Skocz do zawartości
IGNORED

"Na której godzinie" (chodzi oczywiście o pozycję potencjometru) najczęściej słuchacie muzyki?

szpakowski

Jak "mocno" odkręcamy potencjometr  

166 użytkowników zagłosowało

1. 1. "Na której godzinie" (chodzi oczywiście o pozycję potencjometru w odniesieniu do tarczy zegara) najczęściej słuchacie muzyki?

Rekomendowane odpowiedzi

Do jakiego wzmacniacza?

Prawdziwa telenowela .... :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

To co stawiasz? Tylko ostrożnie, bo Szpakowski może być "nieobliczalny"...:) równanie matematyczne z jedną niewiadomą może nie wystarczyć:)

To co stawiasz? Tylko ostrożnie, bo Szpakowski może być "nieobliczalny"...:) równanie matematyczne z jedną niewiadomą może nie wystarczyć:)

Dobrze, dobrze z odrobiną szczęścia można oszacować prawidłowy wybór w procentach.

Ja to tak najbardziej słucham na 14stą bo o 13.30 kończę pracę,potem o 15.30 dzieci ze szkoły wracają i nie mam czasu później

Dla mnie pytanie/ankieta na poziomie-którą ręką robisz sobie dobrze?

Łokmen Saba

Ja to tak najbardziej słucham na 14stą bo o 13.30 kończę pracę,potem o 15.30 dzieci ze szkoły wracają i nie mam czasu później

Nie widzę oddanego głosu ! :) Czyny nie słowa prowadzą do celu ! :)

Czyny nie słowa prowadzą do celu ! :)

Dokładnie,powiedz to pani Kasi z Tomtoma :)

Łokmen Saba

Zapewne dla Was nic to nie znaczy ale muszę powiedzieć, że dopóki w ankiecie oddawane są głosy wasze infantylne wpisy nie robią na mnie wrażenia.

Wiele zależy od źródła nagrania. Pierwszy CD press często zagra na 11-12 tak jak tzw najnowszy remaster tego samego na 9 . Mowa tu o samej głośności oczywiście.

Wiele zależy od jakości nagrywanych płyt....niektóre wystarczająco dobrze grają na godzinie 9 słabsze potrzebują więcej czadu....

De gustibus non est disputandum

Wiele zależy od jakości nagrywanych płyt....niektóre wystarczająco dobrze grają na godzinie 9 słabsze potrzebują więcej czadu....

Powiedziałbym, iż wręcz odwrotnie - to te ze spłaszczoną dynamiką są głośno nagrane i do ich odtwarzania wystarczy "niższa godzina". Oczywiście wiele zależy od rodzaju muzyki - pop i techno są głośno nagrane i to jest dla nich naturalne, ale np. do dobrze nagranego Bolero Ravela to trzeba porządnie odkręcić gałkę by było słyszalne początkowe pianissimo, by na koniec utworu ukazać potęgę brzmienia. A że każdy gatunek jest inaczej nagrywany a ja słucham od metalu, przez klasykę, po jazz, to nijak nie sposób odpowiedzieć na pytanie z ankiety.

Według mnie autorowi wątku chodziło o nasze "uśrednione" słuchanie. Jakoś to można przeliczyć.

Uśrednione? Jeśli metalu albo jazzu w tle słucham powiedzmy na 9, klasyki na 11-12, a gdy chcę mocniejszych doznań w metalu albo jazzie to też 11, to mam to wszystko uśrednić do godziny 10, na której nie słucham praktycznie niczego? Autor pyta o "najczęściej" miałbym odpowiedzieć "10", na której "nigdy" nie słucham? To się gryzie z moimi zasadami. ;)

No bo to o czym piszesz obnaża słabość średniej. To proste narzędzie matematyczne, można jest stosować albo nie.

Faktycznie. Dziękuję. Wyniki bardzo się przydadzą.

Gdybym widział ten wątek nie zakładałbym nowego.

eheheh. Ciekawe jakie będzie następne pytanie :)

O ktorej najczesciej sluchacie muzyki?

Bo przeciez od tego zalezy na ktorej godzinie ustawiamy potencjometr.

U mnie ciezko ocenic na ktorej godzinie jest potencjometr, ale wiadomo ze glosnosc ustawia sie adekwatnie do okolicznosci panujacych w domu. Wiadomo, ze daje glosniej jak grzebie w akwarium, ktore stoi w innym pomieszczeniu, jak impreza to tez glosniej, jak siedze w ogrodku latem to tez glosniej.

Ale jak prowadze normalny odsluch to lubie ustawic niezbyt glosno, tak zeby nie trzebabylo przyciszac po zmianie jazzu na rock.

Wystarczy ściagnąć sobie na smartfona aplikację pokazującą poziom natężenia w dB (np. Miernik Dźwieku) i mierzyć w miejscu odsłuchu i już wyniki byłyby bardziej do ludzi podobne.

Wystarczy ściagnąć sobie na smartfona aplikację pokazującą poziom natężenia w dB (np. Miernik Dźwieku) i mierzyć w miejscu odsłuchu i już wyniki byłyby bardziej do ludzi podobne.

Roznice w pomiarach takim sposobem i profesjonalnym sprzetem sa na poziomie kilku decybeli...

Wieza STEREO Technics :)

Ja to robię na słuch , nie potrzebuję mierników :) :)

Roznice w pomiarach takim sposobem i profesjonalnym sprzetem sa na poziomie kilku decybeli...

To i tak dużo lepiej, niż jak "na godzinę" :)

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Sczegółowo ?

Końcówka mocy średnie tony godzina 9

Końcówka mocy wysokie tony godzina 8

Końcówka mocy basy godzina 7

Mikser suwaki master na - 20 db .

Inne suwaki w okolicy 0 db

Sczegółowo ?

Jak masz tyle potencjometrów w torze to z góry jesteś skazany na słaby dźwięk :):):)

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Jak masz tyle potencjometrów w torze to z góry jesteś skazany na słaby dźwięk :):):)

Niestety nie mieszkam w willi , muszę sobie jakoś radzić .

Słaby dźwięk to pojęcie względne.

Sczegółowo ?

Audiofilsko na maksa.

8:30

Zalezy od muzyki, pewnych gatunkow nie da sie sluchac cicho a pewnych glosno wiec zazwyczaj slucham muzyki pomiedzy godzina 9 az do 17 :)

Zalezy od muzyki, pewnych gatunkow nie da sie sluchac cicho a pewnych glosno wiec zazwyczaj slucham muzyki pomiedzy godzina 9 az do 17 :)

Ciekawe w takim razie kiedy pracujesz !!! ???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.