Skocz do zawartości
IGNORED

Sub Rel T5i jakie monitory i wzmacniacz do niego ?

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, że z subwooferem nie jest zawsze idealnie, czasami trzeba gałą pokręcić, to można uznać za wadę, ale z drugiej strony przy subie mamy dodatkową możliwość ubarwienia sobie dźwięku, gdzie w przypadku podłogowców jesteśmy ograniczeni; tam zawsze gra tak samo. Dlatego zależy jak na to spojrzymy.

REL-a nie muszę wyłączać, mam go tak ustawionego, że sam włącza się gdy trzeba. Gra na granicy słyszalności, ale gra, ponieważ gdy go wyłączę, od razu słychać degradację dźwięku.

Jednakże gdy podłączę sprzęt pod TV aby pooglądać film lub jakiś koncercik, to żadna kolumna podłogowa nie da tyle radości co ten REL.

Problemy z prawidłową konfiguracją i ustawieniem suba w pokoju?

Samo życie, przecież nie mieszkamy w studio odsłuchowym. Często jest to kompromis.

Nie bądźmy niewolnikami systemu (audio).

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Oczywiście, że z subwooferem nie jest zawsze idealnie, czasami trzeba gałą pokręcić, to można uznać za wadę,

Właśnie ta wada wykreśla suba z mojego systemu. Szkoda. Niestety, ograniczenia fizyczne i motoryczne. Całe szczęście, że nie jestem fanem RAP-u itp. Tam naprawdę trzeba tąpnięcia. Blues i Rock to muzyka, której najczęściej słucham. Dla gitary basowej i stopy perkusji moje podłogówki wystarczają, choć 6,5" woofery wydają mi się ograniczać bas, nawet przy każdym gatunku muzyki. 8" były by już w sam raz, tak żeby bas schodził do jakichś 35Hz -3dB. Moje kolumny wg. specyfikacji schodzą do 40Hz -3dB. Nie jest źle, ale 40Hz ze spadkiem 3dB to już takie cichutkie 40Hz.

Zawsze miałem problem z ustawieniem suba na słuch czy to przy pomocy muzyki czy jakiegoś generatora tonów. Było basu raz za dużo raz za mało. Dopiero jak ustawiłem suba wspomagając się generatorem szumu różowego mam spokój, przynajmniej tak mi się wydaję.

Kalibracja przeprowadzam korzystając z generatora w REW. Do interfejsu podłączam mikrofon pomiarowy. Generuje najpierw szum różowy 60-300Hz. Mierzę jego SPL. Potem generuje szum różowy 25-60Hz mierzę SPL i ustawiam wzmocnienie w subie tak by SPL wyrównać z pierwszym pomiarem.

Następnie włączam HPF na monitorach na 60Hz i LPF w subie na 60-70Hz. Mierzę wszystko jeszcze raz robiąc delikatne korekty.

Jest to o tyle dobry sposób że na ustawienie nie ma wpływu niższa czułość słuchu w zakresie niskich częstotliwość. Ustawiając na słuch łatwo jest przesadzić z basem.

Kurcze, żeby poprawnie ustawić suba trzeba kończyć aż polibudę? :-)

Właśnie ta wada wykreśla suba z mojego systemu. Szkoda.

Nie każdy ma takie pomieszczenie aby wstawić podłogówki. Dlatego sub w wielu przypadkach pozwala cieszyć się doskonałym dźwiękiem. A że trzeba czasami pokręcić gałą? To nie jest aż taka trudność. Bo nie każdego stać na monitorki za 10 koła.

Kurcze, żeby poprawnie ustawić suba trzeba kończyć aż polibudę? :-)

Wbrew pozorom jest to bardzo proste. REW jest darmowy, zamiast mikrofonu pomiarowego z interfejsem można zastosować aplikację do mierzenia SPL ze smartfona.

Nie każdy ma takie pomieszczenie aby wstawić podłogówki. Dlatego sub w wielu przypadkach pozwala cieszyć się doskonałym dźwiękiem. A że trzeba czasami pokręcić gałą? To nie jest aż taka trudność. Bo nie każdego stać na monitorki za 10 koła.

Chyba nie przeczytałeś dokładnie. Chętnie dodał bym jakiegoś suba, żeby czasami podkręcić bas, tylko problemy zdrowotne (ograniczenia motoryczne) nie pozwalają mi na samodzielną regulację. Nie obraź się, ale wszystko jakoś opacznie odbierasz. Wypytuje się Ciebie o różne informacje, bo myślę, że masz duże doświadczenie w temacie, a ty reagujesz tak, jak bym się z Tobą sprzeczał.

BTW. Do monitorów za 10 koła już nie potrzeba suba? Niby dlaczego? Walą basem aż ściany pękają?

Wypytuje się Ciebie o różne informacje, bo myślę, że masz duże doświadczenie w temacie, a ty reagujesz tak, jak bym się z Tobą sprzeczał.

Ależ w żadnym razie nie wyczuwam żadnej sprzeczki, to po prostu lekka dyskusja :-)

Jeśli coś piszę na jakiś temat to staram się nie kierować do konkretnej osoby, bo wiadomo każdy ma swój własny świat audio i możliwości.

Do monitorów za 10 koła już nie potrzeba suba? Niby dlaczego? Walą basem aż ściany pękają?

Do monitorów za 10 koła dodanie suba jest chyba tylko ekstrawagancją, ponieważ takie egzemplarze prezentują już taki poziom zróżnicowanego i nasyconego basu, że niejeden podłogowiec powinien się ze wstydu rozsypać.

Ależ w żadnym razie nie wyczuwam żadnej sprzeczki, to po prostu lekka dyskusja :-)

Jeśli coś piszę na jakiś temat to staram się nie kierować do konkretnej osoby, bo wiadomo każdy ma swój własny świat audio i możliwości.

Luz, może coś sobie ubzdurałem- bez urazy!

. Moje kolumny wg. specyfikacji schodzą do 40Hz -3dB. Nie jest źle, ale 40Hz ze spadkiem 3dB to już takie cichutkie 40Hz.

Tak dla śmiechu. Miałem niegdyś, jakieś 35 late temu, tanie niemieckie kolumienki o wysokości około 40 cm, nie pamiętam już nazwy - na których zapisane było 22-22.000Hz. Gdy podłączyłem po nich malutkie B&W DM 302, które w specyfikacji miały chyba od 72Hz to dopiero usłyszałem bas :-)

Tak dla śmiechu. Miałem niegdyś, jakieś 35 late temu, tanie niemieckie kolumienki o wysokości około 40 cm, nie pamiętam już nazwy - na których zapisane było 22-22.000Hz. Gdy podłączyłem po nich malutkie B&W DM 302, które w specyfikacji miały chyba od 72Hz to dopiero usłyszałem bas :-)

Właśnie w tym rzecz. Producenci rzadko podają jak nisko schodzi bas (nazywają to zejście basu, albo punkt basu). Podają przeważnie samo pasmo przenoszenia. Moje kolumny wg. specyfikacji mają rozpiętość od 30Hz-27kHz, ale punkt basu to 40Hz -3dB.

Z definicji: Pasmo przenoszenia (także: pasmo przepustowe) – zakres częstotliwości, w którym tłumienie sygnału jest nie większe niż 3 dB (spadek amplitudy o 3 dB w stosunku do amplitudy początkowej). W paśmie przenoszenia amplituda osiąga wartość nie mniejszą niż 70,7% swojej wartości maksymalnej.

Także nawet 40Hz stłumione o 3dB to względem reszty pasma prawie niesłyszalna częstotliwość, a 30Hz od których kolumna teoretycznie zaczyna przenosić częstotliwości to już w praktyce zupełna cisza nawet przy maksymalnych obrotach wzmacniacza.

A ja nadal nie wiem co z subem xd , muszę posłuchać eq max 12 bo chyba mieli w sklepie

Nie czaje czemu rel t7i jest droższy niż eq max 12 a wydaję się biedniejszy

szukam sam nie wiem czego :P

Bo nie zawsze o wielkość (średnicę) chodzi :-)

Ważny jest też rodzaj wzmocnienia oraz ciężar i grubość układów magnetycznych.

Niejeden potężnie zbudowany 6" może zadziwić 8 a nawet 10".

Oczywiście, że nie zawsze chodzi o średnicę woofera. Teoretycznie większa średnica jest w stanie wytworzyć większe ciśnienie akustyczne i głośniej, bez zniekształceń przenieść niższe częstotliwości, ale liczy się też maksymalne wychylenie membrany, jej sztywność, jakość przetwornika, lepsze bebechy, odpowiednie strojenie. REL i Velodyne to najczęściej proponowane marki subwooferów do muzyki, z tym że REL uważa się chyba za dużo lepszy, szczególnie te w zamkniętej budzie.

Jestem w stanie zaryzykować kupno nawet eq max 12 bo moge go miec za 3,4k , niech ktoś obeznany w temacie powie mi jakim cudem są " bezbasowe " pomieszczenia ? Co na to wpływa ? Oby dwa sklepy w których byłem mają takie pomieszczenia

Jestem w stanie zaryzykować kupno nawet eq max 12 bo moge go miec za 3,4k

"Zaryzykować" Błąd moim zdaniem. 3400zł to za dużo kasy, żeby ryzykować. Napiszę jeszcze raz. Facet w salonie przytargał mi to pudło, ale to nie był bas. Może do wybuchów w KD to się nadaje, ale do muzyki....

Współczuje Ci. Sam jak czasami pytam o coś na tym forum, to porad jest wiele, tylko kogo słuchać. Potem nie śpię po nocach i myślę, czytam, analizuje. Osiwieć można.

Gość

(Konto usunięte)

Przeciez to są sklepy a nie Hans sprzedaje cos tam ze stodoly,jak wolisz. Wyszedl by cie 3 ,w razie czego sprzedajesz nawet z zyskiem. Myslisz ze jestem jedyny w pl ktory zna tą firme? Choc nie piej potem ze masz najlepszy mozliwy sub do 3,5 jak kupisz vela bo od razu ci mowie ze NIE.

Kilka kolumn podstawkowych biło Rela jakością, a SVS to podobny pułap cenowy, nie znam - może lepszy, jego nie oceniam

Jak monitor może pobić jakością subwoofer za ok 5000 zł? Pod jakim względem?

Subfan mocno promuje svs

A propos- Jaka cena za 8" svs i ile trzeba czekać? Jaka firma płatności, co z ewentualnym zwrotem kub gwarancją?
Gość

(Konto usunięte)

masz internet to masz wszystko czego ci trzeba,nie ma 8" svs-a. zadaj sobie jeden z dugim troche trudu i poszukaj. podpowiedzialem wystarczajaco duzo. albo kup vela czy rela i nie zawracaj gitary. niczego nie promuje,porownywalem je i tyle.

Jadę raz jeszcze do sklepu gdzie słuchałem t7i i będę z nim latał po pomieszczeniu bo niemożliwe jest zeby sub za 3,7k dawał tak opłakany bas

Wracam i powiem tyle , żadnych subów zamkniętych . Słuchałem rel t9i pochodziłem po pokoju poprzestawiałem suba i tak myślę i mówię " wie pan co niech da pan cośs dużego z bass reflexem " posłuchałem Klipsch R-110SW za 1,8 k , stanąłem obok suba a potem za nim przy rogu pokoju , od razu było " mięso" fakt na szybko był odsłuch troszkę dudniło i buczało ale bawiłem się tylko crossoverem i głośnością suba plus stałem w rogu pokóju. Wniosek z tego ze muszę szukać czegoś co najmniej na 10" z budą otwartą

Bez obrazy dla użytkowników rel-ów ale nie wiem jak można używać ich w KD skoro przy cięższej muzie mają problem

Gość numik

(Konto usunięte)

Jak monitor może pobić jakością subwoofer za ok 5000 zł? Pod jakim względem?

A propos- Jaka cena za 8" svs i ile trzeba czekać? Jaka firma płatności, co z ewentualnym zwrotem kub gwarancją?

Rel t5 nie kosztuje 5 tysięcy, bass nie jest "naturalny", wyczuwa się trzecie źródło i jakąś sztuczność. Wolałem np. Chario Delphinus, Paradigm Studio, Studio 16hertz, Audiosolutions Guimbarde - całościowo efekt lepszy jakośiowo, nawet jeśli mniej schodzi

pamiętam 1 wrażenie z wypożyczenia rela t5 jeszcze. Po wypięciu go po 3 dniach...moje Zensorki 5 grały jakby mocniej. Może to tylko wrażenie, ale takie było

Na ampli byl sub on tryb 2.1 więc kabel "subwooferowy"

Ale wyraźnie było słychać ze ja potrzebuję otwartego suba

Dziwie się sprzedawca nie podłączyć Ci też (może być jednocześnie z LFE) kabelem z wtykiem Neutrik Speakon. To podstawa przy odsłuchu subów Rel-a. Różnica jest duża.

Pamiętam jak miałem kino domowe i jak było podłączone tylko LFE było znacznie gorzej.

Gość

(Konto usunięte)

nie potrzebujesz otwartego tylko zamknietego a mocnego. bas reflex jest glosniejszy i tyle ,nizej schodza suby zamkniete ale slyszalnosc jest lepsza z br. precyzyjnosc i szybkosc tego nie uswiadczysz w br a do muzyki to podstawa . 190 czy 200 W a 500 to roznica ,kiedy wy to zrozumiecie(ty to zrozumiesz) latanie przestawianie ,co to da jak tam nie ma co grac. br i obudowa zamknieta tej samej mocy=br jest glosniejszy o pare db a 3 db to dwa razy glosniejszy dzwiek pamietaj.

LOOKNIJ TEN SAM DRIVER I WZMACNIACZ A JAKA ROZNICA PRZEZ BAS REFLEX

http://www.audioholics.com/subwoofer-reviews/sv-sound-svs-sb-pb-2000

Panowie dobra wiadomość ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dystrybutor SVS u nas :D

Wybór padnie na Sb lub pb 1000 , subfan wierzę na słowo w ich jakość chociaż setki opinii to potwierdzają :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.