Skocz do zawartości
IGNORED

Sub Rel T5i jakie monitory i wzmacniacz do niego ?

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

MROK,samo to ze paruje ktos monitory z subem nasuwa automatycznie upodobania muzyczne delikwenta i w zadnym wypadku nie bedzie to zestaw uniwersalny tylko z naciskiem i dominacja niskich tonow ktore to wlasnie powodują tzw radoche w niektorych gatunkach muzycznych i na te wlasnie jest kladziony nacisk. Nawet dodanie monitorow za 20k nie zmieni zalozenia takowego zestawu bo nie wychwycisz wszelkich smaczkow z takowych przy tej muzyce(jazz i gitara akustychna np to inna bajka) Sa i inni ktorzy to doceniają aksamitne,niczym nie zmącone wokale itpo ktorych to wiadomosc o mozliwosciach takowego systemu przyprawi o zawal. Gusta,gusciki kazdy ma inne.

Nawet dodanie monitorow za 20k nie zmieni zalozenia takowego zestawu bo nie wychwycisz wszelkich smaczkow

Akurat jest odwrotnie. Wszelka aktywność, nawet częściowa (taka powstaje przy współudziale aktywnego suba) pomaga wydobyć 100% z nagrania.

W tym "smaczki" i inne "aksamitności". Do idealnego wokalu wystarczy naprawdę małe pudełko. Do idealnego dźwięku w ogóle - raczej bardzo sporawe.

Rozdzielenie tego jest niegłupim pomysłem, tylko niestety bardziej angażującym. Własne upodobania nie mają tu nic do rzeczy.

Gość

(Konto usunięte)

skoro znajdują sie chetni na kolumny za 20-30k podlogowe a monitory +sub to dalej mniejszosc to jak to nazwiesz jezeli zgranie tego nie jest az tak trudne jak wiekszosc twierdzi

dziś po 14 jadę na odsłuch nie powiem jaram się jak heretyk na stosie :d

ponowię pytanie bo gdzieś "zginęło" w temacie , będę odsłuchiwał EQ max 10 czy mogę po takim odsłuchu kierować się na zakup EQ max 8 ? pod względem barwy , tekstury basu itd no tyle że będzie go mniej i pamiętajmy że 15-16 m2 pomieszczenie

szukam sam nie wiem czego :P

dziś po 14 jadę na odsłuch nie powiem jaram się jak heretyk na stosie :d

ponowię pytanie bo gdzieś "zginęło" w temacie , będę odsłuchiwał EQ max 10 czy mogę po takim odsłuchu kierować się na zakup EQ max 8 ? pod względem barwy , tekstury basu itd no tyle że będzie go mniej i pamiętajmy że 15-16 m2 pomieszczenie

Różne czytałem opinie. Większa membrana to niższy i głośniejszy bas. Mniejsza, może być szybszy, punktowy. Liczy się też maksymalne wychylenie. 8" kopyta nie zapewni, ale z pewnością dołoży basu do monitorów.

Więc wracam i no właśnie sam nie wiem co...

1. Albo głuchnę na serio

2. Znów trafiłem na kiepskie pomieszczenie

3. Albo efekt którego szukam uzyskam tylko w dużym pomieszczeniu.

Jak posłuchałem EQ MAX 10 to za rel-a się nawet nie brałem , znów było szukanie basu a jak już byl to czegoś mu brakowało można zwariować grr

Gość

(Konto usunięte)

Nie poddawaj sie i nie biez pod uwage takich malych subow. Mogles pojsc o krok dalej z tymi subami na odsluchu i posluchac z np t9 czy eq12 i sprawdzic jak sprawama sie z wieksza mocą,ja mysle ze tu jest problem. A jeszcze lepiej wez za kaucją do domu i sprawdz w swoich warunkach.

Może to ułatwi poszukiwania , brzmienie o którym mówię dawał ten sub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale zaznaczam nie w aucie go słuchałem tylko w sklepie odsłuch byl obok suba oraz z 3 metry od niego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak posłuchałem EQ MAX 10 to za rel-a się nawet nie brałem , znów było szukanie basu a jak już byl to czegoś mu brakowało można zwariować grr

Sam się przekonałeś, stereo i sub to nie taka prosta sprawa. Ja słuchałem EQ MAX 12. Coś tam waliło, ale to nie był bas, tylko zwyczajne łup, łup. Pozostaje Ci zaufać koledze >subfan i celować w SVS.
Gość

(Konto usunięte)

O ile sie nie myle to te wq mają rb w podloge,czyli nie sa zamkniete. Dopiero sp 800 ultra wzwyz mają zamkniete a to ponad 6k a za 7 jest sb13 svs i kolko sie zamyka. Do 5k nie dostaniesz lepszego suba niz svs sb2000 kosztujacego +-3k,tyle jako podsumowanie. Prewcyzja,szybkosc,dynamika i moc-to tam dostaniesz.

Kolega szuka tłuczka ale nie zdaje Sobie sprawy z akustyki. Jeszcze raz Ci napisze i ostatni, buda zamknieta i 10'. Subfan mocno promuje svs moze warto

Sylwon główne problemy ze zgraniem suba z frontami to spl i cisnienie akustyczne, br bandbas itp maja podbicia i przeciaganie dlatego sa do dupy. Tylko buda zamknieta na dluzsza mete ma racje bytu ze wzgledu na zajebiste qtc i naturalne opadanie charki

Sylwon główne problemy ze zgraniem suba z frontami to spl i cisnienie akustyczne, br bandbas itp maja podbicia i przeciaganie dlatego sa do dupy. Tylko buda zamknieta na dluzsza mete ma racje bytu ze wzgledu na zajebiste qtc i naturalne opadanie charki

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Może to ułatwi poszukiwania , brzmienie o którym mówię dawał ten sub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale zaznaczam nie w aucie go słuchałem tylko w sklepie odsłuch byl obok suba oraz z 3 metry od niego

Bassfreak, jeżeli szukasz basu jak z tego suba infinity to znaczy że szukasz basu nie mającego nic wspólnego ze stereo. Oprócz audio w domu miałem zawsze zajawkę na car audio. Tak się złożyło, że miałem tego suba w aucie i nawet podpinałem w domu. To ogromna konstrukcja na 12' głośniku z BR o średnicy płyty CD. Wytwarza wielkie ciśnienie ale o jakości nie ma tu mowy!

W aucie zapierał dech w piersiach a w mieszkaniu wprawiał w wibracje dosłownie wszystko łącznie z metalową konstrukcją podwieszanego sufitu.

Taki bas to nie bas ale jak kto lubi... Przy takich wymaganiach na ilość "tłuszczu" w basie żadna 8" i10" konstrukcja nie da Ci satysfakcji.

Tym bardziej mowa o 16m2. W takim pomieszczeniu z tak wielkim subem zabijesz resztę pasma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A czy ja kiedy kolwiek pisałem że szukam basu do stereo ? :D owszem trance czy nawet trap mają efekty stereo ale nie w dolnym paśmie tylko w średnichich i wysokich , czyli rozumiem że efekt którego szukam to ciśnienie akustyczne ? Że przy niskim basie mam wrażenie "zatkanych" uszu

Owszem pamiętam że do tego BR można było rękę wsadzić prawie haha

A czy ja kiedy kolwiek pisałem że szukam basu do stereo ? :D owszem trance czy nawet trap mają efekty stereo ale nie w dolnym paśmie tylko w średnichich i wysokich , czyli rozumiem że efekt którego szukam to ciśnienie akustyczne ? Że przy niskim basie mam wrażenie "zatkanych" uszu

Owszem pamiętam że do tego BR można było rękę wsadzić prawie haha

Nie użyłeś słowa "stereo" ale po pierwszym wpisie wynika , że właśnie chodzi o system 2.1 czyli stereo + sub.

Samym basem człowiek nie żyje nawet basolub :p domyślam się że ciężko będzie znaleść coś dla mnie pod moje wymagania ? Chociaż rozmawiałem z ziomkiem w salonie i mówił że klient kupił w ciemno chyba właśnie jakiegoś rela czy velo i u niego w domu grało super w porównaniu do pomieszczenia w sklepie

Gość

(Konto usunięte)

HAHA a trojmiasto to miasto? Basfreak masz racje kazdy sprzet czy to wzmak,kolumny,czy sub najlepiej jest testowac w swoich warunkach na kwadraturze :) W salonie jest piekne wygluszenie,komponenty bardzo dobre itp i czesto jest placz" u mnie kicha a w salonie na odsluchu tak bajecznie bylo" Wez nawet eq8 za kaucją,posluchasz przez dzien,dwa,pobawisz sie bezstresowo ustawieniami itp i bedziesz wiedzial cos na temat suba jak i tego co ewentualnie sie moze u ciebie "przyjąc'

Jestem z trójmiasta

Pytam, bo kiedyś dzwoniłem do tego sklepu i spytałem się, czy wypożyczają sprzęt do domu za kaucją, tak jak to robi Q21 (choć pewnie chodzi wyłącznie o coś lekkiego, kable, albo słuchawki). Pan z RMS powiedział, że mają gościa, który przyjeżdża na chatę i może zabrać np. suba, pozwolić na odsłuch i wtedy, albo kupujesz, albo zabiera.

Nie jestem pewny ale w sklepie gdzie byłem chyba też jest taka możliwość , kurde denerwujące jest w EQ MAX ze poza crossoverem na tyle suba wszystko jest regulowane pilotem , pilot padnie i jesteś w 4 literach

pilot padnie i jesteś w 4 literach

Myślę, że zawsze można dorwać jakiś zamiennik a regulacja z pilota jest chyba wygodniejsza. Jest materiał przebasowiony i nie, więc chyba wygodniej regulować natężenie basu z fotela.

Edit: +/- Volume, też jest na ściance tego suba.

Puszkin czyli nawet jeśli był bym że tak powiem samobójcą to czego szukać ? Czegos na 12" ?

Co do tego suba infinity to pojęcie jakość basu jest chyba względne , może różnica polega na tym że słuchałeś go w aucie a ja w sklepie dla mnnie każdy kawałek brzmiał super ani bas nie buczał ani nie dudnił byl taki soczysty , gęsty i miał ten "kickbass" , kiedy to było chyba w 2008 jak miałem 14 lat heh

I jeszcze czy ktoś mógł by mi wyjaśnić jedną rzecz , co powoduje że czym większe pomieszczenie tym bas wybrzmiewa że tak powiem potężniej ? Pytam bo dochodzę do wniosku że poszukiwany efekt uzyskam tylko na dużym metrażu ...

Puszkin czyli nawet jeśli był bym że tak powiem samobójcą to czego szukać ? Czegos na 12" ?

Co do tego suba infinity to pojęcie jakość basu jest chyba względne , może różnica polega na tym że słuchałeś go w aucie a ja w sklepie dla mnnie każdy kawałek brzmiał super ani bas nie buczał ani nie dudnił byl taki soczysty , gęsty i miał ten "kickbass" , kiedy to było chyba w 2008 jak miałem 14 lat heh

To żadne porownanie. To co kiedyś nam się podobało, dzis moze okazać się totalna porażka. Ja to mam wrażenie ze szukach chuczenia i buczenia na taką skalę że szklanki by się suwaly po stole. Dla mnie osobiście nigdy nie podobal się zaden bas z samochodu, który atakuje tylko cisnieniem i nic poza tym. A tez lubie bas i zawsze bylo mi go mało.

?👈

I jeszcze czy ktoś mógł by mi wyjaśnić jedną rzecz , co powoduje że czym większe pomieszczenie tym bas wybrzmiewa że tak powiem potężniej ?

Siedzisz pewnie w miejscu, gdzie bas się znosi. Stań w narożniku pomieszczenia i posłuchaj. A potem...

Podkręć tak, aby podobnie było w miejscu odsłuchu :-)

Niekoniecznie, choć w Twoim przypadku czym większy tym lepszy. W czasach, kiedy bawiłem się car audio w domu grał u mnie sub Harman Kardon HKTS11. 10" w wielkiej budzie robił wielki hałas.

Nie do końca to pojęcie względne. Jak będziesz bardziej osłuchany to zmienisz zdanie. Ja w Twoim wieku podobnie myślałem. Jak pisałem wcześniej słuchałem infinity w domu ale tam się nie nadawał.

. Dla mnie osobiście nigdy nie podobal się zaden bas z samochodu, który atakuje tylko cisnieniem i nic poza tym. A tez lubie bas i zawsze bylo mi go mało.

Z całym szacunkiem do Ciebie ale chyba nie miałeś okazji siedzieć w samochodzie z dobrze ogarniętym sprzętem.

Myślę , myślę i myślę co tu zrobić ...

Szkoda że nie mam możliwości posłuchać eq max 10 czy 12 na jakimś solidnym metrażu 20m2 w górę wtedy bym wiedział na bank czy to nie ten sprzęt czy potrzeba dużego pomieszczenia

Pół biedy ze chociaż MA BX2 I HK 3770 podeszły :p

Z całym szacunkiem do Ciebie ale chyba nie miałeś okazji siedzieć w samochodzie z dobrze ogarniętym sprzętem.

Calkowicie mnie to nie rusza, tak jak słuchanie muzyki na sluchawkach.

?👈

> Bassfreak

Wczoraj napisalem do Ciebie i zaproponowalem posluchanie monitorow Rehdeko RK125 5-S. Zalaczylem tez troche opinii forumowiczopw na ich temat. Widze, ze nie odczytales i nie dales odpowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.