Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze gramofonu

veris

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dziwne spostrzeżenie

Spostrzeżenie nie było do końca szczęśliwe, fakt, ale odnosiło się do gramofonów z najniższej półki cenowej. Miałem na myśli to, że znacznie lepiej zagra tani gramofon z wkładką przekraczającą jego wartość niż drogi gramofon ze świetnym ramieniem i wkładką za stówkę. Oczywiście przy założeniu, że ten tani będzie sprawny i prawidłowo ustawiony, a wkładka będzie dostosowana do jego ramienia.

Zaś tam...

"AbstraCHUjąc" jest lepsze:)

A tam czepiacie się, nie było kiedy sprawdzić , pisałem w locie. Ale biję się w pierś , moja wina , niestety dyslektyzm , tym najłatwiej się usprawiedliwię.

Spostrzeżenie nie było do końca szczęśliwe, fakt, ale odnosiło się do gramofonów z najniższej półki cenowej. Miałem na myśli to, że znacznie lepiej zagra tani gramofon z wkładką przekraczającą jego wartość niż drogi gramofon ze świetnym ramieniem i wkładką za stówkę. Oczywiście przy założeniu, że ten tani będzie sprawny i prawidłowo ustawiony, a wkładka będzie dostosowana do jego ramienia.

Trochę się mylisz , znana Unitra mf 1xx gra tak sobie to prawda wszyscy to wiemy , tylko czy ktoś podłączył ją kiedyś do ciężkiego ramienia ? Mf zamontowałem na ciężkie ramie Lenco P77 i zagrała ta wkładka o dwie klasy lepiej niż na innych popularnych ramionach :-)

niż na innych popularnych ramionach

Tak, tylko wciąż rozmawiamy w kontekście kolegi, który rozważa zakup TANIEGO gramofonu i nie planuje eksperymentów ze zmianą ramion. Więc w sytuacji, w której miałbym tysiaka budżetu na gramofon i nie planowałbym wydawać następnego tysiaka w perspektywie roku, wybrałbym najlepszy gramofon, jaki da się dostać za 500 i zapiął do niego wkładkę za 500.

A tam czepiacie się, nie było kiedy sprawdzić , pisałem w locie. Ale biję się w pierś , moja wina , niestety dyslektyzm , tym najłatwiej się usprawiedliwię.

He, he!:-)

Mnie, starego belfra, na dyslektyzm nie nabierzesz!:-)))

Ale - bez urazy.

Zdrowia, miły Koleżko i - szczęścia w gramofonach!

Jacek.

No te Lenco L77 kupiłem za 800 zł :-)) i to nie tak dawno , a Lenco L 70 kupiłem za połowę tego - oba grają wybitnie w tej cenie tylko trzeba sporo polować by takie tt kupić w takiej cenie .

Ja podłączyłem mf-kę do ramienia lenco i żadnej spektakularnej metamorfozy nie usłyszałem.

Hmm na L 85 to ogólnie dużych różnic nie będzie , na 75 czy 78 trochę większe ale ja pisałem o Lenco L 77 !!! No i trochę słabszym w ramię L 70 ! Wygoogluj trochę zanim coś takiego napiszesz .

Zdziwiłbyś się - chyba że , o nowym lenc-u myślisz?.

Ja osobiście uważam , że 85 jest lepsze technicznie od 75 - no, ale każdy szanujący się audiofil chce posiadać massloadera.

Powtarzam - technicznie. Dźwiękowo ja jestem głuchy i nie słyszę różnicy pomiędzy idlerem a paskiem , między ramieniem 14,12, a 9 cali , więc za porównania się nie biorę.

Pytał ktoś czy mf-kę ktoś powiesił na ciężkim ramieniu więc odpowiedziałem

- tylko tyle

l77 i 85 to bardzo podobne ramiona , l77 ma cięższy headshell

Zdziwiłbyś się - chyba że , o nowym lenc-u myślisz?.

Ja osobiście uważam , że 85 jest lepsze technicznie od 75 - no, ale każdy szanujący się audiofil chce posiadać massloadera.

Powtarzam - technicznie. Dźwiękowo ja jestem głuchy i nie słyszę różnicy pomiędzy idlerem a paskiem , między ramieniem 14,12, a 9 cali , więc za porównania się nie biorę.

Pytał ktoś czy mf-kę ktoś powiesił na ciężkim ramieniu więc odpowiedziałem

- tylko tyle

l77 i 85 to bardzo podobne ramiona , l77 ma cięższy headshell

Na podobieństwie tych ramion się kończy - to całkiem inne konstrukcje są . Czy technicznie 85 jest lepszy od 7x to każdy ma swoje zdanie , wiem jedno np L70 na starcie bije dzwiękiem L85 . Przy dobrym torze audio słychać różnice między paskiem a idlerem pewnie nie robiłeś bezpośrednich porównań a warto . Jedno jest dla mnie pewne że Lenco to najbardzej udany zakup za normalne pieniądze .

Z drugą częścią zdania , tej o zakupie - się zgodzę , a z resztą - nie do końca .

.

Był gdzieś nawet temat na Lenco hewen i w jakimś prospekcie były oba ramiona razem obok siebie pokazane , pokazany też był w ulotce nowszy dziurawy lekki headshell i też była debata i zero sensownych wniosków.

Ponoć ramie 85 -ki -to przerobione pod shura v15 i m75 ramie 77 (ile w tym prawdy - chyba nikt już teraz nie wie). Trzeba by było zważyć belki obu z tym samym headshellem.

Na starych ramionach lenco sadzano wkładki goldringa g800 , a to ponoć to samo co.TENOREL T2001 =UNITRA MF chyba 100

Co do paska i idlera.

Nie napisałbym , że nie słyszę różnicy - jakbym nie sprawdził.

Kiedyś jak zaczynałem i myślałem podobnie jak ty teraz . Kupiłem elaca miracorda 50h i go przerobiłem . Wywaliłem automatykę i bawiłem się ramionami wydłużając oryginalne lub inne głupie wynalazki pivoty bambusy.

Z całej tej dziecinady pozostał mi nawet estetyczny (czarny metalik) napęd elec-a na idlerze z ciężkim talerzem , pasujący do wyglądu ramienia 85. Z tymi chromowanymi gałeczkami wyglądało to nawet hi-endowo , ale różnic w stylu holograficznego przedstawienia sceny dźwiękowej nie zaobserwowałem.

Powiadasz Pan tor zasłaby i nie słychać. Za słaby czy? , czy zatani?

A od ilu złotych już słychać ?

Slogan z brodą Ci wyszedł :) dużo tego kiedyś tu było.

Owszem tor ma wielkie znaczenie , tylko że tor jest dopiero dobry kiedy pasuje do pomieszczenia. Ja nie traktuję kolunm i reszty jako przedłużenie członka , ani ładne meble . Opieram się tylko o pomiary , a nie panującą modę ,czy cenę.

Zazwyczaj jak już , coś u mie gra - to ma grać i na wykresie . Na takiej podstawie podejmuję stosowną decyzję.

To samo tyczy się , ustrojów i innych audiofilskich voodoo - jak coś się zmienia to ma być na lepsze , jak nie to won.

Wszelkie zjawiska wielkiej sceny , sybilany , streofonia to tylko i wyłącznie wszelakie nierówności harakterystyk jednego lub obu kanałów. I tak do tego podchodzę bez zbędnych filozofii i audiofilskich bzdur.

Jakbym miał płytę z sinusem wszystkich częstotliwości jak to ma miejsce w rewi-e, pewnie było by wszystko czarno na białym i rozmowa była by bardziej merytoryczna. Zmierzyłoby się oba i po kłopocie i by było wiadomo ,czy słaby czy nie.

Co do ramion i napędów firmy mające sztaby inżynierów nie mogą dojść do porozumienia co lepsze masa czy elektronika , pasek czy direct , a ty tak atorytatywnie stwierdzasz , że ma być ciężko i idler bo najlepiej.

Historia już raz pokazała , jak torensy i lenc-a , i masa innych zacnych firm poszło na bruk , bo lekkie plastikowe japończyki je zdeklasowały.

Nie wszystkie plastiki , są złe i nie każdy krążownik dobry. Gramofon jak miał stabilne obroty , normalne ramię i się nie psuł był kiedyś uważany za dobry i tyle.

Tor jest słaby jak słabe ogniwo w nim wg mnie u Ciebie gramofon jest najsłabszym elementem . Porównywanie ramienia z 85 do P77 mija się z celem to całkiem inna technika , ale i tak wiesz wszystko najlepiej . Hehe w cenie l7x kup lepiej grający gramofon , ja cenie wszystkie tt które tanie a grają naprawdę porządnie .

Bartek - coś z tym torem to chyba lekka przesada :) ?. Gdzie tu jest sens , jak masz np tani kabel głośnikowy to twój system będzie gorszy od pianocrafta ..? . Jest to chyba ulubiony slogan sprzedawców . A i tak zawsze najsłabszym ogniwem będzie człowiek.

Z 85-tką zgadłeś. Jest najgorsza - bo nic nie zmienia się w pomiarach , ale bez niej ręce golą mnie od kręcenia a zęby od trzymania wkładki. Sorki za złośliwość , ale ja uparcie uważam - że gramofony nie grają. Gra - wkładka i reszta towarzystwa.

77 się na pewno różni , ale blaszki liftu ,czy sprężynki a-s nie powinny być jakoś sonicznie uzdolnione. Bardziej chodzi mi o podobieństwa typu waga ,geometria , łożyskowanie - czyli to co najważniejsze. Może je zważymy ?

Co do tych gramofonów , lepiej grających to u mnie , czy u ciebie ? :P

Patrz ceny lenco poszybowały ostro w górę. Kusząca propozycja.

Bartek - coś z tym torem to chyba lekka przesada :) ?. Gdzie tu jest sens , jak masz np tani kabel głośnikowy to twój system będzie gorszy od pianocrafta ..? . Jest to chyba ulubiony slogan sprzedawców . A i tak zawsze najsłabszym ogniwem będzie człowiek.

Z 85-tką zgadłeś. Jest najgorsza - bo nic nie zmienia się w pomiarach , ale bez niej ręce golą mnie od kręcenia a zęby od trzymania wkładki. Sorki za złośliwość , ale ja uparcie uważam - że gramofony nie grają. Gra - wkładka i reszta towarzystwa.

77 się na pewno różni , ale blaszki liftu ,czy sprężynki a-s nie powinny być jakoś sonicznie uzdolnione. Bardziej chodzi mi o podobieństwa typu waga ,geometria , łożyskowanie - czyli to co najważniejsze. Może je zważymy ?

Co do tych gramofonów , lepiej grających to u mnie , czy u ciebie ? :P

Patrz ceny lenco poszybowały ostro w górę. Kusząca propozycja.

Masz inne zdanie a ja inne , co do toru grają kable napedy półki po prostu wszystko albo inaczej - mają wpływ na brzmienie . Wierz mi jak podłączyłem pierwszy raz L70 to zburzył on porządek w moich tt a miałem sporo droższe , można mieć tanie granie można ale solidne . Bolo z tymi ramionami to jest tak , jak by te z 85 w połowie było tak dobre jak P77 to by kosztowało minimum koło tysiąca a za tyle to kupisz ze trzy L85 . Hehe wole Lenco do 5 stówek niż Thorensa za tysiąca .

Moda dyktuje ceny , a o "produktach" lenco mało wiemy bo firma do któregoś tam roku klientów miała w ..z tyłu , kurczowo trzymała się starych modeli , które były na tamten czas już przestarzałe.

Wolała brandy sprzedawać i po wystawach się włóczyć . Z resztą nawet pracownicy tej firmy nie rozumieli jej polityki.

Firma chciała za wszelką cenę być i dla melomanów , i dla przeciętnego kowalskiego. A wyszło , że ani jednym ani drugim. Więc

L85 miało być odpowiedzią na japońskie gramofony z o wiele lepszymi wkładkami , ale wystawianie do boju oklepanego shura v15 i m75 z pojawiającymi się wkładkami mc było co najmniej głupie. Firma podupadła i przeniosła całą produkcję do włoch , gdzie ze względu na upierdliwość montażu ramion, lub słabą fachowość pracowników porobiono z nich potworki typu l133. Także 85-tka ani się nie przyjęła bo była robiona krótko , ani nie znalazła wielu nabywców bo była droga. Z racji , że był to paskowiec to został zaszuflatkowany jako włoska myśl techniczna , i tak to zostało.

Więc co tu się dziwić , że tanie.

Modele Lenco italia robione u makaronów

L-833DD

L-830DD

L-744DD

L-247

L-246

L-236

L-133

L-130 i L-78S

Masz rację i nie tylko z firmą Lenco ale inne podobnie się staczały . Wątek jest o wyborze tt więc na tym się skupmy i co by nie pisać kupujący i tak zawsze wybierze po swojemu :-)) . Na koniec V15 są i może oklepane - lecz jedno jest pewne , jest to świetne uniwersalne i tanie granie .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.