Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany dobry amp

Walek77

Rekomendowane odpowiedzi

To są niesamowicie różnie grające sprzęty. Yamaha pokazuje dźwięk takim jaki jest, Marantz upiększa go swoimi sztuczkami, niestety dodając swoją dozę plastiku, spowalniając atak dźwięku. Ciekawe podejście "kupię sobie jakiś ampli z wysokiej półki, popatrzę który tańszy" - jeśli tak, to zapewne takiej osobie nie jest potrzebny tej klasy sprzęt, skoro aż tak jej nie zależy na tym, co usłyszy w swoim pokoju. Ja np zdecydowanie wolałbym Yamahę 1050 zamiast Marantza 7010, bo dźwięk jest bardziej prawdziwy, bez plastikowych naleciałości i szybszy, ale wiem, że dźwięk tego Marantza może się podobać - kwestia preferencji.

Pomyślałem, kupię sobie aplituner do napędu 7.2.4

A nie z jakiejś półki hehe.

Myślałem o yamaha ale marantz był tańszy.

Towarzyszą mu i tak dwa wzmacniacze stereo yamaha napędzające 4 główne kolumny dolne.

Oprócz tego odtwarzacz cd jest analogowo podłączony do jednej z tych Yamah , która napędza przednie kolumny.

I tak się słucha muzyki stereo a nie jakieś pieprzenie o plastikowym brzmieniu.

Ja lubię yamahe i używam od 7 lat.

Ale wcale nie uważam, że marantz jest plastikowy.

RAF77, masz zatem bardzo ciekawy system. :) Nie czuj się proszę urażony moją krytyką flagowego amplitunera Marantza - jak wspomniałem wcześniej, mam na tyle wyczulone ucho, iż w dwukrotnie droższym Arcamie również słyszę mnóstwo błędów w dźwięku, a Marantz ma ich tylko odrobinę więcej. ;) Bo powiedzmy otwarcie - jeśli amplituner za kilka-kilkanaście tys zł nie miałby wad w dźwięku, to wzmacniacze stereo za kilkanaście tys nie miałyby racji bytu. Mimo to ciągle spotykam kolejne osoby, które nie mogą uwierzyć, iż ampli za grube tysiące może mieć tyle minusów, ile nie raz opisuję. ;)

A jakiej Yamahy używasz do frontów? Jest wiele krytycznych uwag odnośnie przedwzmacniaczy w amplitunerach Marantza, a nawet w jego procesorach - porównałbyś, co się zmieniło w dźwięku po wpięciu zewnętrznego wzmacniacza do przedwzmacniacza Marantza?

Przód napędza yamaszka rx- v596

Nie porównam jak było przed jej podpieciem, bo ona jest podpieta od pierwszej sekundy używania marantza.

Ale zrobiłem jeden test.

Wspomniany cd player jest również podpięty cyfrowo do maratza. I puściłem płytę, przelaczajac przyciskiem direct cd/dvd. Raz dźwięk szedł analogowo na 596 raz przez marantza i preout na 596.

O ile kiedy audysey na marantzu robiło swoje czary mary. To różnica w dźwięku była spora.

Lecz kiedy z maratza puściłem pure direct, to różnica była bardzo bardzo mała, na plus polaczenia bezpośredniego.

Ale ja nie mam takiego super słuchu.

No to juz mialem w glowie wszystko w miare poukladane... teraz bardziej mi sie chce yamahy posluchac poprzegladalem oferty i widze duze roznice w cenach miedzy 3060 a 3050 i 2060. I teraz pytanie jakie sa roznice miedzy 3060 a 3050(polowa ceny) i miedzy 3060 a 2060(30% taniej) czy warto dokladac do najwyzszego modelu?

Wnioskuje po opiniach ludzi, ktorzy uwazaja, ze yamaha daje lepsze odczucie przestrzeni czy nawet opinie ze w filmach wypada bezkonkurencyjnie na tle innych. Znowu o onkyo kazdy pisze, ze kino super i daje auper rade w stereo(gdzie przyy innych ampach malo kto wspomina o stereo).

,,wnioskuję po opiniach,, dobre...-:)

Takie wnioski to cie w pole wyprowadza...

Sam posluchaj i wyciagnij wnioski.co osoba to inny gust i upodobania.cos co pasuje komus moze nie pasowac tobie.

Co do opinii o onkyo do kina domowego (mowa o starszych modelach)graja skrajnie basem i sopranem co daje niby efekt a tak naprawde 1/3 dźwięku ktory jest przewidziany przez realizatora dzwieku brak wiec co w tym rewelacyjnego ...

Onkyo ani do kina ani do stereo. Ta marka to MOIM ZDANIEM chyba najgorszy wybór ...

Co do opinii o onkyo do kina domowego (mowa o starszych modelach)graja skrajnie basem i sopranem co daje niby efekt a tak naprawde 1/3 dźwięku ktory jest przewidziany przez realizatora dzwieku brak wiec co w tym rewelacyjnego ...

Onkyo ani do kina ani do stereo. Ta marka to MOIM ZDANIEM chyba najgorszy wybór ...

Wiele razy nie tylko ode mnie na taki tekst dostawałeś odpowiedź, iż seria RZ od Onkyo z graniem jakie wyżej opisujesz nie ma nic wspólnego, a wręcz przeciwnie, wysokie tony ma stonowane a środek dociążony. W przypadku gdy człowiek zastanawia się nad wysokim modelem RZ dopiero co wchodzącym na rynek, po co takie kategoryczne opisy marki Onkyo na podstawie starszych modeli, bo pamiętam jak pisałeś, iż RZ nie słyszałeś - nie zmieniło się to chyba?

Dlatego przed tym zakupem skocze na demo. Wtedy zdecyduje. Opinie i yamahy i onkyo(tu czytalem tylko o rz900) sa rewelacyjne wiec imho co bym z nich nie wybral bylby to dobry wybor. Nie wyczytalem na amazonie, ani na ceneo czy sklepach zadnych zlych opini oprocz takich jak sie komus wadliwa sztuka trafila. Moce sa podobne obu ampow dodatki typu radia spotify kazdy ma. Jedynie co mnie zastanawia to czy w yamaha CINEMa dsp hd3 czy to dziala cos na zasadzie neurala od onkyo?

Zapraszamy do nas.mamy na stanie rz900 i podłączone pod to kino. Nie ma sprawy abyś sam sprawdził czy taki dźwięk w kinie i stereo ci odpowiada.

Yamaha faktycznie gra swobodniej u góry pasma, przestrzennie ładnie. Jednak w niektórych momentach brakuje jej uderzenia dynamiki i agresywności jaką prezentuje onkyo. Oba uwazam za bardzo dobre modele.

Pozdrawiam

Bardzo chetnie, mieszkam w anglii, i troche zasypany robota jestem znalazlem sklep, ktory mi zeobi demko na onkyo rz1100 i yamaha ale niestety gdzies za 2 tyg w weekend. Do tego czasu mam nadzieje ze sie jeszcze jakies opinie posypia tych onkyo.

Kolego Mis1185 jezeli ponownie przeczytasz co napisalem w nawiasie 6 i 7 linijki to dojdziesz do wniosku ze czytasz posty nieuwaznie i odpisujesz na cos co sam sobie w glowie ulozysz a nie to co czytasz.troche wiecej uwagi a problemy znikna -:)

Michal535, Ty tak na poważnie? Przecież nie tego dotyczył mój post. ;) Pisząc go przecież doskonale widziałem iż napisałeś o starych amplitunerach Onkyo, jednak na podstawie ich brzmienia wydałeś kategoryczny osąd, iż wg Ciebie ta marka to najgorszy możliwy wybór, nie znając brzmienia serii RZ, o którą pyta autor tematu.

Opinie i yamahy i onkyo(tu czytalem tylko o rz900) sa rewelacyjne wiec imho co bym z nich nie wybral bylby to dobry wybor. Nie wyczytalem na amazonie, ani na ceneo czy sklepach zadnych zlych opini oprocz takich jak sie komus wadliwa sztuka trafila.

To może kilka minusów, bądź cech (niekiedy to zależy od preferencji) o RZ900 ode mnie - dźwięk nie jest rewelacyjnie szybki i punktowy, co prawda nie jest aż tak spowolniony jak w Marantzu 7010, ale od szybkości Yamahy 2050 dzieli go spora przepaść - oczywiście kwestia, czy kolumny to wykażą, bo na nierewelacyjnie szybkich różnice się zatrą. Wysokie tony są - jak na moje ucho doświadczane na co dzień przez żywe instrumenty - złagodzone i odrobinę stłumione, ale znów - nie tak jak np w Anthemie. Barwa jedna z lepszych wśród konkurencji, jednak nie znaczy iż nie ma podbarwień - są, a wg mnie lepszą barwę (bardziej zbliżoną do żywych instrumentów) ma Yamaha, Onkyo jest drugie na liście pod kątem tego, jak podobna jest barwa do prawdziwych dźwięków.

Ale tyle można już zauważyć na odsłuchach. Po pół roku użytkowania RZ900 mogę napisać inny minus - dźwięk zmienia się na brzydszy przy większym odkręceniu gałki, pogrubia się, spłaszcza się dynamika, i sieje zniekształceniami, ktoś na forum mi podpowiedział, że może przekraczam max kolumn, ale po podpięciu zewnętrznej końcówki już nie ma tego efektu przy poziomach głośności jakich oczekuję. Zatem - zasilanie 840W, 200W na kanał, a nie ogarnia w pełni starych całkiem sprawnych monitorów 50W, widać więc, iż parametry są nadmuchane, i efekt ten zauważyłem już na odsłuchach w salonie. Yamaha 2050 też się zmieniała przy głośniejszym graniu, ale mniej, i nadal było gładko i przejrzyście, a RZ900 jednak zatraca w takich warunkach szczegółowość i czytelność. Ale czyhasz na RZ1100 - mocniejszy amplituner, który możliwe, że ma przesuniętą tę wartość graniczną od której jest brzydko odpowiednio wyżej i możliwe, że nawet bym do niej nie doszedł.

Nie da sie ukryc, ze ampy niskiej polki w ogole nie oddaja tego jak moze zagrac wysoka polka mam w domu vsx930 pionka i jeszcze do jutra sc-lx88. Kompletnie 2 rozne swiaty. Posiadalem tez z niskiej polki onkyo i yamahe. Fakt yamaha z nich najbardziej podobala mi sie dzwiekiem(podpiete to bylo do jamo 626) ale mialem z nia najwiecej nieprzyjemnosci a najgorsza byl brak kompatybilnosci z projektorem optoma hd131xe... dzwoniac na servis yamahy obwiniali optome servise optomy obwinial yamahe finalnie zwrocilem ja do sklepu i wzialem onkyo ktore po 2ch latach sprzedalem w tym czasie 3x bylo na servisie. Kolejny ten pionek vsx930 kompletnie brak problemow dzwiek stawiam po srodku, co sprawilo, ze pionek byl u mnie numerem 1 ale niestety przy kupnie monitora audio silver taki amp to zamalo. Stad jak zdecydowalem, ze potrzebny amp z wyzszej polki padlo na pionka.

Takze zaraz porownam pionka 88 yamahe 3060 onkyo1100 i sam zdecyduje ktory mi najbardziej bedzie odpowiadal pod katem dzwieku. Bo niestety w najwyzszej polce o ile pionek mnie nie zawiodl pod katem dzwieku totalnie zachwycil obrazem, to ciezko mi sobie wyobrazic, zeby ktorys moglby mnie tak zawiesc technicznie... wiec w wysokiej polce mysle, ze wszystko bedzie zupelnie na odwrot :)

• 2 lata później...

odświeżę wątek - może ktoś pomoże czy brać używkę Arcam AVR500 (obecnie ~3100zł na allegro) czy Marantza sr7010 (też około 3100) czy jednak coś innego?

chcę zamienić obecny zestaw: stary apli yamaha rxv-663 a za nim stary wzmak HK 680 - nie mam żadnych preferencji co do marki.

oczekiwania:

co do kina: nie wymagam 4K czy super bajerów, wystarczy full HD i dźwięk 5.1 (nawet ostatnio bez suba żyję), ale fajnie jakby to było już z podłączeniem do sieci.

co do stereo, to właśnie chciałbym aby było dobre, bo chcę zrezygnować ze wzmaka i mieć tylko jeden klocek. Słucham sobie wieczorami rocka, ale cicho bo dzieci śpią (więc megawatów nie potrzebuję). Mam monitory Dynaudio Audience 50 (4om).

wszelkie porady mile widziane

Paweł.

Ja od siebie sr7010 z czystym sumieniem mogę polecić.. Wprawdzie na frontach mam wzmacniacz ale ogólnie w filmach ten ampli jest bardzo dobry i robi świetną robotę, ma go również mój brat, właściwie to od niego się zaraziłem.. System mam 5.2.. Arcama nie znam.. Pozdrawiam

dzięki, no ale właśnie masz wzmacniacz

a ja chcę tylko jeden klocek....

Jeśli jesteś niedzielnym słuchaczem i nie będziesz wynikał i czytał na forum, to uwierz mi że ten ampli ci wystarczy również do stereo.

no i cudów raczej po żadnym ampli nie należy się spodziewać a tym bardziej w tym budżecie.

Marantz 7010 to Topowy model marasia sam go mam. Swietny ampli, na dzien dzisiejszy masz wszystkie bajery w nim. - Do stereo takze mam wpiety po pre-out wzmacniacz za 1500zl i roznica jest.

Ogolnie maras 7010 bezawaryjny i nie slyszalem aby komus cos poszlo.

Arcama nie znam.

a ktoś może zna specyfikę monitorów Dynaudio Audience 50 (4om)? i co by najlepiej do tego dobrać?

Lolo,

a jaki to wzmacniasz wpiąłeś?

Djarti,

ten NAD kosztuje >6000, to przekracza mój budżet a nie widzę żadnych używek. Szukam w okolicach 3000zł

gdyby udało się zejść z ceną...

w klubie rotelapiszą, że one lubią się z dynaudio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ktoś może zna specyfikę monitorów Dynaudio Audience 50 (4om)? i co by najlepiej do tego dobrać?

Lolo,

a jaki to wzmacniasz wpiąłeś?

Denona 1500ae - kawal dobrego wzmacniacza i w tej cenie chyba nikt nie zniajdzie nic lepszego.

Jezeli zalezy ci na wygladzie to zawsze bedziesz mogl poszukac marantz pm7003 lub pm7004 nawet po 1200zl idzie je wyrwac.

Szczerze ci powiem ze wczesniej mialem amplituner 6009 i chyba zadnej roznicy dzwiekowo pomiedzy nim a 7010 nie ma.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.