Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe STX Electrino 250 problem

xmtx123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, słuchajcie dzisiaj podłączyłem dwie godziny temu głośniki (nowe) tj. w temacie. Od pierwszej chwili zauwazyłem ze jeden głośnik buczy. Wyłączyłem muzyke, sprawdziłem membrane delikatnie i pulsywnie naciskając - membrana jako jedyna z pary kolumn trzeszczała jak się dociskało delikatnie. No dobra wyslalem pytanie do sprzedajacego w celu wymiany. Słucham muzy kolejną godzine (delikatnie cicho) i zauwazylem ze nagle glosnik przestał buczeć, wyłączyłem muze, już nie skrzeczy! Czy to cewka? Mam przechylić głośnik i zobaczyć czy znów się coś przestawi i zacznie i dopiero reklamować? Czy to normalna rzecz, że głośnik się musi "dotrzeć"?.

Pomocy, bo nie wiem czy reklamować.

https://www.audiostereo.pl/topic/129530-nowe-stx-electrino-250-problem/

Chyba powinny "dotrzec" do salonu gdzie je kupiles (jak kupiles przez neta -zrob zwrot) a jak nie to do serwisu niech sprawdza.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Znam kilku posiadaczy stx i nikt nigdy nie wspominał o podobnej sytuacji, na forum też nie kojarzę. Zdecydowanie do reklamacji. Żadne docieranie nie daj się wrobić przy reklamacji.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Przepraszam wycofuje, teraz naprawdę dobrze to gra i juz przestało skrzeczeć, przy lekkim dociskaniu membrany. Prawdopodobnie "docieranie się". Poczekam do poniedziałku i jak wszystko będzie ok, to odpuszczam reklamację.

Żaden głośnik nie może buczeć jak jest nowy.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Obstawiam ciało obce w szczelinie magnetycznej- nawet jak w tej chwili ustawiło się inaczej i nie słychać "efektów specjalnych", głośnik jest do wymiany.

Tzw "docieranie się" głośnika nie ma nic wspólnego z tarciem- chodzi o uelastycznienie się zawieszeń głośnika. Jakiekolwiek tarcie słyszalne podczas pracy głośnika świadczy o jego uszkodzeniu.

Nie powinno tak być. Nie na tym polega wygrzewanie.

Jeśli natomiast teraz jest dobrze moga być problemy z gwarancją. Producent raczej najpierw podepnie kolumnę i zobaczysz jak gra niż wyciągnie głośnik.

Daj trochę głośnik. Potestuj , aby mieć pewniejszy powód do reklamacji.

Gwarancję masz więc się nie pali.

Pozdrawiam

STX fajnie podchodzi do kwestii gwarancyjnych, ja bym najpierw pogadał że wystąpił taki problem i uzgodnił co z tym zrobić. Może niecentrycznie głośnik sklejony, może paproch - sam nie stwierdzisz, trzeba byłoby odesłać do nich głośnik żeby obejrzeli/potestowali po swojemu/wymienili

Hmm poczekam do Poniedziałku a o zdarzeniu oraz zachowaniu głośników poinformuję STX. Póki co obydwa głośniki delikatnie skrzeczą jak je naciskam na lewą część. Ale o to chodzi, że już wczoraj ten, który skrzeczał w jednej kolumnie zaczął grać dobrze. Dziwne, że objaw (skrzeczenia po naciskaniu) przeszedł na drugą kolumnę, ten sam głośnik:)

Akurat kiedyś Soundwave (tak się składa że pracuje w stx jako projektant i technolog) pisał kiedyś że naciskanie to nie żadna metoda sprawdzenia, bo szczelina jest mała, a jak by się człowiek nie starał, to idealnie osiowo nie naciśnie. Więc raczej to nie jest wyznacznik. Jak sam sprawdza to podaje na głośnik sygnał z generatorów ( wie jaki sygnał i ile) i sprawdza. Pewnie nie będziesz chciał rozkręcać, ale mógłbyś podłączyć sam głośnik i przemieść go sinusem, zobaczyć czy zniekształca przy jakiejś częstotliwości.

A problem nie jest ze wzmacniaczem/połączeniem kablem/źródłem/... czymś tam jeszcze? Podokręcaj może solidnie kable..

O hej, wiesz w sumie o to chodzi, że problem już zniknął. Obydwa głośniki drugi od dołu delikatnie naciskając (na bok) skrzeczy, reszta problemów już nie występuje. Rozkręcać nie mam zamiaru bo wczoraj je odpalilem pierwszy raz nowiutkie. Mam gwarancje... Kable są dokręcone porządnie. Przełączane z kolumny do kolumny, przełączane lewa kolumna w wejścia prawe i odwrotnie. Póki co TEMAT zawieszam i spadam się dalej delektować :)

O hej, wiesz w sumie o to chodzi, że problem już zniknął. Obydwa głośniki drugi od dołu delikatnie naciskając (na bok) skrzeczy, reszta problemów już nie występuje. Rozkręcać nie mam zamiaru bo wczoraj je odpalilem pierwszy raz nowiutkie. Mam gwarancje... Kable są dokręcone porządnie. Przełączane z kolumny do kolumny, przełączane lewa kolumna w wejścia prawe i odwrotnie. Póki co TEMAT zawieszam i spadam się dalej delektować :)

Ja bym sie od razu zdenerwował jakbym miał takie objawy jak opisujesz. Tu nie ma na co czekać tylko odsyłać na reklamacje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.