Skocz do zawartości
IGNORED

Zapraszam zapraszam zapraszam

tom8848

Rekomendowane odpowiedzi

Tak bez odsłuchów jakie są bazowe koszty tych kolumn bo są naprawdę piękne

Bazowe? Głośniki to koszt min 10kzł. Do tego zwrotnice które mogą wynieść 500zł albo 2500 lub więcej. Wszystko zależy od indywidualnych założeń.

Ale ciekawe na ile Wy byście wycenili taką parkę? :)

Bazowe? Głośniki to koszt min 10kzł. Do tego zwrotnice które mogą wynieść 500zł albo 2500 lub więcej. Wszystko zależy od indywidualnych założeń.

Ale ciekawe na ile Wy byście wycenili taką parkę? :)

Kiedy ten odsłuch jestem bardzo ciekawy...

De gustibus non est disputandum

Też bym chętnie się wybrał - tylko raczej nie posiadam elektroniki która pasowałaby do tych potworów.

Przyjeżdżaj śmiało, te kolumny nie wiedzą co to dyskryminacja.

Przy dobrej adaptacji problem z wielkością kolumn jest pomijalny.

Po części można się zgodzić, ale nie do końca.

Czy kolumny przedstawione w tym wątku dobrze zagrają powiedzmy w dobrze zaadaptowanej komórce np. o powierzchni trzy metry kwadratowe?

Czy kolumienki, powiedzmy jakieś bardzo dobre, niewielkie monitorki nagłośnią zadowalająco jakąś halę o super akustyce np. 400m2?

Ludzie myślą że to projekt DIY. Jest to projekt budzącej się do życia manufaktury, której filozofia będzie czymś nowym w tej dziedzinie.

Przede wszystkim gratuluję przedsięwzięcia. Miło jest wiedzieć, że powstaje nowa, polska firma audio.

Te kolumny to Interesujący projekt. Dobór przetworników zachęcający, dobre elementy elektroniczne, niebanalna stylistyka.

Jednak ciekawi mnie, w jaki sposób realizowana jest spójność czasowa. Budowa zewnętrzna wskazuje, że realizacja mechaniczna to na pewno nie jest. Pozostaje więc korekcja elektryczna lub wręcz cyfrowa. Czy zwrotnice są może aktywne DSP?

w dobrze zaadaptowanej komórce np. o powierzchni trzy metry kwadratowe?

Chętnie się dowiem jak dobrze adaptujesz pomieszczenie o powierzchni 3mkw.

niewielkie monitorki nagłośnią zadowalająco jakąś halę o super akustyce np. 400m2?

Mylisz słuchanie jakichkolwiek kolumn z nagłośnieniem hali. Ale jeśli chcesz nagłośnić halę, to polecam przetworniki tubowe. PKP na peronach instaluje takie głośniki i słychać w odległościach większych niż 100 metrów.

Teraz całkiem poważnie, jeśli chcesz w sposób idiotyczny formułować swoje wątpliwości, to musisz kompana do rozmowy zmienić. Bo mi po tylu latach obecności na forum przeszła ochota na zawracanie kijem... i rozmowa na takim poziomie mnie nie bawi.

Sprawa jest prosta jeśli uznajemy, że minimalna odległość w stosunku do kolumn jest "pochodną" odległości potrzebnej do zsumowania fal, to i pomieszczenie nie powinno być mniejsze. Co do wielkości i adaptacji to pozostaje kwestia rozkładu ciśnień w ograniczonej przestrzeni. Pytanie kiedy jesteśmy wstanie się zgodzić, że pomieszczenie jest zaadaptowane, bo niektórzy twierdzą że jest adaptacja a ja jej nie widzę.

minimalna odległość w stosunku do kolumn jest "pochodną" odległości potrzebnej do zsumowania fal, to i pomieszczenie nie powinno być mniejsze.

Chyba faktycznie będzie trudno się nam dogadać. Z powyższym także trudno będzie mi się zgodzić. Problem tkwi np. w odpowiedzi na pytanie, czy słuchając muzyki za pomocą słuchawek uzyskujemy "zsumowanie fal" jak to określiłeś pomimo, że eterem jest zaledwie do kilku cm3.

Chyba faktycznie będzie trudno się nam dogadać. Z powyższym także trudno będzie mi się zgodzić. Problem tkwi np. w odpowiedzi na pytanie, czy słuchając muzyki za pomocą słuchawek uzyskujemy "zsumowanie fal" jak to określiłeś pomimo, że eterem jest zaledwie do kilku cm3.

Wiesz problem tkwi w tym, że mimo wspólnych cech użytkowych słuchawek i zespołów głośnikowych dostrzegam między nimi pewne różnice techniczne. Pytania zadajesz żenujące. Problem tkwi w tym, że prawdopodobnie nie wynika to z twojej niewiedzy, lecz celu jakich chcesz uzyskać w rozmowie ze mną.

Wiesz problem tkwi w tym, że mimo wspólnych cech użytkowych słuchawek i zespołów głośnikowych dostrzegam między nimi pewne różnice techniczne.

Problem nie tkwi w różnicach technicznych między zespołami głośnikowymi a słuchawkami (w zasadzie prócz rozdziału pasma na poszczególne przetworniki różnic innych technicznych nie ma jeśli mowa o zespołach i słuchawkach opartych na przetwornikach dynamicznych). Problem tkwi w tym, że warunki i charakterystyka propagacji fali akustycznej są jedne i te same, są zdecydowanie niezależne od różnic technicznych w nadajnikach.

Pytania zadajesz żenujące.

jeśli chcesz w sposób idiotyczny formułować swoje wątpliwości, to musisz kompana do rozmowy zmienić.

Pół żartem to pytania nie bywają żenujące w odróżnieniu do odpowiedzi.

Cóż, chciałem tylko pogadać merytorycznie, ale skoro zacząłeś używać przymiotników typu idiotyczny czy żenujące to mnie się tym bardziej ciągnąć tego nie chce. Bez urazy i pozdrawiam.

Cóż, chciałem tylko pogadać merytorycznie

Wybacz ale ja odebrałem twoje pytania jako typowy złośliwy trolling.

Problem tkwi w tym, że warunki i charakterystyka propagacji fali akustycznej są jedne i te same, są zdecydowanie niezależne od różnic technicznych w nadajnikach.

Środowisko propagacji będzie oczywiście identyczne :). Ale sam rozdział pasma sprawia, że zależności fazowe przetworników są związane z odległością słuchacza od przetworników i ich samych od siebie. Gdzie słuchawkę w dużo większym stopniu możesz traktować jako punktowe źródło dźwięku. To samo z siebie sprawia, że nie można tego tak lekko stawiać obok siebie.

Tym bardziej jeśli mówimy o akustyce gdzie mimo wszystko będę postulował by słuchawki i kolumny traktować rozbieżnie.

Ale wracając do meritum bez zbędnych złośliwości :), to kolumna mimo wszystko wymaga pewnej odległości od słuchacza/małżowiny. Słuchawki takich wymogów nie maja, więc ich nie mieszajmy.

Więc zakładając że musimy utrzymać pewną odległość od kolumny, wymusza to na nas pewien rozmiar pomieszczenia.

Jeśli rozmiar pomieszczenia jest odpowiednio duży, nie musimy się w sposób nadmierny martwić o lokalne zmiany ciśnienia, gdyż na małym jego obszarze będą pomijalne (choć warto dobrać miejsce optymalne). Gdzie w typowym pomieszczeniu odsłuchowym rozkład ciśnień jest tak nierównomierny że odległości 20 cm potrafią robić ogromną różnicę. Ale zakładając że jesteśmy wstanie wyrównać (ograniczyć fale stojące w znacznym stopniu) te różnice, to postrzeganie basu jest zupełnie inne.

Osobiście uważam że większość ocen negatywnych względem basu, jest wynikiem sumarycznym posiadanych kolumn i kiepskiej akustyki.

Finalnie chyba nie miałeś nic złego na myśli, więc przepraszam za obcesowe traktowanie.

Pozdrawiam

Pozwolę sobie dodać, że wstawiając kolumny nawet do wielkiej hali nie oznacza to że będziemy siedzieć na drugim końcu sali. Tylko dalej utrzymujemy rozsądny układ trójkąta równobocznego o 3 metrowym boku.

Od razu lepiej :)

to kolumna mimo wszystko wymaga pewnej odległości od słuchacza/małżowiny

Zatem powoli dobijamy do brzegu. Dokładnie o to mi chodziło, byś powyższe napisał :) Zauważ, że w pierwszym tutaj poście "czepiłem się" zdania o wstawianiu wielkich kolumn do małego pomieszczenia, następnie poruszyłem problem spójności czasowej, dlatego o wstawienie wątkowych kolumn do 3m2 pytałem by na to naprowadzić. Te kolumny to ciekawy przypadek, jeśli nie mają zwrotnic DSP lub kilometrów kabli wewnątrz to będzie z tym problem. Raczej będzie do uzyskania siedząc po turecku na dywanie w jakiejś odległości od kolumny w tym małym pomieszczeniu, jednak co stanie się wówczas ze szczegółowością oraz wyrównaniem skuteczności między podzakresami (zwłaszcza góra) to już pewnie nie muszę wspominać. Innym wyjściem będzie wstawienie kolumn do znacznie większego pomieszczenia, które umożliwi słuchanie z dalszej odległości, a ta umniejszy istotność różnic w rozmieszczeniu przetworników.

Co do rozkładu ciśnień w pomieszczeniach to sprawa do dalszej dyskusji, co do fazowości na środku i górze nie trzeba się szczególnie martwić (jeśli się czegoś nie zepsuje nieprawidłowym doborem czy rozmieszczeniem ustrojów akustycznych). Problemu faktycznie najwięcej może być z basem, niektórzy stosują płynną regulację fazy co w trudnych pomieszczeniach bywa lekarstwem.

Ale wspomniane kolumny to nie "utopie" a ja czepiam się tylko akustyki. Zaś zgodnoś czasowa przetwornikow to już problem autora skoro sekcja jest wysunięta. Mamy inne zainteresowania ja czepiam się z perspektywy akustyki ogólnie. Ty patrzysz przez pryzmat konkretnych zespołów głośnikowych.

Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka

Przede wszystkim gratuluję przedsięwzięcia. Miło jest wiedzieć, że powstaje nowa, polska firma audio.

Te kolumny to Interesujący projekt. Dobór przetworników zachęcający, dobre elementy elektroniczne, niebanalna stylistyka.

Jednak ciekawi mnie, w jaki sposób realizowana jest spójność czasowa. Budowa zewnętrzna wskazuje, że realizacja mechaniczna to na pewno nie jest. Pozostaje więc korekcja elektryczna lub wręcz cyfrowa. Czy zwrotnice są może aktywne DSP?

Strojenie głośników, ja tam wolę słowo 'intonacja', równolegle oprócz wykresu charakterystyki bada min. zagadnienia spójności czasowej. Te tematy muszą iść równolegle aby 'momenty przejściowe' dawały pożądany efekt. Zwrotnice są pasywne.

Zbierałem się chwilę do napisania słów kilka. Otóż byłem, widziałem, słuchałem.

Zestaw wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach. (Może wydawać się bardzo duży, choć taki nie jest.)

Nie jestem oratorem aby się rozpisywać o jakość dźwięku który wydobywał się z tych głośników. Po prostu wszystko było na swoim miejscu tam gdzie trzeba i kiedy trzeba z dokładną precyzją. Można by słuchać godzinami.

A sam gospodarz bardzo miły.

Ja byłem u Tomka z swoim Krellem s550, T+A DAC 8 i kablami.

Tomkowi dziękuję za gościnność.

Tym co się zastanawiają jak brzmią bardzo duże kolumny w relatywnie małym pokoju, proponuję nie teoretyzowac i wybrać się do Tomka. W mniej więcej kwadratowym pomieszczeniu o ca. 16-18 metrach kwadratowych profesjonalnie dostosowanym akustycznie, kolumny zabrzmiały HIPNOTYCZNIE.

Usłyszałem z nich ta sama prezyzje, detalicznosc, stereofonie i świetny balans totalny co w moich Audio Physic Avantera. Usłyszałem jeszcze chyba lepsze barwy i bas kontrolowany i tak nisko schodzący na Tokacie i Fudze Bacha że nic takiego dotychczas w życiu nie słyszałem (włączając w to całe zeszłoroczne Audio Show). Po raz pierwszy klasyka symfoniczna na dużych składach orkiestrowych zabrzmiała jak odsluch tego samego z czwartego rzędu krzeseł w centralnym miejscu Filharmonii Narodowej.

Czapki z głów dla Tomka!

Pozdrawiam,

Krzysztof Libiszewski

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Jest to projekt budzącej się do życia manufaktury, której filozofia będzie czymś nowym w tej dziedzinie. W tej chwili trwają prace nad ogarnięciem podstaw takich jak nazwa, logo czy strona, ale kiedy już dobiegną końca napiszę więcej.

Gratuluję udanego projektu.

Jak zamierzasz je produkować, to 10x zastanów się nad nazwą i logiem. Większość ludzi kupuje oczami. Logo i nazwa są istotne, więc warto to dobrze przemyśleć. Jak jesteś na etapie rozruchu, możesz też od razu pokombinować z maskownicami.

Powodzenia ;)

Gratuluję udanego projektu.

Jak zamierzasz je produkować, to 10x zastanów się nad nazwą i logiem. Większość ludzi kupuje oczami. Logo i nazwa są istotne, więc warto to dobrze przemyśleć. Jak jesteś na etapie rozruchu, możesz też od razu pokombinować z maskownicami.

Powodzenia ;)

W zasadzie nazwę i logo już mam, myślę że nie tylko brzmią/wyglądają nieźle ale także mogą wskazywać na zawarty w nich kierunek filozoficzny ;)

Mam nadzieję że już niedługo będę mógł się z wami tym podzielić.

Z odsłuchów które odbyły się do tej pory myślę że na pierwsze miejsce wybija się jedno słowo - WOKALE.

Kontrola basu czai się bardzo blisko na drugim miejscu. Intonacja mająca na pierwszym miejscu wcale nie to żeby charakterystyka była jak najbardziej liniowa przyniosła bardzo muzyczne efekty.

W zasadzie nazwę i logo już mam, myślę że nie tylko brzmią/wyglądają nieźle ale także mogą wskazywać na zawarty w nich kierunek filozoficzny ;)

Mam nadzieję że już niedługo będę mógł się z wami tym podzielić.

....brzmią/wyglądają nieźle ale także mogą wskazywać na zawarty w nich kierunek filozoficzny ;)...to bardzo ciekawe co piszesz o tym kierunku filozoficznym w kontekście budowania kolumn.

Z odsłuchów które odbyły się do tej pory myślę że na pierwsze miejsce wybija się jedno słowo - WOKALE.

Kontrola basu czai się bardzo blisko na drugim miejscu. Intonacja mająca na pierwszym miejscu wcale nie to żeby charakterystyka była jak najbardziej liniowa przyniosła bardzo muzyczne efekty.

Tylko nie daj się zmanierować...

• 1 miesiąc później...

Mała aktualizacja.

Jest nieźle.. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-43223-0-59604600-1481578698_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mała aktualizacja.

Jest nieźle.. ;)

Mała aktualizacja.

Jest nieźle.. ;)

Gratuluję udanego projektu.Szkoda tylko,że mieszkasz tak daleko.

Męczy mnie jedna rzecz. Głośniki w tych kolumnach bardzo przypominają mi te z jamo concert 11. Czy mają one coś wspólnego ze sobą? Pytam z czystej ciekawości.

Pozdrawiam.

• 5 miesięcy później...

Witam wszystkich po przerwie. Zaszyłem się trochę aby skupić na tematyce strony internetowej. Jej pierwsza wersja już działa.

finestra-audio.com

Zapraszam do lektury (nie ma tego dużo :) Otwarty jestem również na sugestie.

Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.