Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  190 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, J4Z napisał:

Trochę tak, wybacz, ale jaki z niego dystrybutor?

Może bardziej uczuciowy, z ludzkimi marżami.

Ja życzę rozwoju i wielu klientów.

Posłuchanie BMN z moon zawsze będzie lepsze niż ze starą Yamahą.

Nie róbmy z każdej dyskusji na tym wątku pisowski

22 godziny temu, LOBO_M napisał:

Może bardziej uczuciowy, z ludzkimi marżami.

Ja życzę rozwoju i wielu klientów.

Posłuchanie BMN z moon zawsze będzie lepsze niż ze starą Yamahą.

Nie róbmy z każdej dyskusji na tym wątku pisowski

To prawda, po kiego ubliżać komuś, nawet nie zgadzając się z jego opinią... To takie aspołeczne i może świadczyć o kompleksach tej osoby, czy sam już nie wiem co... co by drugiego w łyżce wody utopił... A ilu jest dobrych fachowców, co to w garażu lepiej auto naprawią, niż w niejednym i firmowym warsztacie z dużą halą i super sprzętem...

A jeśli o muzyce, to w te wakacje baczniej wsłuchiwałem się w brzmienie muzyki granej z różnych sprzętów, nie tylko u mnie.

Ale ja nikomu nie ubliżyłem. Gdyby nie ten post to już bym się nie odezwał. Ty natomiast robisz z niego fachowca, którym nie jest. Chcecie wracać do tych rozmów? 

O warunkach, o pomiarach? 

O "fachowości"? 

Zalecze sobie kompleksy w klubie bmn. ;)

Edytowane przez J4Z

.

3 minuty temu, J4Z napisał:

Ale ja nikomu nie ubliżyłem. Gdyby nie ten post to już bym się nie odezwał. Ty natomiast robisz z niego fachowca, którym nie jest. Chcecie wracać do tych rozmów? 

O warunkach, o pomiarach? 

O "fachowości"? 

Wiem (raczej domyśliłem się), nie o Tobie pisałem konkretnie, choć zaczepnie było. Raczej o tych, co to na forach odpisują wręcz z nienawiścią i ubliżają innym. Tutaj także czasami są zbędne "przepychanki", które są niepotrzebne - i tyle w temacie.

Kolumna na szczęście nie pokazuje żadnych cyferek, nie ma wyświetlacza, więc wiele parametrów nie musi być ujawnianych, ma cieszyć ucho i duszę!!! Zresztą nie każdy sprzęt, czy nawet te drogie kolumny z wykresami i opisanymi parametrami dobrze grają, o czym i tutaj pisali forumowicze. Poza tym każdy ma inne preferencje, inne pomieszczenie i słucha różniastej muzyki z przeróżnych sprzętów i można do tego się odnieść opisując swoje doświadczenia i przemyślenia.

Warunki przecież każdy ma inne, a pomiary nie dają gwarancji dobrego zakupu. Trochę pisał o tym, na tym forum choćby @Mariusz_Z, ale nie każdy ma wiedzę i sprzęt do pomiarów, a i same pomiary można wykonywać na różne sposoby - i ja o tym pisałem do Niego, żeby poeksperymentował... I jakie ma to znaczenie, kiedy komuś to pasuje, a innemu już nie? Sam @Mikelas76 mówił i trochę opisywał swoją drogę do lepszego dźwięku i to bardzo żmudna robota i może nie dać 100% satysfakcji, bo jest za dużo zmiennych zaczynając od źródła, na akustyce kończąc. Zgodzisz się z tym??? Warto jednak czytać opisy, czy opinie ludzi, bo można się ukierunkować, bądź szybcciej osiągnąć swój przybliżony cel.

Fachowość można mierzyć także podejściem do klienta, pomocą, doradztwem i wieloma niemierzalnymi rzeczami/cechami - nie tylko zapleczem produkcyjnym (tak uważam), a to Konstruktor ma na dobrym poziomie i jego konstrukcje grają bardzo poprawnie, wręcz dobrze - co do ceny - a z tym droższym sprzętem często jeszcze lepiej, co w przypadku kilku renomowanych i sporo droższych producentów kolumn z ogromnymi halami i wykresami niestety nie potwierdziło się... A nie wydaje mi się, żeby tam fachowości nie było...

🙂

A ja sobie tak mysle, ze gdyby p. Bogdan policzyl zwrotnice, zrobil pomiary w komorze, a pozniej leciutko szlifowal na sluch, bo tak sie przeciez robi, to jego konstrukcja bylaby jeszcze lepsza. Sam jego pomysl jest b. dobry ale z dalszej perspektywy czy tez z dystansu, jest pole do dopracowania. Fajnie tez byloby troche wyszczuplic te kolumny, zwezyc i podwyzszyc skrzynki. 

Ale konstruktor ma swoj pomysl na firme i nalezy to uszanowac.

Droga do lepszego dzwieku to dla mnie swietna zabawa. Jest tyle mozliwosci zeby cos zmienic... Szkoda tylko ze to tak drogie hobby i wymaga czasami cierpliwosci i poswiecenia. 

Zmieniam wlasnie transport do streamingu, pozbylem sie juz jakis czas temu dotychczasowego i zbieram kase na nowy. Bez muzyki, jest ciezko i odliczam czas... az sie uzbiera srodki, ale wiem ze ta koniecznosc daje wymierny bardzo pozytywny skutek. To jest bolesne poswiecenie 😉... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

To prawda, ja podobnież bez muzyki jakoś gasnę...

Pewien zamożny klient kiedyś kupując obiektyw za prawie 75000 PLN został skwitowany przez koleżankę, że drogie hobby sobie wybrał, na co On odpowiedział, że utrzymanie jachtu w Monako jest znacznie droższym hobby... (sic!)

🙂 

39 minut temu, Mikelas76 napisał:

Zmieniam wlasnie transport do streamingu, pozbylem sie juz jakis czas temu dotychczasowego i zbieram kase na nowy. Bez muzyki, jest ciezko i odliczam czas...

Kurcze trochę lipa tak, bez porównania później. Tym bardziej jeśli chodzi o transporty. 

.

8 godzin temu, J4Z napisał:

Kurcze trochę lipa tak, bez porównania później. Tym bardziej jeśli chodzi o transporty. 

bylo porownanie przez prawie dwa tygodnie 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• 1 miesiąc później...
3 godziny temu, marcinoss26 napisał:

Moc pewnie jest ale czy coś więcej....? 🙂

Nie 😄

Okazja była to wzielem po prostu druga końcówkę. Zawsze można popchac dalej. Narazie zestaw cieszy oczy. Uszy też w sumie, bo czemu nie. 

Ogólnie dość ciekawe doświadczenie, bo dyscyplina dźwięku, głośność itd to jest w sumie to samo. A w normalnym trybie stereo jest 2x70W przy 8ohm. Przy mostku, czyli w mono jak teraz jest aż 2x220W przy 8ohm, a kompletnie nie ma żadnych różnic.

Może przy dużych kolumnach było by coś do odróżnienia?

?👈

18 minut temu, rafal735r napisał:

Może przy dużych kolumnach było by coś do odróżnienia?

Pewnie tak, ja dosc mocna zmiane odczulem przechodzac ze 125 na 200 przy 8ohm. Na nizszym basie i na dynamice to slychac, a BMNy z tym basem tak nisko nie schodza mimo podanych na stronie danych.

3 godziny temu, rafal735r napisał:

ze jedna 18cm może tak nisko zagrać

Juz nawet 15-tka moze zagrac nisko. Sam nie wierzylem ale “to małe cos” z linka gra takim dzwiekiem ze wystarcza do 20m2.

https://yb-audio.pl/realizacje/m2/

P. Bogdan proponowal mi zrobic upgrade moich bergesow na 19-tke grafenowa, ale bylo mi za drogo wiec zrobilem nexele. Jak by zagrala ta 19-tka  to mozecie tylko sobie wyobrazic. To bylaby zupelnie inna kolumna. Mysle ze konstruktor musialby przemodelowac cale wyobrazenie o dzwieku ktory chce uzyskac.

Nie wiem, bo nie słuchałem, ale chyba zejscie to prócz dobrego głośnika to duża skrzynka? Jakoś monitor mnie nie przekonuje. Może to tylko negatywne wspomnienia po Kef R300 😄

?👈

Czołem Panowie, dołączam do klubu z Beszele 3 Pro. U mnie z Lyngdorf TDAI-1120 spięte TCI Python II. Rzeczywiście bas z jednej 18-stki może być niesamowity, a mówię to jako były właściciel Pylon Diamond 30mk2, ale w tych kolumnach nie o bas chodzi, to chyba bardziej ta czarująca i bardzo naturalna średnica mnie przekonała. W sumie już 10 dni u mnie, chyba jeszcze się "wygrzewamy" nawzajem bo i słuch się dostosowuje. Pozdrawiam!

bmn1.jpg

bmn2.jpg

Na pewno to nie zasługa zwrotnicy pierwszego rzedu, tylko bardziej Seas Excel na pokładzie. Też bym chciał takie wysokotonowe u siebie. Projekt jakby zerżnięty ze strony Seas z działu DIY (połączenie głośników) 

https://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=386:bifros-seas-diy-kits&catid=66:seas-diy-kits&Itemid=345

U mnie średnica też na Seas Excel fajna naturalna a mam zwrotnice 3 i 4 rzędu 

Edytowane przez raiwan
26 minut temu, raiwan napisał:

Na pewno to nie zasługa zwrotnicy pierwszego rzedu, tylko bardziej Seas Excel na pokładzie. Też bym chciał takie wysokotonowe u siebie. Projekt jakby zerżnięty ze strony Seas z działu DIY (połączenie głośników) 

https://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=386:bifros-seas-diy-kits&catid=66:seas-diy-kits&Itemid=345

U mnie średnica też na Seas Excel fajna naturalna a mam zwrotnice 3 i 4 rzędu 

Nie ma to jak dopier**lic zadowolonemu właścicieliowi nowych kolumn. 👍

Tak trzymać, tak po Polsku! 

Zobacz jaki frajer jesteś, ja mam "lepsza" zwrotnice. 

?👈

Nic takiego nie napisałem, że mam lepsza. To twoja interpretacja. Ja wręcz pochwaliłem przetworniki jakie ma w kolumnach i że bym też chciał mieć takiego Excel na górze u siebie.

A ze zwrotnica to nawiązanie do wcześniejszych postów, że niby BMN zawdzięczają naturalność zwrotnicy pierwszego rzedu. Takie brzmienie zawdzięcza głównie głośnikom Seas. Jedne z najlepszych połączeń głośników, czyli Seas Excel na górze i dole 🙂

Nie żebym zazdrościł, ale też bym chciał 😁

Edytowane przez raiwan

Nie no spokojnie, też nie odebrałem tego jako atak. Byłem w pełni świadom, że tu jest zwrotnica pierwszego rzędu, nawet mi zależało tym razem. Jestem chyba wrażliwy na dziury w paśmie w większości kolumn ze zwrotnicami wyższych rzędów, zawsze było coś nie tak. Tutaj jest płynność, szczególnie słyszalna przy na przykład wiolonczeli, skrzypcach. Wiadomo, że są też wady takiej zwrotnicy, na przykład wąski "sweet-spot" ale mi to nie przeszkadza bo i tak słucham z jednego miejsca a krytyczne odsłuchy przeprowadzam sam bez publiczności. Chciałem kolumny do cieszenia się MOJĄ muzyką a nie do robienia imprez i zadowalania znajomych. Więc @raiwan nie do końca się zgodzę, że tu chodzi tylko o Seasy, bardziej o jedno i drugie 🙂

Poza tym to nie jest jakaś egzotyka. Thiel i Vandersteen też chyba opierają się tylko na 1-rzędzie, a mają wiernych fanów na całym świecie. Vand. jedynki mnie mocno kusiły, ale raczej brak miejsca na nie...

Edytowane przez yesther

Niestety ja musze mieć takie zwrotnice ze względu na zastosowany wysokotonowy wstęgowy u mnie i wysokie cięcie Excela... 

Wracając ogólnie do BMN to tu też baaardzo podobny projekt do monitorów 

https://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=384:trym-seas-diy-kits&catid=66:seas-diy-kits&Itemid=345

(Może to jakaś opcja jakby ktoś chciał bardziej wygluszyc i sprowoac zmienić zwrotnice) 

Jakby ktoś ze znajomych Waszych szukał kolumn ,czy to na start czy docelowo mam do sprzedania F2 .

Za 3tys forumowo oddam.

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-bmn-f2-monitory-stereo-CID99-IDZbIEr.html

5 godzin temu, raiwan napisał:

baaardzo podobny projekt do monitorów 

No tak, Bifrost i Trym się tu pojawiały w tym wątku, więc nie odkrywasz nic nowego. Wiesz, gdybyśmy chcieli dłubać własne kolumny to byśmy się spotkali w jakimś wątku DIY, ale to jednak zupełnie inna grupa docelowa jest takich rozwiązań.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.