodu mojego zacietrzewienia nie lubi już sprzętu Siemensa? ty coś bierzesz? jakbym gadał z płaszczakiem.

No nie mogę. Ayran, daruj sobie te swoje teoretyczne dywagacje. Powiem Ci, jak to wygląda od strony praktycznej. Pracuję w dziale utrzymania ruchu wielkiej, znanej, i mającej nowoczesny park maszynowy, firmy. Wcześniej w paru innych, podobnych. Tak, jak Jaro pisze, cała SCADA działa na Windowsie. Często nadal na okrojonym XP. Mam tu u siebie maszynę, z przed mniej więcej 5-7 lat, która od nowości działa na jakimś okrojonym Windowsie 98! Owszem, są i Linuxy, ale one znajdują się w komputerach z drugiej połowy lat 90-tych (są jeszcze ze 2 maszyny), cała reszta chodzi na Windowsach.

Mam przed oczami nowy panel Axiomteka. Jeszcze w kartonie. Debile mają się za potentata, a postawili go na Win7, amatorzy.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

No i to kupującie a do umowy nie wstawiliscie kary umownej z dużą stawką za godzinę bo dział prawny powiedział, ze nie ma jak. Ty oczywiście wierzysz, ze sie winda zmieniła i podpiąles ten wasz Ms-DOs 7.0 do sieci, prawda?

I masz ootb serwer ssh? Ale to ma coś wspólnego z ich umową?

A tu co ludzie piszą o windzianym cmd:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Piszesz o cmd.exe ("od dawna")

2. MS nie rozprowadza windy z ssh serwerem chyba przed Windows 10

3. Teraz wystaw ten serwer na ip publicznym z otwartym portem 22.

4. Co cmd ma wspólnego z syfem z Windows? Czy serwer ssh jakoś powoduje ze teraz to juz można otwierać w czytniku poczty pliki zip i fabrykom nie groza juz przestoje?

5. Co do świeżości informacji to Iran juz kocha siemensowe rozwiązania na windzie?

Tak jak mówiłem - dyskusja z tobą jest bez sensu tak, jak dyskusja z fanatykiem religijnym który ignoruje fakty.

Dla mnie i dla milionów ludzi to narzędzie którego używania należy się nauczyć i wykorzystywać je właściwie, dotyczy to każdego systemu.

Co do cmd to nie zrozumiałeś, o czym piszę. Od dawna pracuje jako oddzielny podsystem emulatora, a nie natywnie na sprzęcie, czyli tak, jak na jakimś linuksowym emulatorze.

A teraz piszę o Powershell-u który jest dostępny od Windows 7.

Jestem Europejczykiem.

Tak jak mówiłem - dyskusja z tobą jest bez sensu tak, jak dyskusja z fanatykiem religijnym który ignoruje fakty.

ale jakie fakty ja ignoruję? chcesz mieć program atomowy to unikaj windy? czy też przestój w fabryce pod Wrocławiem, względnie to co się stało na Ukrainie? ogólną panikę dotyczącą otwierzania załączników zip? coś pominąłem? konkretnie co? postęp, że teraz wirusy windziane oprócz zajęcia mbr dobiero się również do systemu plików?

Dla mnie i dla milionów ludzi to narzędzie którego używania należy się nauczyć i wykorzystywać je właściwie, dotyczy to każdego systemu.

pewnie śrubokrętem daje się wbijać gwoździe ale po co? wybór systemu przemysłowego zależy od tego czego używają miliony ludzi? to jest jakaś familiada? a jak otwierasz załączniki w czytniku poczty to przeżywasz jak miliony takie lekkie podniecenie, że to może być groźne, ale ty jesteś taki odważny i się nie boisz?

Co do cmd to nie zrozumiałeś, o czym piszę. Od dawna pracuje jako oddzielny podsystem emulatora, a nie natywnie na sprzęcie, czyli tak, jak na jakimś linuksowym emulatorze.

ale w unices to jest od zawsze. nie rozumiem podniecenia. to jakbyś teraz koło wymyślił. i teraz pytanie: czy to co coś zmienia odnośnie przestoju w fabryce? to jakbym cię epatował, że w linuxie jest już nft zamiast netfilter. no ale ja nie jestem głupi i wiem, że to byłoby bez sensu bo co to cię może interesować i jaki ma związek z podatnością windows na przymusowe przystoje. fajnie, że ty nie masz takich ograniczeń.

A teraz piszę o Powershell-u który jest dostępny od Windows 7.

no i się posikałeś jak to zobaczyłeś, a w unices shell był od zawsze. ale cieszę się twoim szczęściem.

Poziom który prezentujesz jest niestety coraz bardziej żałosny.

Na próby obrażanie mnie mogę jedynie wzruszyć ramionami, i to z politowaniem. Tak się składa, że pracowałem z Unixem gdy o Linuksie nikt nawet jeszcze nie myślał, więc twoje nim podniecenie jakoś na mnie nie działa.

Miałem do czynienia i z Linuksem, FreeBSD, OpenBSD i jeszcze kilkoma innymi systemami o których pewnie nawet nie słyszałeś.

Widziałem też wielu nawiedzonych hunwejbinów, dlatego nie działają na mnie tego rodzaju naiwne i wręcz dziecinne pouczenia.

Co piszę całkiem spokojnie i z życzliwością życzę wydoroślenia.

Jestem Europejczykiem.

Poziom który prezentujesz jest niestety coraz bardziej żałosny.

[że masz 300 lat, projektowałeś unix i w ogóle]

Co piszę całkiem spokojnie i z życzliwością życzę wydoroślenia.

jesteś super. to pisze facet, który mówi się że dyskutuję sam z sobą po tym jak odpisał mi 13 razy, jak zobaczył powershell to posikał się ze szczęścia i o mało nie wpadł w alkoholizm, twierdzi że cały google i fb obsługuje syn jego szwagra a system który mieści się na 4MB jest bloated. i napisz, koniecznie napisz, z jakimi to konkretnie systemami miałeś do czynienia. jak nie napiszesz to dziś nie zasnę z podekscytowania. nie bądź taki.

nie wiem co bierzesz, ale musisz przestać bo to cię zabije.

Może gdybyś jadł mniej mięsa byłbyś mniej agresywny? Tak sobie tylko kombinuję...

Z systemów o których nie słyszałeś, to np. OS/360 MVT, albo Oberon.

Pewnie zaraz napiszesz, że znasz i jadły ci z ręki, ale w dobie google i wikipedii to nie sztuka.

Żeby zrobić ci przyjemność wspomnę o Xen. Bardzo fajna i według mnie niedoceniana wirtualizacja. Jedyne co mi przeszkadzało to fakt, że obsługa dysków w trybie "passthru" działała tylko dla macierzy NetApp-a i jakiejś jeszcze firmy.

Jestem Europejczykiem.

Może gdybyś jadł mniej mięsa byłbyś mniej agresywny? Tak sobie tylko kombinuję...

ależ nie, nie kombinuj, taki wysiłek może cię zabić. albo wyjaśnij mi jedną rzecz.

pytam o nią już trzeci raz. CZY IRAN CENI ROZWIĄZANIA PRZEMYSŁOWE SIEMENSA

NA WINDOWSIE?

Z systemów o których nie słyszałeś, to np. OS/360 MVT, albo Oberon.

Pewnie zaraz napiszesz, że znasz i jadły ci z ręki, ale w dobie google i wikipedii to nie sztuka.

czyli czytasz z synem szwagra wikipedię? bo normalni ludzie z takim rzekomym backgroundem nie sikali by ze szczęścia z powershella.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.