Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć subwoofer?

shotta22

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

>> ziko369

Mam z tego rozumieć, że jak go odłączysz (bas poniżej 50 Hz), to jest w sam raz???

To nie jest dziwne, to jest przedziwne.

>> xetras

Jak masz głośnik dociągający do 150 Hz, to zapewne niewiele masz z tego co poniżej 50 Hz.

W. ... dziwne to jest to co "jak zwykle" interpretujesz po swojemu...I jak tobie pasuje...

Przemo...nigdzie nie powiedziałem, że aż tak wycinam...mi wystarczy do muzyki ok. 35hz...

Widocznie opacznie to zrozumiałem.

Też uważam że uczciwe zejście od 35Hz bez zniekształceń nie jest złe ;)

Bas bez zniekształceń masz w obudowie zamkniętej, wycisza się liniowo, bez zniekształceń, czasem może i ze spadkiem bliskim 35 db. Bas refleks to rezonans, na jedną nutę, można to wypełnienie zrobić mniej lub bardziej udanie, ale to nie jest bliskie naturalności.

Subwoofer też zwykle ma otwór b-r, ale przesuwa tę nienaturalność tak daleko, że rzadziej musi się tym rozwiązaniem technicznym wspierać.

"Świenie latają" jak jest odpowiednie ciśnienie równoważące szybkość i dobitność środka (i ewentualnie góry, jeśli ta nie jest słabą mocowo kopułką). W każdym innym wypadku (np. bez wydajnego suba) w końcu skali głośności wzmacniacza masz głośny telefon. Szczególnie tak będzie w muzyce, która od początku nagrania do końca jest zarejestrowana z równym poziomem głośności. Nie ma oddechu, nie ma odpoczynku, jest nadwyrężanie muskułów, dlatego często jedynym wyjściem jest ściszenie wzmacniacza. Membrana znowu może "latać" (jak świnka) swobodnie i gra wszystko spokojniej. Można wtedy puścić metal.

Interpretacja czy opis rzeczywistości?

Gość

(Konto usunięte)

Bas bez zniekształceń masz w obudowie zamkniętej, wycisza się liniowo, bez zniekształceń, czasem może i ze spadkiem bliskim 35 db. Bas refleks to rezonans, na jedną nutę, można to wypełnienie zrobić mniej lub bardziej udanie, ale to nie jest bliskie naturalności.

Subwoofer też zwykle ma otwór b-r, ale przesuwa tę nienaturalność tak daleko, że rzadziej musi się tym rozwiązaniem technicznym wspierać.

"Świenie latają" jak jest odpowiednie ciśnienie równoważące szybkość i dobitność środka (i ewentualnie góry, jeśli ta nie jest słabą mocowo kopułką). W każdym innym wypadku (np. bez wydajnego suba) w końcu skali głośności wzmacniacza masz głośny telefon. Szczególnie tak będzie w muzyce, która od początku nagrania do końca jest zarejestrowana z równym poziomem głośności. Nie ma oddechu, nie ma odpoczynku, jest nadwyrężanie muskułów, dlatego często jedynym wyjściem jest ściszenie wzmacniacza. Membrana znowu może "latać" (jak świnka) swobodnie i gra wszystko spokojniej. Można wtedy puścić metal.

Interpretacja czy opis rzeczywistości?

Nie mam takich problemów...

Gość

(Konto usunięte)

Zaprosisz do sprawdzenia?

W. ... przecież zawsze masz do mnie "wejściówkę"...to, że mamy różny gust w kwestii dolnego pasma, a raczej jego "ilości"...nie oznacza, że nie możemy razem fajnej muzyki posłuchać...

>> xetras

Jak masz głośnik dociągający do 150 Hz, to zapewne niewiele masz z tego co poniżej 50 Hz.

Piszemy sobie a muzom - autor gdzieś wybył :)

Od 150 Hz(dla fal krótszych niż około 2 m) już musi być w stereo - poniżej niekoniecznie.

I tak impuls czy snucie woofera obejmuje cały pokój.

[ Tak to odbieram ]

A basy (każde) oczywiście najtrudniej oddać w pomieszczeniu poprawnie .

A tak w ogóle to autorowi chodziło o to, żeby sobie zbrzydzić dźwięk przez dziwny bi-amping jak przypuszczam :)

Nie zrozumiałeś - o akustyce w mojej klitce ( ~4,3 m na ~3, 6 m ) nie było mowy.

Nie mam i nie zamierzam mieć jakichkolwiek mikrofonów pomiarowych- to hobby a nie zawodowa działalność dochodowa a raczej wydatkowa :)

Polegając na producencie kolumn -podobno generują falę sporo poniżej 150 Hz i jak dla mnie wystarczająco kulturalnie.

Bas powinien być taki, aby na myśl nie przyszło zasiadać do słuchania po jedzeniu :-)

Ale tylko czasami :)

Pewnie miałbym wkrótce wizytę sąsiadów.

Czy są z nich melomani - nie wiem i wole sią nie dowiadywać.

Poniżej 50 Hz ?

Nie wiem, czy tam mi coś gra ale 7 metrowa fala u mnie się między ścianami nie zmieści - to może być jedynie impuls.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.