Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C356BEE - zmiana CD?

PietrekBM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przesiadłem się ostatnio z Pioneer A-405R na NAD C 356BEE. Gra on w zestawieniu z Klipsch R-26F i CD Yamaha CDX-590.

Pojawiła się większa szczegółowość, ale jednocześnie zrobiło się za jasno, za ostro, za krzykliwie. Czy możliwe że to wina odtwarzacza? Nie mam dużego osłuchania w odtwarzaczach CD, ale Yamaha podobno sama w sobie gra ostro. Czy wymiana CD na inny, o innym charakterze brzmienia przyniesie różnicę? Jakie marki brać pod uwagę? Chciałbym uzyskać dźwięk bardziej ciemny, "brudny". Zaznaczam że chodzi mi jedynie o budżetowe używki do max. 500PLN. Podobno Denony grają ciepło i mulasto.

Aha. Muzyka to thrash, death, black metal.

Harman/Kardon HK980 - Magnat Quantum 1005 - Yamaha CDX-590 - DAC Nostromo Wolf + Nostromo 12V.

https://www.audiostereo.pl/topic/129338-nad-c356bee-zmiana-cd/

Cedekiem tego nie naprawisz. To że NAD c356 pasuje do Klipscha to ściema. Może ma ścięty skraj sopranów ale za to niższej góry ma pod dostatkiem. Sam jakiś czas używałem RP260f z NADem i to nie gra ze sobą. Gitary nabierają subtelności piły tarczowej. Bardziej do Klipscha podchodziłby wzmacniacz AMC. W sumie możesz kupić cedek NADa, do tego łagodzić dźwięk kablami, słuchać z założonymi maskownicami ale to zawsze będzie jasne granie. Zawsze też możesz przekręcić pokrętło Treble na wzmacniaczu i zapomnieć o problemie.

Czy wymiana CD na inny, o innym charakterze brzmienia przyniesie różnicę?

Różnica będzie, ale nie taka duża. Klipsch R-26F grają dość jasno i krzykliwie. Ja bym zmienił kolumny na bardziej neutralne, a nie maskował ich wady.

Cedekiem tego nie naprawisz. To że NAD c356 pasuje do Klipscha to ściema. Może ma ścięty skraj sopranów ale za to niższej góry ma pod dostatkiem. Sam jakiś czas używałem RP260f z NADem i to nie gra ze sobą. Gitary nabierają subtelności piły tarczowej. Bardziej do Klipscha podchodziłby wzmacniacz AMC. W sumie możesz kupić cedek NADa, do tego łagodzić dźwięk kablami, słuchać z założonymi maskownicami ale to zawsze będzie jasne granie. Zawsze też możesz przekręcić pokrętło Treble na wzmacniaczu i zapomnieć o problemie.

AMC bardzo podobnie gra do NAD-a

De gustibus non est disputandum

Przesiadłem się ostatnio z Pioneer A-405R na NAD C 356BEE. Gra on w zestawieniu z Klipsch R-26F i CD Yamaha CDX-590.

Można jeszcze brać pod uwagę takie rozwiązanie do tego systemu lub na przyszłość:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są również CD-eki na tym układzie o łagodnym charakterze tylko staruszki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Sluchales przed wyborem?

Bo możesz delikatnie zmienić mu barwę ale góry nie stemperujesz. Polecam marantze lub właśnie denony. To w przypadku jeśli zestaw zostaje. Poeksperymentuj z ustawieniem . Przekręcić kolumny bardziej, oddal od siebie, wyelimuje odbicia.

Jak to nie pomoże baw się z CD lub wymiana kolumn.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.