Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ?

mam kolumny BMN S3...i mam je podpięte do amplitunera Onkyo TX-NR818 (taka troszkę średnio/wyższa półka) teoretycznie ten ampli. w testach był chwalony za sekcję audio ale...no własnie...chciałbym kupić i zobaczyć jak z tymi kolumnami zagra jakiś budżetowy wzmacniacz stereo, mój wybór padł na Rotela RA-06 tylko nie za bardzo wiem jak go podpiąć pod ampli.? (całe video i audio idą przez niego...tak mi wygodnie)  Oczywiście ampli. ma wyjęcie PRE OUT tylko pod co podpiąć to do Rotela? Pod CD lub DVD? Nic nie upalę? Jak go podpiąć żeby był dobrze? Czy całe video poszczać przez ampli a audio chincami pod Rotela?

Drugi mój wybór to Marantz 7001, który ma wejście MAIN IN wiec  z podpięciem jego pod ampli nie ma problemu ale....

wszędzie czytam, że Rotel "miażdży" Marantza ...czy to jednak takie pisanie...

może ten:

https://allegro.pl/oferta/marantz-pm-7001-pilot-super-stan-8977599732

Rotel nie ma możliwości pracy jako końcówka mocy. Mogłeś go nie oyowac. O PM7001 nie mam zbyt dobrego zdania. Chyba lepiej by było poszukać trochę starszego PM7000, 7200, 8000.

?👈

Jak podepniesz pod wejście we wzmacniaczu np AUX czy cd  z pre out amplitunera to działają obydwa pokrętła głośności więc przy kinie we wzmacniaczu na połowę głośność i zrobiona kalibracja i tego się trzymaj po skończonym filmie wróć pokrętłem na zero żebyś się nie przestraszył. W takim podłączeniu działają właśnie przedwzmacniacze w obudwu sprzętach tzn amplitunerze i wzmacniaczu. 

Natomiast odsłuch na wzmaku to wtedy tylko gdy zrodlo np cd lub inne są do niego podłączone gra wtedy jako Integra. Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

54 minuty temu, rafal735r napisał:

Rotel nie ma możliwości pracy jako końcówka mocy. Mogłeś go nie oyowac. O PM7001 nie mam zbyt dobrego zdania. Chyba lepiej by było poszukać trochę starszego PM7000, 7200, 8000.

Nie kupiłem jeszcze rotela (tylko czytałem o nim bardzo dużo dobrych opinii), na razie rozpoznaję temat. Licytuję jeszcze Marantza PM7000 https://allegro.pl/oferta/marantz-pm7000-stereo-integrated-amplifier-bcm-9136379117  tylko proszę nie podbijać ceny.?

36 minut temu, dedal75 napisał:

Jak podepniesz pod wejście we wzmacniaczu np AUX czy cd  z pre out amplitunera to działają obydwa pokrętła głośności więc przy kinie we wzmacniaczu na połowę głośność i zrobiona kalibracja i tego się trzymaj po skończonym filmie wróć pokrętłem na zero żebyś się nie przestraszył. W takim podłączeniu działają właśnie przedwzmacniacze w obudwu sprzętach tzn amplitunerze i wzmacniaczu. 

Natomiast odsłuch na wzmaku to wtedy tylko gdy zrodlo np cd lub inne są do niego podłączone gra wtedy jako Integra. Pzdr

Dzięki za rozjaśnienie tematu.?

44 minuty temu, dedal75 napisał:

Ale to takie kombinowanie na siłę trochę. 

4 minuty temu, tomek_tom napisał:

Nie kupiłem jeszcze rotela (tylko czytałem o nim bardzo dużo dobrych opinii), na razie rozpoznaję temat. Licytuję jeszcze Marantza PM7000 https://allegro.pl/oferta/marantz-pm7000-stereo-integrated-amplifier-bcm-9136379117  tylko proszę nie podbijać ceny.?

?

Może lepiej samą końcówkę mocy kupić? 

?👈

Wiem...

Najwyżej podepnę całe wideo pod ampli. a audio pod wzmacniacz. Zapominałem dodać, że ma teraz tylko głośniki stereo i jak na razie na systemie 5.1 mi nie zależy 

9 minut temu, rafal735r napisał:

myślałem o tym i wpadł mi w oko taki zestaw:

https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz-dzielony-rotel-rc-970bx-rb-971-CID99-IDEeEKN.html#fd8bd44226

Edytowane przez tomek_tom
2 godziny temu, rafal735r napisał:

Ale to takie kombinowanie na siłę trochę. 

No można, ale wtedy w stereo rewelacji nie będzie bo wykorzystasz przedwzmacniacz z onkyo. Ewentualnie najprostszą pasywke dodatkowo pod końcówkę a do niej jakieś źródło streamer cd itp. Pzdr

Ja kilka lat temu korzystałem z podłączenia różnych wzmacniaczy bez main in np. Ca 651 i Marantz 6004.

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

A u mnie powrót do korzeni? zestaw Pre + Power wrócił do mnie po chyba 8 latach. 

4fbcf26a6779d963b7c5b489723697be_1.jpg

Edytowane przez rafal735r

?👈

Powiem szczerze że jestem pozytywnie zaskoczony tymi dziadkami. Dopiero teraz ten zestaw pokazał co potrafi, bo 8 lat temu grał z Magnatami. Teraz to co innego. Jak dla mnie na pewno lepszy jak np ziejący basem PM-16. 

?👈

Taki chińczyk zaś dziś u mnie pogrywa. 

f29b081a13f2eb36f35e64938b8bdc85_1.jpg

Do tego stary Denonik zrobiony na lampki. Miałem okazję posłuchać go już kilka lat temu. Teraz znajomy znów poprosił żebym mu w nim laser wymienił, bo słabo czyta. Akurat trafiła się okazja porównać go do mojego DACa. 

b6ae443ab00f0450b05adc328fc8adf6_1.jpg

b21bd6ef9e2cc71d3578096923b8d4ae_1.jpg

?👈

Vincent spory, ale brzmi jak przeczuwalem. Trochę obły bas, nieco podbity w górnym zakresie. Reszta pasma całkiem w porzadku. W tej kasie jest spoko jak ktoś zaakceptuje fakt że żre z sieci. 

Primaluna za to u mnie się nie sprawdza. Nie tania lampa, do tego kumpel wstawił jej jakieś lepsze lampy. To wzmak do kolumn z raczej skąpym basem i mocno wysuniętą średnica (akurat znajomy gra na takich kolumnach). U mnie jest za dużo lejacego dołu, średnica trochę ucieka do tyłu. Taki charakter brzmienia sprawdza się przy cichym graniu, lub przy biednych realizacjach gdzie brakuje wypełnienia na basie. Dziś posłuchałem trochę takiego typu realizacji i było bardzo fajnie. Góra też mi nie podeszła zbytnio , mało zmienia swój charakter, czasem jest dość irytująca. Brzęczy jak komar przy uchu. Za to nie można jej odmówić detalu. W moim zestawie brzmienie w charakterze mocnego V. 

Chyba biorąc pod uwagę ten owocny tydzień, to wybrał bym na dziś dzień najstarszy i najtańszy zestaw Marantza. Tam było wszystkiego w miarę, nic nie odstawało. Bas zwarty, ale nie suchy z dobrym zejściem. Srednica i góra wyrównana. Nic zbytnio nie przeszkadzało. Dość szybkie i dynamiczne granie. Zestaw dobrze zgral się z resztą gratow i pomieszczeniem. Nie było się za bardzo czego czepiać. Było bardzo poprawnie. W sumie to sam jestem w lekki szoku. Co zresztą napisałem wcześniej. 

?👈

Ciekawe jak ta Primaluna by grała na fabrycznych EL34. Tu są chyba wsadzone KT150. Ciekawe , że w tych wzmacniaczach można wsadzać EL34/KT88/KT120/KT150 i rozumiem , że audiobias to wszystko ogarnia. To dziwnie zestroili tą Primalune szczególnie na basie. Wszystkie mi znane wzmacniacze na lampach KT grały szybkim dość punktowym basem.  

Edytowane przez Silver_85
16 godzin temu, Silver_85 napisał:

To dziwnie zestroili tą Primalune szczególnie na basie. Wszystkie mi znane wzmacniacze na lampach KT grały szybkim dość punktowym basem.  

Może nie to że bas jest wolny, ale jest go po prostu za dużo. O ile przy różnego rodzaju muzyce rockowej czy szeroko pojętej instrumentalnej, (jak ja to mówię) jest całkiem znośnie to już elektronika czy jakakolwiek klubowa to jest basowa masakra. Ogólnie stopa jest szybka i dynamiczna. Żeby ten bas trochę utemperowac było by super. Może pobawię się z ciekawości w zatykanie BR. 

?👈

Mi przy starych zaciskach we wzmacniaczu bas też przeszkadzał, a średnica wrzeszczała mega okrutnie, po zmianie mocno poprawiło się - aż nie wierzyłem, że reszta jest ta sama. A na pobawienie się z basem użyłem takich "zatyczek" i nawet jest to ciekawy eksperyment...

BMN zatyczki 2.jpg

BMN zatyczki 3.jpg

BMN zatyczki 4.jpg

BMN zatyczki.jpg

W zatykanie BR kiedyś już się bawilem. W swoim wzmacniaczu na średnice nie narzekam. W Primalunie gdzieś uciekła, a bas jest dość mocno wyeksponował i zaokrąglił. Taki już ma charakter grania. 

?👈

7 godzin temu, rafal735r napisał:

Może nie to że bas jest wolny, ale jest go po prostu za dużo. O ile przy różnego rodzaju muzyce rockowej czy szeroko pojętej instrumentalnej, (jak ja to mówię) jest całkiem znośnie to już elektronika czy jakakolwiek klubowa to jest basowa masakra. Ogólnie stopa jest szybka i dynamiczna. Żeby ten bas trochę utemperowac było by super. Może pobawię się z ciekawości w zatykanie BR. 

Jak to przy lampie jest opcja korekty brzmienia przez zmianę lamp sterujących czy też mocy (w przypadku tego pieca jest mega szeroki wachlarz) . Pewnie Twój kolega już to przećwiczył pod swój system. Ja mam Cayina na KT88 i basu jest sporo , ale jednak trochę mniej niż w przypadku np. Atolla IN100 , IN200 czy Haiku Bright mk4. Podaje te bo miałem okazję posłuchać . W piecach lampowych jest podobnie jak w przypadku tranzystorowych. Są lepsze i gorsze, a w przypadku lampowych jest jeszcze wiele zmiennych ze względu na zastosowane lampy. Można by powiedzieć , że zabawa nie ma końca ? 

Edytowane przez Silver_85
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.