Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze gramofonu

veris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Zwracam się z ogromną prośbą w wyborze pierwszego gramofonu. Odziedziczyłem po znajomym trochę płyt gramofonowych i postanowiłem zainwestować w pierwszy gramofon. Przeglądałem allegro i wybrałem kilka modeli.

Wiem, że kupno dobrego gramofonu to nie łatwa sprawa i też nie tania. Nie patrzałem na najtańsze modele, raczej te ze średniej półki. Czy możecie mi pomóc w wyborze? Coś doradzić, coś polecić?

Poniżej linki z allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prócz tego mam jeszcze okazję zakupić za nieduże pieniążki model Pro-Ject RPM 1, ale z tego co się zdążyłem zorientować na forach modele Pro-Ject z niższej półki nie są zbyt dobre, dlatego pomyślałem o modelach Vintage.

Chyba, że się mylę to proszę mnie poprawić.

Z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/128764-pomoc-w-wyborze-gramofonu/

Na zakup gramofonu vintage z w/w aukcji szkoda pieniędzy i nerwów. Allegro to nie Japonia, gdzie kupisz sprzęt w idealnym stanie i z 2-letnią gwarancją. Chcesz mieć święty spokój kup tego pro-jecta. Jak ci się spodoba, możesz zmienić talerz na akrylowy i dokupić lepszą wkładkę. Takie jest moje zdanie. Pzdr

Załóżmy, że kolega veris chce kupić swój pierwszy samochód a nie gramofon. Czy porada brzmiała by tak samo? Nie sądzę. A stawiam każdą kwotę na to, że statystycznie ilość oszustów wśród sprzedających używane samochody jest znacznie większa niż wśród sprzedających używane gramofony. A jednak samochody używane kupują masowo i wydają kwoty dużo większe niż na używany gramofon. Nieprawda? Całkowity brak logiki i zdrowego rozsądku.

Podaj cenę maksymalną jaką chcesz dać za gramofon i uzbrój się w cierpliwość w zakupach ( każdy analogowiec ci to powie ) a coś znajdziemy .

Maksymalnie chciałbym wydać 800 - 1000 zł.

Załóżmy, że kolega veris chce kupić swój pierwszy samochód a nie gramofon. Czy porada brzmiała by tak samo? Nie sądzę. A stawiam każdą kwotę na to, że statystycznie ilość oszustów wśród sprzedających używane samochody jest znacznie większa niż wśród sprzedających używane gramofony. A jednak samochody używane kupują masowo i wydają kwoty dużo większe niż na używany gramofon. Nieprawda? Całkowity brak logiki i zdrowego rozsądku.

Logika i rozsądek nie mają nic do tego. Przyznaj, że wolisz sprzęty używane, bo nie masz pieniędzy. Gdybyś miał, nie kupiłbyś nowego samochodu czy gramofonu? Chcę powiedzieć koledze veris, że kupując nowy gramofon może zaoszczędzić i pieniądze i czas i nerwy. Jeśli chce sprawdzony Vintage polecam sklep Nomos Vintage, gdzie kupi odrestaurowany sprzęt, a nie kota w worku. Jednakże ceny są porównywalne do nowych gramofonów.

Witam

Zasadnicze pytanie-czy kolega Veris słuchał już płyt odtwarzanych na gramofonie ?. Tak pytam bo może się okazać, że nie jest to dobry kierunek ;)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Jeśli chce sprawdzony Vintage polecam sklep Nomos Vintage, gdzie kupi odrestaurowany sprzęt, a nie kota w worku. Jednakże ceny są porównywalne do nowych gramofonów.

Poczytaj zatem w wątku o magnetofonach szpulowych, jak firma na N, odrestaurowała Tandberga TD-20A.

GM

Panowie znalazłem dziś dwa Technicsy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy warte są uwagi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli jesteś zdecydowany na Technicsa i chcesz na poważnie wejść w świat analogu to proponuję brać ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a o wszystkich wcześniejszych zapomnij.Jeśli chcesz liznąć i zobaczyć z czym to się je to raczej ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeśli wolisz kolor ciemny to ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Logika i rozsądek nie mają nic do tego. Przyznaj, że wolisz sprzęty używane, bo nie masz pieniędzy. Gdybyś miał, nie kupiłbyś nowego samochodu czy gramofonu? Chcę powiedzieć koledze veris, że kupując nowy gramofon może zaoszczędzić i pieniądze i czas i nerwy. Jeśli chce sprawdzony Vintage polecam sklep Nomos Vintage, gdzie kupi odrestaurowany sprzęt, a nie kota w worku. Jednakże ceny są porównywalne do nowych gramofonów.

Wolę sprzęty używane sprzed 30-40 lat bo były solidnie zrobione. Nasuwa się tu powtórnie analogia do motoryzacji.

A że umiem cokolwiek naprawić to nie będę wyrzucał pieniędzy na chińskie nowości.

Tu się mylisz , nawet mając pieniądze lepiej kupić używkę - jak się zapoluje i ma się trochę pojęcia to idzie kupić taki gramofon że nie jeden by pozazdrościł . Ile by się nie miało pieniędzy u Nomosa w życiu nic nie kupię i innym też nie polecam .

Padło tu bardzo istotne spostrzeżenie , wypowiedziane przez kolegę notorycznego:

,,Zasadnicze pytanie-czy kolega Veris słuchał już płyt odtwarzanych na gramofonie ?. Tak pytam bo może się okazać, że nie jest to dobry kierunek ;)"

Bo jeśli nie , to może być niekiedy przy kiepskiej konfigóracji lekkie rozczarowanie, bądż poczucie niedosytu . Niestety analog to bardzo ciasne i wymagające gardło w dzisiejszej rzeczywistości dżwiękowej . Niesie w sobie wiele radości , zachwytu nad brzmieniem , a zarazem nie pozbawiony jest wielu wydatków i błedów . Aby osiągnąć pewien, dobry , poziom dżwięku, potrzeba trochę determinacji i wiedzy,. nie wspomnę o pieniądzach . Jednak pomimo kłód rzucanych przez rzeczywistość pod nogi, warto!

Miałem już okazję słuchać płyt na gramofonie Project Debut z Projectem phono box u znajomego. Spodobało mi się, choć dla mnie było trochę za wysoko. Wysokie tony rzucały się mocno w uszy. Być może było to wina wkładki (nie wiem jaka tam była), a być może to, że to Project z podstawowej oferty - tego już nie wiem. Dlatego do końca nie jestem przekonany do Projectów (tych z niższej półki)

Przeglądam cały czas allegro i olx i natrafiłem na taki egzemplarz:

Ukryta Zawartość

Możecie coś powiedzieć o tym modelu?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Miałem już okazję słuchać płyt na gramofonie Project Debut z Projectem phono box u znajomego. Spodobało mi się, choć dla mnie było trochę za wysoko. Wysokie tony rzucały się mocno w uszy. Być może było to wina wkładki (nie wiem jaka tam była), a być może to, że to Project z podstawowej oferty - tego już nie wiem. Dlatego do końca nie jestem przekonany do Projectów (tych z niższej półki)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Właśnie to o czym piszesz to jest problem złej konfigóracji. Dobre spasowanie elementów toru analogowego, stworzenie tak zwanej synergii jest dość trudne i mozolne, wymaga dużego zangażowania, a co za tym idzie również nakładów finansowych.

Jest jednak na to recepta ,banalna i niezwykle prosta.

Skopiować tor który przypadł ci do gustu w sensie brzmienia . Z tym że , w tym celu trzeba się gdzieś udać i posłuchać , dobrze jest mieć kilku znajomych którzy dysponują różnymi torami w sensie konfigóracji ,a zarazem któryś z nich zadawala cię dżwiękowo .

Jeśli ich nie ma(znajomych) ? no to trzeba sobie ich jakość zdobyć . Niestety nie ma lekko, powtarzam warto się w to zaangażować , jednak samemu będzie ci trudno.

Ja bym mierzył bardziej w Thorensy , Micro Seiki , Luxmany , z cięższymi talerzami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Poszukaj sobie jakiegoś życzliwego kolegi, może z forum, który pomoże Ci złożyć całość czyli, pre plus gramofon, ramie, wkładka I kabelki. Wcale to nie musi być drogie. Nie musisz odkrywać samodzielnie Ameryki :) I zaoszczędzisz dużo kasy... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Brak mu takiego napisu „ Quartz” i ma słabsze ramie niż te modele które wcześniej proponowałem. Za SL 1710 MkII gość chciał tyle samo 1200 zł. a ten gramofon ma już ramie z regulacją wysokości i całość jest miękko zawieszona z talerzem.

post-5705-0-51872400-1472666737_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skopiować tor który przypadł ci do gustu w sensie brzmienia

Jest to sensowna rada, tylko....

...co jeśli ten tor to Oracle Delphi, SME V, AN IO1 i Modwright?.... chlip...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

<br />Miałem już okazję słuchać płyt na gramofonie Project Debut z Projectem phono box u znajomego. Spodobało mi się, choć dla mnie było trochę za wysoko. Wysokie tony rzucały się mocno w uszy. Być może było to wina wkładki (nie wiem jaka tam była), a być może to, że to Project z podstawowej oferty <br />

Miałem Debuta z Grado niebieską i absolutnie nie było ostro.

Jest to sensowna rada, tylko....

...co jeśli ten tor to Oracle Delphi, SME V, AN IO1 i Modwright?.... chlip...

Nikt nie mówił że będzie łatwo i tanio.

Z drugiej strony trzeba szukać czegoś na poziomie swoich możliwości finansowych.

Jeśli mowa o wkładkach proponował bym coś z Demona np.DL 103R , lubAT OC9MLII .To bardzo dobre wkładki do ciężkich ramion.

Nikt nie mówił że będzie łatwo i tanio.

Z drugiej strony trzeba szukać czegoś na poziomie swoich możliwości finansowych.

Jeśli mowa o wkładkach proponował bym coś z Demona np.DL 103R , lubAT OC9MLII .To bardzo dobre wkładki do ciężkich ramion.

Hihi pelot Ty już w haj endzie jesteś a my tu o tanim graniu piszemy . Pozdrawiam

Hihi pelot Ty już w haj endzie jesteś a my tu o tanim graniu piszemy . Pozdrawiam

Czy ja wiem, to jeszcze nie Hi End. Te dwie wkładki usytuował bym na niższo-średniej bardzo dobrze brzmiącej półce. Z których proponował bym skorzystać bo warto .

Czy ja wiem, to jeszcze nie Hi End. Te dwie wkładki usytuował bym na niższo-średniej bardzo dobrze brzmiącej półce. Z których proponował bym skorzystać bo warto .

Masz gramofon wartości nie jednego fajnego systemu , a kolega veris potrzebuje czegoś znacznie tańszego niż proponowane wkładki nie mówiąc o kupnie ciężkiego ramienia i napędu .

Masz gramofon wartości nie jednego fajnego systemu , a kolega veris potrzebuje czegoś znacznie tańszego niż proponowane wkładki nie mówiąc o kupnie ciężkiego ramienia i napędu .

No tak w sumie to masz rację , kwestie budżetowe biorą górę nad tym co by się chciało mieć . Szkoda bo to są zupełnie inne wrażenia i doznanmia, posłuchać muzyki na dobrym klocku , a na bardzo średnim . Rzyczę każdemu posiadania sprzętu wyższej klasy , oczywiście kto odczuwa taką potrzebę.

Ja zaczynałem od Denka 23F z DL-80 na ramieniu, kupiłem to za 200,- i byłem mega zadowolony: od dotknięcia grało rewelacyjnie jak na taki wydatek. Sprawny jest do tej pory, automatyka śmiga jak złoto, wkładka też jeszcze pogra, jak sądzę. Zanim zdążyłem dokończyć tę wkładkę, poszedłem wyżej i kupiłem za radą Duala CS-5000, kosztował mnie tysia, stan bliski ideału z OM20. Igła mi się dość szybko skończyła, ale to byłby nadmiar szczęścia, za tysiaka gramofon tej klasy z igłą tej klasy. Póki co jadę na Shure m97xe i jest gorzej, ale to różnica między świetnie a bardzo dobrze. Używam tego gramofonu od kilu miesięcy i szczerze mówiąc codziennie cieszy mnie tak samo, jak w dniu zakupu - nie wyobrażam sobie lepiej wydanego tysiaka na analogowe granie. Oczywiście ma ograniczenia, choćby lekkie ramię, z którego powodu odpada bardzo dużo ciekawych wkładek. W każdym razie pod względem jakości budowy, jakości ramienia, estetyki i komfortu obsługi uważam, że to jest bardzo, baaardzo solidne hi-fi z bardzo dobrymi opiniami, moją też. Gra wkładka, nie gramofon, więc mając budżet 1000 i polując na używkę z używaną igłą - trzeba od razu się liczyć z wydatkiem na nową wkładkę albo igłę. To już w zależności od reszty toru, ale wydaje mi się, że start w miarę przyzwoitego słuchania to przynajmniej jakieś 400-500 pieniędzy. Bazuję choćby na systemie OM Ortofona - słuchałem 5, 10 i 20. 5 i 10 da się słuchać, ale między nawet 10 a 20 jest przepaść. Nawet większa w jakości dźwięku, niż w cenie.

• Redaktorzy
<br />Gra wkładka, nie gramofon<br />

Wg mnie to stwierdzenie jest prawdziwe w połowie. Rozpatrując gramofon w kategorii: wkładka, ramię i napęd każda z tych rzeczy ma znaczenie. Nawet sposób łożyskowania napędu i zdolność wytłumiania rezonansów przez talerz i np. matę gumową na nim. Napędy grają różnie. Różnią się brzmieniem, motoryką basu, żywiołowością, brakiem żywiołowości. Niektóre napędy grają matowo i bezpłciowo. Dla kogoś, kto nie ma porównania z czymś lepszym może to wydawać się normą. Tę żywiołowość z nagrania wydobyć to wielka sztuka. Szarobure granie nie jest cechą płyty analogowej. Posłuchaj kiedyś jak brzmi delikatniuteńki napęd paskowy w którym jak przyłożysz palec do talerza, to on staje, a taki napęd z dużym momentem obrotowym, czy to jakiś dobry Direct Drive czy solidnie zbudowany mass-loader. I puść wtedy powiedzmy płytę Kraftwerk The Man-Machine. Różnicę słychać z marszu. Potem puść coś finezyjnego, z polotem. Może być Vollenweider, może być jakiś jazz z epoki w którym dęciaki dmuchają jak szalone.

Wkładki gramofonowe o dużych siłąch nacisku rzędu 2,5 - 3,0g, szlify sferyczne, małopodatne MC wymagają solidnych ramion o dużych masach efektywnych. Naciski jednostkowe na zbocza rowka są olbrzymie. To tego potrzeba momentu obrotowego i zdecydowanej/błyskawicznej kontroli nad obrotami. Tego byle jakim "paseczkiem" tanim w produkcji a drogim w slonie sprzedaży nie zrealizujesz. Ale nie chodzi tylko o te sferyczne szlify kultowego Denona DL-103. Wygitne Shibaty czy inne ostre szlify w dobrych wkładkach o mniejszych siłach nacisku też potrzebują dobrego kompana do pracy. Zarówno ramienia, ale i napędu.

Też kiedyś myślałem, że gra sama wkładka. Niestety przekonałem się z czasem, że tak nie jest i na brzmienie analogu ma wpływ ogrom czynników.

Gdyby było tak jak piszesz, wszyscy analogowsy śwata podniecaliby się tanimi w produkcji napędami paskowymi o maleńkim momencie obrotowym.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Też kiedyś myślałem, że gra sama wkładka.

Dzięki za ten wpis, dla mnie jest bardzo przydatny. Mam bardzo skromne porównanie, bo nikt ze znajomych nie ma gramofonu. Mój pierwszy, Denon 23F, kupiłem w ciemno i byłem serio zaskoczony, jak gramofon za tę kasę fajnie, poprawnie gra. Drugi kupiłem już świadomie, po długich rozmowach z wirtualnym kolegą i jak dla mnie to serio jest coś. Oczywiście, to budżetówka, nie można wymagać nie wiadomo czego od gramofonu za tę kasę, ale moim zdaniem gra zachwycająco. Oczywiście korci mnie, żeby coś modzić, oglądam inne gramofony, chociaż mojego nigdy się nie pozbędę. Przeczytałem na brytyjskim forum wpis właściciela właśnie CS-5000, który interesuje się tematem od 30 lat. Napisał, że wiele razy chciał zmienić gramofon, ale słuchał dziesiątków różnych i uważa, że żeby mieć naprawdę istotny przyrost jakości musiałby wydać koło 800 funtów. Nie wiem, może to przesada, ale to naprawdę jest świetny gramofon - nawet z tanią wkładką daje bardzo dobre stereo, świetnie różnicuje i dół, i górę, doskonale pozostawia wybrzmienia, gra melodyjnie i z polotem. Doskonale oddaje atmosferę koncertów, emocje w śpiewaniu. Połowa mojej płytoteki to jazz, gdzie bardzo się liczy umiejętność oddania niuansów. Finał jest taki, że często chodzę nie wyspany, bo słucham po nocach - wręcz słychać, jak Milesowi ślina drga w ustniku. Mam trochę tłoczeń z Teldeca, spod głowic DMM - każde jedno brzmi obłędnie. Na wkładce za pinset złotych :) W październiku zapnę OM30 i chyba założę pampersy do pierwszego słuchania. A oczywiście, że drugi gramofon to będzie coś z ramieniem S umożliwiającym podpięcie cięższych wkładek. Może właśnie dla porównania jakiś dd ze SME albo Acosem. Na bardzo drogie rozwiązania mi szkoda kasy - w końcu jest tyle płyt do kupienia.

Gra wkładka, nie gramofon,

Bardzo dziwne spostrzeżenie , wynikało by z tego stwierdzenia że gdyby założyć np. ZYX Omega, na najzwyklejszym ramieniu jakiedoś powiedzmy Duala, (może to nie najlepsze porównanie bo Duale mają lekkie ramiona ) to będziemy mieć brzmienie jak np. z Air Force One TechDAS-a.

Oczywiście mając na uwadze bardziej napęd niż ramię.

Kolejne spostrzeżenie to takie że konstruktorzy gramofonów a szczególnie Mass Loaderów nie budują tak masywnych konstrukcji dla jakiegoś własnego widzi misie , bądz dla designu . Lecz ma to uzasadnienie w tym iż, po latach prób doszli do wniosku że tego typu konstrukcja spełnia bardzo wysokie wymagania soniczne, mieszcząc się ponad i tak już bardzo wysoko zawieszoną poprzeczką różnorakich konstrukcji.

To nie jest tak że plastikowy Thorens TD 190 po włożewniu na ramię drogiej a zarazem dobrze brzmiącej wkładki, zabrzmi tak jak np. TD150MKII, bądź ETM930-tka.

Analog a zwłaszcza winyl to nie jest prosta i oczywista kwestia, jest tu bardzo wiele zmiennych a urządzenia służące do odtwarzania płyt , nie wacham się użyć tego stwierdzenia są jak instrumenty.

Abstrachując od tematu głównego. W ubiegłą niedzielę oglądałem Sądę jakoś mi się napatoszył ,, pod rękę" ten program, była mowa o współczesnych nośnikach informacji i sposobach zapisu tej informacji . Była mowa o taśmach magnetycznych, CD, Vinylowych płytach, dyskach twardych , i formie zapisu na papierze, et cetera . Przeanalizowano wszystkie formy zapisu , z wniosków jakie wsunięto ,wynikało że najdoskonalszą formą zapisu i najbardziej trwałą jest forma papierowa , następnie płyta winylowa , (jeśli jej się zbyt często nie używa) to tak gwoli informacji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.