Skocz do zawartości
IGNORED

Ekranowanie głośnika centralnego, jakie jest ryzyko uszkodzenia elektroniki

PawelMitsu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Zakupiłem ostatnio budżetowy głośnik centralny (służy jako głos komentatora w czasie transmisji sportowych). Niestety nie mam pojęcia czy jest ekranowany i czy nie zagraża sprzętom typu mysz, klawiatura i elektronika telewizora. Nie mam niestety możliwości pomiaru pola magnetycznego. Prosze zobaczcie na zdjęcia które przedstawiają jak wyglada sprawa, problem wydaje sie błachy ale nie chce polegać na stwierdzeniach "a co tam, pewnie nic sie nie stanie".

PS czy jest możliwe aby głośnik centralny nie był ekranowany, kiedy jego przeznaczeniem jest granie jak najbliżej ekranu?

Pozdrawiam

Paweł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15549-0-75336500-1472666776_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym się tak radykalnie nie wypowiadał.

Owszem na ekranie kineskopowym było widać zakłócenia jeśli głośnik stał za blisko - zresztą do rozmagnesowania kineskopu służyły specjalne pętle...

LCD* nie ma kineskopu to problemu nie widać....

Natomiast jak silne pole magnetyczne działa na elektronikę jako taką - nie wiem, ale na pewno nie poprawia "żywotności"

*LCD jako matryca, czyli oledy, plazmy i itd.

P.S. Z czasów kineskopowych tv pamiętam iż ekranowanie ekranowaniu nie równe.... Ekranowane kolumny potrafiły "zadziałać na kineskop"

<br />Natomiast jak silne pole magnetyczne<br />

To nie jest silne pole magnetyczne (mówimy w tym temacie o głośnikach w obudowie, a nie magnesie neodymowym przełożonym do płytki drukowanej z elektroniką)

Ze 25 lat temu widziałem jak znajomy nieco odbarwił sobie CRT kolumnami, ale były to duże Tonsile, a dwa dotykały ! z obu stron kineskopowego telewizora ( bez komentarza).

Tylko jakiż to magnes ma ten budżetowy głośniczek centralny ... dwa leży sobie daleko pod spodem, pewnie nawet kompas by nie zareagował na to poletko magnetyczne;) trzy pewnie jednak jest ekranowany.

Odkręć mu parę śrubek, wyjmij głośnik i zobacz czy ma, a jak nie ma to nic, bo stoi daleko i telewizor jakby inny od tych kineskopowych.

Pytanie ile tv CRT miało głośniki nieekranowane, a miały przecież normalne duże, a nie takie pipki jak w LCD.

Shrek777 co do poprawy żywotności to wydłużysz ją wyłączając całkowicie na noc TV.

Odkręć mu parę śrubek, wyjmij głośnik i zobacz czy ma

Arekm. gdyby to się dało zrobić, to bym Wam głowy nie zawracał :) w tym czymś nawet maskownic nie da się zdjąć.

Dzięki za odpowiedzi, jeżeli ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia to zapraszam.

Odkręć mu parę śrubek, wyjmij głośnik i zobacz czy ma
gdyby to się dało zrobić, to bym Wam głowy nie zawracał :) w tym czymś nawet maskownic nie da się zdjąć

To spróbuj może zajrzeć przez gniazdo przyłączeniowe.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

w tym czymś nawet maskownic nie da się zdjąć

To może głośniki są montowane od wewnątrz i jest odkręcana tylna ścianka?

Można sprawdzać głośniki, tylko po co??? Dzisiejsze telewizory, jakiekolwiek by nie były, brak ekranowania głośników mają głęboko w d....ie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.