Skocz do zawartości
IGNORED

Sub Rel T5i jakie monitory i wzmacniacz do niego ?

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

Bo tak szczerze u mnie ludzie przychodza do 20 m i pytaja skad ten bas z ps 5.1 a Ty chcesz juz zaczynac od sw.

Każdy ma "swój świat". Dla 99% będzie to dziwactwem, dla 1% normą. I trzeba z tym zyć pomimo tego, że zaczynać przygodę ze sprzętem od zakupu SW i to do stereo sam uważam za (delikatnie ujmując) dziwactwo.

I by nie było, akceptuję różne poglądy w audio, nawet te daleko idące poza zdrowy rozsądek…ale jestem wrogiem SW do muzyki. Nawet tej, która wymaga dobrze pokazanego dołu. Bo sorry, ale rodzaje muzyki jakie zostały nam przedstawioen to nie tylko "łupanie" w niskich, ale różnorodność tych niskich. A tego nie otrzymamy bo nagle wstawilismy SW obok 2 kanałów.

Nie tędy droga, czego dowodem są wpisy Kolegów powyżej.

Ale widzę, że założyciel tematu juz dawno podjął decyzję i zapewne będzie się cieszył z łupania niskimi na tych niewielkich metrach kw. Tylko to będzie miało tyle wspólnego z dobrym brzmieniem w tych gatunkach, co koń z dobrym koniakiem.

Ale każdy musi iść swoją drogą. Na marginesie…ostatnio pojawiły się w marketach wszelkiej maści wielkie monstra do napędzania imprez u nastolatków.

Słuchając kilku konstrukcji z okolic 8K śmiem twierdzić, że zagrałoby to lepiej, niż źle dobrany (a tak to się skończy zapewne w tym przypadku) SW ze wzmacniaczem i 2 monitorami.

Ale…to moje zdanie.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Markowski, po prostu niektóre fronty nie potrzebują sw.

Ale bądźmy szczerzy, większość dzisiejszych kolumn i bas z 13 cm to jest wymuszona parodia

Musica curat cor meum et animam meam delenit

jak na razie w planie mam tylko odsłuch a jak to będzie grało i czy mi podejdzie zobaczymy

w takim razie pytanie do ciebie co byś zrobił na moim miejscu aby to grało dobrze "w teorii" ? bo w praktyce możemy mieć inne gusta muzyczne :P

szukam sam nie wiem czego :P

Gość

(Konto usunięte)

BASSFREAK jak najbardziej cie rozumiem,sam mam zestaw własnie takowy i banan z mordy mi nie znika a "fala uderzeniowa"przyprawia o gesią skurkę". Czysta przyjemnosc i nie mowie o 2 czy 4 subach po 1000W w 20 metrach choc i takich nie brakuje :)Nierozumiem natomiast krytyki tematu i tych ktorzy zadali sobie trud aby wcisnąc cos od siebie(porownal bym to z szyderką ) Czego sie napalili co po niektorzy zeby twierdzic ze bas z podlogowek czy tymbardziej z CHARIO(zabija) lub jest lepszy. Jak dla kogo mozna bylo by rzec ale skoro mowa o muzyce jak w temacie to albo ktos nie slyszlal(czul) w zyciu dobrego basu albo ma mikre zapotrzebowanie na niego. Slucha ktos rocka czy jazzu a wpada i pisze cos od siebie w temacie rnb,trap,hh-gdzie tu skromnosc??

Gość numik

(Konto usunięte)

BASSFREAK jak najbardziej cie rozumiem,sam mam zestaw własnie takowy i banan z mordy mi nie znika a "fala uderzeniowa"przyprawia o gesią skurkę". Czysta przyjemnosc i nie mowie o 2 czy 4 subach po 1000W w 20 metrach choc i takich nie brakuje :)Nierozumiem natomiast krytyki tematu i tych ktorzy zadali sobie trud aby wcisnąc cos od siebie(porownal bym to z szyderką ) Czego sie napalili co po niektorzy zeby twierdzic ze bas z podlogowek czy tymbardziej z CHARIO(zabija) lub jest lepszy. Jak dla kogo mozna bylo by rzec ale skoro mowa o muzyce jak w temacie to albo ktos nie slyszlal(czul) w zyciu dobrego basu albo ma mikre zapotrzebowanie na niego. Slucha ktos rocka czy jazzu a wpada i pisze cos od siebie w temacie rnb,trap,hh-gdzie tu skromnosc??

pytanie co znaczy "dobry bas" ;), a kolega słyszał Chario Delphinus? To wszystko subiektywne i każdy pisze o swoich doświadczeniach, dla mnie rel t-5 to była porażka, a i latałem i ustawiałem róznie

Gość

(Konto usunięte)

NIE MOWA O REL CZY TANICH MODELI VELO.POSLUCHAJ SVS -MODELE SB

HAHA I NIE NIE SLYSZALEM CHARIO-MYSLISZ ZE ZABIL BY MNIE BAS Z NICH :)))))? TO NIE POLECI PO PROSTU ,ILE TAM 16-18 CM I MAX 100W PRZY CZYM TO 2 DROZNE ....PROSZE CIE

Ja proponuję wysłać pana leszka na tomorrow land lub qlimax ciekawe czy wrócił by cały hah.

Żarty żartami ale lekki offtop sie robi , wiem jedno że bas z podstawkowców mnie na bank nie zadowoli , albo duże podłogówki albo 2.1

Coś czuję że velodyne eq max bardziej mi podejdzie niż rel choć kto wie

Gość

(Konto usunięte)

Ale wracając do tematu to BASFREAK jezeli bedziesz dociązal subem po co ci dociązenie NADem? Moim skromnym zdaniem tym bardziej powinienes isc w strone dobrej srednicy i gory co do wzmak +monitory a sub tak czy inaczej gra tak samo z kazdym wzmakiem :)

I jezeli idziesz juz w suba okolo 3 tys kup svs sb2000,nie przestrasz sie mocą(500 W RMS) bo to obudowa zamknieta,zchodzi ponizej 20hz,wymiarowo maluch i zaden rel czy vel nie ma szans do 5 tys( jak chcesz namiar na sklep to priv-wyjdzie ok3000zl)

Zobaczę co jutro odpiszą ze sklepu jeśli to co potrzebuje będzie juz na miejscu od razu jadę na odsłuch

Monitor audio bx 2 z monitorów i hk 3700 ze wzmaków , coś czuję że da radę zawsze byłem zwolennikiem hk ale głośników firmy MA nie słuchałem nigdy

Haha nie bądźcie tacy pewni. Ma być mocny wzmak z dociążeniem i mocny sub.

Mam teraz w domu Sony amplituner nie taki zwykły, monitory 3-way połączone z subem i dzielone aktywnie na ampli.

Ogólnie gra poprawnie ale słyszę suba i słyszę monitory, a powinno się słyszeć jeden obraz przecież.

O dziwo jak podpinam w lewy rca suba (ktoś napisał kiedyś,że to fe) które idą do wzmacniacza lampowego bez zwrotnicy aktywnej to to gra jak trzeba. A przecież i fronty i sub grają jedno pasmo, no sorry co mnie to obchodzi jak gra dobrze.

Jak znacie faceta to pytałem też Troelsa Gravesena o takie podłączenie i napisał mi to samo...

Ogólnie z mojego doświadczenia fronty muszą równie mocno zagrać pasmem dolnym do ok. 70-100 Hz jak sub zaczyna bo inaczej będzie słychać co gdzie gra.

Ludzie piszą, że tak niski bas nie występuje. A g.. prawda, jak suba nie włączę to muzyka jest jakaś taka cherlawa. Obojętnie czy to pop klasyka, no jazzowe plumkanie jest wyjątkiem

Wejdz sobie na strone SVS ,jest tam MERLIN czyli wybierasz kolumny jakie masz i wyskakuje proponowany sub i ustawienia do niego (odciecie hz)

Podałem, że mam Tannoye precision podstawkowe. Odpowiedź to suby po 500W, dość odważnie bo jeden nawet tubowy ;-)

edit: Chodzi oto, że tak duża energia znajduje szybko ujście w rezonansach czego tylko się da. Może o to wam chodzi aby waliło basem ścianami i oknami ale dla mnie to nie jest przyjemna muzyka

Gość

(Konto usunięte)

Wlasnie,testowalem parapudla,klipsche i inne wynalazki a bas z suba dalej jest basem z suba-porusza powietrze nisko i poteznie a z kolumn krzykliwy i nigdy tak nisko nie schodzacy. Mozna sie pobawic "fazą" zeby lepiej zgraj go z kolumnami.

SVS to taki odpowiednik polskiego STUDIO 16hz czy SOUNDDECO w subach. Firma zaczynala od subow i tez jest prowadzona przez fanow i entuzjastow ,a to ze nie ma rankingu subow bez ich produktow mowi samo za siebie.

Nie będę oceniać bo nie słyszałem. Moc mnie trochę przeraziła. ale jako sugestie do tych tannoy dostałem trzy aplikacje tuba/br i zamknięta budę także widać mają na uwadze takich jak ja.

Gdzie w Polsce można kupić takiego suba?

Wlasnie,testowalem parapudla,klipsche i inne wynalazki a bas z suba dalej jest basem z suba-porusza powietrze nisko i poteznie a z kolumn krzykliwy i nigdy tak nisko nie schodzacy. Mozna sie pobawic "fazą" zeby lepiej zgraj go z kolumnami.

SVS to taki odpowiednik polskiego STUDIO 16hz czy SOUNDDECO w subach. Firma zaczynala od subow i tez jest prowadzona przez fanow i entuzjastow ,a to ze nie ma rankingu subow bez ich produktow mowi samo za siebie.

Jeżeli ten krzykliwy z kolumn przerobisz na kickbasowy to jest to zajebista składowa bębna z perkusji, ale na to wpływ ma źródło i dobry wzmak. Piszę o tym jako fan mocnego rocka bo dla samego techno ma to mniejsze znaczenie, w techno nie ma tych wybrzmień

Gość

(Konto usunięte)

Spoko i tak mozna podyskutowac, ja nie wyszydzam czy nie twierdze ze to nisza czy cos w tym stylu. Po prostu jeden lubi tak i tyle a na koniec dnia chodzi chyba o to zeby to co sobie upatrzysz ,cieszyło. W polsce nie dostaniesz tego,niemcy najblizej.

Pewnie znajdą się i tacy którzy stwierdzą że monitory poprawnie to odtworzą

ale zaraz taki bas nie istnieje przecież ;) (uwaga na suby)

Wiecie ja jestem basolubem ale sa tacy co do domu pchają suby estradowe ...

Panowie mam pytanko, a minoiwicie czy u nas jest dystrybutor subów SVS? Szukam i nic nie mogę znaleźć, a sciągane z amazona nie wchodzi w grę bo są pod 120v.

Gość numik

(Konto usunięte)

NIE MOWA O REL CZY TANICH MODELI VELO.POSLUCHAJ SVS -MODELE SB

HAHA I NIE NIE SLYSZALEM CHARIO-MYSLISZ ZE ZABIL BY MNIE BAS Z NICH :)))))? TO NIE POLECI PO PROSTU ,ILE TAM 16-18 CM I MAX 100W PRZY CZYM TO 2 DROZNE ....PROSZE CIE

nie słyszałeś, nie wypowiadaj się, porównaj i opisz wrażenia co do jakości. Kilka kolumn podstawkowych biło Rela jakością, a SVS to podobny pułap cenowy, nie znam - może lepszy, jego nie oceniam

Gość

(Konto usunięte)

MUMIK nie bądz smieszny,masz chario ok ale bron cie panie Boze nie porownuj ich "zabujczego basu " do suba,nie musze ich sluchac zeby to stwierdzic. Nawet ARIE 948 za 12kola nie zejdą tak jak sub,a co dopiero twoje picolo chariolo :)kilka kolumn podstawkowych bilo rela-hmmm ciekawe kto to stwierdzil i czego szukal bo fizyki nie oszukasz. SHOTTA22 SZUKAJ NA NIEMIECKICH STRONACH np,,SCHLAUERSHOPPEN,, BO W PL BIDA.

Pewnie znajdą się i tacy którzy stwierdzą że monitory poprawnie to odtworzą

ale zaraz taki bas nie istnieje przecież ;) (uwaga na suby)

Jakże by inaczej. Jeden z forumowiczów już nie raz wypowiadał się, że jego monitory grają takim basem, że czasami musi go tłumić. Z kolei inny napisał, że jego kolega kupił kolumny za ok.10kzł i wypełniają mu 50m2 salon super basem. Sprawdziłem te kolumny, były to jakieś słupki wyposażone w cztery 5" głośniczki. Drugi kolega fajnie to podsumował: "to najwyżej może być imitacja basu nie bas''. Inny kolega, kilka tematów niżej szuka kolumn, żeby czuć go było na całym ciele. Odpisałem mu, że jeśli chce poczuć bas, to musi wybrać się na koncert a najlepiej gdyby stanął obok takiej kolumny estradowej. Jakiś kolega zasugerował mu kilka zestawów, ale litości, kolumny złożone z 6,5" wooferów nie zapewnią takiego basu, żeby było go czuć jak walenie kijem od baseball'a po klacie. Jeśli ktoś użyje określenia (poczuć bas na całym ciele, czy też w wątrobie, lub jeszcze inaczej), nawet w przenośni, to daje do zrozumienia, że oczekuje naprawdę potężnego, niskiego basu a w jaki sposób uzyskać taki bas, kiedy taki 6,5" głośnik nie jest w stanie wytworzyć takiego ciśnienia akustycznego, żeby porządnie przyłożyć basem. Ścisłe prawa fizyki. Wielu zgrywa się z takiego podejścia do tematu. Tylko, żeby można było olewać i ignorować prawa fizyki, to mosty by się zapadały, statki by nie nie pływały a samoloty nie latały. Ot i cała filozofia. Jeden typ napisał "znam takiego, który wybierając głośniki, kierował się jakimiś wykresami, buhahaha". Muszę przyznać, że żal mi takich, bo nie znając albo ignorując podstawowe prawa fizyki, daje się dymać różnym producentom, którzy współpracują ze specami od marketingu. Czyta w internecie, że zaletą kolumn X jest głęboki, dynamiczny bas, więc myśli biorę, tego mi trzeba a że w specyfikacji jest napisane, przetwornik niskotonowy 5" a pasmo przenoszenia zaczyna się od marnych 45Hz, co w praktyce dla ucha może od 80Hz, tego już nie bierze pod uwagę. Potem płacz, że stopa od perkusji przypomina stukanie ołówkiem w karton po butach. W taki sposób handlowcy, wespół z poetami-recenzentami żerują na audiofilach, dla których chyba nawet kolor wzmacniacza robi kolosalną różnicę.

sylwon38

Piękny post podsumowujący takich agentów :D

odpisali ze sklepu , Rel t5i będzie pod koniec września dopiero a Velodyne eq - max 8 tylko na zamówienie mają więc też pewnie poczekam bo wybiorę się na odsłuch gdy oby dwa będą na miejscu

posłucham od razu jak gra całość z HK 3700 i MA Bx2

sylwon38

Właśnie posłuchałem na swoich kolumnach muzy której słuchasz. Niewątpliwie do tego rodzaju muzyki jest wskazany konkretny bas. O REL T5 czytałem sporo pozytywnych opinii. Mały, ale podobno jary, kiedy dobrze się go zgra z monitorami. Ja uważam, że sub trochę kłuci się ze stereo, ale sam miałem w planach go kupić, bo co innego zrobić kiedy budżet skromny a większość budżetowych kolumn, to efekciarskie słupki z wooferami, które można odrysować na recepcie od lekarza :) Gdybym miał ze trzy szyby naftowe na działce, to kupił bym takie cóś i chyba na brak basu bym nie narzekał :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.