Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany dobry amp

Walek77

Rekomendowane odpowiedzi

Po ponad miesiecznych przygodach z nowym ampem sc-lx88 ex demowalnieta koncowka mocy)/kolejny uszkodzony(kurier sie nie popisal, albo popisal bo wygladalo tak jakby czolg w to strzelil), replacement teraz na niby nowy(cos mi mowi ze jest po prostu odnowiony) ale naklejki nie ma i nie dziala tak super jak ten ex demo ,ktory mnie totalnie powalil jakoscia obrazu :O wszystko pieknie wyostrzal i wygladalo jak przeskalowane do 4k pieknie to vhodzilo... ten o dziwo tak nie potrafi i ciezko mu sygnal znalesc czesto po zmianie z konsoli na medera czy tv czekam na sygnal 3min.... bo szuka szuka i nie widzi... zatem z zalem bede zegnal tego pionka bo naprawde ten z ex dema mnie powalil dzwiek i obraz na najwyzszym poziomie. 4rtej szansy nie dam...

Mysle nad yamaha 3050/3060 nowym onkyo tx-rz1100 lub ten ciutke wyzej

Czy ktos z was bawil sie tymi ampami?

Chcialbym to podlaczyc pod zestaw monitor audio silver 5.1.2. Moje oczekiwania to mocny dzwiek najlepiej w kinie jak i stereo. A juz calkiem by bylo fajnie jakby mial dobry upscaler do 4k jesli chodzi o obraz.

https://www.audiostereo.pl/topic/129008-poszukiwany-dobry-amp/

Dzień dobry.

Amplitunery Onkyo TX-RZ1100 (http://q21.pl/onkyo-tx-rz1100.html) oraz model wyższy TX-RZ3100 (http://q21.pl/onkyo-tx-rz3100.html) do sprzedaży wejdą dopiero w najbliższych dniach, wtedy będzie można dokładnie ocenić ich brzmienie i upscaler. Z prezentacji jednak wynika, że będą to bardzo dobre urządzenia. Yamaha jest już dostępna, to urządzenie przede wszystkim do kina domowego, oferujące dynamiczny i mocny dźwięk. Yamaha podkreśla skraje pasma, co daje wrażenie świetnych efektów i bardzo otwartego, wciągającego dźwięku. W muzyce najlepiej czuje się wśród szybszych, mocniejszych gatunków muzycznych.

Do kolumn Monitor Audio serii Silver sugerowałbym jednak raczej brzmienie Onkyo, może Anthem czyli urządzenia trochę łagodniejsze w skrajach pasma (szczególnie w górze pasma) i bardziej dociążone i wypełnione w środku.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jakbym mieszkal w polsce to bym od was z salonu nie wyszedl. W anglii raczej traktuja klienta kup i wyp... ostatnio umowilem sie na odsluch to polowy rzeczy nie podlaczyli o ktore poprosilem...

A masz pojecie czyn sie ona te onkya beda od siebie roznic?

Czy jest jakis dobry amp ktory gra jakby byl zlozony z ampow stereo? Cos na wzor yamaha z11 czy pionka sc-lx 90?

W uk rozejrzyj się też za starszym modelem rz900 lub nowszym tz1100.

Faktycznie w uk możesz lepiej dostać wspomniane przez Michała modele arcama.

Z11 słuchałem raz dawni temu i.... No grał rewelacyjnie. Może lepszym rozwiązaniem jest słabszy ampli np starszy marantz 5010 czy onkyo rz800 i podpięcie lepszego wzmacniacza na fronty?

Co do obrazu to Marvel qdeo daje ładny obraz.

Pozdrawiam

Sa dostepne te arcamy recenzje poczytalem no i faktycznie skusilbym sie nawet na taka starsza uzywke. Niestety zalezy mi na atmosie zrodla sa juz w miare dostepne i lubie ogladac filmy w tym formacie. 5.1.2.

Ten pionek sc-lx88 to nie ma żartów z obrazem :)

VIDEO FEATURES

› HDMI 8 in/3 out (2 for MAIN, 1 for MAIN/HDZONE)

› Ultra HD Upscaling and Pass-through (4K/60p/4:4:4/24-bit†,

4K/24p/4:4:4/36-bit, 4K/60p/4:2:2/36-bit†)

› Video Scaler with Qdeo™

› 3D Ready (Blu-ray Disc®, Broadcast and Games)

› Deep Colour (36-bit) and "x.v.Colour"

› Triple HD Noise Reduction

› Advanced Video Adjust

› Stream Smoother

› Stream Smoother Link

› Frame Rate Conversion

Jakiś czas temu czytałem negatywne opinie\testy o Onkyo i upscalingu ale co zabawne tyczy się to modeli X4X X5X RZ haaa właśnie doszedłem dlaczego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Starsze serie posiadały właśnie ten chip video Marvell Qdeo a nowe już nie.

Tutaj można poczytać testy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) testujący skupią dużą uwagę na również testach obrazu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze powalcze z tym pionkiem. Mam jeszcze jeden problem ze nie moge wejsc w ustawienia obrazu gdzie wlasnie powinna byc redukcja szumow etc. Mialem to na ex demo ustawione obraz byl tak wyciagniety ze kopara spadala... wiele obrazow tv sprawdzalen, sam mam sony 4k 55 cala model z wrzesnia 2015. Uhd bluraye marsjanina na tym tv i suhd samsunga i powiem tak zaden ale to zaden ekran nie mial najmniejszego polotu do wlasnie tego pionka na latarce benq w1070 magic screenie. Szklane elementy wygladaly jak w 3d 0 szumow wszystko piekne ostre zero utraty detali, wrecz przeciwnie kazda pore na twarzy mozna bylo zobaczyc. To mnie tak naprawde sklonilo zeby kupic nowy 88, nie powiem, ze dzwiek jest zly bo jest na meega poziomie brzmi rewelacyjnie, ale naprawde to wlasnke ten obraz mnie totalnie zachwycil. Jak nie uda mi sie nic zrobic z tymi wyjsciami hdmi i opcjami to postaram sie o zwrot kasy i z polski bede chcial sciagnac tego onkyo rz1100 tylko poczekam na jakies testy jeszcze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) taki maly newsik dla tych co czekaja :)

Ukryta Zawartość

Odsylam go. W pt wylatuje z domu... trzeba cos nowego kupic. Mocno mnie interesuje ten onkyo 1100 w sklepach jest juz z tydzien czy 2, a opini totalnie 0... troche kot w worku.. naczytalem sie opini o rz900 kazdy chwali za dzwiek, poza jedna osoba, ktora przeiadla sie z pioneera elite ;) marzy mi sie wlasnke amp, ktory by mial nowe formaty i gral jak wlasnie taki pioneer elite czy yamaha z11. Wiem, ze mozna cos takiego zlozyc z procrsora plus paru koncowek, ale musialbym wtedy zrezygnowac z zony. Nie udzwigla by tego ;)

naczytalem sie opini o rz900 kazdy chwali za dzwiek, poza jedna osoba, ktora przeiadla sie z pioneera elite ;) marzy mi sie wlasnke amp, ktory by mial nowe formaty i gral jak wlasnie taki pioneer elite czy yamaha z11. Wiem, ze mozna cos takiego zlozyc z procrsora plus paru koncowek, ale musialbym wtedy zrezygnowac z zony. Nie udzwigla by tego ;)

Opisywałem na forum sporo cech RZ900, absolutnie nie tylko pozytywnych, a nie przesiadłem się z Pioneera. Ale w każdym amplitunerze potrafię usłyszeć tonę wad w dźwięku, więc to akurat nie musi źle świadczyć o Onkyo. Jeśli przy zakupie mierzyłbym w taki pułap amplitunerów jak Ty, to zdecydowanie poszedłbym w Yamahę 1050/RZ800 + końcówka mocy. Obecnie gram na RZ900+końcówka stereo i dźwięk jest nie do pobicia przez amplitunery do wartości Arcama 550, droższych nie słuchałem bo wg mnie nie ma po co, skoro amplituner za 4000-4500 (wspomniane 1050/RZ800) plus stara końcówka mocy da lepszy efekt. Tylko nie można kupić zbyt niskiego modelu amplitunera, bo tam są już gorsze przetworniki, przedwzmacniacze itd, natomiast te elementy w odpowiednio 1050/2050 oraz RZ800/RZ900 są takie same.

W RZ900 nie używam (póki co ;) ) Dolby Atmos, ale widzę potencjał już w tym, jak świetnie amplituner potrafi pokazać źródła dźwięku między choćby tylnymi kolumnami, dźwięk się od nich ładnie odrywa gdy tak jest nagrany, i potrafi to zbudować genialne zjawiska przestrzenne, więc jeśli coś takiego będzie zbudowane również między dolnymi a sufitowymi głośnikami, to będzie to genialny efekt i z pewnością swój obecny system 5.2 rozszerzę do 5.2.2, ale... to gdy będzie więcej pozycji filmowych, bo z aktualnych może dwie by mnie zainteresowały, a to jeszcze trochę mało. ;)

Nie jestem przekonany do koncowek mocy laczonych z ampami. Tak czy siak ten dzwiek przechdzi przez amplituner kilometrow kabli i obrobke dzwieku. Stad sa procesory dzwieku zeby podlaczac do nich koncowki.

Czy jest roznca w filmie jak fronty sa podlaczone do pre out na wzmacniacz stereo?

Czy tam nawet w muzyce? Czy osobno podlaczony wzmacniacz stereo podlaczony do kompaktu nie gra lepiej?

RZ710 to na pewno biedniejsze urządzenie, na szybko nie znalazłem informacji czy przetworniki są te same co w wyższych seriach, ale przede wszystkim nie ma wyjścia z przedwzmacniacza, co go skreśla w temacie tańszy ampli+końcówka vs. droższy amplituner. (Wiem, są na forum użytkownicy chwalący sobie połączenie np. 626/636/646 przez dzielnik napięcia do końcówki mocy, ale w przypadku szukania lepszej jakości dźwięku wyjdzie na jaw kiepski przetwornik, kiepski przedwzmacniacz, i to wszystko zamulone jeszcze wbudowaną końcówką mocy, choć odciążoną, to jednak psującą dźwięk). Yamaha 1050 i 2050 mają te same elementy, natomiast 850-tka ma gorszy przetwornik i nie wiem czy nie gorzej rozwiązane wyjścia pre-out, bo czytelność dźwięku po podłączeniu końcówki do 850-tki była mniejsza niż w 2050 bez zewnętrznej końcówki mocy. Zatem w konfrontacji tańszy ampli+końcówka vs. drogi/bardzo drogi amplituner, polecam nie schodzić poniżej 1050/RZ800.

Co prawda Yamaha 3050, Onkyo RZ1100 mają lepsze przetworniki od tych o oczko-dwa niższych modeli, jednak doświadczenia z droższymi amplitunerami mówią mi, że wspomniane tańsze amplitunery wzbogacone o zewnętrzną końcówkę i tak wypadną lepiej

Czy jest roznca w filmie jak fronty sa podlaczone do pre out na wzmacniacz stereo?

Czy tam nawet w muzyce? Czy osobno podlaczony wzmacniacz stereo podlaczony do kompaktu nie gra lepiej?

W filmach obawiałem się tego, że będzie mnie drażniła różnica w barwie między frontami a pozostałymi kanałami, jednak niepotrzebnie, bo lepszy dźwięk i lepsza dynamika frontów wzbogacają całość przekazu - do filmów zatem zdecydowanie warto!

A do muzyki - w pierwszym poście wyraziłeś oczekiwanie dobrego dźwięku stereo z amplitunera kina domowego, i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, iż ampli+końcówka pokaże lepszy dźwięk niż znacznie droższy amplituner. Ale teraz pytasz o porównanie do wzmacniacza stereo, więc nie bardzo rozumiem - masz ochotę jeszcze taki zakupić, czy może już jakiś posiadasz? To już zależy jaki wzmacniacz, ponoć RZ900 gra na poziomie wzmacniacza Onkyo A-9050, czyli sprzętu za 2000zł. Jednak mogę zaświadczyć, iż dołożenie do tego amplitunera zewnętrznej końcówki wzbija go o kilka klas dźwiękowych wyżej - jak wspomniałem, wg mnie wyżej od amplitunera Arcama 550 za 14 tys zł.

Posiadam stary amp stereo cambridge a500. Wiadomo nie jest to nic wysokich lotow nigdy nie byl podpiety z zadnym ampem. Stad szukam dobrego ampa, ktory zagra na tyle dobrze, zebym nie potrzebowal zadnego wzmacniacza stereo. Wlasnie dlateo chodzi mi po glowie onkyo, ktory dobre recenzje zbiera w kinie z atmosem i stereo. W przeciwnym wypadku poszedlbym w yamahe plus koncowke

A to:

ZONE 2 PRE/LINE OUT

Connect the ZONE 2 PRE/LINE OUT jacks of the unit and

the LINE IN jacks of the pre-main amplifier or power

amplifier in a separate room with an analog audio cable.

nie nadaje się w RZ710 ? do wyjścia na końcówkę lub wzmacniacz ? ja cały czas tak myślałem :D

Waldek77 masz w UK w sklepie Peter Tyson , marantza sr7010 za 900 funtów, a to jest ta klasa co yamaha rx a3050.

Tylko cena świetna.

Sam szukałem Yamahy 3050 ale 2tys to ciężko dać.

A tu fajny amp za 900.

Jest na ebuy UK a3050 za 1500 miesięczna z odbiorem własnym, Birmingham.

Ja sie zaglebiam bardziej w to onkyo przemawia za nim pare rzeczy. Ponoc bardzo dobre stereo. Procesor video qudeo marvel czyli jak mniemam to samo co w oppo. Calkiem podoba mi sie ta opcja neural. Kiedys mialem stare onkyo i poqiem szczerze ze jak ogladalem filmy z systemem 2.0 calkiem fajnie wyciagal dialogi i efekty na tyly. Licze ze tu glosniki sufitowe nie beda stanowily jedynie ozdoby. Mialem tego marantza na celowniku, ale to onkyo w pl stoi niecale 7000zl wiec to tylko 500 funtow roNicy miedzy tym marantzem i cos mi mowi ze to moze byc lepszy wybsor. Znalazlem sklep gdzie mi zrobia demo tego onkyo i yamahy 3060. Wtedy sam to porownam na moje gumowe ucho

Waldek77 masz w UK w sklepie Peter Tyson , marantza sr7010 za 900 funtów, a to jest ta klasa co yamaha rx a3050.

Tylko cena świetna.

Sam szukałem Yamahy 3050 ale 2tys to ciężko dać.

A tu fajny amp za 900.

Jest na ebuy UK a3050 za 1500 miesięczna z odbiorem własnym, Birmingham.

To są niesamowicie różnie grające sprzęty. Yamaha pokazuje dźwięk takim jaki jest, Marantz upiększa go swoimi sztuczkami, niestety dodając swoją dozę plastiku, spowalniając atak dźwięku. Ciekawe podejście "kupię sobie jakiś ampli z wysokiej półki, popatrzę który tańszy" - jeśli tak, to zapewne takiej osobie nie jest potrzebny tej klasy sprzęt, skoro aż tak jej nie zależy na tym, co usłyszy w swoim pokoju. Ja np zdecydowanie wolałbym Yamahę 1050 zamiast Marantza 7010, bo dźwięk jest bardziej prawdziwy, bez plastikowych naleciałości i szybszy, ale wiem, że dźwięk tego Marantza może się podobać - kwestia preferencji.

Waldek77, uważaj na opinie/recenzje typu "ten amplituner jest dobry w stereo". Na przykładzie Anthema 310 mogę zaświadczyć, iż może to oznaczać jedynie dobre efekty stereo, stonowany dźwięk, ale nie mający nic wspólnego z prawdziwym, o dziwnej barwie, więc "dobry w stereo" nie musi oznaczać "dobrego brzmienia". Z Onkyo nie ma aż takiej tragedii, jednak jego brzmienia dobrym bym nie określił, radzi sobie z krzykliwymi kolumnami i za to otrzymuje pochwały, efekty przestrzenne świetne, ale dobre brzmienie - dla mnie takie tylko u Yamahy, która nie podbarwia, i stereo ma również genialne, tylko nie nadaje się do krzykliwych kolumn.

Walek77 no spoko ale to tylko opis jakiegoś sklepu

Ukryta Zawartość

Gdyby onkyo miał ten procesor obrazu na pewno by się nim chwalił tak jak w całej poprzedniej serio np w modelach TX-NR3030, TX-NR1030, TX-NR838 i wielu innych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pisząc:

4K Video Upscaling with Qdeo™ Technology

The TX-NR838 features Qdeo™ video processing technology

to upscale low-resolution video to liquid-smooth 1080p (for

HDTV) and 4K for compatible displays. This means video

from older games and DVDs looks sharp and clean, giving

your old favorites a new lease on life.

ja przejrzałem wszystkie instrukcje i opisy na Onkyo dla nowych modeli począwszy od 545, 646, rz800, rz900, 656, rz810 żaden tego nie ma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.