Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, dedal75 napisał:

@Marko PoloJak drugich obudów ? Nie kumam 😁 .Pzdr

W latach 90 skonstruowałem swoje obudowy i przerobiłem poprzednie kolumny o nową zwrotnicę, zaciski, wymianę tweetera i kolców. Teraz przy chwili wolnego czasu i uzbieranych pieniążków chcę sam zbudować inne obudowy - taka mnie ciekawość zżera, jak zagrają te głośniki w innej obudowie... 😛 Ty sam zrobiłeś podstawki, ja chcę zrobić obudowy...

Skręcić szafę z Ikea a taką sam zbudować 🤭 czujesz różnice.

Co do podstawek JA TYLKO SKRECIŁ 😉 powodzenia czekam na efekty . Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, dedal75 napisał:

Skręcić szafę z Ikea a taką sam zbudować 🤭 czujesz różnice.

Co do podstawek JA TYLKO SKRECIŁ 😉 powodzenia czekam na efekty . Pzdr

Oj czuję, dlatego sobie i rodzinie sam zrobiłem meble - różnica spora i po 11 latach żaden zawias nie wymagał regulacji i wszystko proste i mocne!!!

Tak bym chciał zrobić obudowy z pnia drzewa, które jest frezowane przez otwór dużego głośnika... Ma się rozumieć pień bez korzeni i gałęzi 🙂 hehehe

Nawiązując do pnia .

Remontowałem kiedyś wille w Józefowie ,osiedle położone w lesie pełno świerków i sosen.

Facet postawił dom dookoła drzewa, które zostawił na czas budowy odciął dopiero na koniec, koronę i pień

Tak więc ,wyglądało jakby drzewo rosło na środku w  dwóch pomieszczeniach 🤭 zabezpieczone jakimś impregnatem kory nie straciło fajny efekt .

@Marko Pologratuluję talentu. Pzdr

Musze wam cos napisac. Po prostu musze. 

Bylem dzis kontrolnie u laryngologa po stanie zapalnym ucha srodkowego. Generalnie jest ok. 

Ale zaczalem rozmowe z tym doktorkiem "dzwieku" i jakos tak wyszlo ze mu powiedzialem ze zalezy mi na dobrym sluchu bo lubie sluchac muzyke, no i byloby szkoda sprzetu ktory mam gdyby cos nie poszlo z moim uchem. 

No i sie zaczelo. 

Doktorek tak po 60-tce okazal sie tez audiofilem, no moze na emeryturze bo troche odpuscil temat. Wymienilismy sie pogladami, popytal o streaming co i jak to mu sprzedalem troche wiedzy. Przyznal sie ze odpuscil troche bo w pewnym momencie zaczal sluchac sprzetu a nie muzyki. 

No to sobie mysle, a zapytam go o kable, najwyzej sie zblaznie w jego oczach. No i BUM! 

Laryngolog, ktory kiedys byl ostro wkrecony w temat audio, ktory przyznal ze dba o sluch (co mnie w jego przypadku nie dziwi) i ktory ma wieksza wiedze na temat sluchu niz ktorykolwiek z nas, przyznal mi sie ze sam slyszy zmiany okablowania i czesto kable zmienial dla uzyskania zamierzonego efektu. Zamurowalo mnie kompletnie. Ja chyba juz nie potrzebuje sie upewniac  czy dobrze robilem wymieniajac kable. 

Dziekuje i pozdrawiam. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

p.s. Ale najbardziej mnie gosciu rozbawil na koniec rozmowy. Pyta na czym slucham, to mu powiedzialem, pokiwal glowa spytal o preampa  z WBA, cos tam powiedzial jeszcze, no to mysle spytam go, tego Pana Doktora na czym on sluchal. Machnal reka i mowi: aaa, na jakichś tam Mcintosh-ach. 🤣🤣🤣

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

a ja polecam Radio Paradise, szczególnie kanał Mellow

https://radioparadise.com/player/info/31205/Natalie_Merchant-Build_A_Levee

u mnie gra od przeszło tygodnia, na zestawie turystycznym Aiyima D05 z amazon za 175zł (aktualnie na amazon 795zł heheheh)+ stare satelity KEF C1 (wart rynkowa 300-400)+kable z bananami:-), jakość FLAC, bardzo fajna kompilacja utworów. przyjemność ze słuchania muzyki w ciszy, spokoju, bez dzieci;-) bezcenna.

W dniu 18.05.2021 o 22:39, Mikelas76 napisał:

Musze wam cos napisac. Po prostu musze [...] Ja chyba juz nie potrzebuje sie upewniac  czy dobrze robilem wymieniajac kable [...]

No pewnie, że nie musisz!!! Ale nie każdy aż tak wyraźnie słyszy te różnice, żeby o tym mówić - a co dopiero pisać - a czasami jest ona wręcz tak subtelna, że naprawdę trzeba trafić w gusta... No i wtedy jest zadowolenie i radość 🙂 Ja słyszę i w kablach i w rozstawie kolumn i akustyka też robi dużą robotę, tylko w naszych blokowych "dużych pokojach" są z nią problemy (akceptacja Żon), no i wystrój też daje do myślenia... No ale - jak powtarza Zona - "muzyka najwyższą formą sztuki"...

Fajowo, że to słyszysz, potrafisz opisać i mówisz o tym, bo BMNy naprawdę sporo zyskują przy dobrych kabelkach, że nie wspomnę o dobrym wzmacniaczu i źródle !!!!!!!!!!!!!!!!!!

No to i ja też się do czegoś Wam przyznam - i to na własne uszy usłyszałem... 🙂 

Otóż Bogdan zaprosił mnie na odsłuch czegoś, czego za chiny ludowe nie widać - a słychać !?!?!?

Dźwięki dobywały się z BMN Beszele 2 PRO, podłączonych przewodem głośnikowym Audioquest Rockefeller... Kabelek ten gra całym pasmem dobrze, jednak linia basowa jest uboższa. Kolejny raz byłem zaskoczony, jak te duże monitory pięknie grają... 

BMN Beszele 2 PRO zostały jednak przez Konstruktora "podrasowane" i różnice pomiędzy standardową wersją, a tą "podrasowaną" w odbiorze dźwięków były takie, jakby zamiast Audioquesta zamienić co najmniej na zdecydowanie wyższy model kabelka, niż PAD Musaeus. Dźwięk był po prostu pod każdym względem inny, zdecydowanie bardziej wyrafinowany, klarowny, bogatszy w wiele składowych. Przestrzeń, separacja tonalna, separacja instrumentów, lokalizacja i ta ogromna różnorodność wybrzmień - ech, MAGIA !!! Ogólnie jestem zafascynowany brzmieniem po zmianie na PAD Musaeus, ale te dźwięki były na jeszcze wyższym poziomie. Dużo bardziej mi się podobały, były bardziej naturalniejsze, zwłaszcza w małych składach z instrumentami akustycznymi - po prostu petarda. Zapytałem, "o co kaman" i dowiedziałem się, że Bogdan zastosował nową elektronikę z USA. Ma swoją cenę, ale jest sporo tańsza od PADów głośnikowych i z w miarę dobrymi przewodami głośnikowymi - że o dobrej sekcji wzmacniającej nie wspomnę - wprowadza BMNy na jeszcze wyższy poziom satysfakcji z dźwięków !!!!

Pełne zaskoczenie, jak BMNy Beszele 2 PRO zagrały !!!

11 godzin temu, Marko Polo napisał:

No to i ja też się do czegoś Wam przyznam - i to na własne uszy usłyszałem... 🙂 

Otóż Bogdan zaprosił mnie na odsłuch czegoś, czego za chiny ludowe nie widać - a słychać !?!?!?

Dźwięki dobywały się z BMN Beszele 2 PRO, podłączonych przewodem głośnikowym Audioquest Rockefeller... Kabelek ten gra całym pasmem dobrze, jednak linia basowa jest uboższa. Kolejny raz byłem zaskoczony, jak te duże monitory pięknie grają... 

BMN Beszele 2 PRO zostały jednak przez Konstruktora "podrasowane" i różnice pomiędzy standardową wersją, a tą "podrasowaną" w odbiorze dźwięków były takie, jakby zamiast Audioquesta zamienić co najmniej na zdecydowanie wyższy model kabelka, niż PAD Musaeus. Dźwięk był po prostu pod każdym względem inny, zdecydowanie bardziej wyrafinowany, klarowny, bogatszy w wiele składowych. Przestrzeń, separacja tonalna, separacja instrumentów, lokalizacja i ta ogromna różnorodność wybrzmień - ech, MAGIA !!! Ogólnie jestem zafascynowany brzmieniem po zmianie na PAD Musaeus, ale te dźwięki były na jeszcze wyższym poziomie. Dużo bardziej mi się podobały, były bardziej naturalniejsze, zwłaszcza w małych składach z instrumentami akustycznymi - po prostu petarda. Zapytałem, "o co kaman" i dowiedziałem się, że Bogdan zastosował nową elektronikę z USA. Ma swoją cenę, ale jest sporo tańsza od PADów głośnikowych i z w miarę dobrymi przewodami głośnikowymi - że o dobrej sekcji wzmacniającej nie wspomnę - wprowadza BMNy na jeszcze wyższy poziom satysfakcji z dźwięków !!!!

Pełne zaskoczenie, jak BMNy Beszele 2 PRO zagrały !!!

No to wygląda, że na horyzoncie jest deal roku. Jeżeli ktoś planował upgrade swoich BMN. To teraz lepiej zrobić zakup uzywanych Beszeli 2 PRO naszego kolegi, nawet wymiana tego woofera. Potem upgrade elektroniki na USA, wychodzi ~7tys, sprzedaż swoich dotychczasowych BMN za 3-4. Więc w zależności od konfiguracji dealu, dopłata 3-4tys i jest flagowiec z BMN. No a bez upgradu elektroniki wyjdzie jeszcze lepiej. Przyznam, że jestem w cięzkim szoku że te BMN się jeszcze nie sprzedały, ja moje sprzedałem chyba w tydzień.

kolor fakt, kwestia gustu, a stan, to nie problem, dobór zaprawki pod kolor w sklepie meblarskim max 50zl.

Ta sytuacja przypomina mi standardy na GPW, kiedy dobre spółki są chwilowo bardzo przecenione, w całkowicie nieuzasadniony sposób, bo fundamenty są nadal dobre, ale sentyment do spółki słaby, no i jak taka spółka jest przeceniona to mało kto chce ją kupić bo wietrzy w tym spisek, no i kupuja dopiero jak spółka odbije i rośnie jak głupia. Tutaj są fajne kolumny, w max setup, często na wątku przetacza się dyskusja o upgrade, no ale do beszele pro to spory koszt. W mojej ocenie, jak ktoś dobrze pomyśli to może zrobić taki upgrade za duzo mniejsze pieniadze. Bo sprzedać niższy model BMN jest dużo łatwiej, czego moje są przykładem.

Koledzy. To jest moja oferta

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-bmn-beszele-3-pro-CID99-IDJALzi.html

Jeśli ktoś zainteresowany to zapraszam do Borów Tucholskich.

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

44 minuty temu, JaZzGot87 napisał:

Moim zdaniem cena za wysoka jak na taki stan i wiek. 

wiek? bez przesady.Ja na to patrzę tak:

http://bmn.com.pl/nasze-produkty/beszele-3-pro/ 

4700(aktualna cena)+750(nowy glosnik)+500(opcjonalnie, jesli chcialby nawet odrestaurować u stolarza)= 6950

nowe 11650

ja nie mówię że to dobry deal dla każdego, ale dla osoby świadomej co kupuje i przy odrobinie chęci, może mieć nawet po doinwestowaniu sporo taniej niż nowe

Na takiej zasadzie robi się flipy na mieszkaniach/samochodach. Jasne że nie każdy na to pójdzie. Niemniej jednak opcja moim zdaniem ciekawa.

Żeby nie było, nie mam w tym interesu, ale jak coś kupuję zawsze oceniam czy nie ma jakiejś okazji w "outleet".

35 minut temu, sebgla napisał:

Koledzy. To jest moja oferta

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-bmn-beszele-3-pro-CID99-IDJALzi.html

Jeśli ktoś zainteresowany to zapraszam do Borów Tucholskich.

Wiemy wiemy 😉

Moim zdaniem 4k to byłaby uczciwa cena, ale nie mówię że nikt nie kupi za te 4,7k

47 minut temu, LOBO_M napisał:

wiek? bez przesady

Chodzi o gwarancję producenta. Wiem że dla kolumn 2 lata to nie jest długo, ale tak patrze na wszystko. Sprzętu różnego rodzaju przewaliłem od cholery bo pracowałem w lombardzie. 😛

Edytowane przez JaZzGot87

.

Tylko że serwis producent itp to Domek w Bydgoszczy i nawet osobisty kontakt z  producentem 😁 mozna mieć 👍

Gdzie tak masz kef,dynaudio,Heco 😂 .Pzdr 

Tak więc gwarancja a szczególnie jeśli chodzi o kolumny nie jest dla mnie priorytetem, nie twierdzę że ludzie nie korzystają z niej .

Raz w życiu naprawiałem zaraz po transformacji😏 Altusy i to tylko z mojej winy , bo grzebalem z  ciekawości i wysokotonowy uszkodziłem . 

Naprawa była u tak zwanego Pana Telewizorka 🤭 HAHA 

Edytowane przez dedal75

Ja chętnie bym sprawdził nowe kondy z USA. Ale boję żeby brzmienie mi się nie popsuło, bo obecnie wszystko jest dla mnie jak trzeba. Kolumny dostrajane kilka razy, a teraz wszystko odnowa? 🥴

?👈

Ciągle się delektuje. Swoje kolumny miałem zanim pojawiły się oficjalnie. Wzmacniacz też chyba ze 4 lata. Dopiero teraz kupilem coś innego. 

?👈

22 godziny temu, dedal75 napisał:

Co to za elektronika z USA 😳 .Pzdr

Podzespoły zwrotnicy - ma się rozumieć - detali nie poznałem, bo to pomysł własny... Prawie, jak patent 🙂

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Ja chętnie bym sprawdził nowe kondy z USA. Ale boję żeby brzmienie mi się nie popsuło, bo obecnie wszystko jest dla mnie jak trzeba. Kolumny dostrajane kilka razy, a teraz wszystko odnowa? 🥴

Nie bój się... Tyle sprzętu przewaliłeś, że sam wiesz o ryzyku dużo i często się opłaca, ale jest też ryzyko.

BMNy z amerykancką eletkronikom grajom naprawdę wyrafinowanymi dźwiękami... Zapewne miłośnik łubudubu może być lekko zniesmaczony. Natomiast meloman i amator ceniący sobie dźwięki z manufaktury na wysokim poziomie będzie bardzo zadowolony z brzmienia BMNów - sam jestem zadowolony.

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Nie, został. Teraz jest u Bogdana. Ale raczej nie podoba mu się. A Burmester się podobał 😆

Oooo... Moje Bergesy 3 chętnie by z TEACa zostały "dopieszczone" leczniczymi prądami 😉 Zapewniam doborowe towarzystwo !!!

weekend z BMN.jpg

20 godzin temu, Marko Polo napisał:

Oooo... Moje Bergesy 3 chętnie by z TEACa zostały "dopieszczone" leczniczymi prądami 😉 Zapewniam doborowe towarzystwo !!!

Widzę i dociążenie kolumny z góry jest😉 daj tylko zabezpieczenie na górę, żeby potem nie były naznaczone okręgiem😉

4 godziny temu, Prewwit napisał:

Widzę i dociążenie kolumny z góry jest😉 daj tylko zabezpieczenie na górę, żeby potem nie były naznaczone okręgiem😉

No właśnie - jak zaznaczał @rafal735r, że się od słońca rozjaśniają - muszę pomyśleć o wyrównaniu tej części przysłoniętej ponad rok maskownicą, bo widać, że jest ciemniejsza. Trochę poczytam i zapewne jakiegoś magika od oklein poszukam, bo coś mi się wydaje, że sam tego nie ogarnę...

22 godziny temu, Marko Polo napisał:

No właśnie - jak zaznaczał @rafal735r, że się od słońca rozjaśniają - muszę pomyśleć o wyrównaniu tej części przysłoniętej ponad rok maskownicą, bo widać, że jest ciemniejsza. Trochę poczytam i zapewne jakiegoś magika od oklein poszukam, bo coś mi się wydaje, że sam tego nie ogarnę...

Może zdjęcie maskownicy na dłuższy czas pomoże jak słońce na nie podziała, to może i część pod maskownicą rozjaśni się w jakimś stopniu. U mnie tylko maskownice są zakładane jak przychodzą goście. U mnie od słońca znowu całe ściemniały.

Edytowane przez Prewwit
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.