Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha Music Cast seria RX-V.81

c-k

Rekomendowane odpowiedzi

Czy był już poruszany temat na forum tych amplitunerów?Bo ja dzisiaj dopiero wpadłem na info o tych amplitunerach.Jak wypadają dźwiekowo i funkcjonalnie w porównaniu ze starszymi modelami i dlaczego cena wyjściowa taka wysoka :( ?

Wersje Aventage też są nowe ale zaczynają się jakoś dziwnie od niskich numerów RX-A550.To jakieś specjalne wersje?

https://www.audiostereo.pl/topic/129123-yamaha-music-cast-seria-rx-v81/

Nowe modele brzmieniowo reprezentują podobna klasę, co ich poprzednicy, na pewno na plus urządzeń Yamaha przemawia wyposażenie praktycznie wszystkich modeli, poza najtańszym RX-V381 w Music Cast, czyli bardzo rozbudowany, a przy tym dziecinnie prosty w obsłudze i stabilny system sterowania nagłośnieniem w wielu pomieszczeniach oraz pełny dostęp do funkcji sieciowych.

Seria Aventage z zasady ma reprezentować wyższą jakość dźwięku, to urządzenia, których konstruktorzy po prostu zwracali na dźwięk większą uwagę. W praktyce jednak moim zdaniem prawdziwy Aventage, czyli wyższa klasa urządzeń Yamaha zaczyna się od modelu RX-A860 (http://q21.pl/yamaha-rx-a860-aventage.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na prezentacje, odsłuchy pełnej gamy najnowszych amplitunerów Yamaha (http://q21.pl/category/amplitunery-wielokanalowe/1/short/name/asc/13?filter=1).

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jest test w nowym AV Yamahy RX-V781 ma prawie te same bebechy co A850 i brzmi tak samo jak wyszło z testu.Róznica polega na dodaniu dwóch dodatkowych kości na procku DSP i ma nowszy układ D81Yk zamiast (D8oYK).Mam nową 481 też ją kupiłem z testu AV bo wypadła tam świetnie i potwierdzam to u siebie. W kinie w połaczeniu z STX i Magnatem i u mnie na 20m w pokoju w KD jest głośno,szczegółowo i dynamicznie.Z funkcji sieciowych nie korzystam bo dla mnie sa zbedne

Posiada ona również 4K Ultra HD Pass-through (4K 60p 4:4:4) i (HDCP2.2, HDR z BT.2020 )

Tak już testy są zarówno podstawowego 481 jak i wyższych 781 i Avantage.

Wersje Aventage też są nowe ale zaczynają się jakoś dziwnie od niskich numerów RX-A550.To jakieś specjalne wersje?

Odradzam ten model. 550 to taki model który niby ma stwarzać że kupujący jest w wyższej lidze. Jednak 781 jest ciekawszą propozycją.

• 2 tygodnie później...

Instalowałem 481 ostatnio, zrobił bardzo dobre wrażenie, zmiany na plus to dużo lepszy pilot i wygodniejsze ustawienia. poza tym po staremu, podstawowy model, dzwiek jak zawsze czyli "świetny" a to sie okazuje jak czytam przy każdym amplitunerze tutaj. Wyższe modele rzeczywiście mają stwarzać że sa lepsze , a zasilacz w każdym nawet dużo droższym zawsze 300W czyli nie warto dopłacać, Konkurencja jest tu bardziej uczciwa :)

481 jest po prostu dobry w dwójkę cenie. Konkurencja Denon x1300 i onkyo 555 są po prostu droższe.

Ładnie grający amplituner.

Jednak model 681 gra znacznie lepiej. O ile do 581 faktycznie warto się zastanowić czy dopłacać o tyle 681 to już kwestia wyższej półki.

Pozdrawiam

Osobiście rozmawiałem z właścicielem kon-sul jak kupowałem Yamahe do 2000zł 481 do KD to powiedział mi że ten model nie ma sobie równych w kd do tej ceny tak samo jak przeczytałem test w av.A porównywać 481 do modeli powyżej 2000zł to lekka przesada bo tam konkuruje z innymi model 581.Przed zakupem popatrzyłem tez na zdjęcia Onkyo Tx-NX555 czy Denona strasznie jest plastikowy i tak samo jak ich plastik czy gałki i właściciel tez mi go odradził po dopłacie żeby lepiej kupić 581 albo zainwestować w wyzszy model Yamszki niż to onkyo czy denon ale n mój metraż mi staczy 481 i nie załuje zakupu bo przeczytaniu testu z AV i właściciela to samo potwierdził sklepu a jak by chciał mógł mi telefonicznie wcisnąć cos droższego

Bo z tegorocznych modeli to jedyny jaki Ci mógł zaproponować, konkurencja nie ma jego odpowiedników :) Kupiłeś to co było :) Lepszy by był jakiś wyższy model zeszłoroczny ale to wie każdy kto czytuje forum ...

Najważniejsze że jesteś zadwolony co jest dziwne bo kojarze twoje kosmiczne pomysły i poszukiwania "Jakośći dźwięku" ;)

A gdzie je miałem zacytuj moje wypowiedzi jak pamietam to miałem utarczke z toba przy fergusonie arivy 150 gdzie poszła na smietnik bo to niezły złom był jak kupiłem Mede8er Med800x3D nie mam z nim problemu nie przypominam sobie innych pisowni z toba a jeszcze było o kablu Toslinku Alpharda Da vinci jak pamietam

Co tegoroocznych serii to sa onkyot tx-nr252 w tej cenie co Yamszka fakt denon x1300 nie jest nowy w tej cenie

Nie chce mi sie takich absurdów pamietać, ale na pewno chciałeś uzyskać lepszy dzwiek z blu raya po coaxialu niż po HDMI, albo nawet ostatnio na tym nowym ampie chciałes poprawiac dzwiek Blu rayem z podwójnym wyjściem ;)

wtedy pytamem jak miałem kombo o połaczeniu.Co do BR to czytałem ze niby mnieszy jest jitter przy rozłaczeniu wiec tez zapytałem po to jest forum i tyle w temacie nic nie wyolbrzymiłem tylko załozyłem temat i sptałem po ludzku ale ok koniec tematu mi tez nie chce sie tego ciagnąć kolego

To jak sie chce miec lepszy dzwiek to sie nie kupuje najtanszego amplitunera żeby potem sie zastanawiać czy blu rayem za 2tysie sie coś poprawi co też jest absurdem totalnym w takim przypadku :D

• 2 tygodnie później...

Brzmieniowo seria 6 i 7 Yamahy nie różni się wiele. Ma jednak inna lepszą kalibrację oraz wyjście preout. Jak masz zamiar to wykorzystać to lepiej wziąć 779.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Brzmieniowo seria 6 i 7 Yamahy nie różni się wiele. Ma jednak inna lepszą kalibrację oraz wyjście preout. Jak masz zamiar to wykorzystać to lepiej wziąć 779.

Pozdrawiam

Jeżeli dobrze rozumiem, nie można wykorzystać wyjścia Zone 2 jako właśnie pre out dla frontowych głośników pod końcówkę mocy? Pytam, bo 681 jest jednak tańsza, a nie potrzebuję całego kalibru wyjść pre z 781. Dzięki.

Tak w seri 6 nie da się. Nie podlaczysz drugiej strefy z pierwszą w ramach tego samego kina. Chyba że zależy ci na słuchaniu muzyki to możesz używać źródła jako zone2 i do wzmaka ale wtedy i tak trzeba by przekonać kolumny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.